Bardzo szybka i prosta sałatka, idealna do potraw z grilla. Świetnie sprawdzi się również przy obiedzie, ale tylko jeśli lubicie czosnek ;) Pomidorki koktajlowe można zastąpić również "normalnymi" pomidorami, zwłaszcza dla większej liczby osób.Kiełki rzodkiewki, pieprz i czosnek nadają całości pikanterii :) Składniki (2 - 3 porcje):- 250 g pomidorków koktajlowych- 25 g kiełków rzodkiewki- 1/2 średniej wielkości cebuli- główka
Kraina Tysiąca Smakówjajka pokroić w ósemki. Oczyszczone rzodkiewki i ogórek pokroić na cienkie plasterki.Umyty i osuszony szczypiorek pokroić drobno. W miseczce wymieszać łyżeczkę musztardy, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Wlać 4-6 łyżek oliwy i mieszać do czasu, aż składniki się połączą. Dodać łyżkę lub więcej posiekanej świeżej kolendry. Wszystkie składniki sałatki połączyć w salaterce, polać sosem
w mojej kuchniniejadka – kwiat z jajek i sałatki owocowo warzywnej . W taki dekoracyjny sposób możemy zachęcić niejadka do spożycia posiłku w święta Wielkanocne i nie tylko Wersja 1. Wersja 2. Jajka marynowane w zalewie buraczkowej babci Basi ( patrz przepis ), wersja 3. w formie bukietu, Składniki na kwiat : 2 jajka gotowane, kawałek ogórka zielonego . rzodkiewka, Natka pietruszki lub koperek zielony, rzeżucha, Składniki
Pysznosci Babci BasiJajka na twardo w szynce szwarcwaldzkiej , w Sałatce z pora , czy jako Jajecznica w papryce oraz w wielu innych przepisach. Choć jajka pod każdą postacią, robią się znacznie dłużej w parowarze, niż w garnku z wodą czy na patelni, to ja wolę te zrobione na parze :) Składniki : 1 jajko 1 rzodkiewka szczypiorek kilka kropli oliwy z oliwek
Parowar Facetapęczka botwinki drobno pokrojonej garść umytego i posiekanego szpinaku pęczek drobno posiekanego koperku pęczek rzodkiewek startych na tarce pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu szczypta soli łyżka oliwy z oliwek gaza opatrunkowa z apteki (pół metrowa) lub muślin i sitko lub durszlak Przepis na twarożek: Warstwowa sałatka wielkanocna Sałatkę spokojnie można przygotować dzień wcześniej, żeby smaki zdążyły się przegryźć. Składniki sałatki
Ugotowane pozamiatanekoniecznie spróbować wędzonych śledzi, owoców morza, smażonej w chrupiącej panierce soli oraz obowiązkowo tradycyjnej sałatki ziemniaczanej, która jest idealnym i bardzo popularnym dodatkiem do ryb. Można także zamówić najbardziej znaną potrawę jaką jest „Sol over Bornholm” ( słońce nad Bornholmem) czyli ryba podawana z surowym żółtkiem, rzodkiewką, szczypiorkiem i ciemnym pieczywem. Więcej informacji : www.smokedfish.dk Oprócz tego warto zajrzeć także
noteskulinarnyfigaSpałaszowana w weekend, przy okazji grilla. Kombinujemy z różnymi sałatkami i surówkami przy okazji tego typu spędów, ale chyba taka właśnie zielenina sprawdza się najlepiej. Róbcie i jedzcie na zdrowie. Składniki: 1 mała sałata lodowa 4 większe ogórki gruntowe pęczek rzodkiewek pęczek grubego szczypiorku 4 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta cukru sól pieprz
