receptury na pesto znane były już w średniowieczu. Ten włoski sos ma uniwersalne zastosowanie. Świetnie komponuje się z pieczywem, pasuje do mięs i ryb, a nawet może być składnikiem sałatek. Moje pesto nie jest tradycyjne, ponieważ jest z rukoli i nerkowców. Razem z pełnoziarnistym makaronem tworzy bardzo smaczny duet. Składniki 250 g pełnoziarnistego makaronu fusilli 125 g rukoli(...)smaku. Suszone pomidory i oliwki kroimy na mniejsze kawałki. Makaron przekładamy do miski i dodajemy gotowe pesto, suszone pomidory, oliwki i uprażonego słonecznika. Całość dokładnie mieszamy. Podajemy jako danie główne. Inne przepisy z rukolą w roli głównej: Sałatka z rukoli i fety Zielone wegeburgery bez bułki Biały dip do warzyw
My Chcemy JeśćSkładniki: kalafior, sałata, 2 pomidory, ogórek świeży, 1 cebula, puszka kukurydzy, 270g sera feta, garść świeżego koperku, 3 łyżki ziaren słonecznika, 3 łyżki pestek dyni, 300ml jogurtu naturalnego, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz. Przygotowanie: Warstwy sałatki: Umyta, dobrze osuszona i porwana na kawałki sałata. Ugotowany w osolonej wodzie, ostygnięty i podzielony na kawałki kalafior. Pokrojone w kostkę pomidory. Obrany
W kuchni u Monikiorzeźwia nieco mdłe awokado i nadaje sałatce soczystości i wyraźnego smaku. Porcja jest na jedną osobę, bo taką sałatkę zabrałam do pracy. 2 garści roszponki 50 g sera sałatkowo-kanapkowego 1/2 szt awokado 1/2 szt grejpfruta 1 łyżka ziaren słonecznika DRESSING: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki suszonej bazylii Składniki dressingu rozetrzeć w małej miseczce(...)obrać i pokroić w plasterki bądź kostkę, jak kto woli :) Posypać ziarnami słonecznika i polać przygotowanym dressingiem. Słonecznik można wcześniej podprażyć na suchej patelni, wtedy będzie jeszcze smaczniejszy :) Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Dania wegetariańskie , Na wynos , sałatki i surówki Tagged: awokado , dressing , grejpfrut , rozponka
https:KKuchniaMniamSałatka z jajkiem i chrupiącą szynką szwarcwaldzką otoczona miksem sałat, posypana prażonym słonecznikiem, której smak dopełnia koperkowy winegret. To prosta, szybka i pyszna kombinacja smaków. Doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno, a na jej przyrządzenie wystarczy zarezerwować sobie jedynie 10 minut :) 2 porcje: * mix sałat- 2 solidne garście * szynka szwarcwaldzka- 12 plasterków * jajko- 3 szt. * słonecznik
Kraina Miodem PłynącaMajonez można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym, jogurtem greckim lub kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%. Można także połączyć majonez z jogurtem czy śmietaną.Sałatka ma wyjątkowy, lekko słodkawy smak.Zamiast płatków migdałów można użyć ziaren słonecznika i je uprażyć, lub dodać po 50 g obydwóch.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskałyżki oliwy, 1 łyżkę sosu sweet chilli i szybko zmiksowałam, powstało pyszne, zielone pesto. Na gorącej patelni po prażeniu słonecznika i sezamu, ułożyłam połówki pomidorów, zrobiłam to szybko, tak aby tylko puściły sok. Bardzo lubię wykorzystywać rukolę nie tylko do sałatek: A rukola nie tylko nadaje się do sałatek:Zupa krem z rukoli, Włoskie Cannelloni faszerowane serem ricotta, kalafiorem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzyjęcie (np. w stylu arabskim). Ja nafaszerowałam tą sałatką kieszonki z chlebków pita wysmarowane w środku hummusem i całość polewałam świeżym sokiem z cytryny. Pyszności!:) Uwagi do przepisu: Moja sałatka wyszła nieco gorzka - być może moje tahini nie było najwyższej jakości (muszę się przyznać, że spędziło w kuchennej szafce kilka miesięcy:/). Sama Joyce Goldstein pisze, że dostępne na rynku tahini(...)delikatesach spożywczych w dziale orzechy/suszone owoce. Albo po prostu zastąpcie innymi orzechami (np. posiekanymi orzechami nerkowca) lub nasionami słonecznika. Ja dotąd zawsze ich sobie odmawiałam ze względu na cenę (np. pesto robię z orzechami nerkowca lub migdałami), ale dla tej sałatki zrobiłam wyjątek:) Grecka sałatka z natki pietruszki i orzeszków pinii przepis z książki Joyce Goldstein "Mediterranean Fresh
Chilli Czosnek i OliwaSKŁADNIKI dla 4 osób Sałatka: 1 mrożona ośmiornica o wadze 600-800 g 3 listki laurowe 4 ziela angielskie 10 ziarenek pieprzu czarnego kawałek skórki z cytryny kilka gałązek rozmarynu 6 młodych ziemniaków 400 g zielonej fasolki szparagowej cząstki limonki lub cytryny Pesto: 1 natka pietruszki kilka listków mięty 4 ząbki czosnku 50 g nasion słonecznika 100 ml oleju słonecznikowego(...)wyglądają apetycznie). Ziemniaki pokrój w talarki i ułóż na talerzu. Wyłóż następnie ośmiornicę i fasolkę. Przygotuj pesto, miksując podprażony na patelni słonecznik z czosnkiem, olejem i listkami natki i mięty. Przypraw solą do smaku i polej nim sałatkę. Na talerzu połóż cząstki limonki. Danie możesz posypać dodatkową porcją natki pietruszki
