ząbki czosnku pokrojonego w kostkę lub przeciśniętego przez praskę , sól, pieprz, i 2 łyżki majonezu Sałatkę układamy warstwowo. Na dno naczynia kładziemy brokuł, na niego fasolę czerwoną, na koniec pokrojony ser feta. Wszystko polewamy sosem czosnkowym. i posypujemy uprażonym słonecznikiem
Darcia w kuchniPyszna i efektowna sałatka, gwarantuję, że goście będą zaskoczeni! :)Składniki: 2 woreczki ryżułyżeczka kurkumypierś z kurczakaprzyprawa do kurczakapuszka kukurydzy5 plastrów ananasa60g słonecznika łuskanegopieczarki konserwowe- około 20sztukgórna "liściasta" część ananasa3 łyżki majonezu2 łyżki jogurtu naturalnego2 łyżeczki musztardy sarepskiejpieprz, sólRyż gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy, według przepisu na opakowaniu.Kurczaka nacieramy przyprawą do kurczaka. Można go usmażyć normalnie na oleju(...)zwykłej patelni lub patelni grillowej ( na patelnię nie dodajemy tłuszczu!:).Po usmażeniu kurczaka kroimy w kostkę. Słonecznik podprażamy na patelni, a ananasa kroimy w kostkę.Z majonezu, jogurtu i musztardy robimy sos, doprawiamy solą i pieprzem.Wszystkie składniki mieszamy i zalewamy sosem.Na półmisku układamy sałatkę, tworząc kopułę. Na jednym końcu umieszczamy "liściastą" część ananasa.Wierzch sałatki obkładamy pokrojonymi w plasterki pieczarkami.Chłodzimy
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 2 buraki* Ok. 50 g sera feta Garść prażonych nasion słonecznika (można zastąpić pestkami dyni) Opcjonalnie rukola (można ją pominąć jednak stanowi fajny dodatek kolorystyczny) Łyżka oleju rzepakowego *Jeśli uda nam się kupić buraka w różnych odmianach kolorystycznych to zachęcam do takiego wyboru, wówczas sałatka prezentuje się jeszcze lepiej. Buraki gotujemy około pół godziny w lekko osolonej wodzie. Jeśli
Kolizje SmakówSałatką, którą prezentuję jest niezawodna, pyszna i dietetyczna przy modyfikacji sosu. Robię ją bardzo często i prezentowałam również kiedyś na blogu. Jednak dzisiaj w wersji light z małym zmianami. SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka 1 opakowanie żurawiny 3 łyżki słonecznika 2 łyżki płatków migdałowych 4-5 gałązek selera naciowego przyprawa do kurczaka z ziołami Sos light 4 łyżki jogurtu(...)czasie seler płuczemy i kroimy na drobne kawałki w kostkę. Wsypujemy do miski. Dodajemy żurawinę. Słonecznik i płatki migdałowe prażymy na rozgrzanej patelni. Dodajemy do pozostałych składników. Grillowanego kurczaka kroimy w drobna kostkę, dodajemy do sałatki. Składniki sosu łączymy ze sobą i dobrze mieszamy. Polewamy sałatkę , mieszamy. odstawiamy przynajmniej na 2-3 godziny Najlepsza na drugi dzień. SMACZNEGO Czekam
W kuchennym oknie Ewyenergii. A jeżeli jest jeszcze niskokaloryczne i zdrowe to dla mnie idealnie. Zapraszam zatem na sałatkę śniadaniową... 1 mała pierś z kurczaka 1/4 dyni Hokaido 5 łyżek popingu z amarantusa kiełki rzodkiewki - ilość wg uznania mieszanka sałat - ilość według uznania 5 łyżek słonecznika oliwa sezamowa Dynie wydrążamy i smarujemy oliwą, przyprawiamy kuminem i solą. Pieczemy ok. 25 minut
Humanistka w kuchniczerwona papryka opakowanie sera typu feta (lub gotowa feta w kostkach, w wiaderku) 3-4 łyżki łuskanego słonecznika Sos: kubek jogurtu greckiego - ok. 400 g 3 łyżki majonezu sól pieprz 1-2 ząbki czosnku łyżeczka suszonych ziół (np. do pizzy lub do sałatek) sól pieprz Brokuła podzielić na różyczki i ugotować najlepiej na parze na półtwardo lub krótko gotować(...)następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. W salaterce wymieszać szynkę, fasolę, kukurydzę, paprykę i fetę. Polać połową sosu, następnie ułożyć różyczki brokuła, polać resztą sosu i posypać słonecznikiem (można go wcześniej uprażyć na suchej patelni). Schłodzić przed podaniem. Podawać z pieczywem
Czerwień i błękitPrzepis na tę sałatkę dedykuję wszystkim mięsożercom :) SKŁADNIKI Brokuł Opakowanie sera typu feta Kawałek wędzonego boczku Ziarna słonecznika Pestki dyni Śmietana/Jogurt grecki Majonez Pieprz Czosnek granulowany Sól WYKONANIE Brokuł podzielony na mniejsze części gotujemy na parze lub w lekko osolonej wodzie, a potem zostawiamy do wystygnięcia. Boczek kroimy w kostkę lub paseczki i podsmażamy na patelni, aż zrobi
Zofianastrony i blogi, z których korzystałam: Kuchnia domowa Ani Home-made food and not only Tani Weganizm* Składniki: Na sałatkę: brokuły cebula 200g drobiowej szynki w kawałku papryka czerwona 300g pieczarek 100g ziarenek słonecznika puszka kukurydzy Na sos: 3 czubate łyżki majonezu 4 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 3 ząbki czosnku czosnek