KardamonovyCzęściej zamierzam robić też sama pieczywo. Trzymajcie kciuki, oby się udało! :) Zapraszam na sałatkę. Składniki: 1 woreczek kaszy gryczanej 1/2 czerwonej cebuli 1 mały zielony ogórek 1 słoik marynowanych pieczarek 1 łodyga selera naciowego 2 łyżki ziaren (u mnie z chilli) - np. Ziarenkowo pęczek rzodkiewek 1/2 papryki czerwonej pokrojonej wg uznania natka pietruszki 1 obrany ze skórki pomidor
Trufelkowowiosna to czas warzyw, za którymi tęsknię przez całą zimę. Pachnąca natka pietruszki, koperek, rzodkiewka, młoda kapusta, szczypiorek i wiele, wiele innych – to dla mnie raj. Udało mi się kupić młodą kapustę, więc postanowiłam ją ugotować wraz z koperkiem. Bardzo, bardzo lubimy taką kapustkę. Pyszności!;) Salatka z młodej kapusty Młoda kapusta składniki: 1 młoda kapusta 1 duża cebula 1 pęczek
Gotowanie-ukSałatki lubi chyba każdy, fajny pomysł na szybką kolacje. Zresztą sałatkę możemy zjeść o każdej porze dnia! Warzywa możemy dodać właściwie jakie tylko chcemy, u mnie padło akurat na takie. A więc zapraszam! Składniki; 1 mały brokuł pół dużego ogórka kilka rzodkiewek 3 ogórki kiszone pół czerwonej papryki sól, pieprz 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy Przygotowanie; Brokuł gotujemy kilka
Radość kipiąca uśmiechem.Prosta i szybka sałatka, którą możemy zabrać do pracy, szkoły czy na piknik. Sprawdzi się również jako dodatek do obiadu. 125 g sera camembert 5 liści sałaty lodowej 1 ogórek 1 pomidor 1 pęczek rzodkiewki Sól Pieprz Oliwa z oliwek z oregano Ser kroimy w niewielkie trójkąciki. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórka obieramy i kroimy w pół
VioletoweKucharzeniepodniebienia. :-) Do zrobienia jej używam kiełków, które sama hoduję, dokładnie opisałam to TUTAJ . Sałatka jest orzeźwiająca (taka wiosenna) i sycąca. Świetnie sprawdza się też jako obiad na wynos. 1 szklanka kaszy kuskus 200g dobrej jakości szynki w kawałku 1/2 dużego ogórka 2 garści kiełków rzodkiewki 3 łyżki serka homogenizowanego + 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz 1. Kaszę kuskus solimy, przekładamy
Szefowa kuchnisobą jako lunch, gdyż są łatwe do zapakowania i szybkie do przygotowania. Ta sałatka jest o tyle ciekawa, że wystarczy ugotować jedną torebkę kaszy do obiadu więcej, dodać do niej warzywa i mamy zdrowy posiłek na wynos :) Składniki: 100 g kaszy gryczanej 2-5 rzodkiewek w zależności od wielkości Pół większego pomidora Pół ogórka zielonego ¼ pęczka koperku Sól Pieprz
Fabryka pomysłówSałatka, która jest szybka do przygotowania i można ją podać zarówno jako przekąskę, jak i treściwą kolację. Sprawdzi się także jako posiłek do pracy (wtedy dressing najlepiej zabrać w osobnym pojemniczku/słoiczku). Po prostu świetna! Indyka można zastąpić kurczakiem. Składniki: 1 op. mixu sałat lodowych 1/2 op. roszponki 1 op. kiełków rzodkiewki 1/2 kg fileta z indyka 1,5 łyżki(...)roszponką, posypujemy kiełkami (zostawiamy odrobinę do oprószenia po wierzchu). Fileta oczyszczamy i kroimy w mniejsze kawałki. Obsmażamy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego wraz z przyprawami, studzimy. Rozkładamy na sałatce. Dressing: Olej wlewamy do miseczki, dodajemy miód, musztardę, sok z połowy cytryny i przyprawiamy. Całość dokładnie mieszamy aż składniki się połączą i polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Jeśli wykonanie zaczniemy
Kolorowy Przepisownik