Wiosna za oknem, to i w kuchni się zazieleniło. Zielone szparagi, koktajle, smoothies, sałatki i zupy. Jest w czym wybierać. Mimo pięknej pogody zdecydowałam się na zieloną zupę. Można przygotować ją w wersji wegetariańskiej, lub dodać do niej trochę mięsiwa. Warto pamiętać, że zielone warzywa uznawane są za najzdrowsze. Zawierają mnóstwo witamin, m.in. witaminę C, kwas foliowy, a także żelazo(...)surowo, bo wtedy zachowują wszystkie swoje wartościowe składniki, a gotowane potrawy warto wzbogacać świeżą zieleniną, ziołami lub kiełkami. Składniki: 1 brokuł 1 cukinia 1 por 1 garść liści szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 250 g mielonego mięsa 2 łyżki oleju 1,5 litra bulionu pistacje do dekoracji sól pieprz Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy olej i szklimy drobno pokrojoną cebulę
Smakowity Blog Kulinarnykwiatków szczypiorku sól ziołowa Kamis do smaku jogurt naturalny 2-3 łyżki Przygotować ciasto naleśnikowe. Szpinak wrzucić do rozdrabniacza i dodać pół szklanki wody, zmiksować. Do rodrobnionego szpinaku dodać pozostałą wodę, mleko, jajko, mąkę wymieszaną ze szczyptą soli i cukru oraz 2 łyżki oleju. Dokładnie wymieszać mikserem wszystkie składniki. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki. Przygotowac farsz do tawrożku dodać rozdrobnione(...)oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często używam go w mojej kuchni. Używam sporych ilości szczególnie do smażenia, wypieków oraz sosów do sałatek i surówek
Monia miesza i gotujeZa chwilę rozpocznie się Majówka! :) Mam nadzieję, że pogoda dopisze, bo z rodzinką wybieramy się do Ojcowskiego Parku Narodowego. A dziś mam dla Was przepis, który
Chilli Czosnek i Oliwaprzykładzie którego zobaczysz, że nawet w obrębie tego samego szczepu wina mogą bardzo różnić się od siebie i pasować do różnych potraw. Zbiór generalnych zasad Planujesz podać lekką sałatkę, na przykład z dodatkiem delikatnie doprawionego indyka albo kurczaka? Do drobiu, pieczonej ryby z warzywami, owoców morza i innych lekkich posiłków będzie pasować wytrawne, lekkie, białe wino. Z kolei wino czerwone(...)koniecznie podaj do posiłku ten sam gatunek. Jakich połączeń unikać? Wina słodkie podawaj tylko do deserów. Nie łącz czerwonego wina z owocami morza, a do dań z jajek i szpinaku nie podawaj żadnego trunku. Merlot To szczep, który charakteryzuje się łagodnym smakiem i bukietem złożonym z ciemnych owoców (jeżyna, śliwka, jagoda) i nierzadko słodkimi kwiatowymi nutami czy też akcentami: cydru
Tradycyjna Kuchniazapomnienia. Ale , żeby nie było....to ja sobie te frytki elegancko „przerobię po mojemu” i zrobię w piekarniku ! Składniki frytki karbowane u mnie IGLOTEX filet z kurczaka salatka z szpinaku baby, pomidorków koktajlowych, sałaty lodowej przyprawa do pizzy SKWORCU olej rydzowy SEMCO olej lniany wielkopolski SEMCO olej z wielkopolski rzepakowy SEMCO czarnuszka sól różowa himalajska glassa sojowa Ponti(...)miski, posól, posyp przyprawą do pizzy. Następnie polej olejem rzepakowym, wymieszaj dokładnie i szybko włóż do piekarnika na 220 stopni na około 15 minut- grzanie góra i dół. Przygotuj sałatkę, dodaj do niej wielkopolski olej lniany. Odłóż. Zgrillowane piersi z kurczaka przełóż do miski. Zalej olejem rydzowym . Następnie dodaj octu balsamicznego z Modeny Ponti. Wymieszaj i przykryj talerzem
