Prosta sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem. Nam smakowała jeszcze lepiej, ponieważ pstrągi sami wędziliśmy. Pysznie smakuje zarówno z oliwkami jak i z ogórkami kiszonymi lub konserwowymi zamiast oliwek. Polecam serdecznie! Przepis znaleziony na stronie Kwestia Smaku. Składniki: 300 g ugotowanych ziemniaków 125 g wędzonego pstrąga 1 mała cebulka 10 dużych oliwek oliwa z oliwek sok z cytryny sól i pieprz
Kocham..lubię..gotuję..marzyć o świeżych owocach, warzywach i mamy dosyć zimowych, wekowanych sałatek. Idąc tym tropem przygotowałam zupę, jeszcze częściowo ze świeżych i mrożonych warzyw, która wnosi na nasz stół cudowny powiew świeżości. Smacznego! Składniki: 1 cebula 1 nieduży por 2 ząbki czosnku 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 2 nieduże ziemniaki 200 g mrożonej lub świeżej fasolki szparagowej
psgotujemyjagnięciny i baraniny). Można nią posypać gotową zupę lub sałatkę – świetnie urozmaica wszelkie zupy-krem. Na śniadanie sprawdzi się do osypania jajecznicy, jajek w koszulce lub otoczenia jajek na twardo. Bardzo lubię ją z naturalnym, gęstym jogurtem, awokado i grzanką na śniadanie. Pasuje do hummusu i do ziemniaków – zarówno do zwykłych, jak i do słodkich batatów. Można nią posypać przed
Karo in the Kitchenmarchewki, u mnie czarna i żółta 1 jabłko Sos do sałatki 100 g nerkowców solonych i prażonych 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka świeżego imbiru 1 łyżka miodu 3 lyżki soku z cytryny 1 lyżka sezamowego oleju sriracha sos do smaku Zacznij od surówki. Obierz marchewki i obierakiem do ziemniaków pokrój na cienkie paski. Oczyść jabłko z gniazdek i pokrój
codojedzeniarazy w roku, na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Z tą sałatka jest tak jak z rosołem, niby we wszystkich domach taka sama a jednak każdy robi ją troszkę inaczej. Zapraszam zatem na moja wersję klasyku :) Składniki - 5 średnich marchewek - 1 pietruszka korzeń - mały seler ( lub pół średniego ) - 4 średnie ziemniaki - 3 jajka - 4 większe ogórki kiszone - 1 jabłko ( najlepiej lekko
Kuchnia z widokiem na ogródpiekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych. 1,5 l bulionu drobiowego 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej 1 por (biała część) 2 marchewki Kawałek korzenia selera 1 korzeń pietruszki ½ pęczka natki pietruszki ½ główki kalafiora 100 g kalerosse 7 brukselek 3 ziemniaki 4 jajka 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego Sól
VioletoweKucharzeniepóźne lato i wczesna jesień? Okres zbiorów jabłek, gruszek, śliwek, ziemniaków, buraków, cebuli, papryki, cukinii, kabaczków i wielu innych warzyw, a co się z tym wiąże, z produkowaniem wszelkiej maści przetworów z tych płodów natury, które pozwolą nam przetrwać zimę, racząc się mało przetworzonymi, naturalnymi i pozbawionymi chemii warzywami, sałatkami czy sosami w słoiczkach... Gdy już jednak wszystkie powyższe zbiory
Aromatyczne PodróżeSałatka z kozim serem z musem z mango – 30zł Sałatka zrobiła już na mnie wrażenie samym wyglądem. Jadalne kwiaty, owoce, sałaty, komponowały się idealnie z ciepłym kozim serem serwowanym na grzance. Wszystko to, polane musem mango stworzyło smaczną, spójną całość. Polędwica wołowa w sosie truskawkowym z warzywami i ziemniakami – 65zł W tym daniu szczególną uwagę zwróciłam na truskawki
Kuchnia BazyliiJak już kiedyś pisałam, uwielbiam buraki pod każdą postacią. Preferuję jednak buraki pieczone, ponieważ w przeciwieństwie do buraków gotowanych, zachowująone swój piękny kolor, bogactwo smaku i
kuchnia doskiWarzywa które przedstawiam nie są wykonane z gotowej mrożonki ze sklepu, więc dobór składników był całkowicie własny. To coś zamiast codziennych ziemniaków i dodatków. Wystarczy tylko
