słowa uświadomiłam sobie, że kasze zaczynają wypierać uwielbiane do tej pory ziemniaki. Nie mam wątpliwości, że wyjdzie mi to na zdrowie. Kiedyś mój obiad wyglądał tak: kawałek mięsa, ziemniaki, surówka. Wstawałam pełna, ociężała, a po chwili robiłam się senna. Zwłaszcza jak do mięsa był sos... Teraz mięsa jadamy coraz mniej, a jak już jest, to najczęściej zgrillowane. Do tego kasze(...)poście klik ) Ugotowaną przestudzić. Cytrynę drobno posiekać. Pomidora pokroić w kostkę, selera w plasterki. Natkę posiekać. Wszystko dodać do kaszy, wymieszać. Polać oliwą, przyprawić do smaku i ponownie wymieszać. Sałatka jest gotowa :) Podajcie ją schłodzoną w lodówce do grillowanych mięs albo samą. Smakuje bardzo lekko, orzeźwiająco. W sam raz na upalne
Codzienna kuchnia niecodziennaląduje na talerzu.😀 Proponuje krok o kroku...🏃 Jeśli ktoś na obiad serwuje smażone kotlety z ziemniakami, to o wiele lepiej będzie jak zrobi I krok i zrezygnuje z porcji ziemniaków... Potem może podążyć dalej i zrezygnować z panierki, potem zrezygnować ze smażenia... A w końcu nawet z mięsa... i zostać wegetarianinem... albo nie... 😁 Etap po etapie, krok po kroku... byle(...)trawieniem oddzielnie mięsa i oddzielnie węglowodanów i co z tym się wiąże spada zapotrzebowanie na ILOŚĆ mięsa w diecie. Składniki: Jajko Surówka Przygotowanie: Wybieramy którąś z surówek lub sałatek proponowaną na naszym blogu: Sałatki kliknij link: 20 przepisów na sałatki Surówki kliknij link: 7 przepisów na surówki Następnie robimy jajka sadzone. Zwyczajnie lub według jakiegoś przepisu z bloga
Dieta Rozdzielna i Zdrowiemuszą być idealnie zgniecione, niewielkie grudki nie będą przeszkadzały w kotletach. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na łyżce oleju zeszklij cebulę przez 4-5 minut. Cebulę dodaj do ziemniaków, dodaj także zgnieciony za pomocą praski czosnek, oraz płaską łyżeczkę soli i pieprzu. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do ziemniaczanej masy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Z masy ziemniaczanej formuj kotlety i obtaczaj(...)kotlety przez 4-6 minut z każdej strony, aż zrobią się złociste i podgrzeją się w środku. Kotlety możesz podawać z dodatkiem natki i pokrojonego chilli, idealnie smakują z sałatką lub lekkim sosem jogurtowym. Są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. SMACZNEGO! Artykuł Kotlety ziemniaczane pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plmogłam znaleźć wersji wegańskiej, dlatego postanowiłam przygotować takie ciastka sama w domu. Po robieniu kotletów zostało mi sporo ugotowanej ciecierzycy, którą miałam zamiar wykorzystać do zrobienia sałatki. Gdy już miałam kroić warzywa, naszła mnie ochota na coś słodkiego i stwierdziłam, że zrobię b ezglutenowe ciastka czekoladowe z ciecierzycy. Po zrobieniu tych ciastek i kilku(...)łyżki oleju 2 łyżki kakao 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki jaglanej Przygotowanie: Ciecierzyce zblendować. Nie musi być to jednolita masa wiec można też rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Dodać olej, kakao i cukier. Zamieszać i dodać mąkę jaglaną. Zmoczyć ręce i uformować ciastka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez
wegujemyweekendy często gotuję wraz z moimi ukochanymi pomocnikami. Czy duży, czy mały, każdy ma swój wkład w obiad, sałatkę czy ciasto. Tym razem postanowiłam upiec ćwiartki ziemniaczków wraz z kiełbasą i podać je z naszą ulubioną surówką. Małe rączki z uśmiechem na ustach pomagały smarować pędzelkiem ziemniaczki. To była naprawdę smaczna i co najważniejsze pełna uśmiechu rodzinna niedziela. Zapraszam(...)bliskim dał tyle smaku i radości. ... ziemniaczki takie jak lubię - pyszna, chrupiąca skórki z miękkim środkiem, a całość dopełnia wspaniała, złocista kiełbasa. Wyśmienity obiad. Spróbujcie. Składniki: około 12 szt. ziemniaków 2 długie kiełbasy (u mnie Toruńskie) 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 3/4 łyżeczki słodkiej papryki zioła włoskie - mieszanka przypraw * sól + woda do gotowania ulubiona surówka
Słodkie okruszkibieżącą wodą. Kroimy w grube plastry, około 1/2 cm. Do małej miseczki wlewamy kilka łyżek oleju rzepakowego, wsypujemy czosnek niedźwiedzi i świeżo zmieloną sól prowansalską i mieszamy. Plastry ziemniaków obtaczamy w powstałej marynacie i układamy je na blaszce w taki sposób, aby każdy plaster opierał się na poprzednim plastrze. Między rzędami układamy ząbki czosnku w łupinie i ćwiartki cytryny(...)stopni.Pod koniec pieczenia ściągamy folię z blaszki i dopiekamy już bez przykrycia. Ziemniaczki te świetnie się komponują z Grillowaną Piersią z Kurczaka w Zarąbistej Marynacie i Balkonową Sałatką:) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeSałatka z marchewką to warstwowa sałatka z warzywami – z groszkiem, ziemniakami, cebulą. Dodatkowo wierzch sałatki posypany jest startym żółtym serem. To bardzo prosty i tani
