obecnie moją ulubioną sałatkę od której trzeba mnie odciągać siłą ... Składniki: rukola pół opakowania (ok. 50g) sałata lodowa główka (może być pół jeśli jest duża) ser typu feta (ja dodaję ser Mlekovity favita) 1/3 opakowania 90g pomidory 400g (dwa duże) papryka 150g (jedna średnia) cebula czerwona 30g czosnek 1 ząbek olej lniany 10g łyżeczka: ziaren słonecznika, nasion chia(...)dodać jeszcze pierś z kurczaka lub bezglutenowe grzanki. Postaram się niedługo wzbogacić bloga o te przepisy. WARTOŚĆ KALORYCZNA całej miski sałatki to ok. 500kcal, chcąc zrobić wersję light, proponuję zmniejszyć ilość oleju a także pominąć ziarna słonecznika i sezamu. Taka wersja ma już tylko ok. 350kcal . Porcja wystarczy spokojnie na 4 osoby. Smacznego
IzaGotujeUwielbiam zupy i sałatki. Zupy jem również latem, gdy inni ratują się lodami, a temperatura przekracza spokojnie 30'C ;) a sałatki utrzymują mnie w przekonaniu, że tak naprawdę zdrowo się odżywiam :) dodatkowo fakt, że można zaszaleć z kreatywnością podczas ich przygotowywania, czyni je interesującymi :) Dzisiejszym gościem jest tzw. szynka parmeńska, czyli Prosciutto di Parma! Czy często pojawia się na Waszym(...)gruszki 5 plastrów szynki parmeńskiej 1/3 opakowanie sera feta (jednak zdecydowanie pleśniowy wygrywa!) garść orzechów (tym razem użyłam pestek dyni i słonecznika, mogą być też włoskie :)) sos vinaigrette Przygotowane: 1. Myjemy i rozdzielamy sałatkę na 2 talerze. 2. Myjemy ogórka i pomidora. Warzywa, fetę i gruszkę (obieramy!) kroimy i kładziemy na talerze. 3. Cukinię grillujemy po 2min. z każdej
Kitchens Alphabetwydobędzie z nich cudowny leśny aromat. Opieńki układamy na sałacie, następnie ser i posypujemy cebulką. Polewamy sosem. Jeśli ktoś lubi może także doprawić pieprzem. Sałatkę najlepiej podawać z jasnym pieczywem lub z żytnim z dodatkiem słonecznika. Smacznego
Kuchnia od dwojgastoję pierwsza. SKŁADNIKI: 6 garści rukoli 2 gruszki 1/2 szklanki suszonej żurawiny 2 garści orzechów włoskich 1/3 szklanki słonecznika WYKONANIE: Gruszki kroimy w kostkę, słonecznik prażymy na patelni. Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy. *Opcjonalnie polewamy sałatkę oliwą, bądź innym olejem
healthy dreamskrewetki z bananowym curry i ryżem pełnoziarnistym udka kurczaka z chrzanem i miodem konfitowanego dorsza z pieczonymi batatami i sałatką z kiwi i grejpfruta sałatkę z topinamburu z jajkami poszetowymi (w koszulce), rukolą, prażonymi pestkami słonecznika i dresingiem z octem balsamicznym i oliwą z oliwek czekoladowe gateau z amarula, czyli murzynka I to wszystko bez grama soli ! Uwierzcie, wszystko było
Kulinarne przygody GatityMajonez można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym, jogurtem greckim lub kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%. Można także połączyć majonez z jogurtem czy śmietaną.Sałatka ma wyjątkowy, lekko słodkawy smak.Zamiast płatków migdałów można użyć ziaren słonecznika i je uprażyć, lub dodać po 50 g obydwóch.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaDzisiejszego poranka zaserwowałam sobie rybkę a dokładniej bardzo szybka sałatkę śledziową z buraczkami... Składniki: 3 buraki marynowane 1 łyżka ziaren słonecznika 2 płaty śledziowe Matyjas 2 łyżki majonezu pieprz 1/2 puszki fasolki czerwonej zielona część pora 2 jajka Buraczki ścieramy na tartce o grubych oczkach mieszamy z ziarnami słonecznika doprawiamy do smaku, jajka, por kroimy na drobne kawałki. Śledzie
NaKońcuJęzykarównież i nasyconych tłuszczy, dlatego też ja wybrałam tę w wersji light), suszone pomidory (antyoksydanty, witaminy) oraz pestki słonecznika i nerkowce, o których nie raz już pisałam i przedstawiałam jako źródło zdrowych tłuszczy oraz witamin. Przygotowanie takiej sałatki nie powinno dla nikogo stanowić wielkiego wyzwania. W tej wersji jest ona głównie źródłem tłuszczy i białka, a zawartość złożonych węglowodanów(...)tłuszczu i 13g węglowodanów . SKŁADNIKI: ok. 80g rukoli 125g mozzarelli light 100g pomidorów suszonych w oleju 2 łyżki oleju (zalewa z pomidorów suszonych) 125g pomidorków cherry 50g pestek słonecznika 20g nerkowców PRZYGOTOWANIE: Rukolę wypłukać i dokładnie odsączyć Pomidory suszone przepłukać w gorącej wodzie i również odsączyć Pomidory suszone i mozzarellę pokroić w drobną kostkę Pomidorki cherry umyć i pokroić
