Ostatnimi czasy wymyślam sporo sałatek, które zamiast tradycyjnych kanapek zabieramy do pracy. Nie wszystkim mam czas zrobić zdjęcia. Niektóre są rewelacyjne a nad niektórymi muszę jeszcze popracować… Dzisiaj przedstawiam Wam sałatkę, którą zdążyłam sfotografować i której nie muszę poprawiać…:) Jest smaczna i zdecydowanie warta powtórzenia! Zapraszam, oto sałatka z soczewicy, z cukinią, fetą i miętą Sałatka z soczewicy(...)dwóch stron aż nabierze złotego koloru. Pomidory i miętę posiekać. Do ugotowanej soczewicy dodać pokruszoną fetę, zgrilowaną cukinię, posiekane pomidory i miętę. Doprawić pieprzem i lekko solą. Smacznego Post Sałatka z soczewicy z fetą i cukinią pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plniedzielę robiłam rosół. Mniej więcej taki jak na kostki rosołowe . Po ugotowaniu część marchewki podałam na talerze, a to, co zostało zużyłam na sałatkę jarzynową. Sałatka jest jednak "biedna", ale smaczna :) I bardzo szybko się ją robi. Dlaczego biedna? Bo nie ma ziemniaków i ogórka kiszonego. Do warzyw z bulionu dodałam tylko puszkę groszku i skroiłam białą część pora(...)cztery części, następnie drobno kroimy Majonez łączymy - jeśli chcemy - z łyżką jogurtu naturalnego i przekładamy do salaterki z warzywami. Całość delikatnie mieszamy Nie dodawałam ziemniaków i ogórków, ale sałatka wyszła smaczna. Warzywa "przeszły" wywarem, co spowodowało, że były już delikatnie przyprawione. Doprawiłam tylko odrobiną pieprzu. Bardzo lubię taką sałatką zaspokajać głód w pracy :) Poza tym uwielbiam ją podawać z wędlinami
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPrzyjęło się, że na imprezkach lubimy jeść sałatki, często podajemy wówczas ciężkie sałatki na bazie majonezu. My chciałyśmy dziś zaproponować ich zdrowszą alternatywą. Ta sałatka kusi zarówno kolorowym wyglądem jak i połączeniem smaków . Jej zaletą jest też to, że wykonuje się ją w zaledwie kilka minut. Kolorowa sałatka na imprezę SKŁADNIKI: 200 g rukoli 8 pomidorków(...)kawałki. Na talerzu układamy w dowolny sposób kawałki kurczaka i paski papryk. Naokoło warzyw z kurczakiem układamy malutkie grzanki. Koperek i zieloną cebulkę drobno siekamy i posypujemy nim sałatkę. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Na 15 minut przed podaniem spryskujemy całość delikatnie oliwą z oliwek
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś sałatka na szybko, czyli taka której bazę stanowi kapusta pekińska. Kapusta ta pojawiała się już u Nas wielokrotnie i pewnie jeszcze nie raz się pojawi, gdyż można z jej użyciem wyczarować mnóstwo ciekawych dań, a w szczególności sałatek. Ostatnio u mnie w domu przyjął się sposób podawania sałatek, przynajmniej do kolacji, w małych miseczkach, dla każdego domownika osobno(...)więc i tą sałatkę przedstawiam w takiej właśnie formie. Kolorowa sałatka SKŁADNIKI: 1/4 kapusty pekińskiej 2 jajka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 2 papryki konserwowe sól, pieprz majonez PRZYGOTOWANIE: Kapustę pekińską drobno szatkujemy i przekładamy do miski. Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo, następnie studzimy, obieramy i kroimy na kawałki. Z kukurydzy i fasolki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKlasyczna szwedzka sałatka do słoików na zimę. Przygotowujemy ją co roku by mieć w swojej spiżarni chociażby kilka słoiczków przypominających Nam lato. Sałatka ta jest tak naprawdę dość delikatna i jeżeli ktoś lubi ostrzejsze smaki polecam dodanie większej ilości octu. Idealnie sprawdza się też dodatek świeżej papryki co nadaje sałatce kolorowego wyglądu i delikatnego(...)posmaku owego warzywa. Sałatka szwedzka do słoików SKŁADNIKI: 2 kg ogórków 1 duża cebuli 2 marchewki 1/2 szklanki octu 1/3 szklanki cukru sól pieprz 4 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku PRZYGOTOWANIE: Ogórki myjemy w zimnej wodzie i moczymy pół godziny, następnie ścieramy na plastry. Marchew obieramy i ścieramy na plastry. Cebulę obieramy i również