Z Kuchni Do KuchniSezon na warzywa w pełni. Nasz ogród wypełniony jest po brzegi świeżą sałatą, rzodkiewkami, szpinakiem, marchewką, ziołami. Do pełni szczęście brakuje tylko pomidorów, które jeszcze nie dojrzały i fasolki szparagowej, która dopiero kwitnie. Uwielbiam takie świeże, chrupiące, swojskie warzywa, zebrane na kilkanaście minut przed podaniem. W tym roku najbardziej obrodziła sałata, toteż jemy ją na potęgę :-) Składniki na sałatę(...)skórki 2 dymki ze szczypiorkiem koperek, natka pietruszki SOS: 1 łyżka miodu 2-3 łyżki octu (u mnie biały ocet winny) 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz zioła do sałatek (ewentualnie) Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski. Rzodkiewki myjemy, usuwamy nać i ogonki, kroimy w plasterki i dodajemy do sałaty. Awokado przekrawamy na pół
Rozpustne gotowaniepozostać w zamrażarce do ok 6 miesięcy. Można wykorzystać je do koktajli, ciast i deserów. Warzywa – nie mrozimy tych które zawierają dużo wody. Zamrozić możemy marchewkę, brokuły, paprykę, szpinak, pomidory które można później wykorzystać do zupy lub sosów. Zamrożone warzywa najlepiej wykorzystać w ciągu 8 -12 miesięcy. Pieczywo – pieczywo mrozimy koniecznie szczelnie zamknięte np. w woreczku do mrożonek(...)można przechowywać ok 3 miesiące. Zupy – mrozimy czyste bez dodatków. Wino – resztki wina przelane do foremek na kostki lodu można później wykorzystać do drinków lub sosów. Nie należy mrozić sałatek, makaronu, ryżu, ziemniaków, jajek, ogórków, sałat, galaret oraz nabiału. Kilka ogólnych rad dotyczących mrożenia: Najlepiej mrozić produkty w woreczkach i pojemnikach do tego przeznaczonych. Na pewno nie zaleca się mrożenia
Między kuchnią a pokojemzwiązku z koniecznością wprowadzenia diety, wracam z zestawami jedzonka do pracy. Przez długi czas nie przygotowywałam sobie jedzenia do pracy, stołowałam się w kantynie, jedząc głównie frytki, pie i sałatki z dodatkiem majonezu. Z pewnością wpłynęło to negatywnie na moje zdrowie, wagę oraz fakt, że pod koniec roku przeszłam małą operację. O mojej diecie pisałam już nieco wcześniej, przy okazji(...)opcja. Ma to oczywiście swoje plusy - czuję się lepiej, chudnę i oszczędzam pieniądze :) Śniadanie : Kanapka z wędliną drobiową i gotowanym buraczkiem (bardzo smaczne połączenie). Lunch : Makaron świderki ze szpinakiem i serkiem Philadelphia. Smacznego
Codzienne GotowanieLudwik Majlert i karczochowisko Pierwszy raz w życiu widziałam z bliska pole szparagowe ! I nawet weszłam w szkodę :) Zbierałam brokuły łodygowe, w sezonie zrobiłam z niego sałatkę z mozzarellą . Młode łodyżki można jeść na surowo, a liście doskonale smakują lekko zblanszowane. . Jarmużowe pole Tak prezentował się fioletowy jarmuż... A tak z bliska(...)jarmuż fioletowy sałata rzymska brokuł łodygowy karczochy cukinia baby radicchio koper włoski cykoria sałatkowa rukola i nieobecny na zdjęciu młodziutki szpinak ! Teraz pozostało nam tylko czekać na kwiecień, kiedy to w gospodarstwie zaczyna się zbiór szparagów
