domowy, to o wiele zdrowsza wersja niż ta z budek z kebabem. Ja kupiłam kurczaka takiego bez antybiotyków i wolnego chowu. U nas do niego pieczone ćwiartki ziemniaczków i sałatka mix sałat. Jest naprawdę pycha, więc namawiam do wypróbowania. Zamiast filetów, możecie użyć udek z kurczaka lub kupić gotowe mięso takie z udek właśnie. Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki(...)łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki mielonej słodkiej papryki ostra papryka (wedle uznania) 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka kminu rzymskiego duży ziemniak 4 duże patyczki do szaszłyków pieprz połówka cebuli lub kawałek sznurka takiego do pieczenia mięsa 1. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki. Ja przekroiłam w poziomie
kruche babeczkikostkę i dodajemy do zupy *** *** Całość doprawiamy majerankiem (+- 1 łyżka) oraz solą i pieprzem – do smaku. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 15-20 minut – do miękkości ziemniaków. Na końcu dodajemy chrzan, zagotowujemy, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Do śmietanki dodajemy 2-3 łyżki gorącej zupy, mieszamy, a następnie całość przelewamy do garnka. Dokładnie mieszamy *** *** Jajka kroimy(...)przekładamy ponownie do zupy *** *** Zupę podajemy z jajkiem. Możemy serwować ją w miseczkach chlebowych, na które przepis znajdziecie TUTAJ (klik) *** *** SMACZNEGO *** Polecam także: PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE KLIKNIJ TUTAJ CIASTA I WYPIEKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE
Blog z ApetytemNa dworze jeszcze całkiem ciepło, ale jesień zbliża się wielkimi krokami. Niebawem wrócimy więc do sycących, rozgrzewających zup - kapuśniaku na wędzonych żeberkach, grochówki i naszych ulubionych
Cztery FajeryJeśli zastanawiacie się, czym na imprezie zastąpić, kochaną przez wszystkich, ale już trochę nudną sałatkę ziemniaczaną, to mam dla Was przepis. Peruwiańska causa to danie, na które zawsze po ciuchu liczą moi goście, a gdyby go przypadkiem zabrakło, to mogę być pewna, że głośno mi ten brak wypomną. Podawałam już przepis na causę z krewetkami i wielkanocną causę(...)wegan, ale najlepsze jest to, że danie można dowolnie modyfikować, byle trzymać się podstawowych zasad i produktów. Oczywiście głównym składnikiem są ziemniaki doprawiane sokiem z limonki, lub innych cytrusów i pikantną papryką Aji. Ciężko dostać ja w Polsce, więc ja używam innych dostępnych odmian. Peruwiańczycy najczęściej robią causę z kurczakiem, tuńczykiem, lub krewetkami, ja dziś wybrałam tuńczyka i dodatkowo czarną
Quinoa Raz!WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8-10 Składniki: warzywa pozost ałe z gotowania barszczu: seler, 4 małe
JejKuchniaJak już opisałem tutaj , Małżonka Ma Aleksandra miewa czasem szalone pomysły, ale tym razem przeszła samą siebie. Poprosiła, a raczej kazała mi stworzyć przepis na
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWitajcie!, dzisiejsza propozycja to arcyciekawa zupa o słodkim smaku, oryginalna i niepowtarzalna ale prosta do zrobienia. Tak by każdy dzień był wyjątkowy :]. Brązową soczewicę połączymy ze
Kuchnia PROzdrowotnaugotować. Zaraz gorące przepuścić przez praskę, kalafior ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Podzielić kalafior na małe kawałki i ugnieść widelcem lub zmiksować. Tylko nie zróbcie papki. Połączyć ziemniaki i kalafior, wymieszać. Dodać żółtka, bułkę tartą, vegetę, potarty ser, posiekany koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dużą łyżką nabrać masę i obtoczyć w bułce tartej. Gdyby masa(...)dodać trochę więcej bułki tartej. Smażenie – na patelni rozgrzać olej i położyć klopsy. Smażyć aż nabiorą złotego kolory. Z drugiej strony smażyć w ten sam sposób. Podawać z sałatką z zielonej sałaty lub inną warzywną. Smacznego
