Plusem jej jest fakt, że jest szybka i lekka, a co najważniejsze kryje w sobie moc witamin. Zielona sałatka z fetą i rzodkiewką SKŁADNIKI : 6 liści salaty masłowej 1/2 średniego ogórka zielonego 4 rzodkiewki 100 g sera feta szczypiorek PRZYGOTOWANIE : Sałatę masłowa płuczemy, osuszamy, szarpiemy w mniejsze kawałki i układamy na talerzu. Ogórka zielonego obieramy(...)kroimy w talarki, układamy między sałatą. Rzodkiewki myjemy, odcinamy ich końce i kroimy w plasterki, układamy między sałatą i ogórkiem. Ser feta kroimy w kosteczkę i układamy między warzywami. Sałatkę podajemy oprószając posiekanym szczypiorkiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkismaku i przyjemnie chłodzi w gorące dni. Słodki arbuz oraz orzeźwiająca mięta świetnie komponują się ze słonym serem feta, podkreślając jego smak. Do tego lekko kwaśny dressing, który to wszystko łączy i zamienia w absolutnie doskonałą kompozycję. Tę sałatkę z powodzeniem możecie przygotować na sezonowego grilla lub po prostu zjeść samą na lunch w upalny dzień. * SKŁADNIKI na dużą(...)klasycznego sera feta Arla Apetina w zalewie pęczek świeżej mięty garść czarnych oliwek 1 czerwona cebula sok z 1 cytryny 1 łyżka modu 100 ml oliwy z oliwek * PRZYGOTOWANIE Miąższ arbuza oddziel od skóry, pokrój w kostkę i pozbaw pestek. Miętę drobno posiekaj, Oliwki pokrój w talarki, a cebulę w piórka. Dodaj fetę i wszystko delikatnie wymieszaj
Food SquareDziś na blogu dzielę się z Wami przepisem na smaczną, zdrową i kolorową sałatkę. Świetnie się sprawdzi jako kolacja czy jako sałatka imprezowa, polecam. Składniki: 3-4 garście sałaty 250 g sera feta 200 g pomidorków koktajlowych 1 ogórek zielony 5-6 rzodkiewek 2 łodygi selera naciowego 1 mała cebula czerwona garść kiełek groszku/słonecznika(...)kostkę. Cebulę seler oraz rzodkiewkę pokroić w plasterki. Ser pokroić w większą kostkę. Na sałatę ułożyć pomidory, ogórek, ser, rzodkiewkę, seler naciowy oraz cebulę. Na wierzch dać kiełki słonecznika. Do słoiczka wlać oliwę, sok z cytryny , zioła i doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Gotowym sosem polać sałatkę. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiwiększej miski. Dodać suszone pomidory. W kubeczku wymieszać sos: majonez, śmietana i czosnek pokrojony w drobną kostkę. Sos dodać do miski, wszystko dokładnie wymieszać. Do sałatki nie dodajemy soli, bo ser feta i kurczak są dosyć słone. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiTo propozycja dla tych, którzy maja mało czasu i jest im bardzo gorąco. Robi się ją w pięć minut, jest bardzo orzeźwiająca i pyszna. Przepis podpatrzony
Dzieje kuchennej WiewiórySmaczna sałatka, która jest doskonałym przykładem na nowoczesne połączenie tuńczyka z idealnie współgrającymi, a zarazem zaskakującymi smakami. Składniki: 1 opakowanie mieszanki mix sałat 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 270g sera feta 1 granat 5 łyżek majonezu 170g śmietany 18% 2 łyżeczki soku z cytryny Wykonanie: 1. Mix sałat umyć i osuszyć. 2. Tuńczyka odsączyć(...)feta pokroić w małą kostkę. 4. Sos: Majonez wymieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny i schłodzić w lodówce. 5. Sałatkę układać warstwami: ½ mixu sałat, ½ tuńczyka, ½ sera feta, ½ granatu, ½ sosu, pozostała ilość mixu sałat, pozostała część tuńczyka, pozostała część sera feta, polać pozostałą ilością sosu i udekorować resztą granatu
Szalona Kuchnia Ewelinydrobne kawałki. Całość posypujemy pieprzem do smaku, polewamy łyżką oleju czosnkowego , mieszamy, odstawiamy na 15 minut. Jeśli nie macie oleju czosnkowego, możecie dać zwykły, a sałatkę posypać dodatkowo odrobiną czosnku granulowanego. Smacznego :)) ser feta, pomidory, oliwki, roszponka, szynka szwardzwaldzka
