Jedna z najprostszych i najładniej prezentujących się przystawek. Caprese ma odzwierciedlać kolory włoskiej flagi. Sałatka pochodzi z Kampanii, w południowych Włoszech. Do tej pory powstało już wiele różnych wariantów tej sałatki. W tamtym roku prezentowałam Wam Caprese po polsku. Składniki: 1 duży pomidor malinowy 1 mozzarella 9-10 listków bazylii świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek Wykonanie
Pasja Smakuświeżością aromatycznej bazylii i orzechowym delikatnym smakiem potwierdza autentyczność i wybitną jakość tego produktu. Pesto z bazylią Ponti świetnie smakuje z makaronem, ale również jako składnik dań mięsnych, rybnych, sałatek a także do smarowania grzanek... ... Dojrzałe, czerwone włoskie pomidory suszone w promieniach sycylijskiego słońca ( słodko-kwaskowaty lekko dymny smak) zanurzone w najw yższej jakoś ci aksamitnym oleju słonecznikowym... ... Ocet balsamiczny(...)Czuć świeżość i intensywny smak bazylii, podbite aksamitem oliwy wymieszanej z orzeszkami pinii i Grana Padano. Ocet balsamiczny fantastycznie zdał egzamin jako składnik marynaty. Teraz jednak pora wykorzystać go do sałatek by w pełni odkryć jego nuty. ...Z pewnością w Kuchni po mojemu ... Zapraszam niebawem
Kuchnia po mojemupiękny dzień! Zaczyna się robić naprawdę wiosennie. Wielkanocna sałatka…Chyba nie mogłam bardziej trafić z kolorami. Jest to szybka i przesmaczna sałatka z grillowanej cukinii, kukurydzy i rukoli posypana owczym serem. To sałatka, która świetnie się sprawdzi do świątecznego obiadu, zarówno do mięsa jak i ryby. Lubicie sałatki do obiadu ? Ja bardzo i zawsze staram się aby była(...)świeża i polana pysznym dressingiem. Ta właśnie taka jest. Niewiele składników w tonacji zielono żółtej i do tego łatwa w przyrządzeniu. Świetny pomysł na świąteczną sałatkę, chociaż tą sałatkę możecie zrobić o każdej porze roku. Cukinia jest dostępna przez cały rok. Jadam ją więcej nż często, przynajmniej raz w tygodniu w postaci sałatki lub zoodles. Super warzywa o neutralnym smaku
codojedzeniaWprawdzie sezon na robienie przetworów już minął, ale akurat tą sałatkę można robić o każdej porze roku. Jest bardzo smaczna, bogata w witaminy i nieraz wyratuje nas z sytuacji, gdy zbraknie czasu na przygotowanie sałatki do obiadu. Składniki; 3 kg buraków 4 cebule 4 papryki czerwona 1 szklanka oleju 1 szklanka wody 1szklanka octu
Anioły w kuchnitwardo 1 por 2 marchewki (około 200g) 1 słoik selera konserwowego (około 400ml) 8 łyżek majonezu sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka warstwowa z selerem https://www.youtube.com/watch?v=bADJOdEAf5k Przygotowanie : Białą cześć pora myję, przekrawam wzdłuż na pół i kroję w cienkie pół plasterki, następnie por przelewam wrzącą wodą na durszlaku i odstawiam do wystudzenia i odsączenia(...)delikatnie ugniatam aby było równo Czwarta warstwa: 3 łyżki majonezu – równo rozsmarowuję po ananasie Piąta warstwa: marchew Szósta warstwa: por – wystudzony Siódma warstwa: czerwona fasola Ósma warstwa: białko jajka Dziewiąta warstwa: pozostały majonez I na koniec górę posypuję startym żółtkiem Sałatka warstwowa jest gotowa. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeSurówka obiadowa, ale i na grilla z kapustą pekińską, porem, marchewką, cebulką, pomidorem oraz ogórkiem kiszonym. Lekko pikantna i chrupiąca. Składniki: 1 średniej wielkości kapusta pekińska
Lena GotujeProsta sałatka wiosenna z nowalijkami...sałatą, ogórkami, rzodkiewkami i szczypiorkiem, z dodatkiem jajek gotowanych na twardo, podana z sosem chrzanowym na bazie jogurtu greckiego oraz majonezu. Szybka i bardzo prosta w przygotowaniu. Tylko 5 składników + sos chrzanowy. Lekka, pyszna i kolorowa sałatka, która o tej porze roku smakuje najlepiej. Składniki: ok. 200 g sałaty/miksu sałat