Via GustoKurczak po myśliwsku w pomidorach czyli pollo alla cacciatore Kurczak po myśliwsku w pomidorach to fantastyczne, tradycyjne danie dla każdego, kto kocha włoską kuchnię. Słowo cacciatore
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataChowder kukurydziany, na który przepis znajdziecie poniżej, to nawiązanie do anglosaskiej tradycji kulinarnej. Jest to rodzaj zupy lub gulaszu przygotowywanego z mlekiem lub śmietaną albo
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNiespodzianka przygotowana przez moich rodziców z okazji Dnia Mamy i zbliżającego się Dnia Dziecka. Wizyta w restauracji, gdzie do tej pory jeszcze nie jedliśmy, chociaż samo
Karola gotujekażdy mógł znaleźć coś dla siebie-polecam i smacznego:) Śledzik pod pierzynką -inaczej zaskoczyło mnie w przepisie połączenie sera żółtego ze śledziem-(a nie jak tradycyjne z buraczkami i ziemniakami)ale okazało się strzałem w dziesiątkę-wszystkim moim gościom bardzo smakowały-więc polecam gorąco,sprawdzą się na każdą okazje,ładnie się prezentują przez to że są układane warstwowo-pychotka....przepis(...)błyskawicznie-polecam gorąco na każda okazję czy święta lub po prostu na kolacyjkę.Mój sposób moczenia nadaje im całkiem inny delikatny smak-spróbujcie koniecznie!!przepis znajdziecie tutaj Sałatka śledziowa z buraczkami Sałatka która gości u mnie w domu co wigilię odkąd sięgam pamięcią.Uwielbiamy ją i zawsze na nią czekamy.Moja mama twierdzi ,że przepis pochodzi z Wilna.Ostatnio zrobiłam
Swojskie jedzonkozrobiłam krem z dyni i marchewki. Oliwa bazyliowa Oliwę aromatyzowaną bazylią polecam Wam do sałatek, makaronów oraz dań warzywnych. Pięknie komponuje się nie tylko z pomidorem (np. w sławnej sałatce Caprese), ale również z cukinią, bakłażanem, szpinakiem oraz papryką. Ja dodałam ją do kremu paprykowego z dodatkiem pieczonej ciecierzycy. Oliwa truflowa W sezonie na grzyby polecam Wam oliwę z biała(...)postaci świeżej jest kosztowna. Dzięki aromatyzowanej oliwie będziecie mogli cieszyć się jej wyszukanym smakiem. Bardzo dobrze łączy się z jajkami (można nią polać jajecznicę czy omlet), daniami z ziemniaków, dodajemy ją też do makronów (z sosami z dodatkiem śmietany), carpaccio wołowego i pieczeni. Ma intensywny smak, dlatego wystarczy jej niedużą ilością polać gotową potrawę (na oliwie truflowej nie smażymy). Jesienne
Chilli Czosnek i Oliwahoryzontem, biesiadowanie dobiega końca. Ognisko powoli wygasa. Tata z bratem w jeszcze rozżarzony popiół zagrzebują ziemniaki. Zasypiam z myślą o poranku i gorącym śniadaniu w postaci pachnących, pieczonych ziemniaków. Pamiętacie te przypalone skórki i parę unoszącą się z gorących kartofli? W połączeniu z solą smakowały cudownie. Na samą myśl, aż cieknie mi ślinka. Całe wieki ich nie jadłam. Jest późna(...)Wszyscy schodzimy do piwnicy w której unosi się zapach jabłek, równiutko ułożonych w rzędach na drewnianych półkach. Obok nich zapasy na zimę, słoik przy słoiku dumnie stoją kompoty, soki, sałatki i inne przetwory. Zaczyna się coroczny rodzinny rytuał – kiszenie kapusty. Tata szatkuje starannie kapustę na długiej maszynie z ogromnym ostrzem, które mnie przeraża. Brat ubija ją w dużej, drewnianej
Wędrówki po kuchniSmaki dzieciństwa, takie potrawy staram się odtworzyć z pamięci, chociaż zawsze się boję, że nie będzie smakowało tak jak u Mamy. Zabierałam się za to danie
dom-agi.pluwielbiałam cebulkę z ich smażenia. W moim domu wątróbki zawsze rodzice przyrządzali tak samo – obtaczali je w mące i smażyli z cebulką. Ta cebulka była pyszna. Zwłaszcza z ziemniakami. Gdy już w końcu polubiłam wątróbkę i zaczęłam ją jeść, to teraz ją uwielbiam. I eksperymentuję – a to ze smażonymi gruszkami, a to z sosem z chilli. Tym razem(...)osoby) 800 gram wątróbek drobiowych 50 gram rukoli 8 małych pomidorów (jeśli koktajlowe to więcej) 1/2 dużej cebuli białej lub czerwonej 3 łyżki octu balsamicznego z Modeny + ocet do sałatki 3 łyżki wytrawnego wina olej lniany lub oliwa z oliwek kilkanaście truskawek 3 cm świeżej papryczki chilli z pestkami 2 – 3 łyżeczki cukru mąka do obtoczenia wątróbki 1 łyża
OstryKęs