coś lekkiego i zdrowego Menu na tydzień wygląda następująco (przepisy będziemy dodawać codziennie): Poniedziałek: Panzanella – sałatka z chleba i pomidorów Wtorek: Chłodnik z ogórka i fety Środa: Sałatka z mango z czerwoną kapustą i cieciorką Czwartek: Gazpacho Piątek: Sałatka caprese na kuskusie Przepisy na kolejne dni będziemy dodawać codziennie rano. Jak gotować w upały? Nie gotować! „Ciężki, znojny(...)wakacjach, ale jak tu chłodzić organizm winem w pracy? Jaki jest nasz patent na upały? Jeść lekkie dania, nie wymagające gotowania, generalnie raczej wegetariańskie, a jeśli z mięsem to suszonym, wędzonym. Upał fatalnie wpływa nie tylko na nas, ale również na produkty spożywcze, szczególnie łatwo ulegające zepsuciu, czyli np. na mięso. Co prawda cykl produkcyjny mięsa podlega nadzorowi
Niedzielny kucharzkolejna wiosenna odsłona tego warzywa. Wiosna przynosi to co najlepsze – smaczne, młode warzywa. Kapusta o tej porze roku jest najsmaczniejsza, w kilka chwil można z niej zrobić sałatkę, surówkę , czy przygotować na ciepło z koperkiem , czy jako dodatek do mięsa np. żeberek. Zapraszam na młodą kapustę z pieczarkami i kurczakiem bez zasmażki i zagęszczania. Młoda kapusta z grzybami, jest(...)osób 1/2 szt. młoda kapusta ok. 10 pieczarek 1 cebula 1 pojedyncza pierś z kurczaka sól i pieprz do smaku ok. 1 łyżka suszonych warzyw olej do smażenia 1 łyżka siekanego koperku kilka pomidorów koktajlowych Przygotowanie dania: Młoda kapusta z pieczarkami Pieczarkami wraz z nóżkami płuczemy na durszlaku. Połowę pieczarek kroimy w ćwiartki, a resztę w cienkie plasterki. Pierś
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWywar można zachować do przygotowania zupy. Marynata 1 mała cebula 2 duże ząbki czosnku 3 łyżeczki suszonego majeranku 4 średnie papryczki chili 1 łyżeczka ostrego sosu (np. piri-piri, tabasco – wedle upodobań) 2 łyżki miodu 3 łyżki oleju Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią 4 łyżki octu balsamicznego 5 łyżek sosu sojowego 6 łyżek keczupu Cebulę i czosnek(...)lodówki ok. 30 minut przed grillowaniem. Układać na rozgrzanym ruszcie. Grillować 25-30 minut w tym czasie raz obracając. Od czasu do czasu posmarować pozostałą marynatą. Podawać z lekką sałatką i np. grillowanymi ziemniaczkami. Smacznego! Już niedługo ten przepis znajdziecie w e-booku powstałym w wyniku współpracy z serwisami Z pierwszego tłoczenia oraz Fooder
Pełny talerzkuskus mleko kokosowe garść suszonego kokosa garść suszonej żurawiny gorzka czekolada 2 łyżeczki miodu szczypta soli odrobina wrzątku Kuskus zalałam mlekiem w proporcji 1:2. Posoliłam. Dodałam suszone kawałki kokosa. Zagotowałam. Po ok. 5 min. od zagotowania dodałam łyżeczkę miodu. Wymieszałam. Zdjęłam z ognia. Żurawinę wsypałam do garnuszka. Zalałam wrzątkiem do nieznacznego pokrycia. Ostawiłam(...)sałatka? Bomba! I nie myślcie, że kaloryczna. Wręcz przeciwnie. Dzięki wykorzystaniu tylko naturalnych składników. Oczyszczających przypraw. I dobrodziejstwa w postaci bulguru i sezamu. No, bomba! Wypaśny bulgur 5 smaków Kolacja Znowu bulgur. Ale może być każda inna kasza. Tym razem w postaci pasztetu warzywnego. Albo jak kto woli zapiekanki. Pesto. Pomidor. Muaaa! Kanapka z pasztetową
