Mile wspominacie nadmorskie smaki? Wróćcie do nich, przyrządzając bałtyckiego dorsza w identyczny sposób jak w smażalni ryb! Taką rybę najlepiej jeść bez dodatków takich jak frytki
Kuchnia PROzdrowotnaSycąca i szybka do przygotowania sałatka z makaronem, zielonymi szparagami, pomidorami malinowymi i sypkim twarogiem. Idealna na drugie śniadanie. Jeżeli nie macie sypkiego twarogu to wystarczy, że zwykłą kostkę twarogu "rozdziabiecie" za pomocą widelca. Składniki: kilka łyżek sypkiego twarogu półtłustego 150 g makaronu pełnoziarnistego, np. świderki 1 pęczek zielonych szparagów 2-3 pomidory malinowe połowa cytryny(...)części. Do miski wsypać makaron, dodać pomidory, szparagi (część główek pozostawić do dekoracji). Przygotować sos: sok z cytryny wymieszać z olejem. Przyprawić solą oraz pieprzem. Przygotowanym sosem polać sałatkę. Lekko wymieszać. Na sam koniec dodać granulowany twaróg i pozostawione do dekoracji główki szparagów
UgotowaćTytan sobie poradził :) Składniki: 1 kurczak (ok. 2 kg), 1 piwo w butelce (u mnie ciemne), 3 łyżki oleju, 4 łyżki majeranku, 2 łyżki słodkiej papryki, sól, pieprz, sałatka wiosenna- tutaj przepis . Przygotowanie: Butelkę z piwem wkładamy na kilka minut do wody i odrywamy wszystkie etykiety. Dokładnie myjemy całą butelkę. Kuczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Odcinamy kuper i szyjkę(...)lodówki. Następnie otwieramy butelkę z piwem i ostrożnie nadziewamy na nią kurczaka. Ustawiamy na dolnej blaszce w piekarniku i pieczemy ok. 2 godzin w 180 stopniach. Podałam z sałatką- przepis tutaj . Piwo podczas pieczenia nie wylewa się z butelki, tylko tworzy piwny "klimat" i delikatnie paruje. Osobiście chciałam, by piwo "oblewało mojego kurczaka" i po 20 minutach wsypałam szczyptę
Aga w kuchni(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 200 g pieczarek, świeżych ok. 15 oliwek czarnych, bez pestek 200 g szynki 2 ogórki kiszone 2 jabłka sok z 1/2 cytryny
Domowy Smak JedzeniaSzybka rybka? Oczywiście!, świat nie kończy się na pstrągu i łososiu :). Wybór ryb z roku na rok się powiększa w sieciowych sklepach, oferując ciekawe gatunki ryb
Kuchnia PROzdrowotnaodmiana tradycyjnej sałatki gyros, w swoim składzie ma również ser feta, z dodatkiem mojego ulubionego majonezu kieleckiego SKŁADNIKI podwójna pierś z kurczaka, przyprawa do kurczaka, 8 ogórków konserwowych, 3 jajka ugotowane na twardo, 4 łyżki kukurydzy, 2 pomidory, 150 g sera feta, ½ cebuli, 4 liście kapusty pekińskiej, ketchup Sos czosnkowy: ½ szkl. jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu kieleckiego(...)następnie układamy jajka, ogórki, kurczaka, którego smarujemy cienką warstwą ketchupu, układamy warstwę sera feta, posypujemy kukurydzą, polewamy sosem, a na wierzchu układamy pomidory wymieszane z cebulą. Do wszelkiego rodzaju sałatek używam majonezu kieleckiego, jest najlepszy ze wszystkich. Odkąd pamiętam w moim domu rodzinnym zawsze się go używało. Pochodzę z Kielecczyzny i ten smak jest mi znany od dawna, więc mogę
słodki bratekbardzo szybko przygotować.Jarmuż możemy dostać w najbliższym markecie przez okrąglutki rok.Jak autor napisał - jest to wspaniała uczta prowensalska , w zestawie z kaszą jaglaną , domowym bazyliowym pesto oraz z sałatka.Danie jak pisze jest wyjątkowe , zdrowe i sycace , i tu się z tym zgadzam :-) .Zapraszam. Składniki na 1-2 porcje 1 pierś kurczaka zagrodowego lub 1/3 piersi indyczej 2 szkl.listk(...)Roladki o smażyć delikatnie na oleju kokosowym i wstawić na 10 minut do piekarnika.Wyciąvnąć wykałaczki i potnijcie mięso na kawałki.Gotowe danie skropić oliwą i podawać z ulubioną sałatka.Ja podałam z salatką z sałaty z sosem pomarańczowym winegret.