sałatka - 50590 przepisów (strona:1559/3373)

SAŁATKA A'LA MEKSYKAŃSKA 144

Sałatka a'la meksykańska to pyszna, sycąca sałatka doskonała na różne imprezy :) Układać w podanej kolejności: Filet z kurczaka pokrojony w kostkę i podsmażony z przyprawą meksykańską+ ketchup+ pieczarki pokrojone i podsmażone+ kukurydza z puszki+ majonez+ ogórek konserwowy+ ketchup+ filet z kurczaka+ majonez+ kapusta pekińska

Zrób to smacznie
Turbo sałatka 198

Bardzo prosta sałatka z kilku składników, ale nie ilość ma w tym przypadku znaczenie, ale jakość. Wszystkie składniki są bardzo zdrowe  i zaliczane do  tzw "superfoods". Komosa ryżowa jest ziarnem bardzo bogatym w białko, bezglutenowym, lekkostrawnym i najważniejsze - ma niski indeks glikemiczny.  Awokado dostarcza nam jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, jest bogate w witaminy(...)minut. Po ugotowaniu zostawiamy ją pod przykryciem. W międzyczasie awokado kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Z granatu wyjmujemy pestki. Gdy komosa przestygnie (chociaż ja wolę sałatkę, gdy jest lekko ciepła) doprawiamy ją delikatnie solą, szczyptą pieprzu i mieszamy z olejem lnianym, posiekanymi listkami mięty i  odrobiną soku z cytryny.  Składniki możemy wymieszać

Simple Dish
Jogurt granatowo truskawkowy 155

jest doskonałym dodatkiem do napojów i deserów. W słoneczne, letnie dni doskonale gasi pragnienie, a w połączeniu z cytryną i miętą dodatkowo orzeźwia. Nasiona są doskonałym dodatkiem do lekkich sałatek. Wykorzystywane są w dietach odchudzających. Kwaśne odmiany używane są w ciastach oraz jako dodatek do lodów. Z owoców produkuje się Grenadinę, która stosowana jest jako syrop barmański do wszelkiego rodzaju(...)truskawkowy, to wspaniały i zdrowy napój. Granat jest jednym z najstarszych leczniczych owoców. Warto korzystać z jego dobrodziejstw, dodając do codziennej diety, czy to w postaci soku, koktajlu, w sałatce… i nie tylko. Te małe ziarenka poprawią samopoczucie i dodadzą sił witalnych. Jako ciekawostkę dodam , że „zwieńczony naturalną koroną czerwony owoc granatu, od wieków stanowił ornament herbów królewskich. Rzymianie nazywali

mojewypiekiinietylko
Współpraca z firmą ORZECH. 182

piątek otrzymałam od firmy ORZECH paczkę z produktami do testowania. Dziękuję:) W paczuszce znajdowały się następujące produkty: - ogórki konserwowe po żydowsku - pieczarki marynowane - sałatka rubinowa - kartuskie ogórki konserwowe - kapusta kwaszona z grzybami leśnymi - papryka marynowana - seler salatkowy - groszek konserwowy - kukurydza konserwowa - dżem wiśniowy   Firma ORZECH to Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego,  powstał w 1996 roku. P roducent przetworów(...)świeżych owoców i warzyw; sałatek, dżemów, powideł, marmolad.  Zachęcam do zapoznania się z ofertą firmy, jest bardzo bogata, myślę i że każdy znajdzie w niej coś dla siebie ;) http://www.orzech.com.pl/pl/produkty Otrzymane produkty mogą posłużyć jako gotowe dodatki do posiłków, lub jako składniki smacznych dań. Niebawem na moim blogu  pojawią się przepisy z ich wykorzystaniem :) Zapraszam

Kuchnia z widokiem na ogród
Salatka kus kus z ciecierzyca i granatem 165

Miałam ostatnio wielka ochotę na lekką sałatkę o orzeźwiającym smaku. Przeglądając "What Katie Ate. Weekend" znalazłam te kombinację. Nie zawiodłam się! zestawienie składników jest wspaniałe. Chrupiące płatki migdałowe i cieciorka, słodkawy granat i kwaskowa cytryna a na końcu aromat mięty... Salatka kus kus z ciecierzyca i granatem 100 g kus kusu sól, pieprz 50 g płatków migdałowych, uprażonych do złoto(...)minutę. Ciecierzycę przesypujemy do miski z kaszką, dorzucamy płatki migdałowe, pestki granatu, miętę, skórkę z cytryny, mieszamy. Skrapiamy oliwą, dosmaczamy solą i pieprzem, ew. dodatkową łyżką soku z cytryny. Sałatka pyszna na ciepło i na zimno! miseczka of course z Domu Mokoszy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Słodki gulasz z czarnej fasoli i morwy z pieczonym batatem 163

Kontynuujemy temat prozdrowotnych obiadów odpowiednich dla niemal każdego, od nietolerujących glutenu aż po wegan. Czarna fasola pełna witamin z grupy B i kwasu foliowego wspaniale syci