Kuchnia MagdaLenyProsta sałatka wiosenna z nowalijkami...sałatą, ogórkami, rzodkiewkami i szczypiorkiem, z dodatkiem jajek gotowanych na twardo, podana z sosem chrzanowym na bazie jogurtu greckiego oraz majonezu. Szybka i bardzo prosta w przygotowaniu. Tylko 5 składników + sos chrzanowy. Lekka, pyszna i kolorowa sałatka, która o tej porze roku smakuje najlepiej. Składniki: ok. 200 g sałaty/miksu sałat
Kuchnia MagdaLenyJuż na pierwszy rzut oka widać że kusi kolorami, a do tego jest pyszna i bardzo ciekawa. Łączy w sobie słodycz ananasa, ostrość pora, a dzięki
Cynamonowe szczęścieSkładniki: 1/2 pora (jasna część) 5 ogórków kiszonych 1 małe jabłko pęczek natki pietruszki 4 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób wykonania: Pora kroimy w cienkie paski
Qchnia po prostuSkładniki: 1 seler 1/2 pora 1 jabłko 1 marchewka 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki majonezu 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku sól, pieprz
Qchnia po prostuSkładniki: 5 liści kapusty pekińskiej 6 ogórków konserwowych 1/3 pora 1 mała marchewka 1 puszka kukurydzy 1/2 pęczka grubego szczypioru 4 łyżki majonezu 1,5 łyżki
Qchnia po prostuPamiętacie jak pisałam o kiszonej kapuście pekińskiej? Kiszę ją nadal i wykorzystuję do surówek takich jak ta. Kapusta coolwrap to kapusta płaska jak talerz, bardzo zdrowa
Moje Małe CzarowanieDomowy sok pomidorowy najlepszy jest w okresie kiedy można kupić świeże, pachnące pomidory. Aczkolwiek w zimie, wczesną wiosnę również warto go przygotować bo dostarczy nam odpowiednich
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszna kapusta, płaska jak talerz, zakupiona po raz kolejny okazała się strzałem w 10. Kapusta jest krucha, chrupiąca, idealna na surówkę. Tą, którą dziś przedstawiam robi
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 1 średni seler 1 jabłko 6-7 łyżek suszonej żurawiny biała część pora sok z 1/2 cytryny 4 łyżki śmietany 18% sól, biały pieprz Sposób
Qchnia po prostuSkładniki: 1 średniej wielkości por 1 duża marchewka 200 g kukurydzy z puszki 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki soku z cytryny sól
Qchnia po prostutrunki, fajna aranżacja i uśmiechy od ucha do ucha! I tyle! Co zagościło na stole? Zobaczcie! CHRUPIĄCE GRZANKI Z ORIENTALNĄ SAŁATKĄ KRABOWĄ SKŁADNIKI: * chrupiące bagietki * awokado SAŁATKA: * paluszki krabowe „surimi” * por ( biała część ) * świeży ogórek * majonez ( oczywiście najlepszy jest TEN domowy ) * cytryna, limonka * sól, pieprz * świeże zioła do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Paluszki krabowe, pora i ogórka ( wydrążamy środek
Ostra na SłodkoPrzeglądanie styczniowego numeru magazynu KUCHNIA 2018 okazało się być wielce inspirującym doświadczeniem. Pomysł za pomysłem, przepis za przepisem, inspirowały do działania. Były kulki ziemniaczane , była sałatka a ostatnio przyszła pora na schab w owocowym sosie. Schab w sosie pomarańczowym z tahini 600 g schabu lub polędwiczek wieprzowych olej łyżka miodu sok z 1 pomarańczy
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: 1/2 główki kapusty pekińskiej kawałek pora (około 15 cm) 1/2 zielonej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 jabłko pęczek natki pietruszki 3 łyżki majonezu 3 łyżki
Qchnia po prostuHej! Surówka z pora doskonale sprawdza się jako przystawka do drugiego dania. Wykorzystałam część białą pora i dodałam jabłka. Prosto i smacznie. Potrzebujemy: Czytaj więcej »
Tylko pysznieświątecznych sałatkach i napojach przyszła pora na świąteczne wypieki i desery, jest pysznie i tak różnorodnie! Zapraszam! Babka czekoladowa Babeczki czekoladowo - bananowe z kruszonką Ciasto czekoladowe Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Jabłka pod owsiano-cynamonową kruszonką Keks 2016 Keks Keks z lukrem królewskim i czekoladkami Kule z bananem i suszonymi śliwkami Kulki mocy z masłem orzechowym, chia i płatkami