bastalenaząbki czosnku 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz ziołowy 4 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju z suszonych pomidorów) Sposób wykonania: Mięso mielimy w maszynce. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i przesmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy będzie zeszklona dodajemy zmiażdżony czosnek, kmin i zioła prowansalskie(...)formujemy płaskie kotleciki. Na patelni grillowej lub grillu elektrycznym rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Smażymy burgery z obu stron na złoty kolor. Podajemy w bułce ze świeżymi warzywami lub sałatkami na np. na bazie kasz. Sałatka z kaszy bulgur: 200 g kaszy bulgur 4 pomidory 1/2 czerwonej cebuli 100 g sera feta 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku
Qchnia po prostuMięso: Filet z piersi kurczaka kroimy w taki sposób aby powstała nam kieszonka. Mięso dokładnie doprawiamy przyprawą do mięsa. Do środka dodajemy plastry żółtego sera, pokrojone w kawałki suszone pomidory, kosteczki sera feta i natkę pietruszki. Staramy się aby kieszonki szczelnie się zamknęły. Mięso układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 190*C (z termo obiegiem) przez(...)dokładnie mieszamy. Wysypujemy je na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut w 200*C. Ziemniaczki muszą być ładnie zarumienione. Do mięsa i ziemniaczków podałam jeszcze sałatkę z czerwonej papryki, pomidorków cherry, czerwonej cebuli i sera feta
VioletoweKucharzenierodzaju mięsa są pyszne!), podaje się z jasnym chlebem, przypominającym naszą bułkę wrocławską (ja uwielbiam je z tureckim chlebem), do tego obowiązkowo ajvar i sos typu tzatziki, często sałatkę z pomidorów i cebuli. Przynajmniej tak jadłam je wiele razy w Chorwacji i tak podawało się je w moim domu. Koniecznie spróbujcie(...)cebula czerwona 4-5 ząbków czosnku 1-2 łyżki vegety (ważne!) 1 płaska łyżka pieprzu ziołowego 1 płaska łyżka papryki mielonej ostrej lub słodkiej 1 łyżka majeranku 1 mała suszona papryczka chili (opcjonalnie - ja daję bo lubimy dość pikantne) dużo czarnego pieprzu do smaku sól do smaku tymianek, cząber i zioła prowansalskie - opcjonalnie i wg uznania ( ja daję tymianek
Kuchnia Prezydentowejznakomicie :). W Azji zielona papaja jest uważana za warzywo, przygotowuje się z niej znakomitą Som tam - ostrą sałatkę, bardzo popularna w Tajlandii, gdzie w zależności od regionu ma wiele wariantów. Może być podawana z zieloną fasolą wężową, białą kapustą, suszonymi krewetkami, solonym krabem, grillowanymi owocami morza, tamaryndowcem itd. Przeczytaj także Jak zjeść papaję . Czas przygotowania(...)łyżka suszonych krewetek (opcjonalnie), garść kiełków fasoli, sok z 1-2 limonek, świeża kolendra. Przygotowanie: Papaję umyć, obrać, usunąć pestki, poszatkować lub pokroić nożem w słupki. Pomidorki pokroić w ćwiartki. W moździerzu utłuc czosnek, chili, krewetki, cukier i orzeszki (na wyczuwalne kawałki!). Dodać sok z limonki, sos rybny i papaję, lekko ugnieść, wymieszać z pomidorami i kiełkami fasoli
