sałatka naprawdę mi posmakowała, nie spodziewałam się, że jogurtowo czosnkowa kapusta pekińska stworzy taki dobrany duet z pieczoną i bardzo aromatyczną marchewką, a do tego jajko w koszulce (od niedawna moje ulubione), które robi się w parę minut, nie trzeba obierać, ani smażyć. Kapustę pekińską, warto jeść jak najczęściej, na pewno mało kto zdawał sobie sprawę, że to najzdrowsze warzywo(...)świecie pod uwagę brano największy wpływ na spowalnianie nowotworów, zmniejszanie ryzyka chorób serca oraz zbijanie nadciśnienia. Kapusta na liście najzdrowszych warzyw świata uplasowała się na drugim miejscu, wyprzedzając nawet szpinak, jarmuż czy brokuły, kto by się spodziewał, że poczciwa kapusta pekińska jest aż tak zdrowa :) Składniki : - główka kapusty pekińskiej - 1 średniej wielkości ogórek zielony - kilka łyżek jogurtu greckiego
zdrowa vege kuchniaOkoń morski nazywany tez labraksem to całkiem ciekawa ryba. Ma zupełnie inną strukturę mięsa niż np. dorsz. Wydaje się gumowaty, ale jest na tyle delikatny że
Kuchnia PROzdrowotnakojarzy nam się ze słońcem, ciepłem i latem (pewnie z niejednymi wakacjami). Wyobrażamy sobie stragany uginające się pod ciężarem dorodnych warzyw i owoców, świeże ryby prosto z morza, kolorowe sałatki i lekkie makarony. W czasie urlopu chętnie delektujemy się śródziemnomorskimi potrawami, być może po powrocie również stosujemy zbliżony sposób odżywiania. Ale kiedy nadchodzą chłodniejsze dni "wszystko wraca do normy". Komentarze(...)Oczywiście powinniśmy przy tym brać pod uwagę miejsce ich zakupu. Zimą wybierajmy przede wszystkim warzywa i owoce sezonowe: marchewki, buraki, selera, korzeń i natkę pietruszki, ziemniaki, kapustę, brukselkę, jarmuż, szpinak, dynię, cykorię, fenkuł, pora, grzyby, z owoców jabłka i gruszki. Nie zapominajmy o warzywach strączkowych, które dostarczą nam także wartościowego białka. Owoce jedzmy po posiłku jako deser. Możemy również
Chilli Czosnek i OliwaJutro już święta. My z mężem jeździmy na tzw "gotowe" czyli Niedziela Wielkanocna u teścia a Poniedziałek u moich rodziców. Już nie mogę się doczekać kiedy zjem maminą sałatkę warzywną czy napije się barszczyku. Mąż mówi, że gdyby był konkurs kto najczęściej je barszcz biały to byłabym to ja. Nie przepadam jednak za barszczem czerwonym czy ukraińskim(...)rękami. Postanowiłam przygotować babkę wielkanocną na bazie... białej fasoli z dodatkiem gotowanej cytryny. babka wyszła pyszna, puszysta i miękka. Oczywiście jak to w ciastach z dodatkiem buraków, cukinii czy szpinaku nie czuć jest w ogóle fasoli. Fasola nadaje wilgotności ciastu. Składniki na babkę: CIASTO: 2 puszki białej fasoli 500 g mąki kukurydzianej 500 g mąki pszennej 2 łyżki mąki kokosowej
Kuchnia w oparachtakie jedzenie na lato, uwielbiam łososia! Ziołowy dressing z feta to dressing na bazie oliwy, winnego octu i soku z cytryny wymieszany z serem feta i ziołami.Warzywa do sałatki można wybrać dowolnie. Ja uwielbiam koktajlowe pomidory, które są słodkie i świetnie pasują do słonego feta i pikantnego łososia. Poza tym wybrałam moje ulubione awokado , które tak naprawdę jest owocem(...)łososia sól i pieprz do smaku ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 1 ogórek 250 g koktajlowych pomidorów 1 mała czerwona cebula 2 awokado 6 rzodkiewek 100 g mieszanej sałaty, u mnie szpinak, jarmuż i roszponka Dressing 50 g feta 100 ml oliwy z oliwek 2 łyżki winnego octu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka suszonych prowansalskich ziół sól
codojedzeniapomarańczą Sałatka śledziowa z buraczkami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Szybka sałatka z tuńczykiem Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami Śledzie w sosie miodowo-musztardowym Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Karp zapiekany z pieczarkami Świąteczne brownie Ryba z pieczarkami w sosie śmietanowym Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem Karp w całości zapiekany z pieczarkami Śledź(...)gruszkami Świąteczne choinki bezowe Śledzie wigilijne Obłędne Śledzie w sosie curry Piernikowe ciasteczka z białą czekoladą wg. Marthy Stewart Świąteczny kapuśniak z grochem i grzybami mojej mamy Pierogi ze szpinakiem, grzybami i serem cheddar Artykuł Zestawienie moich najlepszych przepisów na Święta! pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny
