Niestandardowa ale bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu sałatka. Najwięcej czasu zajmie nad ugotowanie ryżu, a i ten można kupić (przynajmniej w UK) już ugotowany na
Walijskie Pichceniewarstwowa z filetów śledziowych w oleju oraz kilku składników: czerwonej cebuli, jajek ugotowanych na twardo, ogórków konserwowych oraz buraczków ze słoika i majonezu to świetna przekąska dla amatorów ryb. Śledziowa sałatka ułożona warstwami będzie idealnym uzupełnieniem świątecznego stołu. składniki na 6 porcji 4-5 płatów śledziowych w oleju 2 czerwone cebule 4-5 średnich ogórków konserwowych 250 g buraczków
Smakowite DaniaTuńczyk w puszce stał się bardzo popularnym dodatkiem do sałatek. Istnieje wiele różnych odmian sałatek z tuńczykiem. My dzisiaj pokażemy jak można zrobić świetną, orzeźwiającą sałatkę z rybą. Nadaje się ona zarówno jako dodatek do grilla, jak również jako osobne danie. Składników mamy sporo, ale przygotowanie jej nikomu na pewno nie sprawi trudności. Więc do dzieła, zapraszamy do spróbowania(...)sałatki z tuńczykiem na upalne dni. Przepis Składniki: 3 pomidory (pamiętamy, że pomidory muszą pachnieć, jak nie pachną, nie mają też smaku) 2 papryki 1 ogórek 1 duża cebula (albo 2-3 mniejsze) ok. 10 listków świeżej mięty 2 łyżki octu winnego 3 łyżki oliwy z oliwek 2 jajka puszka tuńczyka w oleju łyżka kaparów ok. 10 oliwek 1 cytryna
KasiaiKrzysiu.plDla tęskniących za słonecznym i ciepłym Latem, odrobina koloru na talerzu. Pyszna sałatka na pewno rozświetli ponure dni Zimy. Jakoś trzeba przetrwać do Wiosny. Składniki
Karczma HonoriettyCzasem zamiast treściwego obiadu, przy którym spędzimy mnóstwo czasu, nachodzi ochota na coś pożywnego, a lekkiego zarazem. Tak przygotowana sałatka z tuńczykiem białym, nie tylko ładnie
Z Majeczką w kuchnikawałki łososia. Zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Sałatka po 15 minutach się przegryzie i można spożywać. Czy było tak pysznie jak w wydaniu Teściowej? Otóż nie. I nawet mam pewne hipotezy czemu tak się stało: - łosoś mimo ceny mocno wygórowanej - nawet jak na łososia nie był zbyt smaczny. Nawet Maksiowi, który lubi ryby nie podszedł. Dużo lepiej wypadłby samodzielnie upieczony
Kuchnia po mojemusałatek i surówek nie dodawajmy majonezu – zastąpmy go sosem na bazie jogurtu lub winegret Zróbmy lżejsze wersje ciast – używajmy mąki z pełnego przemiału, płatków owsianych, puree z fasoli, otrębów. Słodkie dżemy zastąpmy owocami, cukier miodem. Nie katujmy ryb ciężką panierką , zamiast tego pieczmy je w piekarniku, w folii(...)się najemy Uwaga na alkohol – wzmaga apetyt! Jeśli nie mamy wpływu na menu, starajmy się zdejmować panierkę z ryb , wybierać sałatki bez majonezu. Kolację zacznijmy od niskokalorycznych potraw, dzięki temu zjemy mniej tych tłustych. Uzupełniajmy dania warzywami – szybciej się nasycimy. Delektujmy się smakiem, jedzmy powoli
Powiedz dietom niepowstają kolejne wariacje około sałatkowe. Tym razem skorzystałam z pomysłu Jamiego Olivera zmieniając proporcje i rybę przede wszystkim. Rewelacyjne połączenie smaków dla każdego miłośnika ziemniaków i ryb. Ziemniaczana sałatka z łososiem i chrzanem 400 g ugotowanych, ostudzonych, młodych ziemniaków, pokrojonych w kostkę 1 cebulka dymka ze szczypiorem, pokrojona w talarki mała garstka posiekanej natki pietruszki
Dzieje kuchennej Wiewióryzamiennikiem będzie jogurt naturalny wymieszany z odrobiną musztardy, który nada się także do innych sałatek. :) Ostatnio nie miałam za bardzo pomysłu na kolację, chodziła za mną ryba i przypomniałam sobie przepis na szybką sałatkę, którą zobaczyłam na blogu Feel eat . Trochę ją zmodyfikowałam. Składniki na 2 porcje: Puszka tuńczyka w sosie własnym lub w wodzie jeden por (biała część
Fabryka pomysłówTrochę egzotyki zimową porą. Lekka sałatka z ananasem i rybą oraz makaronem. Moja rodzina uwielbia takie sałatki i mogą jeść codziennie. Trochę słońca na talerzu o tej porze roku. 1 ananas świeży 150 g makaronu Barilla Orecchiette 30 dkg pstrąga łososiowego 1 garść roszponki 10 truskawek 10 pomidorków koktajlowych natka pietruszki melisa świeża sól, pieprz przyprawa do ryb 1 łyżka(...)osolonej wodzie i studzę. Przekładam do miski, dodaję ananasa, truskawki pokrojone i pomidorki. Rybę zawijam w folię aluminiową i smażę na odrobinie oleju na patelni dosłownie po dwie minuty z każdej strony. Pstrąga odwijam z foli, zdejmuję skórę i dzielę na kawałki. Dodaję do sałatki, dokładam śmietanę, natkę i melisę pokrojoną, doprawiam solą, pieprzem. Ananasy napełniam sałatką i dodaję roszponkę
wesoła kuchnianiemal każdym domu w tym okresie królują ryby. Są to przeróżne gatunki, przyrządzane na wszelakie sposoby. Jednak chyba królem od wieków na polskich stołach jest karp i śledzik. Osobiście moja rodzina za karpiem nie przepada, ale śledź ;). Pochłaniany jest pod każdą postacią i w każdej ilości. Będąc na diecie wymyśliłam sobie sałatkę, która przetrwała ze mną do dziś i cieszy
Malinowe PocałunkiSurfując ostatnio w internetach, przeglądając oczywiście w większości strony o tematyce kulinarnej, natknęłam się na przepis, który do mnie przemówił. Otóż był to przepis na pastę
karmelowymoją "małą rybkę". Moje zdziwienie ogromne, do tej pory mam w głowie jedną fotografię, jak pan rybak zabiera się za wyłowionego tuńczyka z maczetą. My tu o rybach, a sałatka czeka :) Prosta, szybka i zdrowa, bo z ryżem i małą ilością majonezu. Składniki 2 torebki ryżu naturalnego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 4 ogórki konserwowe 3 jajka ugotowane
pink envelopeWy też czujecie już wiosnę w powietrzu? Bo ja tak. I widać to już w mojej kuchni oraz przyrządzanych daniach... Dzisiaj wysiewam też pierwszą w tym
Pasja Smakuryb. Zwykle przygotowuje się je według receptury przekazywanej przez nasze babcie i mamy. U nas w domu od lat na świątecznym stole pojawiał się śledź marynowany z cebulką w occie albo śledź w śmietanie. I właśnie przepis na tego ostatniego zmodyfikowałam do wersji sałatkowej trochę lepiej się prezentującej na talerzu. A jeśli mielibyście ochot ę na inn ą wersję sałatki
Bon appetit mon amie