Bardzo smaczna, łatwa, szybka w wykonaniu sałatka. Połączenie śledzi z gotowanymi pieczarkami i koperkiem sprawia, że zaraz po skosztowaniu pierwszego kęsa sałatka staje się naszą pozycją
Kuchnia z widokiem na ogródSałatki bardzo lubię i sporo ich na blogu a dziś powstała kolejna. Wykorzystałam rybkę z puszki a dokładnie filety śledzia w sosie pomidorowym. Do rybki dodałam
Monia miesza i gotujedodatkom – skórki cytrynowej i wina ryżowego Mirin – lekka i orzeźwiająca. Warto dodać, że Mirin to przyprawa (jap. 味醂), która nadaje potrawom wyjatkową słodycz. Może być używana do sałatek, duszonych i grillowanych mięs, ryb, warzyw, zup, sosów. Najpopularniejsza w potrawach kuchni japońskiej. Stanowi jeden ze składników popularnej marynaty teriyaki. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Sałatka z muszelek
mojewypiekiinietylkoUwielbiam ryby, są przepyszne i zdrowe. To bardzo cenne źródło wielu witamin i minerałów, które potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Przyznam Wam szczerze, że od dziecka wprost za nimi przepadam i mogłabym je jeść codziennie. Dlatego tak bardzo ucieszyła mnie współpraca z firmą Graal . Ich produkty znam i cenię od lat. Wczoraj na kolację przygotowałam przepyszną(...)ryżowo-paprykową sałatkę śledziową. Jak dla mnie połączenie idealne. Danie syte, ale nie za ciężkie. A w towarzystwie chrupkich sucharków smakowało wybornie. Spróbujcie, zapraszam. Składniki: 100 g białego ryżu 1 puszka filetu ze śledzia w sosie pomidorowym z papryką Graal 1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki około 1/4 czerwonej papryki (2 łyżki pociętej w drobną kostkę czerwonej papryki
Słodkie okruszkiMam wrażenie, że słupek rtęci wybuchnie. Rozgrzany do czerwoności, niebezpiecznie zbliża się ku temperaturze czterdziestu stopni w słońcu (na szczęście). Wszystkie możliwe zacienione miejsca pozajmowane - kto
W kuchni Karmel-itkijest idealne rozwiązanie na imprezę czy na domówkę. Z reguły robię sałatki, które są wytrawne i takie które w swoim składzie mają też mięso lub ryby, natomiast dziś zapraszam Was na sałatkę owocową z dodatkiem selera naciowego i curry. Słodkie owoce i charakterystyczny smak curry to pyszne połączenie. Będzie idealnym dodatkiem do wędlin, które pojawią się na stole
Kulinarne przygody Gatitywybitnie tajska przyprawa. KONSYSTENCJA to: chrupkie orzechy wodne i orzeszki ziemne albo wiórki kokoswe; to także jędrne warzywa i nie całkiem dojrzałe owoce w sałatkach; delikatne, rozpływające się w ustach ryby czy kawałki mięsa w curry; w pełni dojrzałe, niezwykle soczyste owoce Wschodu, jak mongostany czy liczi. ZAPACHY to: pasta curry rozpuszczana w podgrzanym mleczku kokosowym; trawa cytrynowa lub roztarte(...)cytrynowa, szczególnie popularna w północno-wschodnich regionach Tajlandii, jest dodawana do sałatek i zup. BULION- Dobry bulion rybny, drobiowy czy warzywny dodaje smaku niemal wszystkim potrawom, choć oczywiście można użyć gotowych kostek, rozrabiając je z wodą, jeśli zachodzi taka potrzeba. Do przygotowania bulionu można wykorzystać kręgosłup i ości ryb, skorupki krewetek albo korpusy czy skrzydełka kurczaka. C CHILLI
ClauditteMissCookingMoja wariacja na temat sałatki wielowarzywnej. Tradycyjne elementy sałatki warzywnej urozmaiciłam dodatkiem w postaci śledzia, odrobiny brązowego ryżu i chili. Sałatki nie trzeba mocno solić, bo
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieTo chyba moja ulubiona sałatka Bardzo łatwa do wykonania, właściwie nie wymaga przyprawiania (tylko sól i pieprz). Sałatka niestety ma tendencję do podchodzenia wodą (ze względu
BullioTo chyba moja ulubiona sałatka Bardzo łatwa do wykonania, właściwie nie wymaga przyprawiania (tylko sól i pieprz). Sałatka niestety ma tendencję do podchodzenia wodą (ze względu
Bulliohttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Sałatka jest syta, bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Łosoś świetnie łączy się z ryżem
Di gotujeCeviche, to sałatka której głownym składnikiem jest surowa ryba marynowana w soku z cytrusów, z dodatkiem soli i ostrych papryczek. W pierwszej chwili aż trudno uwierzyć, że ryba bez żadnej obróbki termicznej nie jest surowa :) A to wszystko za sprawą soku z cytrusów, który ścina białko znajdujące się w rybie i sprawia, że absolutnie nie smakuje ona jak surowa ryba
DefinicjaSmakuA dokładniej jego kobiety, która kiedyś zaserwowała mu taką sałatkę, a od tej pory stała się sałatką Najsztuba. Zaznajomiłam się z niąna warsztatach z Grzegorzem Łapanowskim
W kuchni Karmel-itkiLekko, smacznie i kolorowo – tak można opisać dzisiejszą sałatkę, która stanowi dla mnie nie tylko lunch do pracy, ale także obiad, gdy nie mam czasu na
Fabryka pomysłówwiejsku sałatkę można zrobić i podać od razu – będzie pikantna przez swoją kwasowość (ale szczerze- mniej lubię tą opcję). Filety ‘a la matias’ należy najpierw wymoczyć. Dzień przed robieniem sałatki płuczemy filety w zimnej bieżącej wodzie, a następnie moczymy je przez całą noc (jeśli bardzo słone – nawet przez dobę) w mleku wymieszanym pół na pół z wodą. Jeśli są naprawdę(...)słone, wodę i mleko należy po 10-12 godzinach wymienić na nową. Zalewamy śledzie mlekiem z wodą, odkładamy na noc do lodówki – pozwoli to w znacznym stopniu zniwelować słoność ryby. Wybrane filety osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w poprzek na półcentymetrowe kawałki. Jabłko myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne. Owoc kroimy w drobną kostkę, razem ze skórką. Ogórki również osuszamy papierowym ręcznikiem
Karo in the Kitchen