wiosenna sałatka, przynajmniej dla mnie tak się kojarzy. Sporo rożnych składników rozłożonych na dużym, głębszym półmisku. Podstawą są brokuły, ale również mamy: jajka , pomidory, paprykę, ser fetta. Sałatka bardzo dobrze smakuje polana sosem curry. SKŁADNIKI: 1 obgotowany brokuł ( nie za miękki) 1/2 papryki czerwonej i żółtej 3-4 jajka ugotowane na twardo 3 małe pomidory
W kuchennym oknie Ewysałatki można dodać kurczaka albo podać w wersji wege. Sałatka idealna po obżarstwie w tłusty czwartek, które przedłużyło się o cały weekend ;) Składniki na 2 porcje: ok. 8-10 liści jarmużu (albo ulubionej sałaty) 200-300 g obranej dyni opcjonalnie 1 pierś z kurczaka 100 g koziego sera ok. 6 pomidorków suszonych z oliwy 1/2 czerwonej papryki 1 mała marchewka(...)osuszamy warzywa. Jarmuż rozrywamy w palcach na mniejsze cząstki i układamy na półmisku. Pomidorki suszone, paprykę i kozi ser kroimy w paski i układamy na jarmużu. Układamy grillowaną dynię oraz kurczaka. Posypujemy tartą marchewką. Następnie sałatkę polewamy sosem
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: pół główki sałaty lodowej 3 jaja jeden pomidor 20 gram bryndzy 50 gram sera z niebieską pleśnią dymka pół białej papryki Sałatę lodową rwiemy
Mango PapajaPierwszy wpis w Tygodniowym Wyzwaniu Blogowym to coś zielonego. U mnie będzie to sałatka ze szpinakiem i winogronami. Spróbujcie koniecznie! Jest pyszna. Składniki : * garść szpinaku * garść dowolnego mix-u sałat * kilka wiórków marchewki * 2 pomidorki rzymskie * kilka czarnych oliwek * pół sera pleśniowego z dodatkiem orzechów * kilka kulek winogrona * dressing : 2 łyżki oleju lnianego, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki sezamu
Magiczne Życie Martyburaczki w plastrach, następnie dajemy krążki cebuli i lekko solimy. Wierzch posypujemy orzeszkami piniowymi i drobno pokrojonym serem. 3. Przed samym podaniem polewamy dressingiem z oleju kujawskiego o smaku czosnku i bazylii. Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl
Apetyczna babeczkaSKŁADNIKI: 0,5 kapusty pekińskiej 0,5 kg sera żółtego (ja użyłam sera "królewski") 2 pomidory 1 mały ogórek szklarniowy puszka kukurydzy puszka fasoli czerwonej 6
smacznieinatematProsta i szybka sałatka, która jest idealna dy późno wracasz do domu. Jako obiad, kolacja czy jako sałatka imprezowa. PYCHOTA! Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – puszkę tuńczyka – kawałek sera typu feta (w zależności od upodobań) – ugotowany makaron – ząbek czosnku – pieprz Do miski wrzucić tuńczyka i rozdrobnić go widelcem oraz na grubych oczkach zetrzeć ser. Czosnek przecisnąć
Szybko Tanio SmacznieStałych bywalców mojej Jadłodajni poniższe zestawienie z pewnością nie zaskoczy, wszak to jedne z ulubionych składników:)Smacznego! Sałatka z suszonym pomidorem i serem pleśniowym Składniki: sałata lodowa słoiczek suszonych pomidorów w zalewie (ok. 200 g) ser pleśniowy (125 gram) 1 średnia czerwona cebula garść ziaren słonecznika 1 łyżeczka suszonej bazylii (opcjonalnie) Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Pomidory
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSałatka z kurczakiem i dipem z koziego sera Jakkolwiek niesympatycznie ten wstęp zabrzmi - nie lubię serów. Jedyna forma żółtego sera jaką toleruję to roztopiony na spaghetti czy pizzy, a białego na słodko w naleśnikach. Ach no i feta i mozzarella - te bardzo lubię :) W każdym razie pewnego dnia z chęci oswojenia tych białych serów (bo w końcu jakiś nabiał wypadałoby