Kuchnia PROzdrowotna
Sałatka pieczarkowo-jajeczna 248

Sałatka jest bardzo łatwa w wykonaniu i smaczna. Drugiego dnia pieczarki mogą podejść trochę wodą, ale nie trzeba się tym przejmować, ponieważ smak sałatki się nie zmienia. Składniki: 60 dag pieczarek 3-4 jajka pęczek natki pietruszki 4-5 łyżek majonezu sól, pieprz Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki wrzucić na gotującą się wodę

talerz przyjemności
Kotleciki z komosy ryżowej ze szpinakiem i łososiem 151

omlecie. Także nic skomplikowanego, ale jak mawiają, smak tkwi w prostocie. Czy coś w tym stylu. Kotleciki są lekkie, ale pożywne. Świetnie komponują się z jogurtem, natką pietruszki i sałatką. A najlepiej smakują na zimno. Składniki: ok. 150 g komosy ryżowej ok. 150 g mrożonego szpinaku, u mnie w liściach niewielki ząbek czosnku + odrobina masła/oleju 50 g mąki(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 minut w 200 stopniach C. W połowie pieczenia kotleciki przewrócić na drugą stronę. Podawać z dipem jogurtowym i lekką sałatką. Najlepsze na zimno

Kuchnia Ellie
Sałatka śledziowa ze śliwką 140

nich pobocznie mowa świetnie skomponowały się ze śledziem podanym na sałacie. Dla podkreślenie smaku całość przyprawiłam szczyptą mieszanki płatków pomidorów, czosnku niedźwiedziego i czarnuszki. Skusilibyście się na taką sałatkę ? Sałatka śledziowa ze śliwką SKŁADNIKI : 2 płaty śledziowe (u mnie z suszonymi pomidorami) 6-8 liści sałaty ozdobnej 6 suszonych śliwek kalifornijskich płatki suszonych pomidorów czosnek niedźwiedzi czarnuszka PRZYGOTOWANIE : Sałatę płuczemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sos tatarski wg Aleex 143

jednym z pierwszych wydań „Kuchni polskiej” znalazłam przepis, który zaintrygował mnie na tyle, że postanowiłam go wypróbować. Kiedy zaczęłam przygotowywać składniki, Dario zajrzał do kuchni i stwierdził: -O, będzie sałatka. Nie wyprowadzałam go z błędu, ale nie przygotowywałam sałatki. Zrobiłam sos tatarski, który podałam z jajkami na twardo. Był pyszny. Smakował wszystkim. Polecam. Składniki: • 4 ogórki konserwowe • 6 marynowanych pieczarek

W mojej kuchni
Wiejska sałatka z sosem koperkowym 170

Dziś polecam Wam pyszną sałatkę warzywną z dodatkiem jajka i sosu koperkowego zamiast majonezu. Nie potrzeba wiele czasu by przygotować sobie taką porcję, więc tym bardziej zachęcam do wypróbowania. Co ważne- ser sałatkowy i sos nakładamy dopiero na talerzu, dzięki czemu nie zdąży się nam połączyć z wodą z warzyw. Pozostaną one dłużej chrupkie, a i smak będzie o niebo(...)koperku sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Sałatę lodową drobno siekamy. Dodajemy pokrojony w półplasterki pomidor, ogórek oraz rzodkiewkę. Groszek odcedzamy i również dodajemy do sałatki. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Ser kroimy w kostkę. Jajka dzielimy na ósemki. Jogurt naturalny łączymy z koperkiem. Nakładamy porcję na talerz, dodajemy ser oraz jajka i polewamy odrobiną sosu

Kuchnia w czekoladzie
Lniane kotlety z orzechami, morwą, ostrym sosem gryczanym i prażonymi pestkami moreli 160

Lubicie wyzwania? no to proszę... obiad bez mięsa, ryby, laktozy, glutenu, jajek a jednak da Wam dużego kopa energetycznego. Len to nie jest smakołyk lecz dzięki

Kuchnia PROzdrowotna
Sałatka z awokado i mango 225

powiecie na porcję energetycznej, świeżej i lekkiej sałatki, która z powodzeniem pełnić może rolę pysznego i zdrowego deseru? Składniki: garść rukoli garść roszponki garść rodzynek 1 awokado 1 mango sos: 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine 2 łyżeczki soku z cytryny 1/2 łyżeczki miodu   Wymieszaj wszystkie składniki na sos i odstaw  na bok.   Przepłucz rukolę(...)salaterki.  Obierz awokado i pokrój w paski, to samo zrób z mango. Ułóż owoce na rukoli.  Polej całość przygotowanym sosem, posyp rodzynkami. Podawaj jak najszybciej, aby sałatka zachowała swoją chrupkość i świeżość

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sałatka z żurawiną 121

Sałatka z żurawiną Tą sałatkę jadłam kiedyś na jakiejś imprezie rodzinnej i strasznie mi posmakowała. Stwierdziłam, że wrócę do przepisu na Święta Wielkanocne. Była to potrawa świąteczna, która chyba rozeszła się najszybciej. Robiłam ją z podwójnej ilości składników. Zakupy: - 10 dkg żurawiny - 3 filety z kurczaka - 1 puszka kukurydzy - 1 seler naciowy - 10 dkg słonecznika łuskanego - 1 mały majonez

Tanio smacznie i prosto