śródziemnomorskiej kuchni i obecnie występuje w wielu daniach. Jeżeli chodzi o tradycyjne dania śródziemnomorskie wykorzystujące fasolkę szparagową, to od razu przychodzą mi na myśl dwa pyszne dania: sałatka nicejska (pomidory, zielona fasolka, tuńczyk, jajka, anchois, sos winegret) oraz makaron z pesto, ziemniakami i zieloną fasolką rodem z liguryjskiej Genui. Zagłębiając się w temat odkryjemy o wiele więcej ciekawych receptur wykorzystujących
Chilli Czosnek i OliwaEnsalada Murciana i paluchy. Ensalada Murciana sałatka z Murcii w Hiszpanii. Przede wszystkim musimy cofnąć się do końca XVIII wieku i czasu sądów pomidorowych w Segura. Ustanowiono wówczas traktat jak konserwować nadwyżkę pomidorów w szklanych pojemnikach, które zostały później wyparte przez puszki. Dlatego musimy założyć, że sałatka Ensalada Murciana ma dość długą historię, sięgająca nawet(...)zrób z niego kulę, włóż do miski i pozostaw na jakieś 60 minut. Ensalada Murciana W międzyczasie przygotuj sałatkę, naszą gwiazdę dnia. Po pierwsze i w sumie jedyne to wymieszanie ze sobą pomidorów z puszki, które możesz lekko rozdrobnić widelcem, tuńczyka odlanego z wody, cebuli, oliwy, oliwek, soli i pieprzu. Na górę połóż połówki ugotowanych na twardo jajek. Schowaj Ensalada
RafalCooknadzieję, że przepis na krewetki spodoba się Tobie i Twoim bliskim. Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :) Kilka innych przepisów na szybką kolację: Sałatka z łososia i jajek na twardo>>> Makaron z tuńczykiem>>> Łosoś smażony w woku z warzywami>>> Filet z dorsza marynowany w sosie sojowym>>> Miłego gotowania
Moja Książka Kucharskapasty rybne do kanapek: Awanturka – pasta do chleba z sardynkami w 10 minut Pasta kanapkowa ze śledziem – pyszny dodatek do pieczywa Szybka pasta z tuńczyka i serka wiejskiego Pasta na kanapki z sardynkami Sałatka z rybą w oleju – pasta do chleba z rybą z puszki Pasta z ryby w pomidorach .pf-button.pf-button-excerpt { display: none; } Artykuł Pasta z makreli
e-PrzepisyKulinarnePyszna sałatka na bazie makaronu z chrupiącymi rzodkiewkami. Smaku nadaje tuńczyk i jajka. Wszystkie składniki pasują do siebie i smakują wyśmienicie! Idealna na rodzinne imprezy. 250 g makaronu kolanka 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 100 g żółtego sera 1 pęczek rzodkiewki 3 jajka Sól Pieprz Czosnek granulowany 3-4 łyżki majonezu Jajka gotujemy na twardo
VioletoweKucharzeniepieczarkami Sałatka z zupek chińskich Sałatka z wędzonym kurczakiem Sałatka makaronowa Sałatka warstwowa – tuńczykowo-serowa z jajkami Sałatka „Król imprezy” Makaronowa sałatka w meksykańskim stylu Sałatkowe ciasto Makaronowe muszle z tuńczykiem
Smaki Na TalerzuRoladki z szynki Sałatka serowa w szynce Babeczki z pastą jajeczną i grillowanym łososiem Sałatka ziemniaczana Sałatka z szynką i serem Pieczarkowce Paszteciki Jajka z tuńczykiem Jajka z rzeżuchą i … Czytaj dalej Przystawki na Wielkanoc
czarrna od kuchniKlasyczna pasta jajeczna Sos musztardowy Brokuł smażony Ośmiorniczki parówkowe Jak gotować jajka by nie pękały Noodle z tuńczykiem Pesto ze szpinaku Jajka sadzone na szpinaku Polenta Jajecznica z boczkiem Jajecznica z jarmużem Sos pomidorowy do makaronu Kiełki na patelnię stir- fry Sałatka z gruszkami w occie Sałatka z serkiem wiejskim Sałatka z kuskusem perłowym, ogórkiem i papryką Caprese z kaki(...)szynką Jak ugotować bób Cukinia smażona Cukinia z kiełbasą Koziołki z parówek Sałatka Tabule z jarmużem i pomarańczą czerwoną Kanapka z boczkiem BLT Kanapka z masłem orzechowym i bananem Koreczki z szynką dojrzewającą Pieczone jabłka w boczku Krewetki po katalońsku Bruschetta czyli włoskie grzanki Wrapy z tuńczykiem i awokado Quesadilla z szynką Pszenno-owsiane pieczywo chrupkie z patelni Proziaki – bieszczadzkie