Smaki Ewysię bulion warzywny np. do pęczakotto ? Nie jestem wielką fanką sałatki jarzynowej, ale jeszcze bardziej nie lubię wyrzucać jedzenia. Dlatego podaję ją na liściach lubianej cykorii belgijskiej, na którą mamy teraz idealny sezon. W moim przepisie jest sporo selera, który bardzo mi smakuje pod każdą postacią. Nie ma natomiast ziemniaków, bo za nimi nie przepadam. Składniki: 3 marchewki połowa selera
Weekendy w domu i ogrodzieTradycyjna, prosta sałatka jarzynowa, którą znają chyba wszyscy. Podawana jest niemal w każdym domu od święta a także na co dzień . składniki na 4 porcje 4 jajka ugotowane na twardo 3 ugotowane marchewki 1 ugotowany seler 2 ugotowane pietruszki 3 ugotowane ziemniaki 3 ogórki kiszone 1 obrane jabłko 300 g groszku konserwowego 250 g majonezu
Smakowite DaniaRosolli, bo tak brzmi oryginalna nazwa tej sałatki, to tradycyjne fińskie danie bożonarodzeniowe. Jednak tak bardzo pasuje do mojego stołu wigilijnego, na którym dominują potrawy rybne, że bez wahania przystąpiłam do jej przygotowania. Bardzo odpowiada mi jej smak. Wykorzystuje się tu proste składniki, dostępne przez cały rok. Bez żadnych egzotycznych upiększeń :) Mój syn nie przepada za smakiem surowej cebuli(...)niego przygotowałam wersję ze sparzonym warzywem. Dzięki temu zabiegowi nabiera zdecydowanie łagodniejszego charakteru. Składniki: 2 buraki 2 ziemniaki 2 marchewki 2 cebule 1 jabłko (1 łyżka soku z cytryny do skropienia jabłka) 3 ogórki konserwowe 2 płaty marynowanych śledzi sos: 3 łyżki kwaśnej śmietany (u mnie 18%), 3 łyżki majonezu, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz Wykonanie
zadanie-gotowanieziemniaki jako dodatek do dań głównych do przygotowywania musów owocowych do zapiekanek warzywnych lub mięsno-warzywnych doskonale sprawdza się jako dodatek do faszerowanych warzyw i kotlecików warzywnych lub mięsno-warzywnych zmiksowana z mlekiem i owocami (banany, mango, truskawki, maliny itp) stanowi rewelacyjny i pożywny koktajl, w przeciwieństwie do kaszy jaglanej nie przytłacza smaku owoców można ją dodawać do sałatek
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMiód w... buzi! No są takie, że ała :D Nie trzeba ich moczyć, bo nie są słone. Można je wyjadać garściami prosto ze słoika! Dlatego postanowiłam zrobić z nich sałatkę śledziową, która chodziła za mną od momentu, gdy kupiłam taką w sklepie. Koszt? 5 zł z groszami za jedną porcję. A tu śledzie - dyszkę za 650 gramów, plus włoszczyzna(...)będzie. Koszt? Nieporównywalny. Polecam :) Składniki: 1 słoik wiejskich filetów śledziowych w oleju z cebulką (650 gramów) 1 puszka zielonego groszku 2 marchewki 1 nieduży seler 2 ziemniaki 1 jabłko 2 ogórki kiszone (opcjonalnie) 2 kopiaste łyżki majonezu 2 kopiaste łyżeczki jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowy 1 płaska łyżeczka mielonej czerwonej papryki szczypta soli Marchew, seler i ziemniaki
Szczęśliwa kuchniaMiód w... buzi! No są takie, że ała :D Nie trzeba ich moczyć, bo nie są słone. Można je wyjadać garściami prosto ze słoika! Dlatego postanowiłam zrobić z nich sałatkę śledziową, która chodziła za mną od momentu, gdy kupiłam taką w sklepie. Koszt? 5 zł z groszami za jedną porcję. A tu śledzie - dyszkę za 650 gramów, plus włoszczyzna(...)będzie. Koszt? Nieporównywalny. Polecam :) Składniki: 1 słoik wiejskich filetów śledziowych w oleju z cebulką (650 gramów) 1 puszka zielonego groszku 2 marchewki 1 nieduży seler 2 ziemniaki 1 jabłko 2 ogórki kiszone (opcjonalnie) 2 kopiaste łyżki majonezu 2 kopiaste łyżeczki jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowy 1 płaska łyżeczka mielonej czerwonej papryki szczypta soli Marchew, seler i ziemniaki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsałatką. Polecam! Przepis znalazłam na rewelacyjnym blogu Half Baked Harvest Scroll down for recipe in English Łatwy Coq au Vin (4-6 porcji) Składniki: 4 grube plastry boczku, pokrojone w kostkę 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku 1 cebula, pokrojona w kostkę 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 mały batat (słodki ziemniak