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiprzed sobą z pewnością pozwoli mi na zrealizowanie mojego marzenia choćby po części. Książka została podzielona na kilka rozdziałów. I tak, znajdziemy tutaj przepisy na śniadania, lunche, kanapeczki, obiady, sałatki, czy desery. Każdy przepis opatrzony jest w niezbędne informacje, wśród których są składniki, dokładna instrukcja wykonania potrawy oraz fotografie pyszności. Przepisy są proste, co ważne, składniki ogólnie dostępne, instrukcje klarownie(...)zawartych w książce możemy spróbować swoich sił w kuchni i sporządzić wybrane dania. Wybór przepisów jest naprawdę ogromny. Począwszy od smoothie, duszonej fasolki, poprzez uszka z pieczonymi pomidorami, wietnamską sałatkę z chrupiącym boczkiem, minibabeczki z wołowiną i bekonem i paszteciki z wieprzowiną, jabłkiem i pistacjami aż po francuskie babeczki z malinami, bezowe całuski i tort czekoladowy. Poszukujecie doskonałego przepisu
Tetiisherismażonych na tłuszczu potraw. Zaprzyjaźnij się z warzywami i owocami – pełno ich w sklepach, zwłaszcza na wiosnę. Zamiast zapiekanki na lunch do pracy, zrób sobie coś lekkiego, np. sałatkę z bakaliami. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie sałatka grecka , niż frytki z baru szybkiej obsługi. Ruszaj się nie tylko sportowo Najlepszym sposobem na schudnięcie jest wprowadzenie do planu dnia minimum 30 minut
CodogaraDzisiaj doprawiłam kapustę pekińską oliwą extra vergine i octem winnym. Sałatka z kapusty pekińskiej, koperku, korniszonów i marchewki ma fajny, słoneczny kolor, który uzyskujemy dzięki oliwie i marchewce. Pachnie lekko koperkiem i smakuje bardzo fajnie. Idealnie pasuje do dań mięsnych. Składniki: pół małej kapusty pekińskiej 1 duża marchewka 1 cebula szalotka 3 korniszony 1 czubata łyżka posiekanego koperku (świeżego(...)cebulę i korniszony wrzucamy do miski. Dodajemy koperek, ocet winny, cukier puder, sól, pieprz i oliwę. Mieszamy, próbujemy i jeśli zachodzi potrzeba, jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę odstawiamy na 20 minut, aby smaki się połączyły. Podajemy. Smacznego
Smak mojego domuHej! Dziś z cyklu "domowe obiady" przygotujemy bardzo tani obiad, który zarazem jest dobrą alternatywą dla wieprzowej wersji golonki. Cebula i estragon to dobre połączenie
Kuchnia PROzdrowotnaDawno nie robiłam sałatki i jakoś mnie naszła dzisiaj ochota:) postanowiłam zrobić sałatkę z makaronem , warzywami, oliwki, jajka, papryka konserwowa, w smaku bardzo pyszna i prosta w wykonaniu :) Zapraszam :) Składniki : 2 szklanki ugotowanego makaronu kokardki około 7 czarnych oliwek 1 mala cebulka czerwona 1 papryka konserwowa firmy Orzech 3 jajka ugotowane na dwardo 4 plasterki szynki pokrojone w kostkę
Sama słodycz i szczypta chilitakiej wielkości, jaka nam pasuje, pomidora parzymy, obieramy ze skórki, usuwamy pestki i gniazda nasienne, a następnie kroimy jak nam się podoba. Sos przygotowujemy dokładnie tak, jak przy sałatce z łososiem i jajkiem , na końcu dodając jeszcze koperek i pieprz. Gotowe. Powaga :) Składniki wrzucamy do lunchboxa i posypujemy koperkiem. Sos możemy zabrać do oddzielnego pojemniczka, albo zalać nim naszą sałatkę
Kulinarne zapędy Kokosasezamu Poszatkuj obie kapusty. Marchewkę utrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj składniki na dressing, dodaj do warzyw i jeszcze raz wymieszaj. Upraż nasiona na patelni i posyp sałatkę nimi sałatkę przed podaniem. The post Coleslaw z młodej kapusty appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaUwielbiam buraki pod każdą postacią i często goszczą w mojej kuchni. Tym razem przygotowalam sałatkę z buraczków pieczonych. Jeśli ktoś woli, może buraki ugotować, ale polecam pieczone, ponieważ smak jest nieporównywalny, a także w czasie pieczenia zachowują więcej wartości odżywczych niż podczas gotowania. W czerwonych burakach znajdziemy miedzy innymi dużo żelaza, wapnia, magnezu, potasu, oraz kwasu foliowego. Pomagają również unormować(...)tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy (można dodatkowo sparzyć ją wrzątkiem na sicie) i dodajemy do buraków i jabłka. Śmietane mieszamy z sokiem z cytryny i dodajemy do sałatki. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Mieszamy i gotowe. Smacznego
kuchnia doski