Dorota SmakujeLekka sałatka z soczewicy. Zamiast mięsa można dodać wędzonego łososia lub tuńczyka z puszki. Składniki: 1 szklanka ugotowanej soczewicy garść rukoli sałata lodowa suszone pomidory ser żółty pół papryki czerwonej kilka pomidorów koktajlowych kilka oliwek pierś z indyka ( można pominąć) sól, pieprz pół cytryny oliwa ząbek czosnku Przygotowanie: Soczewice namoczyłam i ugotowałam według przepisu na opakowaniu(...)umyłam, pokroiłam w małą kostkę, przyprawiałam podsmażyłam i dodałam do reszty. Wycisnęłam sok z cytryny,obrałam i posiekałam czosnek połączyłam z oliwą, doprawiłam solą i pieprzem i polałam tym sałatkę. Starłam żółty ser posypałam na wierzch
Kukuleczkijest gotowanie. Sałatka do danie wartościowe i treściwe. Jest w niej wszystko co lubię, wędzony łosoś, awokado, warzywa i pyszny dressing Rhode Island. Sałatka to danie uniwersalne. Zamiast ryby często dodaję pieczonego kurczaka lub zadowalam się tuńczykiem z puszki. Naprawdę niewiele potrzeba aby przygotować obiad bez gotowania, który przypadnie do smaku całej rodzinie. Dorosłym proponuję lampkę białego wina. Jakby
codojedzeniawakacyjny, świeży smak – ale wszystkie składniki bez problemu dostaniecie przez cały okrągły rok. Odcedzamy fasolkę z puszki i płuczemy ją na sicie pod bieżącą wodą, odkładamy. Odcedzamy z oliwy tuńczyka. Obieramy cebulę, kroimy ją w cienkie piórka. Oliwki kroimy wzdłuż na połowy, papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy ich miąższ w niezbyt grubą kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w równą(...)lepsze – będzie miało bardziej zawarte, a nie wodniste białko. Ugotowane jajka wyławiamy delikatnie łyżką cedzakową i rozkładamy je pośrodku talerzy. Sałatkę podajemy od razu. SKŁADNIKI 2 duże porcje albo 4 mniejsze, na przystawkę 500g ziemniaków 1 puszka tuńczyka w kawałkach, w oleju (120g ryby po odsączeniu oleju) 1 puszka drobnej białej fasoli (220g fasolki po odsączeniu płynu) ½ papryki zielonej
Karo in the KitchenOryginalna sałatka nicejska nie powinna zawierać żadnych innych gotowanych składników oprócz jajka na twardo. Przygotowywana jest z tuńczykiem lub anchois. Pierwotnie nie dodawano do niej nawet sosu vinaigrette! Z czasem dużo się zmieniło. Każdy ma swój pomysł na sałatkę nicejską, a składniki dodawane do niej są przeróżne. Moja sałatka to wspomnienie studiów ;) W Białymstoku, na ulicy Skłodowskiej, było sobie swego
Czerwona Porzeczkawłaśnie z makaronami w roli głównej. Taka sałatka jest idealnym pomysłem na kolację lub też na spotkanie ze znajomymi/rodziną. Sałatki takie mają jeszcze jeden plus - robi się je bardzo szybko i praktycznie wszystko do nich pasuje. Tym razem tuńczyk jest na drugim planie. A żeby dodać koloru to odrobina papryki i kukurydzy nam zagrała. Składniki: szklanka suchego makaronu
Gotowanie z pasjątakie zrobione na szybko, 5 minut przed przyjściem gości Bazę sałatki stanowi tutaj zielenina, liście świeżego szpinaku oraz roszponka skropione kremem z fig i daktyli z octem balsamicznym Coteca. Ja ten krem kupiłam nieco z przypadku, ale zakochałam się w jego smaku i używam go regularnie do różnych sałatek. Sałatka zawiera też kawałki usmażonej piersi kurczaka, a owocowego, lekkiego charakteru nadają(...)byłabym też sobą, gdybym oprócz kremu balsamicznego nie dodała do sałatki nieco majonezu, który zmieszałam ze śmietaną i polałam takim sosem po wierzchu sałatki Całość wyszła świetna, dlatego polecam. PS. A na zdjęciu w tle druga sałatka – Gyros. Była jeszcze jedna, z orzeszkami ziemnymi, jabłkiem i tuńczykiem około 100 g świeżego szpinaku (najlepiej małe listki) 50 g roszponki
Smaki Na Talerzu