Kulinarne przygody GatityJesień na talerzu nie musi być ani mniej ciekawa, ani kolorowa – a oto i smaczny dowód: sałatka z kurczakiem, kawałkami słodkiej, pieczonej papryki, chrupkimi orzechami, kaparami, delikatnie ostrą rukolą oraz gorzkawą czerwoną cykorią. Prawdziwy przegląd smaków! Całość stworzy sycący, odżywczy i pyszny posiłek na lunch lub lekką kolację – w dodatku świetnie będzie się prezentować i w pudełku na wynos(...)jest słodsza i ma cieńszy miąższ) kilka kaparów lub oliwek bez pestek kilka połówek orzechów pekan lub włoskich garść rukoli, 2 – 3 liście radicchio lub zielonej cykorii, lub listki szpinaku, blanszowany jarmuż albo mieszanka różnorodnych sałat kilka cieniutkich plasterków czerwonej cebuli/szalotki 1 łyżka oleju (np. ryżowego, z pestek winogron) 1 łyżeczka czerwonego octu winnego nierafinowana sól, czarny pieprz do smaku
Even Better Foodtemu, kiedy to przygotowałam dla Was wpis " Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej ". Skupiłam się wtedy na zbieraniu liści mlecza, z których przygotowałam grecką hortę vrasta oraz francuską sałatkę . W tym roku nabrałam ochoty na spróbowanie pokrzywy, dlatego uzbrojona w koszyk i rękawiczki ochronne wybrałam się na wieś. Znalezione przeze mnie roślinki ( zdjęcie na Facebooku ) były bardzo młode(...)Contaldo z "Dwóch łakomych Włochów" . Pokrzywy miałam trochę za mało, dlatego dodałam też liście rzodkiewki, którą przyniosłam rano z targu (były takie ładne :)). Wy z powodzeniem możecie zastąpić pokrzywy szpinakiem. Zrezygnowałam z dodatku podsmażanej pancetty i moją zupkę udekorowałam kleksem jogurtu oraz mieszanką ziaren. P.s. Przepis na zupę z młodej pokrzywy i rukoli dodaję do akcji wspólnego gotowania "wiosenne
Chilli Czosnek i OliwaGdy ciepełko za oknem tak nas rozpieszcza , wtedy w ogóle nie chce mi się jeść , za to mam ogromną ochotę na przeróżne soki i koktajle . Dziś
Kawa z mlekiemsolidnych garści szpinaku 1 banana 1 pomarańczy kawałka imbiru 200 ml wody kokosowej (1 szklankę) 1.Banana, pomarańczę oraz imbir obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. 2. Szpinak myjemy i odsączamy z wody. 3. Wszystko blendujemy, aż do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji. Nasz koktajl jest już gotowy. To mój ulubieniec z całej tej trójki, ponieważ jest nie tylko pyszny(...)naprawdę smaczne i zdrowe! A Wy lubicie koktajle? Często je przygotowujecie? Koniecznie dajcie znać, jakie są Wasze ulubione połączenia Smacznego! A jeśli szukacie pomysłu na lekkie, wiosenne sałatki, polecam moją sałatkę z rzodkiewki: Prosta wiosenna sałatka z rzodkiewki – przepis krok po kroku Artykuł Zielone koktajle na wiosenny detoks – przepisy pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondiciepłej wody; - 3 łyżki oleju; - 1 łyżeczka soli morskiej; - 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Sposób przygotowania: - szpinak podsmażamy na patelni z łyżką oleju, do tego dodajemy drobno posiekany czosnek; - usmażony szpinak mieszamy z twarogiem w dużej misce, następnie dodajemy mąkę, jaja, ciepłą wodę, pozostałe 2 łyżki oleju, sól morską oraz mąkę ziemniaczaną; - ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie, elastyczne(...)garnka z wrzącą i osoloną wodą i gotujemy tak długo, aż wypłyną (po wypłynięciu gotujemy jeszcze przez ok.10minut); - po wyjęciu kopytka hartujemy w zimnej wodzie. Kopytka można podawać z sałatką, mięsem, sosem jogurtowym, kozim itp. itd. Nadają się jako dodatek praktycznie do każdego dania! SMACZNEGO
MintTaste