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś zapraszamy na Nasz cykl potraw "fit", w którym prezentujemy dania lekkie, sałatki bez majonezu, odchudzone zupy czy też słodkości ze zmniejszoną ilością cukru i kalorii. Dziś wariacja sałatki z kapusty pekińskiej z warzywami z puszki, brzoskwiniami oraz orzechami włoskimi. Całość połączona jest jogurtem naturalnym i tak naprawdę nie wymaga doprawiania przyprawami. Sałatka z kapusty pekińskiej z brzoskwiniami(...)PRZYGOTOWANIE: Kapustę pekińską drobno szatkujemy i przekładamy do miski. Dodajemy odsączone z zalewy warzywa z puszki i mieszamy. Ogórki oraz brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Wszystko mieszamy z jogurtem naturalnym. Orzechy włoskie drobno siekamy i posypujemy nimi sałatkę
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSzybkich sałatek karnawałowych ciąg dalszy, to już moja druga propozycja z suszonymi pomidorami. Tym razem będzie to sałatka na bazie makaronu, nie będzie w niej grama majonezu za to smak śmietanki i słonecznych pomidorów na pewno polubicie. Czym prędzej zmierzajcie do sklepów po składniki i klikajcie "Lubie to" na Kuchnię PROzdrowotną :) Dla 2 osób Czas przygotowania 15 minut Składniki(...)półksiężyce a kroimy ser w kostkę - przekładamy do miski. 2/ Ugotowany makaron przekładamy do durszlaka i chłodzimy a następnie dodajemy do ogórka i sera. Dokładamy odsączoną kukurydzę i zalewamy sałatkę śmietanką z suszonymi pomidorami. 3/ Mieszamy i podajemy. Można dodać świeżego pomidora :) SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnamoich propozycji :) CIASTECZKA:1. Muffiny "Leśny mech" 2. Babeczki Michałki3. Muffiny z Princessą4. Kruche wiatraczki5. Mini Szarlotki6. Rurki z kremem7. Rogaliki z NutelląSAŁATKI:1. Brokułowa2. Żółta sałatka3. Sałatka ryżowa po węgiersku4. Tuńczyk w muszelce5. Sałatka makaronowa z tuńczykiem6. Sałatka z surimi i selerem naciowymPRZYSTAWKI:1. Faszerowana bagietka2. Roladki pomidorowe3. Rollsy z ziołowym serkiem4. Roladki z tortilli5. Sakiewki
Czerwona Porzeczkawielu dań. Przeważnie są to krowie lub owcze sery słone. Jednym z popularniejszych jest suluguni – lekko słonawy, przypomiający mozzarellę. Jest podstawą narodowego gruzińskiego dania – chaczapuri.Sery i tradycyjna sałatka gruzińska zawsze muszą być na stoleChaczapuri i inne przekąskiChaczapuri (Khachapuri) to placek nadziewany serem (puri – chleb, chaczo – ser). Jedzony o każdej porze jako przekąska. To gruzińska pizza(...)lubicie bakłażana.Grillowany bakłażan i lekko czosnkowa pasta z orzechów włoskich - pychaSałatka gruzińskaSałatka pomidorowo-ogórkowa. Jest dosłownie wszędzie! Pomidory, ogórki, czerwona cebula i mnóstwo zieleniny (pietruszka, kolendra). To podstawowa sałatka gruzińska, która towarzyszyła nam podczas każdej kolacji. Najbardziej smakowała mi wersja, gdzie dodatkowo znajdowała się posiekana czerwona bazylia i estragon.Gdy nie było sałatki gruzińskiej (na zdjęciu z serami) dostawaliśmy
Poezja smakuŚledź pokrojony w paski, cebulkę, cebulkę oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, ogórki i na wierzch paprykę. Cebulka odbierze oliwę ze śledzia i nie trzeba jej niczym doprawiać. Śledź pod pierzynką. Sałatka ta najlepiej prezentuje się w wysokim okrągłym naczyniu. Wszystko układamy warstwami.1. Ziemniaki ugotowane starte na tarce,2. Śledzie pokrojone w paski,3. Cebula pokrojona w drobną kostkę, skropiona cytryną(...)pokrojone w paski11 Cebula pokrojona w drobną kostkę, skropiona cytryną12 Majonez wymieszany z kwaśną śmietaną 18% z dodatkiem pieprzu13 Jajka ugotowane na twardo, posiekane drobno i posypane na wierzchu sałatki Torcik ze śledzia. Inspiracją do tego dania był duży tort z sardeli przygotowany na oficjalne przyjęcie w Barcelonie. Ponieważ w Polsce trudno kupić świeże anchois, znane również jako sardele, przygotowałem
