warto wprowadzić do swojej diety? soczewica ciecierzyca szpinak szparagi sałata rzymska brokuł różne odmiany fasoli brukselka burak awokado natka pietruszki kalafior quinoa pomarańcza, świeżo wyciskany sok z pomarańczy ziarna słonecznika Oczywiście nie są to wszystkie produkty. Ich wybór jest również zależny od rodzaju diety – np. w ciąży niektóre nie są wskazane. Dlatego poniższe przepisy należy potraktować jedynie jako(...)ciąży możecie znaleźć tutaj Jakie przepisy polecam? Przede wszystkim zielone koktajle – proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego pełne witamin (nie tylko kwasu foliowego) oraz najróżniejsze sałatki czy pasty np. z soczewicy. Im mniej obróbki termicznej tym witaminy B9 (kwasu foliowego) będzie więcej. Smoothie z awokado i szpinakiem Składniki: (2 porcje) około 3-4 cm zielonego ogórka
Słodkie okruszkiziemniaków. Różyczki brokuła podzielić, a korzeń zetrzeć na tarce (tak, on też jest bardzo smaczny! :) ). Wymieszać z pozostałymi składnikami na kotleciki, dodając jedno jajko, len mielony i pestki słonecznika. Doprawić solą i białym pieprzem. Z powstałej masy formować dłonią kotleciki, a każdy z nich obtoczyć w lnie mielonym. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 20 minut(...)temperaturze 200 stopni C. W połowie przewrócić na drugą stronę. Polecam posmarować je z wierzchu niewielką ilością oleju rzepakowego - ładnie się zezłocą. ;) Najlepiej smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym i sałatką. Smacznego
Kuchnia Elliewiem jak Wy ale ja bardzo lubię brokuły i kalafiory. Można z nich przygotować bardzo smaczne i ciekawe potrawy. Zapiekanki tutaj sałatki tutaj lub potrawy z wykorzystaniem tych wspaniałych kwiatów. Smażony brokuł z takimi dodatkami jak poniżej jest rewelacyjny w smaku. I do tego jeszcze jajko usmażone lub możecie ugotować jajko w koszulce dopełnia całkowicie smak(...)tego dania. Polecam jako bezmięsne piątkowe danie. Inspiracja kwestiasmaku.com Składniki 1 duży brokuł lub dwa mniejsze 1 mała cebula 50 g masła klarowanego 2 łyżki rodzynek 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka pestek dyni 1 ząbek czosnku 2 łyżki natki pietruszki 1/4 łyżeczki płatków chilli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki kurkumy jajka Brokuł podzielić na różyczki i drobno posiekać
O kuchni z uczuciemUwielbiam sałatki bez śmietany czy majonezu, a z minimalnym dodatkiem sosu czosnkowego. Ta powstała w sobotę i do dziś mam jej smak w ustach:) Składniki: Połowa główki sałaty lodowej 1 papryka czerwona świeża 1 ogórek świeży 2 pomidory 1 smażona z przyprawą gyros pierś z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 opakowanie sera sałatkowego np. Favita ok 4 garści malutkich(...)grzanek szklanka sosu czosnkowego 2 garści słonecznika łuskanego do posypania po wierzchu Sos czosnkowy: szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 4 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę maggi, sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Pierś kroimy w drobne kawałki i smażymy na małej ilości tłuszczu z dodatkiem przyprawy gyros. Z podanych składników robimy sos czosnkowy, który chowamy na chwilkę
Kuchnia w czekoladzieprzezwyciężyć lenia i całe napięcie. A mój dzisiejszy przepis na Blue Monday? Będzie to na pewno kupny budyń waniliowy (na deser, mniam!), ale przedtem coś jeszcze szybszego niż sałatka: prosta, mega ostra warzywna chińszczyzna z ryżem. Tak, tej ostrości mi właśnie brakowało! Składniki: 1 szklanka ryżu brązowego 1 puszka fasolki zielonej (u mnie mix: żółta + zielona) 1/2 opakowania mrożonki brokułowej(...)żółtej papryki 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka oleju rzepakowego 2 łyżki czerwonej pasty curry 2 łyżki sosu sojowego ciemnego garść nasion (słonecznik + dynia) sól, pieprz, curry, papryka ostra, pieprz ziołowy Przygotowanie: Ryż mieszamy wg wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pastę curry i smażymy chwilę. Dodajemy pokrojoną cebulę