Kuchnia Pokoleńnowa ugniatamy tłuczkiem. 2. Brokuł gotujemy tak aby był miękki. Po ugotowaniu studzimy. 3. Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy/dusimy tak aby też była miękka. 4. Do ziemniaków dodajemy, cebulkę, jajko, brokuł którego możemy wcześniej pokroić na mniejsze kawałki, mąkę, ewent. koperek oraz sól i pieprz. Całość mieszamy dokładnie lub ugniatamy jeśli chcemy aby kotleciki maiły konsystencję puree(...)staramy się formować kotlety które obtaczamy w mące i od razu kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Podajemy je z kaszą, sosem i/lub świeżą sałatką. Smacznego
Gotowanie...to proste !Kalafior to bardzo uniwersalne warzywo, z którego możemy przygotować wiele dań. Można go jeść na surowo, jednak my polecamy bardziej wykwintne posiłki, które idealnie nadają się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pieczona w kapuście PRZEPIS TUTAJ *** *** Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą PRZEPIS TUTAJ *** *** Ryba w cieście serowym PRZEPIS TUTAJ *** DODATKI: *** KOPYTKA PRZEPIS TUTAJ *** *** KLUSKI ŚLĄSKIE PRZEPIS TUTAJ *** *** PIECZONE ZIEMNIAKI PRZEPIS TUTAJ *** PRZEPIS TUTAJ PRZEPIS TUTAJ *** SURÓWKA JAK Z CHIŃSKIEJ RESTAURACJI PRZEPIS TUTAJ *** *** PYSZNA SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY PRZEPIS TUTAJ *** *** SURÓWKA COLESLAW PRZEPIS TUTAJ *** *** SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY I PAPRYKI(...)POLECAM RÓWNIEŻ: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! PONAD 30 POMYSŁÓW NA PRZEKĄSKI I DANIA NA PRZYJĘCIE – KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Pomysły na niedzielny i świąteczny obiad! pochodzi z serwisu
Blog z Apetytemświeży hyzop oliwa cytryna czosnek bazylia Makrele myjemy pod bieżącą wodą osuszamy, do środka wkładamy kawałki suszonego pomidora, posypujemy przyprawami kropimy cytryną i oliwą. Tak przygotowane odstawiamy do lodówki. Ziemniaki (ilość zależna jest od ilości porcji) obieramy, kroimy na plastry nieco grubsze niż jeden cm. Wrzucamy na 5 min do wrzątku. odcedzamy, i smarujemy oliwą wymieszaną z solą i pieprzem(...)czosnku, skrapiamy oliwą i zawijamy szczelnie, można dodać ulubione przyprawy lub zielone zioła, no bazylię. Rozgrzewamy grill i pieczemy wszystkie części obiadu przez ok 15-20 min. Podajemy z sałatką lub surówką
Gotowanie jest łatwetradycyjnej paście zawsze dodawałam kukurydze, ogórki i cebule, dlatego w tej wegańskiej wersji też nie mogło zabraknąć tych składników. Po dłuższym zastanowieniu może to jednak sałatka a'la tuńczykowa, a nie pasta? Sama nie wiem, ale smakuje świetnie zarówno na pieczywie jak i bez :) Wegańska pasta "tuńczykowa" z ciecierzycy Składniki: 240 g ugotowanej ciecierzycy(...)ogórków konserwowych 3 łyżki mleka sojowego 1 łyżeczka płatków drożdżowych 1/2 łyżeczki czarnej soli 1 arkusz nori sól, pieprz Przygotowanie: Rozgnieć ciecierzyce za pomocą tłuczka do ziemniaków lub widelca. Dodaj mleko i zamieszaj. Pokrój cebule i ogórki na drobne kawałeczki i dodaj z kukurydzą do ciecierzycy. Dodaj sól czarną i płatki drożdżowe. Rozdrobnij nori na małe
wegujemypracy. Tym razem powstała bez ładu i składu, na zasadzie co było i pod nóż się nawinęło. Efekt całkiem smaczny, a przede wszystkim przygotowanie zajęło mało czasu. Składniki: 1 ziemniak gotowany na parze 3-4 strąki zielonej fasolki szparagowej gotowanej na parze 1 ogórek kiszony plater sera żółtego krojony w kostkę 3-4 kawałki wędzonego kurczaka pokrojone w kostkę łyżka(...)Ugotowane warzywa kroimy wg uznania. Lekko solimy (warzywa były gotowane bez soli) i pieprzymy. Dodajemy chrzan i majonez. Drugie śniadanie do pracy lub kolacja bez chleba gotowe. Sałatka była naprawdę smaczna. A czy wam podpasuje to już sprawdźcie i oceńcie sami
Kuchnia po mojemuZupa zaklepka kociewska - przepis regionalny Zupa zaklepka kociewska należy do najbardziej charakterystycznych smaków tego regionu Pomorza, podawano ją na maltych (czyli obiad) jako pożywne danie jednogarnkowe
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSałatka stworzona z myślą o moim mężu, zatem musiała powstać szybko, być dość tania i przede wszystkim cytuje "z tego co jest w lodówce":) Jedynym warunkiem