Kulinarny karnet Christopherapatyku - Małgorzata Chyla z bloga Moje kuchenne rewelacjeUova tonnate czyli jajka nadziewane tuńczykiem po włosku - Beatrice Gallerani z bloga I dare you to cook it! Sałatki: Caprese z małych kolorowych pomidorków - przepis z bloga Zapach apetytuObiadowa sałatka z łososiem w roli głównej - Gabriela Skrzyńska z bloga Peanutbuttermonster Panzanella - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Sałatka z figami(...)boczkiem i sosem z gorgonzoli - Zuzia z bloga Chilli, Czosnek i Oliwa Sałatka z fig z mozzarellą i bazylią - Monika K. z bloga Smaczne - Zdrowe Insalata di rucola e fichi con prosciutto - sałatka z rukoli, fig i szynki parmeńskiej - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiemŚniadanie a'la Caprese - deliszys z bloga Życie smaczniejsze od zaraz Zupy: Acquacotta – woda gotowana
Chilli Czosnek i OliwaCukinia w wersji grillowanej to jedno z moich ulubionych warzyw :) Postanowiłam wykorzystać ją w lubianej sałatce caprese. Składniki podałam jednak inaczej niż w wersji tradycyjnej sałatki i wyszła pyszna warstwowa sałatka caperse :) SKŁADNIKI 1 średnia cukinia 3 pomidory 150g tartej mozzareli pół pęczka świeżej bazylii sól pieprz oliwa z oliwek opcjonalnie ocet balsamiczny PRZYGOTOWANIE(...)Cukinię myjemy, kroimy w plasterki i grillujemy na patelni grillowej - na oliwie , lekko posolone. Odsączamy na papierowym ręczniku. Układamy na talerzu jako pierwszą warstwę sałatki. Posypujemy połową tartej mozzarelli. Następna warstwa - pomidory pokrojone w kawałki,które doprawiamy pieprzem i posypujemy posiekaną bazylią. Na samą górę kładziemy resztę mozzarelli i skrapiamy - według upodobań - oliwą lub octem balsamicznym. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjekuchni Horta, w zależności od gatunku rośliny, może być słodka, cierpka lub gorzka, niektóre są niezwykle aromatyczne i wykorzystuje się je jak zioła. Latem z horty przygotowuje się sałatki, jednak jest to przede wszystkim zimowa roślina i najczęściej jada się ją gotowaną. Zielenina ugotowana, a następnie polana tradycyjnym greckim dressingiem: oliwą, sokiem z cytryny i posypana solą, to horta vrasta(...)gotowana horta). Taka ciepła sałatka może stanowić dodatek do głównego dania, lub stać się nim, w połączeniu z ugotowanymi ziemniakami, gotowanymi jajkami lub serem feta, i oczywiście kromkami wiejskiego chleba, którymi Grecy wycierają sos wydobywający się z zieleniny. Hortę dodaję się ponadto do gulaszy, zup, dań z fasoli, duszone liście podaje się z jagnięciną lub gęsią. Bardzo popularne w Grecji
Chilli Czosnek i OliwaJednak gdy już się nimi najemy, przychodzi czas, że chcemy odkrywać nowe smaki. Na szczęście grill daje nam morze możliwości. Do grillowanego mięsa nie może zabraknąć warzyw. Zamiast majonezowych sałatek, czy tej najczęściej serwowanej (bardzo zresztą dobrej) sałatki „greckiej”, warto czasami pokusić się o coś lżejszego np. o wiosenną sałatkę z sezonowych warzyw. My wykorzystaliśmy w tym celu(...)soli. My jednak lubimy mocne akcenty, które w tym przypadku wcale nie zaszkodziły, a wręcz podniosły walory smakowe tego cudownego mięsa. Jako dodatek do polędwicy wołowej przygotowaliśmy wspomnianą już sałatkę z ogródkowej rukoli, kwiatków i pomidorków koktajlowych. Dzieła dopełnił grillowany ser camembert z czosnkiem i ogródkowym rozmarynem. Jakby tego było mało, zaserwowaliśmy jeszcze grillowany boczek własnej roboty. Identyczny jaki razem
OstryKęsWBRZUCHU”. Przejdźmy jednak do warsztatów. Sebastian, jak kazał się nazywać po i mieniu, podzielił uczestników na małe zespoły, gdzie każdy zajmował się jednym z trzech dań. Mnie trafiła się sałatka z brukselki, którą ładnie obierałam. Sałatka ta składała się ze ublanszowanych warzyw: rzodkiewki, pasków marchwi jak i właśnie blanszowanej brukselki. DO tego trochę ziół. Nie powiem, dość ciekawy smak, aczkolwiek(...)warzywa były za twarde, nie zdążyły się ublanszować, widocznie zbyt wcześnie wyjęto je z wody. Sałatka ta podana była do ostatniego dania. POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE ŚLIWKOWO – KORZENNYM, podane z PĘCZOTTO Z MARCHEWKĄI SEREM BURSZTYN oraz SAŁATKA Z UBLANSZOWANYCH WARZYW. Pęczotto to moje dzieło! Mieszałam je i mieszałam, aż w końcu mnie wygonili do kuchni na duży palnik, w małych
W kuchni Karmel-itki