Bardzo lubię pesto z rukoli, pomidorów suszonych czy bazylii. Gotowy, kupiony w sklepie nie smakuje mi tak, jak te które sama przygotowuję. Każdy może zrobić swoje pesto i doprawić tak jak lubi. Można dodać ulubionego sera, ja np. często dodaję wędzonego radamera, dzięki temu w pesto wyczuwalny jest delikatny posmak słodyczy. Składniki: 4 garście świeżej bazylii, 10 zielonych(...)smaku. Rada: solą i pieprzem doprawiamy na sam koniec, ponieważ niektóre składniki jak oliwki czy ser są słone. Pesto przechowujemy w lodówce, możemy dodawać go do makaronów czy sałatek. Również tradycyjne paluchy czy kopytka podsmażone w pesto idealnie smakują. A przepis znajdziecie na blogu w daniach jarskich . Smacznego
Moniki SmakołykiRzadko piekę wytrawne tarty, bo mój Mąż za nimi nie przepada. Ale że akurat wyjechał, postanowiłam sięgnąć do wcześniej upatrzonego przepisu z książki "Cała obfitość" Yotama
Chilli Czosnek i OliwaOwoce morza. Jedni uwielbiają, inni nie mogą na nie patrzeć. Ja krewetki uwielbiam w każdej postaci, jako szaszłyki, jako krem, jako sałatkę czy jako pastę. Dlatego
Mama z miastaOdświeżamy racuchy! i zrobimy je w zupełnie nowej odsłonie :). Zamiast mąki pszennej kukurydziana, zamiast jabłek pieczony bakłażan na górę kleks ze śmietanki i posypka z podsmażonego
Kuchnia PROzdrowotnagrubo mielone lub kruszone. Do czego stosować paprykę Aleppo Aleppo pepper jest popularną w krajach śródziemnomorskich i na Bliskim Wschodzie przyprawą, tradycyjnie stosowaną do doprawiania zup, mięsa, fasoli, sałatek i marynat, może być jednak traktowana jako zamiennik czerwonej ostrej papryki papryki. Pieprz Aleppo można stosować do aromatyzowania oleju lub oliwy, jako dodatek do wszelkiego rodzaju dipów i sosów(...)stopni, a pieprz cayenne od 30000 do 50000 stopni w skali Scoville'a. Smak papryki Aleppo charakteryzują łagodne, słodkawe owocowe nuty wzbogacone lekko wyczuwalnym aromatem kuminu i suszonych pomidorów. Aleppo pepper ma również słony posmak, ponieważ sól jest stosowana w procesie suszenia. Czym zastąpić paprykę Aleppo Paprykę Aleppo można zastąpić mieszając w równych proporcjach słodką sproszkowaną paprykę i pieprz
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWiększość z Was zna tylko klasyczną wersję hummusu, ale tym razem przygotujemy wersję na ostro. Jeśli wolicie jednak wersję klasyczną, to odłóżcie trochę hummusu przed dodaniem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Hummus pasuje praktycznie do wszystkiego. Jest bardzo popularny. Pokażę Wam jak za jednym razem przygotować dwie wersje hummusu. Jedna to wersja klasyczna, a druga odrobinę ostrzejsza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bardzo często przed spotkaniem ze znajomymi zastanawiamy się jak przygotować przekąskę. A może by tak zrobić hummus i podać ją ze świeżymi warzywami. Nie potrzebujemy na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ryb nie jadam (z wyjątkiem ryby wołowej), ale Ola i owszem, zwłaszcza smażone ryby uwielbia. W związku z tym, że znalazłem na blogu Ani i Krzyśka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTrochę sama siebie pokomplementuję, ale teraz to przeszłam samą siebie. Ale to dobre! I fajne na imprezę. Ciasto robi się samo - 5 min zagniatania, 1