SzczyptaSmaQMały bakłażan pokrojony w plastry i usmażony Mały ogórek cienko posiekany 1 duży pomidor Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj kaszę (według tego poradnika jak ugotować soczewicę będzie najlepsza) Przełóż do misy miksera ugotowaną soczewicę, 250 g grzybów, starty na tarce ząbek czosnku, drobno posiekaną szalotkę, łyżeczkę suszonego oregano, 4-6 listków męty. Zmiksuj całość aż uzyskasz luźną masę. Dopraw solą(...)oleju, kiedy będzie gorący, wykładaj na niego burgery. Smaż na wolnym ogniu po 5-6 minut z każdej strony. Podawaj jak klasycznego burgera z bułką i dodatkami lub z sałatką. Możesz do burgerów zrobić prosty sos pomidorowy lub jogurtowy, ale nie jest to konieczne. Burger świetnie smakuje odgrzany z garścią świeżej rukoli. Smacznego! Na blogu znajdziecie więcej przepisów na burgery
Niedzielny kucharzW naszym ogródku obrodziła cukinia w ilościach hurtowych, więc teraz będzie wysyp cukiniowych przepisów, ale cukinię uwielbiamy przecież, dobra cukinia nie jest zła :-) Do tego przepisu
Kawa z mlekiemwcześniej cebulka podkreśliła smak rybnych kotletów. Zaś dodatek kajzerki namoczonej w mleku nadał kotletom pulchności i delikatności. Polecam tez inne przepisy na kotlety rybne: – kotlety rybne z suszonymi pomidorami – dietetyczne kotlety rybne – kotlety z łososia Przepis na najlepsze kotlety rybne. Składniki: 1 kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta 2 duże filety rybne, dorsz lub mintaj(...)pozostałymi składnikami. Z masy rybnej formujemy owalne kotlety, każdy obtaczamy w bułce tartej. Smażymy rybne kotlety na rozgrzanym oleju z każdej strony aż będą rumiane. Do kotletów Piotrek podał sałatkę z pomidorów, ogórków i sałaty lodowej. Ale Wy możecie do kotletów podać swoje ulubione dodatki. Smacznego! The post Kotlety rybne appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKuzynka nazwała ten sos " sałatka agica"... Zresztą nazwa nie jest ważna, najważniejsze jest to, że sosik jest bardzo smaczny i z powodzeniem można go stosować jako zdrowsza alternatywa dla ketchupu. Taki sos nadaje się jako dodatek do mięs, na kanapki, na pizze, może również podkręcać smak sosów pomidorowych. Dzięki temu, że warzywa są mielone, a nie miksowane, stryktura sosu jest(...)obranych ze skórki pomidorów 1 kg papryki słodkiej (bez gniazd nasiennych) 5-6 papryczek chili (dodawać pojedynczo, aby uzyskać preferowaną ostrość) - ja dałam 2 takie jak na zdjęciu 1 kg marchewki 1 kg jabłek (obranych i wydrążonych) 1 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 1 szkl. ząbków czosnku 4 płaskie łyżki soli opakowanie suszonej bazylii Wykonanie: Wszystkie warzywa obrać, następnie
IMPRESJA SMAKUduże, ładne kotlety schabowe sól pieprz olej SOS: 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów (dobrej jakości) sól pieprz rozmaryn (może być suszony) cukier (1/2 łyżeczki) -(opcjonalnie-ale zimowe pomidory kochają cukier) 2-3 małe ogórki konserwowe PRZYGOTOWANIE: Kotlety obsmażamy na tłuszczu, na złoty kolor. Przekładamy na talerz i trzymamy w ciepłym miejscu (jeżeli schab jest nadal(...)często się zdarza,że duszę schab jeszcze kilkanaście minut). Na pozostały tłuszcz dodajemy drobno posiekaną cebulę, po chwili czosnek. Po 3-4 minutach dodajemy pomidory plus 1/2 łyżeczki cukru (czasami nawet więcej-zależy od kwaskowatości pomidorów). Powstały sos, doprawiamy sola, pieprzem, rozmarynem (inne zioła też wskazane). Do gorącego sosu, dodajemy nasze kotlety. Dusimy. Mięso musi być miękkie. Gotujemy makaron, ryż
Kopystką po garach