karmelowywinegret Sos winegret możecie dodawać do wszelakich sałat, szpinaku, roszponki czy też rukoli, wzbogaci ich smak i walory i nada im nowy wyraz. Jest to najprostszy i najbardziej popularny sos, ma wiele wariantów, a dzisiaj podaję jeden z nich. Słodko kwaśny, bardzo intensywny, z odrobiną słonej nuty... Składniki: łyżka musztardy sarepskiej (bądź innej ostrej) 4 łyżki oliwy z oliwek(...)wodę, łyżkę lub dwie-sos musi być dość gęsty, solimy i pieprzymy do smaku i znowu intensywnie mieszamy. Taki sos w słoiczku możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni. Sałatkę polewamy nim bezpośrednio przed podaniem. Smacznego
na moim stole...Nasiona chia (szałwia hiszpańska) od pewnego czasu są bardzo popularne ze względu na swoje walory zdrowotne jak i smakowe. Te nasiona zawierają więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak, a błonnika więcej niż otręby. Ich struktura jest bardzo podobna do znanych mi ziaren lnu, choć w smaku ich nie przypomina. Nasiona chia w połączeniu z płynem, już(...)gdyż pomagają jelitom prawidłowo pracować. Chia nie zawiera również glutenu. Nasiona chia doskonale smakują z różnymi sokami, jogurtami, mlekiem, w owsiance, w koktajlach z owocami oraz jako dodatek do sałatek. Należy pamiętać, że spożywając nasiona chia musimy pić dziennie ze 2 litry płynu i nie należy przesadzać z ich ilością. Nasiona chia swego czasu zakupiłam raczej z ciekawości, a teraz
Kuchcik gotujesmaku mieszanką pasty miso, sosu sojowego z orzeźwiającym i słodkim sokiem z pomarańczy. Mój absolutnie ulubiony sos do wszelkiego rodzaju sałaty: nie tylko lodowej czy rzymskiej, ale również szpinaku, roszponki, rukoli. Wystarczy dodać pomidora, ogórka, paprykę lub inne ulubione warzywko, obficie skropić dressingiem i przystawka do obiadu gotowa. A jeśli do tego dołożycie jeszcze smażone tofu to macie pożywny lunch(...)miąższu oczywiście nie wyrzucamy, a zjadamy Dodajemy pastę miso, sos sojowy i sok z cytryny. Mieszamy wszystkie składniki do całkowitego rozpuszczenia miso i dressing gotowy Praktyczna rada: Jeśli zabieracie sałatkę z tym dressingiem na lunch do pracy, to polecam oddzielnie zapakować sos np. w małym słoiku i polać nim warzywa tuż przed zjedzeniem. Smacznego! Artykuł Pomarańczowy dressing do sałaty pochodzi
Lamarida.plDziś puree z selera i ziemniaków z dodatkiem chrzanu. Serwuję je do mięs takich jak pieczona kaczka, kurczak w śmietanie lub pomidorach z oliwkami albo wszelakich
Zasmakuj KuchniStaram się wprowadzać do mojej kuchni coraz więcej witariańskich dań. Surowizna to podstawa! To ona powinna dominować w diecie. Z koktajlami, sałatkami, sokami i deserami na surowo mam już duże doświadczenie. Słabo jednak wypadam z daniami głównymi. Ale postanawiam się poprawić. Dziś podjęłam próbę przyrządzenia tarty (a raczej mini tartinek/babeczek) w wersji RAW. Wyszło przepysznie! Jestem bardzo(...)ciasto: 1 1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych, 100 ml filtrowanej wody, 2 łyżki oliwy, szczypta soli. farsz: 2 pomidory, 1/2 cukinii, 1/2 cebuli czerwonej, 3 wielkie liście szpinaku, kilkanaście kaparów, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu jabłkowego, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżeczka bazylii, 1/2 łyżeczki soli. Wykonanie: Płatki owsiane mielimy na mąkę, dodajemy wodę oliwę
Jeść, by żyć w zdrowiuniej witaminę A,E,C, B2, B1, B6, wapń, żelazo, magnez,cynk i niacynę. Zawierają w sobie więcej wapnia niż mleko, a ilość żelazna jest znacznie większa niż w szpinaku. Ponadto nasiona szałwii hiszpańskiej są bogate w potas, który odpowiada za regulację ciśnienia tętniczego krwi. Dzięki dużej zawartości rozpuszczalnego w wodzie błonnika pokarmowego , nasiona chia polecane(...)mają niebagatelny wpływ na wchłanianie przez nasz organizm cukrów, stąd zaleca się ich spożywanie przez diabetyków . Jak to się je? Możemy je spożywać na milion sposobów. Jako dodatek do sałatek i dań głównych, możemy posypywać nimi kanapki, zmielone i połączone z odrobina wody stosować jako zamiennik jajek w wypiekach – pod wpływem płynów ziarna zwiększają bowiem kilkukrotnie swoja
Moja Mama Gotujezwana jest dzisiaj często „super ziarnem przyszłości”. Mimo że przez większość uważana jest ona za zboże, tak naprawdę zbożem nie jest, bliżej jej do buraka i szpinaku. Jej owoce to drobne, bogate w skrobię orzeszki otoczone zmięśniałym okwiatem. Nasiona o średnicy 1,1-2,5 mm. Na powierzchni mają ostrokanciaste, głębokie i gęsto rozmieszczone(...)wypiekane na zakwasie, z dodatkiem mąki z komosy ryżowej. Komosa ryżowa może być serwowana podobnie jak ryż, makaron czy ziemniaki, niektórzy prażą ją dodając do muesli lub sałatek. Za każdym razem jednak należy ją dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, ze względu na saponiny znajdujące się na jej powierzchni. Saponiny, czyli naturalne gorzkie glikozydy wykazują działanie przeciwkrzepliwe
potrawyregionalne