Czarnawisienkanaszej pamięci. Sprzedawane tam były piękne kolorowe owoce, warzywa, różnego rodzaju sery, owoce morza i ryby. Był to niezwykły widok. Korzystając z tych wyjątkowych składników sami przygotowywaliśmy np: sałatkę grecką czy zapiekane warzywa. Musaka to wspaniała grecka potrawa. Podczas urlopu obowiązkowo musieliśmy jej skosztować. Próbowaliśmy jej w dwóch restauracjach i obie(...)czego spróbowaliśmy w prawdziwych greckich restauracjach. Składniki: - 2 średniej wielkości bakłażany - 2 czerwone cebule - 2 duże ziemniaki - 0,5 kg mięsa wieprzowo - wołowego lub wołowego - puszka pokrojonych pomidorów - płaska łyżeczka tymianku, bazylii, czerwonej słodkiej papryki - szczypta cynamonu - sól, pieprz - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek Sos beszamelowy - 600 ml mleka - 125 g masła - 100 g mąki - pół płaskiej
Pan i Pani Smith w kuchniotrąb - ja użyłam żytnich. Farsz: 2 kolorowe papryki , 1 cebula , 4-5 ząbków czosnku , 3 łyżki oliwy lub oleju , 1 łyżeczka suszonego tymianku , 1 łyżeczka suszonego estragonu , sól , pieprz - do smaku, 1 szklanka naturalnego jogurtu , 2 jajka , około 10 dkg żółtego sera . Mąkę, tłuszcz i sól zagnieść na gładkie ciasto. Odstawić na 10 minut. Formę do tarty(...)soli i pieprz. Wylać na farsz. Wierzch posypać drobno utartym serem. Zapiekać w 190 stopniach do zrumienienia się sera. Taka tarta dobrze smakuje z prostą sałatką z pomidora ze szczypiorkiem. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennapołową serka chrzanowego,układam plastry ogórka kiszonego i cienko smaruję serkiem chrzanowym. Kolejna warstwa chleba,serek pomidorowy, pomidory suszone. I ostatnia warstwa chleba którą smaruję resztą serka chrzanowego, boki też smaruję cienko. Boki tortu obkładam plastrami ogórka zielonego. Dekoruję oliwkami, pomidorami, kiełkami, szczypiorem. Przepis na zupę botwinkową z kalafiorem wegańska Propozycja na zdrowy obiad sezonowy z warzywami składniki(...)minut. Na końcu wlewam zakwas z buraków, mleczko kokosowe, dodaję sos balsamiczny, pieprz. Zupy już gotuję bo straci kolor. Makaron gotuję według instrukcji. Zupę podaję z makaronem, koperkiem, mleczkiem. Sałatka sezonowa z kwiatami czarnego bzu 1 doniczka sałaty trzy kolory 5 szparag zielonych 15 malin 10 oliwek czarnych 1 cebula czerwona 5 dkg sera blu 3 morele kwiatki czarnego
wesoła kuchniaodcinamy ziarna. Rozgrzewamy na patelni 5 łyżek oliwy, dodajemy czosnek w plasterkach,pomidory z szypułkami, cukier, sól i pieprz. Karmelizujemy całość tak aby czosnek pozostał słodki i rumiany a pomidory lekko miękkie. S Z syropu z sosny, soku z cytryny i oliwy ukręcamy winegret doprawiając go solą i pieprzem. Łączymy z ananasem i kaparami. Polewamy nim fasolę, bób i ziarenka(...)listkami ziół i sałat. podajemy z pomidorkami i kawałkami smażonego czosnku. Polecane wino: Riesling Dla odmiany był to Riesling z regionu Mozeli ;), ale nieco słodszy i z dobrą kwasowością. Sałatka warzywna dobrze komponowała się z mineralnymi i owocowymi nutami ananasa, jabłek i gruszek tego wina. To jedno z najlepszych win z całego spotkania godnie reprezentowało słynne mozelskie Rieslingi. Idealna sprawa
Ugotowane pozamiataneKażdy roślinożerca wie, że rośliny strączkowe to doskonałe kulinarne tworzywa, z których można wyczarować mnóstwo smakowitych cudów: potrawek, zup, pasztetów, sałatek, ciast czy choćby past kanapkowych. Te ostatnie zazwyczaj przygotowuję z ugotowanych resztek pozostałych po gotowaniu poprzednich potraw. Owszem, często kupuję pasty do smarowania pieczywa. Jedne smakują mi bardziej, inne mniej. Te pierwsze staram się potem odtworzyć we własnej(...)średnia cebula, posiekana 1 średnia marchew, starta na tarce o grubych oczkach 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 kopiasta łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki lubczyku 4 suszone pomidory w oliwie (lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego) 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka sosu sojowego sól i pieprz Do dużej miski przełóż ugotowaną
Roślinna - blog wegański