peanutbuttermonstertych bonach to : Polskie jabłka Jonaprince słodkie, twarde, Avokado Hass, 3 bułki wiejskie ciemne, Sałatka Florencka, Musztarda Starofrancuska gruboziarnista, Zioła prowansalskie mieszanka, Pieprz czarny ziarnisty, Papryka słodka mielona, Kiełbaski bratwurst, Rurki waflowe z mleczną czekoladą, Migdały w czekoladzie, Black Gold herbata czarna z płatkami słonecznika i nagietka, Chrupki kukurydziane z orzeszkami arachidowymi, Smoothie sok mango i marakuja, Ziemniaki odmiana Agata(...)dwie listy czyli co zostaje w domu : Avokado Hass, 3 bułki wiejskie ciemne, Sałatka Florencka, Kiełbaski bratwurst, Chrupki kukurydziane z orzeszkami arachidowymi, Smoothie sok mango i marakuja, Ziemniaki odmiana Agata, Olej rzepakowy, Tesco Płyn uniwersalny Majowy Bukiet oraz Black Gold herbata czarna z płatkami słonecznika i nagietka, którą częstowałam gości. Druga lista to produkty które rozdałam czyli : Musztarda Starofrancuska
Magiczne Życie Martyzamarynowanym w przyprawie gyros ( wg. przepisu na torebce) Całość polewamy sosem majonezowo- jogurtowym z kilkoma ząbkami czosnku, jeśli dysponujemy ziarnami słonecznika posypujemy sos po wierzchu, można dodać też natkę. Sałaty, selera i pomidorów starczyło mi na podwójną warstwę sałatki, filet był tylko na wierzchu. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem na stół. Wykładając na talerze sięgamy do samego dna poprzez
Proste Potrawyłyżki oliwy, 1 łyżkę sosu sweet chilli i szybko zmiksowałam, powstało pyszne, zielone pesto. Na gorącej patelni po prażeniu słonecznika i sezamu, ułożyłam połówki pomidorów, zrobiłam to szybko, tak aby tylko puściły sok. Bardzo lubię wykorzystywać rukolę nie tylko do sałatek: A rukola nie tylko nadaje się do sałatek:Zupa krem z rukoli, Włoskie Cannelloni faszerowane serem ricotta, kalafiorem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięreceptury na pesto znane były już w średniowieczu. Ten włoski sos ma uniwersalne zastosowanie. Świetnie komponuje się z pieczywem, pasuje do mięs i ryb, a nawet może być składnikiem sałatek. Moje pesto nie jest tradycyjne, ponieważ jest z rukoli i nerkowców. Razem z pełnoziarnistym makaronem tworzy bardzo smaczny duet. Składniki 250 g pełnoziarnistego makaronu fusilli 125 g rukoli(...)smaku. Suszone pomidory i oliwki kroimy na mniejsze kawałki. Makaron przekładamy do miski i dodajemy gotowe pesto, suszone pomidory, oliwki i uprażonego słonecznika. Całość dokładnie mieszamy. Podajemy jako danie główne. Inne przepisy z rukolą w roli głównej: Sałatka z rukoli i fety Zielone wegeburgery bez bułki Biały dip do warzyw
My Chcemy JeśćSałatka z jajkiem i chrupiącą szynką szwarcwaldzką otoczona miksem sałat, posypana prażonym słonecznikiem, której smak dopełnia koperkowy winegret. To prosta, szybka i pyszna kombinacja smaków. Doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno, a na jej przyrządzenie wystarczy zarezerwować sobie jedynie 10 minut :) 2 porcje: * mix sałat- 2 solidne garście * szynka szwarcwaldzka- 12 plasterków * jajko- 3 szt. * słonecznik
Kraina Miodem Płynącaprzyjęcie (np. w stylu arabskim). Ja nafaszerowałam tą sałatką kieszonki z chlebków pita wysmarowane w środku hummusem i całość polewałam świeżym sokiem z cytryny. Pyszności!:) Uwagi do przepisu: Moja sałatka wyszła nieco gorzka - być może moje tahini nie było najwyższej jakości (muszę się przyznać, że spędziło w kuchennej szafce kilka miesięcy:/). Sama Joyce Goldstein pisze, że dostępne na rynku tahini(...)delikatesach spożywczych w dziale orzechy/suszone owoce. Albo po prostu zastąpcie innymi orzechami (np. posiekanymi orzechami nerkowca) lub nasionami słonecznika. Ja dotąd zawsze ich sobie odmawiałam ze względu na cenę (np. pesto robię z orzechami nerkowca lub migdałami), ale dla tej sałatki zrobiłam wyjątek:) Grecka sałatka z natki pietruszki i orzeszków pinii przepis z książki Joyce Goldstein "Mediterranean Fresh
Chilli Czosnek i OliwaSKŁADNIKI dla 4 osób Sałatka: 1 mrożona ośmiornica o wadze 600-800 g 3 listki laurowe 4 ziela angielskie 10 ziarenek pieprzu czarnego kawałek skórki z cytryny kilka gałązek rozmarynu 6 młodych ziemniaków 400 g zielonej fasolki szparagowej cząstki limonki lub cytryny Pesto: 1 natka pietruszki kilka listków mięty 4 ząbki czosnku 50 g nasion słonecznika 100 ml oleju słonecznikowego(...)wyglądają apetycznie). Ziemniaki pokrój w talarki i ułóż na talerzu. Wyłóż następnie ośmiornicę i fasolkę. Przygotuj pesto, miksując podprażony na patelni słonecznik z czosnkiem, olejem i listkami natki i mięty. Przypraw solą do smaku i polej nim sałatkę. Na talerzu połóż cząstki limonki. Danie możesz posypać dodatkową porcją natki pietruszki
Food Square