pizza z pobliskiej pizzerii, zamawiana z kumplami zza biurka tydzień po tygodniu? Chińszczyzna po raz -enty? Ile razy można jeść schabowego z cateringu? Na widok sushi masz mdłości? Sałatka ze sklepowej lodówki coś marnie się prezentuje? Generalnie dość masz już kolejnego, sztampowego lunchu na wynos? Czas zakasać rękawy, odkurzyć fartuch kuchenny i zabrać się za własnoręczne gotowanie! Przygotowanie(...)rodzaj makaronu mile widziany, również ten mniej typowy w kształcie, składzie czy kolorze. Niech będą to dania obiadowe na gorąco (do odgrzania w pracowniczej kuchni), jak i również sycące sałatki makaronowe na zimno . Zapraszam do uczestnictwa w akcji, która trwa od 28.04 2016 do 20.05.2016 . Stwórzmy zbiór pomysłów na lunchbox do pracy , z których człowiek pracujący będzie mógł w każdej
Grunt to przepis!gaszącą pragnienie. W sam raz na "bezprocentowe" grillowanie. (2 porcje) 1 bakłażan (większy) 3 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku sól, pieprz (zamieniam na czarnuszkę) Dodatkowo: 150g wędzonej mozzarelli Sałatka: 1 pomidor (duży) 1/2 czerwonej cebuli kilka listków świeżej bazylii sok z cytryny oliwa do skropienia sól, pieprz (zamieniam na czarnuszkę) Opcjonalnie: 2-3 plastry ulubionej szynki/boczku (użyłam polędwicy łososiowej(...)stron) oliwą i oprószyć solą z pieprzem. Opiekać na grillu/patelni grillowej - po 2-3 minuty z każdej strony. Przełożyć na talerz i obficie posypać wiórkami wędzonej mozzarelli. Podawać z sałatką. Pomidora pokroić w plastry, posypać drobno posiekaną cebulą oraz solą z pieprzem. Całość skropić sokiem z cytryny, oliwą i udekorować listkami świeżej bazylii. Dodatkowo bakłażana podałam z polędwicą łososiową - uprzednio
Di gotujePRAWIE robi różnicę nie tylko w reklamie ;) dlatego jest to sałatka prawie w kolorach flagi Włoch ;) zdrowa, pyszna i pachnąca, choć z pewnością najlepsza będzie z naszymi, polskimi truskawkami dojrzewającymi w pełnym słońcu! :) Składniki: duża garść mixu sałat 250g chudego twarogu 10-15 truskawek 1/2 szkl. oleju rzepakowego 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka miodu Sposób przygotowania: Sporą garść(...)pietruszka dobrze puściła sok i oddała smak. Następnie papkę przekładamy na gazę i dokładnie wyciskamy cały aromatyczny olej pietruszkowy do drugiej miseczki. Łączymy go z łyżką miodu i polewamy sałatkę przed podaniem
Kolorowy PrzepisownikUwielbiam sałatki,a taką mieszankę,mogła bym jeść codziennie i do wszystkiego,sprawdzi się na każdej imprezie ale również do grilla będzie super pomysłem-polecam!! Składniki: 10 pomidorków koktajlowych, awokado, słoik oliwek(zielonych lub czarnych) opakowanie mozzarelli mini(malutkich kuleczek) cebula czerwona, 4 łyżki octu balsamicznego 6-7 łyżek oliwy z oliwek(lub jakiejś smakowej,np z bazylią i pomidorami(...)kroimy w kawałki,pomidorki koktajlowe kroimy na połówki(lub ćwiartki jak są większe) dodajemy odsączone oliwki,i pokrojoną w półplasterki cebulkę mieszamy wszystkie składniki sosu i polewamy nim sałatkę,doprawiamy solą i pieprzem smacznego
Swojskie jedzonkoPomysł na smaczną i lekką sałatkę z pietruszkowo-ziołowym dressingiem na bazie oleju rzepakowego. Szybka do przygotowania! Składniki: garść mixu sałat 4 plastry mozarelli 8-10 rzodkiewek kilka listków szczawiu 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki wody sól ziołowa pieprz czarny papryka słodka mielona Sposób przygotowania: Sałatę płuczemy, osuszamy i układamy na talerzu(...)całość słodką papryką mieloną. Przygotowujemy dressing: do miseczki wlewamy olej rzepakowy i wodę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i zioła prowansalskie. Do smaku przyprawiamy solą ziołową i pieprzem. Dressingiem polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Można udekorować świeżymi ziołami (u mnie bazylia
Kolorowy PrzepisownikWitam, jak wiecie nie przepadam za słodyczami, ale uwielbiam wszystko co miętowe np.After Eight- moje ulubione czekoladki!Postanowiłam, więc znaleźć przepisy, które są z dodatkiem mięty. W internecie sałatek jest co nie miara. ale skoro nie eksperymentowałam z kaszą kuskus, stwierdziłam musi być pierwszy raz! Sałatka jest z dodatkiem moich trzech groszy! Jest pyszna i orzeźwiająca! SKŁADNIKI: 1 szkl. kaszy