Kraina Tysiąca SmakówProszta i szybka sałatka. Gdy późno wracasz do domu. Jako obiad, kolacja czy jako sałatka imprezowa. PYCHOTA! potrzebujemy: - puszkę tuńczyka - kawałek sera typu feta (w żależności od upodobań) - ugotowany makaron - ząbek czosnku - pieprz Do miski wrzucić tuńczyka i rozdrobnić go widelcem oraz na grubych oczkach zetrzeć ser. Czosnek przecisnąć przez praskę. Całość wymieszać. Dodać makaron, pieprz i polać
Szybko Tanio SmaczniePomysł na tę sałatkę otrzymałam od jednej z koleżanek. Zbierałam się dość długo, aż wreszcie zrobiłam. Wyszła pyszna, choć nieco ją zmodyfikowałam :) a że przygotowanie jej nie jest skomplikowane i pracochłonne, to na pewno będę robić ją częściej. Można ją śmiało podać jako samodzielne danie na kolację, albo zapakować do pudełeczka i zabrać ze sobą(...)miękkości, powinny być al dente. Ser feta pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy.Sałatkę układać warstwami: brokuły, kurczak, kukurydza, ser feta.Jogurt wymieszać z majonezem i polać sałatkę. Można na końcu posypać wierzch sałatki uprażonymi ziarnami słonecznika lub drobno posiekanymi i uprażonymi orzechami.Jak zauważyliście kolejny raz użyłam patelni grillowej WOLL Logic otrzymanej
Codzienna kuchnia niecodziennakapusty pekińskiej 4 średnie pomidory 500 g piersi z kurczaka przyprawa "Gyros" 3 łyżki oleju 270 g sera feta 10 dkg płatków migdałowych Sos czosnkowy: 1 mały majonez 1 mała śmietana 18% 2 ząbki czosnku sól, pieprz Uwielbiam sałatki warstwowe. Tym razem zaproponuję efektowną, kolorową sałatkę warstwową z kapusty pekińskiej, pomidorów i kurczaka, uzupełnioną sosem czosnkowo-majonezowym. Kilka niepozornych składników(...)efekt naprawdę wspaniały – szczególnie, jak mamy możliwość zaserwowania sałatki w przeźroczystej misce. Dzięki temu prostemu zabiegowi Twoi goście, oprócz smakowania - będą mogli podziwiać kolorowe warstwy w sałatce. Mięso z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski. Posypać przyprawą do gyrosa i polać olejem. Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce minimum na 1 godzinę. Po tym czasie usmażyć
Świat Domowej KuchniSałatka wiosenna z rzodkiewką , kalarepą i żółtym serem to świetna przekąska na śniadanie lub lekką kolację. Bardzo smaczna a przy tym niesamowicie prosta w przyrządzeniu .Sałatką można urozmaicić swoimi ulubionymi wiosennymi warzywami . składniki na 3 porcje 30 dag sera żółtego (edamskiego lub goudy) 1 kalarepa 2 pęczki rzodkiewek
Smakowite DaniaŚwietna sałatka na letnie dni. Zastępuje obiad. I takie własnie dania na upalne dni są najlepsze. W moim przypadku było na dodatek bardzo szybko, gdyż składniki były ugotowane wcześniej. Polecam!składniki200 g ugotowanych młodych ziemniaków400 g ugotowanego, obranego bobu150 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej50 g wędzonego boczku3 zielone dymki1 czerwona cebula100 g dowolnego koziego serasos3 łyżki jogurtu naturalnego4(...)kostkę i usmażyć.Wszystkie warzywa i boczek włożyć do miski. Przygotować sos. Wymieszać, składniki, doprawić solą i pieprzem, jeżeli potrzeba, rozrzedzić kefirem. Sosem polać przygotowane warzywa, posypać pokruszonym serem, wymieszać, schłodzić w lodówce. Smacznego
Stare GaryZgońmy wszystko na pogodę... Te przeciągające się poranki, z morderczymi myślami skierowanymi w stronę brzęczącej komórki (kogoś budzi jeszcze zwykły budzik?). I tą nieodpartą chęć zakopania
Farmażony