Lekka sałatka z dodatkiem pieczonych batatów. Idealna na kolację czy jako sałatka do pracy. Ja tym razem wykorzystałam jednego ziemniaka, ale można dać dwa bataty, będzie
Smaki Na Talerzutortilli.. Co bym ugotowała z Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta? Dobrze wygląda fasola i kapusta z jabłkami, pasta do chleba z ziemniaków i pasta z makreli, wędlina z selera, ziemniaki faszerowane na Wielkanoc, kulebiak, zupa selerowa alla rybna, kalafior w cieście, dynia faszerowana, bigos, kopytka i kartacze z rydzami, boczniaki po kaszubsku i z winem oraz caponata(...)dań regionalnych możemy spróbować łódzkiego ciasta tureckiego żulik, kwaśnicy i toruńskiej zupy śliwkowej z piernikiem. Bardzo podobał mi się też dział inspirowany kuchnią PRL z sałatką z ryżem i galaretką owocową. Tym co wyróżnia tą książkę na tle morza innych wege książek kucharskich są przepisy na wegańskie sosy alla pieczeniowe, czyli coś, czego najbardziej mi brakowało w kuchni wege
Ugotowane pozamiataneziemniaczanej sałatki z blanszowanym zielonym groszkiem i kiełkami groszku. Zrobiłam go teraz bo musiałam wiedzieć czy będę umiała go zrobić. Udał się. 3 szt.ziemniaków ekologicznych 6 jajek ekologicznych 1 szklanka zielonego mrożonego groszeku cebula dymka -1 szt. 1 łyżeczka szczypiorku 1 opakowanie kiełków groszku domowy majonez gotowy w 2 minuty kliknij obok ( najlepszy majonez ) Ziemniaki ugotować w mundurkach
AZgotuj!ziół do sałatek olej do smażenia Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki, po czym podsmażamy chwilę na oleju. Do mięsa wlewamy śmietanę, dodajemy zioła, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 5 min. od czasu do czasu mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem lub ziemniakami i świeżą surówką
Krokusowy Dommałych, gotowanych ziemniaków garść pomidorków koktajlowych kilka liści szałwii kilka plasterków cytryny 30-50g masła (spory plaster pokrojony w kostkę) chlust oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz sól himalajska Wszystkie wkładamy do brytfanki, polewamy oliwą, dodajemy sól i pieprz i mieszamy. Pieczemy w 220 stopniach z termoobiegiem przez około 20-30 minut. Do tego dania podałam sałatkę ze szparagami
Cytryna&Co.Postanowiliśmy zrobić sałatkę w nowej wersji. W ten sposób podana, prezentuje się znacznie lepiej, a goście mogą dodawać swoje ulubione składniki i mieszać je na talerzu z sosem. Z pomocą przyszła nam Spiżarnia, dostarczając niesamowicie pyszne, a przede wszystkim ekologiczne, jajka przepiórcze. Składniki 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 mała puszka groszku konserwowego 4 kiszone ogórki 3 ziemniaki 2 marchewki
R'n'G Kitchenziemniaki to moje ulubione warzywo! w każdej ilości i w każdej postaci! Wspaniałe warzywa Smakowite sosy i wszelkie dodatki Kreatywne resztki – tak, tak! Po Świętach zostaje masa jedzenia, nienawidzę go wrzucać. Jamie poleca co zrobić z resztkami ze Świątecznego stołu. Doskonale Świąteczne desery. Popołudniowa herbata i łakocie – to takie angielskie Śliczne i smaczne prezenty Popisowe sałatki Dipy, zagryzki
Ania i Marcin gotująsałatki - dodawaliśmy ją niemal do każdego dania, jest prosta i mega smaczna! miejscowej ryby - był to filet, ale nie byle jaki, bo z rekina wyłowionego z wód Morza Czarnego. Niezwykłych frytek z białym serem - okazały się naprawdę wyborne, ser sirene nadał im nie tylko słonego posmaku, ale i delikatnej konsystencji, która w połączeniu z chrupkimi ziemniakami była