Kitchens Alphabetwarzywniaczka zebrałam starą rukolę, która jest już twardsza i bardziej ostra i już nie nadaje sie do sałatek. Swój zbiór wykorzytałam do zrobienia pesto. Podobne pesto robiłam już w małych ilościach przygotowując makaron z pesto czy łososia z pesto zapiekanego w cieście francuskim . Teraz zrobiłam dużą porcję i dałam nieco inne składniki. Wkrótce przedstawię przepisy w których(...)wykorzystam to pesto. składniki: 100 g rukoli 10-12 suszonych pomidorów z oleju 4-5 ząbków czosnku 5 duzych listków bazylii 3 łyżki ziaren słonecznika,dyni, orzeszków piniowych 1/2 szklanki oliwy lub też oleju z pomidorków 2 łyżki startego grana padano lub parmezanu Do rozdrabniacza wrzucić suszone pomidory i ząbki czosnku, rozdrobnić. Następnie dodać listki bazylii oraz ziarna, ponownie rozdrobnić
Monia miesza i gotujeWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: mini sałata rzymska, opakowanie mini mozzarelli, 2 małe pomidory
JejKuchniaSałatka świeża i zdrowa z wyraźnie wyczuwalnym smakiem sezamu. Nadaje się na grila jak i do kanapek. Wykonanie jej zajmuje zaledwie kilka minut (czas podsmażenia ziaren) więc można ją wykonać jako awaryjna kiedy goście już za drzwiami. Wyrazisty smak i świeżość produktów nie zdradzi, że została ona wykonana tak szybko. Składniki: * 1 ogórek szklarniowy * 200g fety * 200g świeżego szpinaku(...)łyżki sezamu * 1 łyżka ziaren słonecznika * 1-2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy * 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Ziarna sezamu i słonecznika uprażyć na patelni, ostudzić. Ogórka kroimy na pół wzdłuż a następnie na plasterki. Ser feta rozdrabniamy pomiędzy palcami. Wszystkie składniki łączymy
Mohiellasałatkę" możemy przygotować szybko jako przystawkę do innych dań lub jako właściwą potrawę, gdy wieczorem, po pracy nie mamy za wiele czasu i przede wszystkim nie wypada się już zbytnio najadać. Warto czasami zrobić taki mix warzyw, które pozostały nam w lodówce. Składniki : 1 mała cukinia 1/2 średniej cebuli 1/2 czerwonej papryki 3-4 suszone pomidory z zalewy kilkanaście pomidorów(...)koktajlowych 3-4 łyżki łuskanego słonecznika 5-8 dkg chudego boczku sól i pieprz oregano oliwa z oliwek kilka gałązek świeżego kopru Sposób przyrządzenia : boczek i paprykę kroimy w bardzo drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni - można dodać nieco oliwy z oliwek gdy papryka nieco zmięknie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czekamy, aż się zeszkli następnie dodajemy cukinię - myjemy
zobacz ich smakMakaron często w mojej kuchni gości, wybieram te o najwyższej jakości, gotuje je na al. dente, żeby nie było bardzo miękkie. Używam makaronu do zup, dań drugich i sałatek bo to znakomity dodatek. Kształty maja przeróżne, gwiazdki, kokardki, okrągłe czy podłużne, więc dania z nimi wyglądają znakomicie i smakują wyśmienicie. Składniki : na 4 porcje 200 g makaronu farfalle, 1 polędwiczka(...)świeżego brokułu, 50 g zielonych oliwek, 3 garści listków świeżej bazylii, 1 ząbek czosnku, sok z ½ cytryny, 100 ml oleju rzepakowego, 1 łyżka pestek dyni, 2 łyżeczki ziaren słonecznika, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, sól do smaku, 2 łyżki sezamu czarnego, ziarenka kapary. Przygotowanie: Pesto: listki bazylii, czosnek, oliwki, pestki dyni, słonecznik razem miksujemy, dolewamy olej