Food Squaresolą ziołową. Całość można skropić oliwą z oliwek z dodatkiem ziół lub polać ostrym sosem pomarańczowym . Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem. Pesto z liści rzodkiewki liście z dwóch pęczków rzodkiewek 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii ½ łyżeczki suszonego czosnku sól świeżo mielony pieprz Ziarna(...)rozgniatamy widelcem. Dodajemy szpinak, posiekaną natkę pietruszki, kolendrę, słonecznika i mieszamy. Z masy szpinakowej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Część kulek można posypać sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Szpinakowe kulki to smaczna przekąska na imprezę. Sałatka hawajska 300 g piersi z kurczaka
My Chcemy Jeśćpołowy cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka miodu łyżka sosu sojowego rozmaryn, bazylia,pieprz, sezam, len, słonecznik - co kto lubi, Wykonanie: Kaszę bulgur zalewamy wrzątkiem i chwilę gotujemy, przykrywamy i odstawiamy. W tym czasie, przygotowujemy warzywa do sałatki.Na oliwie podsmażamy czosnek pokrojony w plasterki, po chwili wyjmujemy, by nie zbrązowiał i nie zgorzkniał, dorzucamy oczyszczoną, pokrojoną paprykę, podsmażamy(...)się smażyły. Przygotowujemy sos: w soku z cytryny rozpuszczany miód , dolewamy oliwę, sos sojowy, dosypujemy ulubione zioła, doprawiamy pieprzem, łączymy z kaszą i warzywami, mieszamy, posypujemy sezamem, ziarenkami lnu, słonecznikiem. Smacznego
kgwjanczewodomu, a jak nie, to wyprawa do sklepu. sałatka z selerem Czego potrzebujemy słoik selera korzennego 1 puszka kukurydzy woreczek ryżu ( na pewno takiego , który się nie rozklei} 1 puszka ananasów 2 łyżki curry 1 mała pierś z kurczaka. przyprawa do kurczaczka curry 3 łyżki słonecznika 3 łyżki majonezu , wie jogurtu naturalnego Jak wszystko zrobić Ryż(...)ryżu dodać kukurydzę i pozostałe składniki. ananas, ryż Słonecznik uprażyć na patelni , nie podpalić. Dodać do pozostałych składników. prażony słonecznik 3 łyżki majonezu wymieszać z 2 łyżkami jogurtu naturalnego , lekko posolić , dodać dwie łyżki curry. Wymieszać ze składnikami sałatki. Gotowe. SMACZNEGO
W kuchennym oknie EwyBardzo prosta, nieskomplikowana, a na dodatek smaczna sałatka, może się wpisać do ulubionych, naszych sałatek na przyjęcia i na co dzień, spróbujcie, zdegustujcie! Składniki: 1 paczka makaronu ryżowego 1 pierś z kurczaka 1 puszka kukurydzy 20 dag słonecznika łuskanego 2 łyżki oleju pęczek szczypiorku 3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz świeżo mielony Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu(...)patelni rozgrzewamy olej, smażymy kawałki fileta na złoty kolor. Na tej samej patelni prażymy słonecznik. Kukurydzę odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą. Do miski wkładamy wszystkie przygotowane składniki dodajemy pokrojony szczypiorek oraz wymieszany majonez z jogurtem. Dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem do smaku. Przepyszną sałatkę przygotowała Małgorzata Smacznego
kgwjanczewoLubicie czasami pochrupać ziarenka? Słonecznik na przykład? Zdrowa, pełna białka i błonnika przekąska, prawda? :) Poza tym świetnie sprawdza się przy wypieku pieczywa, owsianych ciasteczek, jako posypka sałatki...ma wiele zastosowań w kuchni. Jeśli na trzy pierwsze pytania odpowiedzieliście twierdząco, musicie teraz zajrzeć na stronę Ziarenkowo ! Mają tam do zaoferowania mieszanki ziaren w różnych kombinacjach smakowych. ~"Słoneczne Pola" - słonecznik, sezam
chili & sugardigotuje.blogspot.com Zainspirowałam się sałatką z blogu: Bistro mama . Ta niepozornie wyglądająca sałatka - znika w ekspresowym tempie. Wersja sałatki jest uproszczona, ale mimo wszystko - przepyszna. 150g ugotowanego makaronu ryżowego 10 pieczarek (średnich) 1/2 puszki groszku nasiona słonecznika/dyni (pominęłam) Dodatkowo: 2 łyżki majonezu sól, pieprz Makaron (użyłam wstążek) ugotować wg przepisu. Pieczarki drobno posiekać i przesmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu
Di gotujeLubicie brokuły? No to polubicie :-) Wystarczy, że do zwykłego brokuła dodacie trochę niepozornych dodatków i macie fantastyczną sałatkę w sam raz na wakacyjną kolację :-) Kiedyś robiłam ją bardzo często, potem jakoś o niej zapomniałam... ale ostatnio znów przywróciłam ją do łask i wygląda na to, że znów zostanie w menu na dłużej :-) SKŁADNIKI 1 brokuł 5 - 6 plastrów boczku(...)jeszcze ciepłego) brokuła dodajemy ciepłe skwarki (bez wytopionego tłuszczu,same skwarki) i przygotowany sos. Całość lekko mieszamy i posypujemy uprażonym słonecznikiem. Tak przygotowanego brokuła można podawać na ciepło lub pozostawić do wystudzenia i wykorzystać jako fantastyczną sałatkę (mnie nawet bardziej smakuje ta druga wersja
Czary - gary w kuchni