Cooking Monstersmażenia. Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić i dokładnie utłuc. Dodać żółtko jajka, mąkę i przyprawy do smaku. Marchewkę obrać, drobno zetrzeć i poddusić na maśle razem z pokrojoną dymką. Połączyć z masą ziemniaczaną i sztywno ubitą pianą z białka jajka. Rozgrzać olej i kłaść łyżką małe placuszki i smażyć z obu stron na złoto. Jako dodatek polecam sałatkę pomidorowo- cebulową
Tradycyjna Kuchniakucharz jak sałatka Cezara. Feijoada powstała przez przypadek z tzw. resztek stołu a stworzyli ją niewolnicy pracujący na brazylijskich plantacjach.Plantatorzy z rodzinami zjadali najlepsze ich zdaniem części mięsa czy to wieprzowiny czy wołowiny a resztki tj. żeberka, uszy, nóżki, ogony, tłuszcze (boczek) oddawali niewolnikom. To wygotowane i wymieszane z czarną fasolą, tak popularną w Brazylii jak ziemniaki w Polsce stworzyło
Smaki BrazyliiPrzepis na pieczone uda z kaczki z żurawiną, rozmarynu i sokiem pomarańczowym Pieczone udka z kaczki to świetna propozycja na niedzielny obiad. Są proste i szybkie
KorniszonkiPyszna surówka, świetnie pasująca do wszelkich mięs. Młoda kapusta już jest dostępna, trzeba z tego korzystać. Najbardziej lubię młodą kapustę surową więc dla mnie to smakowita
Stare Garybuzia sama się uśmiechała na widok tego dania. Podstawa wówczas to: domowe zsiadłe mleko, można go było kroić nożem, botwina, jajko gotowane, ogórek, rzodkiewka, koperek, szczypiorek. Jadłam z młodymi ziemniakami, podanymi w całości, polanymi tłuszczem z chrupiącymi skwarkami, posypanymi koperkiem. Chłodnik polewany był dodatkowo pyszną słodką śmietanką. Tak jest do dziś w moim domu a jak jest u Was? Chłodnik(...)listki koperku, sól, pieprz, cukier, ewentualnie słodka śmietanka do polania. Buraczki botwiny i łodyżki kroimy w drobną kostkę. Młode listki botwiny również dodajemy. Resztę liści możemy użyć do dowolnej sałatki, szkoda wyrzucać, jak są ładne i zdrowe. Na dno garnka wlewamy odrobinę wody. Ja nie lubię rozwodnionego chłodnika, dlatego ilość wody naprawdę minimalna. Botwina dodatkowo puści sok i na pewno
Leśny ZakątekBazylia , ma słodko -pikantny smak z lekką korzenną nutą. Dodaje się ją głównie do potraw pomidorowych, z bakłażanem, szpinakiem oraz drobiowych. Świeże liście idealnie komponują się w sałatkach, pastach kanapkowych oraz pesto. Najlepiej dodawać pod koniec gotowania bądź bezpośrednio na talerzu, ponieważ wysoka temperatura niszczy smak, a suszona w ogóle nie będzie wyczuwalna(...)trądzik . Tymianek , charakteryzuje się pikantno-cytrynowym aromatem. Można dodawać go do każdego dania mięsnego oraz rybnego, zup, zapiekanek, pieczonych oraz grillowanych warzyw ( u mnie szczególnie pieczonych w piecu ziemniaków i marchwi). Posiada właściwości lecznicze, łagodzi infekcje jamy ustnej, gardła ( co miałam okazję sprawdzić i zadziałał od razu, jestem
Życie na widelcuKanapka ze śledziem to dość oryginalny pomysł na podanie tej znanej głównie z przystawek ryby. Wykorzystamy tutaj śledzia marynowanego w occie. Do przygotowania tej kanapki możecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!