popularne w Polsce. My Polacy uwielbiamy różnego rodzaju sałatki. Przygotowujemy je na różne imprezy okolicznościowe, święta oraz po prostu na śniadanie lub jako lunch do pracy. Dzisiaj przygotowałam sałatkę z pora, marynowanych pieczarek, pomidorków koktajlowych z dodatkiem ogórków kiszonych i kukurydzy. Bardzo wyrazista w smaku, poza tym idealnie się komponuje z napojami alkoholowymi, wiem bo sprawdziłam na sobie 😃 Składniki(...)myjemy a następnie kroimy w cienkie półplasterki. Pora nasalamy i odstawiamy, aby zmiękł. Ogórki kiszone kroimy w drobna kostkę, pieczarki i pomidorki kroimy na 4 części. Majonez łączymy z jogurtem naturalnym i musztard ą . Gdy por zrobi się miękki to łączymy go z pozostałymi warzywami, dodajemy sos majonezowy i przyprawiamy sałatkę do smaku sol ą i pieprzem. Smacznego
kulinarne odsłony patiŚwietna sałatka z selerem konserwowym, ananasem, kukurydzą, posiekaną wędliną, jajkiem i porem, wszystko doprawione solą, pieprzem i niewielką ilością majonezu – tak można opisać imprezowy hit! Sałatka jest świetna, pasuje do deski serów, wędlin, jako śniadanie czy kolacja do pieczywa lub bez dodatków. Można dodać do niej ryż, konserwowy zielony groszek, fasolę, marynowane warzywa, kawałki kurczaka. Kombinujcie! Każda wersja będzie(...)małe kawałki. Obrane jajka ugotowane na twardo kroję w kosteczkę. Pora (białą część) przekrawam wzdłuż na pół i kroję w małe talarki. W dużej misce łączę ze sobą wszystkie składniki, doprawiam solą i pieprzem. Odkładam na bok na godzinę, by składniki przegryzły się. Podaję, smacznego Sałatka królewska – prawdziwy hit wśród sałatek na imprezie
Zasmakuj KuchniDzień dobry! Nowy tydzień z chęcią zaczniecie czymś smacznym, prawda? Dlatego też dzisiaj przedstawiam Wam ciekawą sałatkę. Kolorowych kalafiorów szukałam bardzo długo w Krakowie. Z zazdrością
Pora coś zjeśćprzepis na sałatkę z porem, jajkiem i majonezem, którą wzbogaciłam dodaniem kabanosów oraz miechunki. Miechunka to roślina mająca wiele właściwości zdrowotnych. Jest źródłem wielu cennych witamin. Owoce miechunki mają delikatny słodko- kwaśny smak. SKŁADNIKI: 1 por, 4 jajka, 2 kabanosy wieprzowe, ½ pęczka szczypiorku, 50g suszonej miechunki Goldenberry HELIO, 3 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pora kroję(...)Jajka gotuję na twardo. Obieram i kroję w kostkę. Kabanosy kroję w plasterki. Szczypiorek drobno siekam. 3. Do salaterki przekładam pora, jajka, kabanosy, szczypiorek oraz miechunkę. Dodaję majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam. Gotową sałatkę wykładam na talerz. Do przygotowania sałatki wykorzystałam miechunkę suszoną, którą otrzymałam do testowania od firmy HELIO . Zachęcam do zakupu produktów firmy
Tradycyjna kuchnia KasiPowód? gorrrącooo!!!! jest mi za ciepło i gdy wracam do domu po pracy wcale nie mam ochoty stać przy kuchence. Sytuacje ratują szybkie potrawy typu placuszki oraz sałatki. Przyszła pora na młode warzywa i staram się wykorzystywać je ile tylko mogę. Tak też powstała ta sałatka. Jest lekka, świeża a jednocześnie sycąca. Polecam! A jeśli lubicie
Dzieje kuchennej WiewiórySmaczna i zdrowa surówka do obiadu. Składniki: średni por marchew mała cebula czerwona jabłko sól, pieprz łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie Pora i
e-PrzepisyKulinarnecodziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Zimą , kiedy brak nam witamin polecam sałatkę z porów, pożywną ,smaczną i łatwą w przygotowaniu. Składniki : 2 duże pory , 4 jajka gotowane, 3-4 ogórki w occie w zależności od wielkości , 1 kiełbasa ( może być kawałek szynki ), majonez, sól,pieprz, Wszystko