Moniki SmakołykiJeśli przetestowaliście już pozostałe moje sałatki warstwowe np. mimozę czy tuńczyka pod pierzynką i chcecie więcej, to mam dla was nowego warstwowca! To takie szybkie i proste, a gwarantuje efekt, smak i zbilansowany posiłek. Składniki: 400 g różyczek brokułów (mogą być mrożone) 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 czerwone papryki puszka kukurydzy konserwowej (odsączona) opakowanie sera feta duży jogurt grecki(...)ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę świeżo mielony pieprz duża garść słonecznika łuskanego Brokuły i ziemniaki gotujemy osobno w osolonej wodzie (al dente) i odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy czosnek z jogurtem. Słonecznik prażymy na suchej patelni, tak by się nie przypalił. Układamy warstwami: brokuła podzielonego na jak najmniejsze różyczki, a następnie ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę) i połowę sosu jogurtowego
Ugotowane pozamiatanejabłka i delikatnego smaku gotowanej piersi z kurczaka. Takie sałatki je nie tylko buzia, jedzą też oczy – kolorowe owoce i warzywa sprawiają, że nawet największy niejadek chce jeść ;) Tę sałatkę można właściwie całkowicie dostosować pod siebie. Dodać inne owoce i warzywa, odjąć coś, czego nie mamy w domu lub nie lubimy. Albo zamiast kurczaka wykorzystać krewetki! Do wyboru, do koloru(...)Mała podwójna pierś z kurczaka lub resztki gotowanego/pieczonego kurczaka/indyka 1 cały granat 1 duże jabłko 1 duża papryka (lub 2 małe, najlepiej w różnych kolorach) 3 cebule dymki Prażony słonecznik/płatki migdałów – garść lub dwie 3 łyżki majonezu bez cukru (może być więcej, jeśli lubicie) 3 łyżki jogurtu naturalnego Sól, pieprz, wegeta/kostka rosołowa Przygotowanie: Kurczaka gotujemy z przyprawami
Jak gotować i nie zwariowaćMam słabość do buraczków i dobrze komponują mi się niemal ze wszystkim, choć przyznaję, że kiedy zobaczyłam niedawno ciasto czekoladowe z buraczkami, zatkało mnie! Ale nie
Trzeci talerzJedna z tych pysznych sałatek, którą robi się raz dwa! Polecam, jak zawsze! Co nam trzeba? główka sałaty masłowej 100g czarnych oliwek 10 suszonych pomidorów 2 wędzone udka kurczaka 3 świeże ogórki gruntowe 2 czerwone cebule kulka mozzarelli sos: 4 łyżki oliwy z oliwek plus łyżka soku z cytryny, łyżeczka musztardy, łyżeczka miodu, po pół płaskiej łyżeczki soli, pieprzu ziołowego(...)mieszanki ziół (bazylia, kolendra, prowansalskie) , szczypta chili- wymieszać 2 łyżki uprażonego słonecznika Robimy! Warzywa myjemy. Obieramy ogóreczki i kroimy w kostkę. Oliwki tniemy na części, pomidorki w paseczki Cebulę w wiórka. Obieramy wędzone mięsko, oddzielamy od skóry i siekamy na mniejsze kawałki. Mozzarellę kroimy w kosteczkę. W misce mieszamy porwaną na małe kawałki sałatę z warzywami i wymienionymi wyżej składnikami
LatosiowydomKotlety z buraka i kaszy jaglanej Kuchnia wegetariańska oraz bezmięsna w tej chwili zyskuje na kapitalnym, zdrowym i bardzo smacznym dodatku do dania głównego, w towarzystwie ulubionych sałatek oraz surówek. Zasadniczą rolę tutaj odgrywaj ą składniki oraz sposób ich przygotowania. Popularna wersja tego przysmaku pojawia się w wersji z surowego buraka, ja postanowiłam zamienić na upieczonego, a wybór pozostawiam(...)skomplikowanego, a efektem są znikające kotlety z półmiska i uśmiechnięte buzie :) Zapraszam. Składniki: 2 upieczone buraki 70 g kaszy jaglanej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 garść uprażonego słonecznika 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 garść posiekanej świeżej pietruszki 1 jajko (wysokiej jakości) 2 łyżki mąki (u mnie mąka pszenna z otrębami) sól morska oraz świeżo starty
Wino Francja Kuchnia