Bułka z Chlebemsera feta 1-2 łyżki majonezu 4 łyżki gęstego jogurtu 1 ząbek czosnku pieprz ziarna słonecznika/płatki migdałowe Brokuł dzielimy na różyczki. Wrzucamy na osolony i lekko ocukrzony wrzątek i gotujemy na półtwardo. Odcedzamy. Większe różyczki dzielimy na jeszcze mniejsze. Na rozgrzaną, suchą patelnię wsypujemy ziarna słonecznika lub płatki migdałowe. Prażymy. Odstawiamy do przestudzenia. Fetę kroimy w kostkę(...)Majonez łączymy z jogurtem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz, mieszamy. Brokuły mieszamy z fetą oraz czosnkowym sosem. Na koniec posypujemy sałatkę ziarnami słonecznika/płatkami migdałowymi
Smaki Na Talerzutrzeba chyba nikogo przekonywać jak pysznie smakują: feta, pomidory i papryka skropione cytryną i oliwą. Taką sałatkę lubię o każdej porze roku;) Sałatkę podaje się z grzanką lub bagietką. Składniki na 1 talerz: 2 plastry sera feta garść pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka szklarniowego 1 mała zielona papryka kilka plastrów czerwonej cebuli 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól(...)głębokim talerzu, oprószyć solą, pieprzem i oregano. Na warzywach ułożyć plastry fety, posypać oregano. Sałatkę skropić sokiem z cytryny i oliwą. Po ułożeniu fety nie miesza się sałatki przed podaniem, ponieważ ser ,,rozmaże się" po warzywach i sałatka będzie nieapetycznie wyglądać. Smacznego
Codziennik KuchennyTortilla z dodatkami w stylu greckim... sałata lodowa z kurczakiem, pomidorami, ogórkiem, czerwoną cebulką oraz serem feta i opcjonalnie oliwkami, podana z sosem tzatziki.
Kuchnia MagdaLenyTortilla z dodatkami w stylu greckim... sałata lodowa z kurczakiem, pomidorami, ogórkiem, czerwoną cebulką oraz serem feta i opcjonalnie oliwkami, podana z sosem tzatziki.
Kuchnia MagdaLenySałatka ze szparagami, czarnymi oliwkami, pomidorkami koktajlowymi, prażonymi orzechami nerkowca, posypana pokruszonym serem feta. Z pysznym dressingiem miodowo-musztardowym. To moja propozycja(...)sezonie na szparagi. Idealna na drugie śniadanie, lunch lub kolacje. Do zabrania również na majówkę lub grill. Będzie świetnym dodatkiem do grillowanych mięs. The post Sałatka ze szparagami, czarnymi oliwkami, orzechami nerkowca i serem feta appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjasera fety Dressing: - 5 łyżek oleju konopnego, lnianego lub oliwy z oliwek - 5 łyżek wody - sok wyciśnięty z połowy cytryny - sól, cukier i pieprz do smaku 1. Sałatę myjemy, suszymy i rozrywamy na kawałki do dużej miski. Rzodkiewki kroimy w plastry i posypujemy nimi sałatę. Dodajemy oliwki i fetę na wierz sałatki. 2. Całość polewamy dressingiem i mieszamy(...)Dodanie soli jest opcjonalne ponieważ ser feta daje nam już sporo słonego smaku więc warto spróbować sałatki przed dodaniem soli. Używajcie różnych rodzajów olejów do dressingów, nadają zupełnie nowe smaki i mają zbawienny wpływ dla naszego organizmu. Olej konopny jest bogaty w kwasy omega 3-6-9, a do tego tłoczony na zimno czyli w najlepszej jakości. Polecam
Apetyczna babeczkaprzede wszystkim wysoka jakość wszystkich składników. Wyjątkowy smak sałatka zawdzięcza połączeniu jęczmiennego pieczywa ze słodkimi pomidorami, słonym serem i wszechobecną na Krecie oliwą. Jeśli nie uda Wam się zdobyć greckich jęczmiennych sucharów, możecie zastąpić je grzankami z żytniego lub owsianego pieczywa. Sałatka będzie się świetnie komponowała z grillowanymi potrawami, na które sezon właśnie się rozpoczyna. Składniki(...)pomidory, cebulę, dodajemy ocet winny, 2 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki soli i sporą ilość świeżo mielonego pieprzu. Delikatnie mieszamy i odstawiamy. Na półmisku rozkładamy suchary, na nich sałatkę pomidorową, posypujemy rozdrobnionym serem feta, pokrojonymi w plasterki oliwkami, natką pietruszki i skrapiamy pozostałą łyżką oliwy
Smakowity Blog KulinarnyProsta sałatka, której głównymi składnikami okazała się kasza jaglana oraz ser feta. Całość "doprawiona" różnymi warzywami, w tym oczywiście nieodzowne liście sałaty. Lekko, odżywczo i bardzo smacznie. Smak dodatkowo wzbogaca aminos kokosowy , który aktualnie jest moim ulubionym dodatkiem do sałatek. Składniki (1 porcja): 2 garście mixu sałat 45 g kaszy jaglanej (Misiontek) ok. 70 g sera feta
Zdrowie na języku :P