Kuchnia Beatyduży aby go ugryźć ale właśnie tego spodziewaliśmy się po Mount Evereście ;) Karolina wybrała : MANDARIN z bułką maślaną, plastrami chrupiącej kaczki z orientalnym sosem śliwkowym, sałatą rzymską, sałatką z ogórka, dymki i marynowanej z imbirem marchewki, były też kiełki. Pyszna kaczka przygotowana w punkt lekko chrupiąca, z pysznym orientalnym smakiem. Boska ! Michał poszedł w ślady taty(...)ciemnej wręcz czarnej bułce z dodatkiem inkaustu z kałamarnicy z tuńczykiem marynowanym w whiskey Jack Daniel’s z dodatkiem guacamole, majonezu ze słodkim chili, pomidorem, sałatką z ogórków i dymki. I niestety wg nas był to najsłabszy burger. Bułka dobra, dodatkim super, ale niestety sama gwiazda czyli tuńczyk był suchy, czyli wg nas za długo przeciągnięty
Kuchnia na wzgórzuHej!, zapewne mieliście do czynienia z zupami z proszku czy popularnymi fixami do dań. Pewnie kojarzycie ramę do smażenia z programu top chef :). Dziś właśnie będzie
Kuchnia PROzdrowotnaPomysł na szybką i bardzo pożywną sałatkę z kalafiorem, pomidorem i jajkami. Całość posypana posiekaną pietruszką i koperkiem. Łatwa i smaczna. Sprawdzi się idealnie na drugie śniadanie jak i kolację. Składniki na 3-4 porcje: 1 duży kalafior 3 duże jajka ugotowane na twardo 1 duży pomidor 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 2 łyżki(...)różyczki, a po bokach posiekane jajka. Kalafiora skropić sokiem z cytryny, a całość przyprawić solą oraz pieprzem. Na sam koniec kalafiora polać roztopionym masłem i posypać posiekaną zieleniną. Wierzch sałatki ozdobić cząstkami pomidora
Ugotowaćprzekroić na pół Składniki połączyć, posolić i polać majonezem zmieszanym z jogurtem. Sałatkę polewam majonezem tuż przed podaniem(...)Smacznego ! Pomysł na tę sałatkę podsunęła mi Monika, dziękuję
Proste PotrawySAŁATKA Z MANDARYNEK, ZIELONEGO JABŁKA I BAZYLII Prosta zimowa sałatka owocowa, którą możesz podać na przykład na podwieczorek. Dla 4 osób 4 mandarynki 1 jabłko Granny Smith 25 cl świeżego soku z pomarańczy 20 g cukru 3 listki bazylii Mandarynki obierz i podziel na cząstki. Jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj sok z pomarańczy, cukier i drobno
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskagarnuszku rozrabiam mąkę z zimną wodą, mieszaninę dodaję do miękkiego mięsa. Całość gotuję jeszcze ok. 3 minuty na wolniutkim ogniu aż sos zgęstnieje. Żeberka podałam z ziemniakami purre i Sałatką Rubinową firmy ORZECH Sałatka rubinowa to surówka z białej kapusty i tartych buraczków, lekka, zdrowa i chrupiąca, doskonale pasująca do duszonych i pieczonych mięs. Polecam, bardzo smaczna :) Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródSałatka przygotowana z dodatków do sushi Składniki 3/4 szklanki ryżu 100 g paluszków surimi 1/2 ogórka 1/2 awokado 1/2 puszki grzybów shitake 2 fileciki anchois 1 łyżeczka wasabi 1 łyżka … Czytaj dalej Sałatka a’la sushi
czarrna od kuchniTweetnij Można potraktować go jako kolorową sałatkę na przystawkę, albo jako samodzielne i całkiem sycące danie. I tu znowu nie ma sposobu, by taka wariacja z ryżem w roli głównej się nie udała. Porcja dla 6 ciu osób. Potrzebne nam będą: 450 g ryżu długoziarnistego, 350 g tuńczyka w konserwie, 150 g wypestkowanych czarnych oliwek, 150 g kukurydzy, 2 czerwone(...)Kruszymy w palcach mięso tuńczyka. Odsączamy ziarna kukurydzy. Te 2 składniki jako pierwsze mieszamy z ryżem. Myjemy paprykę. Wyjmujemy ziarnka ze środka. Paprykę kroimy w kosteczkę. Dorzucamy ją do sałatki. Dalej dodajemy czarne oliwki i drobno poszatkowaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku dodatkiem soli i pieprzu. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i mieszamy. Podajemy na zimno. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata
MODA NA BIOSałatka z grupy (dla mnie) doskonałych :) roszponka świetnie komponuje się z owocami, wiórki selera i kiełki wzbogacają ją o więcej wartości zdrowotnych i odżywczych, a sos arbuzowo-jaglany (kasza jaglana jest bardzo zdrowa i nie zakwasza organizmu) jest tak pyszny, że trudno mu się oprzeć! Zjedliśmy do kaszy jaglanej na obiad :) bomba witaminowa! Co najlepsze - Zuzia zajadała się aż miło(...)wiórki selera. Sos: drugą połowę z ćwiartki arbuza przekładamy do miski, dodajemy kaszę jaglaną, olej rzepakowy, miód, sok z cytryny i musztardę. Miksujemy na gładki sos. Połową sosu polewamy sałatkę, a drugą przekładamy do miseczki/sosjerki i podajemy razem
Kolorowy Przepisownik