Czerwona Porzeczkasuszonej bazylii, - dodajemy łyżeczkę oleju i mieszając od czasu do czasu pozwalamy sosowi gęstnieć. W międzyczasie szykujemy talerze, jakieś sałatki, pomidorki i co tam chcemy do przegryzania i popijania, wykładamy makaron na talerze, polewamy gotowym sosem, posypujemy jeszcze prażonym słonecznikiem albo płatkami drożdżowymi albo niczym, bo ktoś nie lubi "śmieci" na górze ;) i już. Do sosu można dodać jeszcze suszonych
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEnajbardziej ulubiona wersja pasty do chleba, ale świetnie nadaje się również jako dodatek do sałatek czy do makaronów z dodatkiem sera np.parmezanu i większej ilości oliwy.Można powiedzieć, że jest to okrojona wersja pesto :)Nie lubicie rukoli, nie ma problemu, można dać bazylię, zamiast słonecznika- pestki dyni czy orzeszki piniowe, może być z serem i bez sera, możliwości jest wiele
Kraina Miodem Płynącatego pyszny sos miodowo-pomarańczowy. Nie pozostało nic innego jak na obiad przygotować sałatę z dodatkami. Skład sałatki możecie dowolnie modyfikować w zależności od tego, co macie pod ręką. Taka sałatowa kompozycja, może być za każdym razem inna. Polecam dodawać podprażone pestki słonecznika lub dyni czy cebulkę czerwoną. Sprawdzą się również winogrona czy oliwki. Zamiast kulek mozarelli możecie dodać fetę
Mieszam w Garnkumuszę stwierdzić, że sałatka bardzo dobrze smakuje, ale to samo danie podane w wersji na ciepło jest wprost obłędne... Dlaczego akurat na ciepło? Przeczytajcie dalej... SKŁADNIKI ok. 250 g makaronu (waga surowego przed ugotowaniem) ok. 400 g fileta z kurczaka 1 słoik suszonych pomidorów 3 - 4 łyżki oliwy, którą były zalane pomidory 75 g ziaren słonecznika 75 g pestek(...)dodajemy do makaronu. Pomidory kroimy w paski (dodajemy do makaronu). Na suchej, dobrze rozgrzanej patelni prażymy przez chwilę ziarna słonecznika i dynię i gorące wsypujemy do pozostałych składników. Całość dokładnie mieszamy, a następnie wierzch posypujemy wybranym serem. Jeśli wolicie sałatkę całość odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli natomiast danie na ciepło to podajemy "od ręki". I co, szybko? No pewnie
Czary - gary w kuchniSAŁATKA Z BROKUŁÓW I FETY pyszna sałatka,która od jakiegoś czasu zagości na moim stole i robię ją naprawdę często bo jest wyjątkowo pyszna-spróbujcie koniecznie SKŁADNIKI: BROKUŁ(ŚWIERZY LUB MROŻONY) SŁONECZNIK ŁUSKANY PIERŚ Z KURCZAKA(JAK MAŁA TO 2) SER FETA KUKURYDZA MAJONEZ I ŚMIETANA 18% CZOSNEK PRZYGOTOWANIE: BROKUŁ LEKKO OBGOTOWAĆ W OSOLONEJ WODZIE PIERŚ POKROIĆ(...)KOSTKĘ I PODSMAŻYĆ Z ULUBIONYMI PRZYPRAWAMI SŁONECZNIK UPRAŻYĆ NA SUCHEJ PATELNI FETĘ POKROIĆ W KOSTKĘ, WSZYTKO RAZEM WYMIESZAĆ DODAĆ ODCEDZONĄ KUKURYDZĘ I PRZYGOTOWAĆ SOSIK CZOSNKOWY,PÓŁ NA PÓL MAJONEZ ZE ŚMIETANĄ,SÓL PIEPRZ CZOSNEK-WYMIESZAĆ I DODAĆ DO SAŁATKI GOTOWE I PYSZNE
Swojskie jedzonkomarchew: 3 duże marchewki ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki mielonego kuminu ¼ łyżeczki cynamonu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka syropu klonowego Sałatka: 1 woreczek kaszy gryczanej ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy ½ kostki sera feta ½ szklanki czarnych oliwek garść nasion słonecznika sos z octu balsamicznego * PRZYGOTOWANIE Marchew umyj, obierz i pokrój w słupki. Wymieszaj z przyprawami, oliwą i syropem klonowym. Wstaw do piekarnika
Food Squarewylądowała rukola, pieczarki z czerwoną cebulą, jajko i kiełki . Salad in a jar / Sałatka w słoiku do pracy w wersji light: Składniki na 1 słoik: garść rukoli 2 pieczarki 1/2 czerwonej cebuli 1 pokrojony w kostkę pomidor 1 jajko na twardo pokrojone w ćwiartki kiełki słonecznika prażony słonecznik 1 łyżka oliwy sól ziołowa i pieprz kolorowy do smaku Przygotowanie(...)pieczarki z cebulą i oliwą, układamy garść rukoli, na wierzchu układamy ćwiartki jajek, posypujemy je prażonym słonecznikiem. Tak przygotowaną sałatę zakręcamy i zabieramy ze sobą do pracy. Przed konsumpcją potrząsamy słoikiem, aby oliwa na której dusiły się pieczarki, wymieszała się z pozostałymi składnikami, sałatkę słoikową zjadamy ze smakiem. Smacznego : ) The post Sałatka w słoiku do pracy . Salad
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię