Sałatek nigdy nie jest za dużo i na ogół każdy je lubi. Początkowo chciałam zrobić sałatkę z tuńczykiem, ale znalazł się amator ryby – kot. Tak więc dzisiaj sałatka makaronowa z wędzonym łososiem, pasuje nie tylko na śniadanie ale i na kolację a składniki do niej nie są wymyślne. Składniki: 1 szklanka makaronu typu kokardki 100 gram wędzonego łososia 2 ogórki
Smaki Ewyhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com 2 puszki tuńczyka 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 2 marchewki 2 łyżki przecieru pomidorowego
Di gotujeImbir bardzo lubię i często wykorzystuję go jako przyprawę w mojej kuchni, zarówno ten sproszkowany jak i świeży. Marynowany imbir był do tej pory raczej tylko
Kuchcik gotujehttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com 5-6 filetów śledziowych (solonych) 4-5 ogórków konserwowych 3-4 ugotowane ziemniaki 3 ugotowane i starte buraczki 1
Di gotujeKiedyś raz spróbowalam takiego połaczenia. Wtedy połaczyłam sałatę lodową z cebulką i szprotkami z oleju. Dziś spróbowałam inaczej i polecam . To świetna propozycja na kolację.
Z Majeczką w kuchniSkładniki: 1 pstrąg pół główki kapusty pekińskiej pęczek szczypioru pęczek natki pietruszki kilka kropel octu jabłkowego sól, pieprz szczypta tymianku i lubczyki kilka kropel cytryny kilka
Gaździnka warzyWiększość moich rozmów ze znajomymi kończy się na tym, że wzajemnie polecamy sobie coś dobrego do zjedzenia. Często słyszę: mam świetny przepis na
Codzienna kuchnia niecodziennareumatyzm - posiada właściwości przeciwzapalne - na lśniące włosy i mocne paznokcie To oczywiście nie wszystkie zalety czosnku niedźwiedziego, warto docenić jego walory kulinarne. Wprost niezastąpiony do mięs (również dziczyzny), ryb, serów, sałatek, zup, sosów, nalewek… i nie tylko. Niedźwiedzie pesto zadomowiło się w mojej kuchni na stałe. Składniki: - świeże liście czosnku niedźwiedziego - ziarna słonecznika - różowa sól himalajska - parmezan (lub Grana Padano(...)ciągu kilku dni, dlatego najlepiej przygotować w mniejszych słoiczkach. Niedźwiedzie pesto nadaje się… chyba prościej napisać do czego się nie nadaje, ale ja używam – do makaronów, mięs, ryb, serów, wędlin, jajek, kasz, ryżu… i nie tylko. Wybornie smakuje nawet z pajdą chleba. Ponieważ właśnie teraz jest najlesza pora zbioru czosnku niedźwiedziego warto ten okres wykorzystać. Czosnek niedźwiedzi można również
mojewypiekiinietylkożelaznych zapasów spiżarki. Świeże i lekkie, a marynowana fasolka to naprawdę wszechstronny dodatek! Można ją wykorzystać jako główny składnik śniadania, lunchu, zjeść na obiad , kolację – albo jako sałatkę do ryby lub jasnego mięsa. Mnie wystarczył tost z chleba na zakwasie i jajko w koszulce – to naprawdę genialny smak! Fasolkę wyrzucamy z puszki na sito, dokładnie płuczemy pod chłodną bieżącą wodą(...)marynujemy fasolkę z sosem i dodatkami przez minimum 2, najlepiej 3-4 godziny. Co jakiś czas warto ją zamieszać – fasolka wchłonie prawie cały sos. Można ją podać jako sałatkę, przystawkę, albo samodzielne danie na lunch, obiad czy kolację. W tym wydaniu świetnie sprawdzi się na tostach z chleba na zakwasie posmarowanego olejem lnianym, podana z jajkiem w koszulce* posypanym szczypiorkiem
Karo in the KitchenZa nami urodzinowe przyjęcie naszego trzyletniego pirata. Przed urodzinami szukałam pomysłów na urodzinowe menu, słodkie i wytrawne, które będzie różnorodne, kolorowe, bardziej dla
bistro mamaSurówka z kiszonych ogórków, jabłka i cebuli...Pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone.Kawałeczki soczystego jabłka i cebuli.A całość oblana olejem i przyprawiona solą i pieprzem.Na
Gospodyni MiejskaSurówka z ogórków kiszonych, marchewki i cebuli...Cienkie plasterki kwaśnych ogórków kiszonych.Wiórki soczystej, intensywnie pomarańczowej marchewki.Cebula pokrojona w kosteczkę i koperek.A całość oblana olejem i
Gospodyni MiejskaDla wielu naszych Czytelniczek i Czytelników czas spędzony w kuchni to coś zdecydowanie więcej niż przygotowywanie posiłku dla siebie czy dla bliskich. To po prostu czas
KulinarneImpresje.plNadszedł ten magiczny czas Świąt Bożego Narodzenia. Choć za oknem raczej późna jesień czy tam wczesna wiosna z wichrem i ulewami. Ciężko przy takiej aurze złapać
Kuchnia po mojemuZuzia, przywożąc niezwykłe podarunki z Polski, czyli kiełbasę, ser i chleb! ;) Po serdecznym przywitaniu odbyła się uroczysta obiadokolacja (łosoś w balsamicznym sosie malinowym, ziemniaki, surówka z selera z orzechami i sałatka koreańska), następnie nie kończące się rozmowy, żarty i debaty. Zuzia, córeczka Asi i Pawła przez cały czas dbała o dokumentację spotkania i muszę powiedzieć, że mimo zmęczenia 7-godzinną(...)umiarkowanie wyższe niż w sklepach! Na stoisku hiszpańskim kupiliśmy ukochaną szynkę Zuzi i Pawła, czyli hiszpańskie serrano i dla nas ser cabrales i fantastyczną przyprawę - pieprz pomarańczowy do ryb i sałatek. Na stoiskach z serami wypatrywałam bryndzy, niestety bezskutecznie... Viktualienmarkt - jedno z wielu stoisk z serami (Słodka Babeczka z córeczką) W drodze
Kuchnia Prezydentowej