Kuchnia Pełna PasjiDzień dobry :) Święta i po świętach, przejedzeni i znudzeni już sałatkami, rybą i innymi potrawami. Mam dla Was dzisiaj pyszną meksykańską zupę, zapewniam Was że z chęcią zjecie ją w taką zimową pogodę. Miseczka gorącej, z nutką ostrości zupy rozgrzeje każdego zmarzlucha. Polecam bo jest pyszna :) Składniki: 500 g mielonego mięsa 1mała papryka czerwona 2 łodygi selera naciowego(...)duża marchewka kawałek pora 1 łyżka suszonego lubczyku sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1 łyżka masła około 5, 6 ziemniaków 1/2 małego słoiczka przecieru pomidorowego 1 listek laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego 1 puszka mieszanki warzywnej Mexico Bonduelle 1 puszeczka porcji na raz czerwonej fasoli Bonduelle Wykonanie: Do garnka wkładamy masło, dodajemy mielone mięso i lekko podsmażamy
Sama słodycz i szczypta chilidelikatnie rzucamy (tak właśnie, rzucamy) na dobrze rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Smażymy na średnim ogniu, ok. 3 minuty, przekładamy na drugą stronę i smażymy kolejne 3 minuty. Ziemniaki nie muszą być fioletowe, mogą być zwykłe najzwyklejsze. Mogą być także słodkie bataty lub dynia. Dla oryginalnego koloru można wykorzystać proszek z buraka lub chlorellę. Można także dodać posiekany szpinak(...)czosnku. Z podanych składników wyszły mi 3 porcje. Każda miała ok. 23 g białka, 21 g tłuszczu i 32 g węglowodanów, co daje ok. 410 kcal. Placki podałam z sałatką z rukoli i koktajlowych pomidorów polanych dressingiem z łyżki oleju z pestek dyni i octu balsamicznego
KucharzycaLato ostatnio nas nie rozpieszcza, wieczorami jest zimno i wtedy potrzebuję zjeść na kolację coś rozgrzewającego i czymś takim jest ta właśnie zupa. Nie jest
Kawa z mlekiemdoprawiają wszystko majonezem – tak powinnismy przygotować też tą sałatkę. Jest nie tylko szybka, ale także i smaczna, chociaż Małż mówi, że na jego gusta za słodka : ) Do przygotowania sałatki potrzebujemy: 400 – 500 g ugotowanych buraków 1-2 średniej wielkości jabłka (zdecydowałam się na 1 sztukę, bo przy większej ilości całość byłaby za słodka) majonez/jogurt lub oliwa 1 mała(...)mikserze, ale koleżanka korzysta z klasycznej tarki. Ścieramy buraki, jabłka i odsączamy. Przenosimy do większej miski, dodajemy posiekaną cebulę, przyprawy i majonez. Całość mieszamy i podajemy np do obiadu (ziemniaki, mięso – będzie pasować super). Smacznego
Szybko Tanio SmacznieW mniejszych miejscowościach w Polsce można spotkać kobiety, które słyną w całej okolicy ze swego talentu kulinarnego. Mimo tego, że nie pojawiają się w żadnym Master
Wiszniówkaok.20 minut. farsz: Ugotowane ziemniaki i odsączoną z zalewy fasolkę roztłuc bardzo dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i usmażyć. Dodać do ziemniaków i fasolki. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Ciasto rozwałkować i szklanką wycinać kółka, na środek nakładać farsz i zlepiać brzegi. Gotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Odcedzić. Boczek pokroić(...)wykonania tego dania wykorzystałam FASOLKĘ BIAŁĄ KONSERWOWĄ firmy JAMAR . Jak wiadomo fasolka posiada dużo witamin, zawiera dużo białka, mało tłuszczów i sporo węglowodanów. Idealnie komponuje się również w sałatkach jak i w fasolce po bretońsku. Zalewa w jakiej fasolka jest zakonserwowana przygotowana jest z wody od naturalnych źródeł jurajskich. Polecam!!! SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąosuszamy, wkładamy do miski oliwę, ocet, kurkumę oraz paprykę słodką i ostrą mieszamy, marynatą smarujemy pałeczki wkładamy do lodówki na około 2 godziny w międzyczasie gotujemy ryż lub przygotowujemy ziemniaki oraz surówkę- pora kroimy w talarki, wrzucamy do miseczki doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy sosem majonezowo- jogurtowym w proporcjach pół szklanki majonezu na pół szklanki jogurtu greckiego na zimnej suchej(...)minutach zalewamy marynatą, dodajemy miód i musztardę, dolewamy słodką śmietanę całość dusimy jeszcze przez około 20 minut Podajemy gorące z sosem, świeżą kolendrą, ryżem lub zapiekanymi ziemniaczkami i sałatką z pora, która będzie świetnym kontrastem do słodkiego sosu i delikatnego mięsa SMACZNEGO
Luźna Kuchnia