karmelowyKrokiety z kapustą i pieczarkami to tradycyjne polskie danie. Tymczasem na świecie krokiety nadziewa się makaronem, ziemniakami, owocami morza, a nawet pikantną kapustą kim-chi. Nasze
smakowitehistorie.comkiełbasą ugotuj również warzywa – ziemniaki, marchewkę, seler korzeniowy, korzeń pietruszki. Ostudzony żurek możesz przechowywać w chłodnym miejscu (np. w lodówce) do 3 dni. Po wyłowieniu dodatków (jajek, mięsa, warzyw) nadaje się do zamrożenia w szczelnie zamkniętym pojemniku – czas przechowywania do 30 dni. Polecam też… – Sałatkę obiadową z buraczków – Buraczki
Kulinarny S.O.S.kiełbasą ugotuj również warzywa – ziemniaki, marchewkę, seler korzeniowy, korzeń pietruszki. Ostudzony żurek możesz przechowywać w chłodnym miejscu (np. w lodówce) do 3 dni. Po wyłowieniu dodatków (jajek, mięsa, warzyw) nadaje się do zamrożenia w szczelnie zamkniętym pojemniku – czas przechowywania do 30 dni. Polecam też… – Sałatkę obiadową z buraczków – Buraczki
Kulinarne S.O.S.ziemniakami 4. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy ziemniaki a następnie plastry karkówki. Ja jeszcze wlewam do naczynia ok 1/3 szklanki zimnej wody Zamykam naczynie 5. Piekę w piekarniku w 180 stopniach przez 60 min a nastepie w 200 stopniach jeszcze ok 20 min . 6.Podaję z ulubionymi sałatkami Smacznego
Gotowanie Patkiprzyprawa do ziemniaków 3 łyżki oleju rzepakowego/oliwy Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i rozgniatamy/blendujemy (możemy dzień wcześniej). Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na 1 łyżce oleju. Dodajemy cebulę oraz doprawiamy całość. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy resztę oleju. Formujemy kotleciki i smażymy z obydwu stron. Podajemy z sałatką lub jogurtem naturalnym
Czarnawisienkajest tym typem warzywa, które idealnie nadaje się do sałatek, do smażenia, gotowania, pieczenia. Na blogu znaleźć możecie kilka przepisów na dania z wykorzystaniem tegoż warzywa. Kolejny przepis jaki dla Was mam to przepis na selera smażonego w panierce z jajka, bułki oraz sezamu. Tak przygotowany seler zastąpić może ziemniaki, ryż, kaszę czy inny dodatek, który zazwyczaj podajecie do dań
mecooksjabłko pokroiłem w kostkę. Ogórki pokroiłem w plasterki. Ziemniaki odcedziłem, wystudziłem, obrałem, a następnie pokroić w plasterki i delikatnie wymieszałem z pozostałymi składnikami. Sos: majonez wymieszałem z jogurtem, dodałem sok z cytryny i pieprz, pokrojoną natkę pietruszki oraz musztardę do smaku oraz sok z cytryny. Sos dodałem do sałatki, delikatnie wymieszałem
R'n'G KitchenSałatka bardzo dobrze wszystkim znana. Od lat gości w naszych domach. Pamiętam z dzieciństwa, jak babcia robiła ją w formie kulek. Układała kulki na półmisku, przyozdabiała majonezem i zieloną pietruszką. Majonez oczywiście był swojej roboty :) Miło tak powspominać :) Składniki: 2 ziemniaki 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 średniego selera 3-4 ogórki kiszone 1 por (tylko biała część) 1 puszka groszku
Agusiowe smakołykigodziny w zależności jak słone były śledzie. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, pokroić w kostkę. Śledź, ogórek oraz cebulę pokroić w kostkę. Soczewicę osączyć z zalewy. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać jogurt wymieszany z majonezem i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem jeszcze raz delikatnie wymieszać. Sałatkę wstawić do lodówki na kilka godzin by się przegryzła. SMACZNEGO
magiczna kuchnia Kasi