Pysznosci Babci Basirzodkiewki sól pieprz Śledzie obrać ze skórki. Pora posiekać , dodać posiekany szczypiorek i pokrojone na plasterki rzodkiewki, przyprawić do smaku solą i pieprzem . Sledzia ułożyć w wymieszanej sałatce z pora. Udekorować krążkami pora i rzodkiewką. Podawać jako przystawkę lub na obiad z ziemniakami posypanymi koperkiem
Gotowanie jest łatweDawno nie było na blogu przepisu na sałatkę... Najwyższa pora naprawić ten błąd, bo wiosna coraz bliżej, więc pora powoli myśleć o daniach mniej kalorycznych. Tym bardziej, że w ciągu zimy przybyło tu i ówdzie parę centymetrów w obwodzie :-). Dzisiejsza sałatka będzie trochę inna, bo jej głównym składnikiem będzie
Kulinarne przygody GatityMacie plan nieco bardziej zadbać o Wasz jadłospis letnią porą?... Artykuł Sałatka z kurczakiem, awokado i jajkami pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEBardzo prosta i smaczna przekąska. Zamiast mozzarelli możemy użyć szynki parmeńskiej. Składniki: przepis zmodyfikowany z książki Sałatki 2 pory 1 kulka mozzarelli 6 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżeczki cukru sól, pieprz 1. Por oczyścić. Włożyć do gotującej i posolonej wody. Gotować 8 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą. 2. W rondelku wymieszać
Moja Galeria SmakuImprezowa sałatka ziemniaczano-paprykowa z kwaszonym ogórkiem Sałatka z filetami ze śledzia Sałatka ryżowa z tuńczykiem Sałatka na bazie kaszy jęczmiennej z tuńczykiem, pomidorkami, kukurydzą i papryką Szybka sałatka jajeczna z porem, kukurydzą, groszkiem i rzodkiewką Sałatka w wędlinie Sałatka z kaszą jęczmienną i warzywami Sałatka makaronowa z papryką i zielonym ogórkiem Sałatka z ogórkiem, kiełkami i kukurydzą Sałatka warzywna
Słodkie okruszkikoniec weekendu przygotowałam sałatkę z ziemniakami. Bardzo lubię takie sałatki, zwłaszcza o tej porze roku, wtedy najlepiej mi smakują. Szybkie w przygotowaniu, wyraziste w smaku to moje ulubione sałatki. Moja sałatka ziemniaczana poza ugotowanymi w skorupkach ziemniakami, to kukurydza(...)por, sporo natki posiekanej z pietruszki i majonez. Mnóstwo smaku. Zachęcam do przygotowywania takich sałatek właśnie jesienią i zimą. Sekret udanej sałatki ziemniaczanej to odpowiednie ziemniaki. Tym razem wykorzystałam malutkie, które przeznaczone są do pieczenia. Po ich ugotowaniu, wystarczy ziemniaki zalać zimną wodą, odcedzić, a wtedy skórka, po delikatnym naciśnięciu, schodzi bez problemów! A jaki jest Wasza ulubiona sałatka ziemniaczana
Moja smaczna kuchniapokrojonych ziemniaków z dodatkiem posiekanego koperku, pokrojonej cebuli i fenkuła w kostkę i polana sosem vinegret (musztarda, ocet winny, sól, pieprz, woda i miód) – muszę przyznać że sałatka wyszła całkiem niezła – natomiast z drugiej strony szła produkcja różnorodnych szaszłyków. Na początek były szaszłyki z białej kiełbasy z czerwoną cebulą i kulkami mozzarelli zawiniętych w boczek. Mozzarella w boczku(...)już po kilku straciłam rachubę Skoro wszystko mamy przygotowane to nadszedł czas na grilowanie i co najważniejsze na degustację bo nie da się ukryć że do tej pory tylko sałatka ziemniaczana została spałaszowana choć założeniem było aby stanowiła dodatek do mięska Dań na grilla było tak dużo że nie byłam w stanie wszystkiego zapamiętać i sfotografować zwłaszcza, iż wydawanie
Kuchenne WariacjeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś sięgnęłam po sprawdzony przepis. Zrobiłam sałatkę jajeczno- pieczarkową, która gościła w moim rodzinnym domu najczęściej w okresie
Marta Gotuje