Moja smaczna kuchniaKocham sałatki :) A te z tradycyjnymi Polskimi warzywami są najpyszniejsze:) Tym razem przygotowałam sałatkę z gotowanymi warzywami, porem, jabłkiem oraz z pysznymi Kwaszonymi Ogórkami ORZECH. http://www.orzech.com.pl/pl SKŁADNIKI NA 6 OSÓB: 3 marchewki 2 pietruszki 1 por 1 /2 selera 3 Ogórki Kwaszone ORZECH 2 jabłka Sól i pieprz do smaku 2 łyżki majonezu PRZYGOTOWANIE: Marchewkę, selera
Gotowanie PatkiSałatka gyros jest chyba najpopularniejszą sałatką warstwową. Do tej pory spotkałam się z kilkoma wersjami jej wykonania. W moim domu od zawsze króluje ta klasyczna. Składniki -2 duże filety z kurczaka -puszka kukurydzy -1 czerwona cebula -1 czerwona papryka -6-7 ogórków konserwowych -kapusta pekińska -przyprawa gyros -majonez, keczup -olej do smażenia Przygotowanie Pierś z kurczaka umyć i osuszyć
Zielona KuchniaCzęsta pozycja na wszelkich spotkaniach i imprezach u nas, i naszych znajomych. Przygotowanie jej zajmie Wam kilka chwil. Jest lekko słodka i delikatna. Można zapakować ją
Lena Gotujeszpikulcami, mamy gotowe równe krążki. Nożyk do krojenia pora jest mały i poręczny, kroi pora na bardzo cienkie paski, możemy uzyskać bardzo długie paski. Tak cienko pokrojonego pora możemy wykorzystać do sałatki, surówki. Wszystkie produkty pokazane na zdjęciu dostępne są w sklepie- Goodest
Bajeczna Kuchniadaną porę roku. Podstawą żywienia jest przyjmowanie różnorodnych, dobrej jakości i przyjaznych dla skóry pokarmów. W związku z tym znajdziemy w książce wiele apetycznych przepisów, odpowiadających danej porze roku (przepisy na sałatki są po prostu genialne i nie zawaham się z nich skorzystać). W Jedz i bądź piękna znajdują się także szczegółowe opisy sezonowych produktów i ich właściwości – dowiecie
Kuchnia Bazyliisamogłoska w wymowie między o i u 2 macie 3 obiad, ô= ło 4 gotowy 5 przygotowywałem 6 domu 7 było 8 selera 9 kawałek pora 10 zaraz 11 sałatki 12 różne 13 witaminy 14 trochę 15 rozmawiał 16 wyrzuciła 17 okazało 18 bardziej oszczędny 19 mniejszego 20 szczyptę 21 cytryny 22 migdały 23 później 24 pokrojoną 25 pogotuje
Chop w kuchniSpecjalnie z tej okazji przygotowałam dwa dania ze śledziami. Pierwsze były śledzie z cebulą i suszonymi pomidorami , które w naszym domu okazały się prawdziwym przysmakiem. Dzisiaj prosta sałatka z ogórkami kiszonymi, porem i ostrą papryczką. Te śledzie zakwasiłam tylko ogórkami, mają więc ciekawy smak. Zapraszam do stołu 😊 Składniki: ok. 20-25 cm średniej grubości pora (jasna część) 1 średnia papryczka
Codzienna kuchnia niecodziennaZawsze jest pora na pyszną zdrową sałatkę a szczególnie teraz gdy zrobiło się ciepło. Nie bójmy się łączyć smaków, kolorów i konsystencji, pyszny cebulowy winegret dopełni jej smaku. Miłość do zdrowych sałatek nie ma u mnie granic. Są pyszne, cieszą oko i podniebienie. Polecam! Składniki: 1 opakowanie miksu sałat 200 g mini mozarelli 15 dag wędzonego fileta z indyka
Wanilia i Kardamonwszystkich sałatek jakie do tej pory robiłam w tej diecie , ta najmniej mi smakowała .Brokuły z oliwą jakoś mi "nie leżą" ha , ha .... ale innym może zasmakować :) Danie ma 285 KCAL. 1 szkl.ugotowanych brokułów -200 g. 100 g.pokrojonych pomidorów koktajlowych 30 g.wieprzowej szynki 1 łyżeczka oliwy z oliwek 5 g 2 kromki chrupkiego pieczywa 22 g. herbata niesłodzona
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiporze roku robię zawsze sałatki należące do tych "ciężkich" i sytych, a mianowicie z majonezem, makaronowe, ryżowe czy też ziemniaczane. Wraz z wiosną, kiedy pojawiają się świeże warzywa, owoce robię sałatki lekkie i kolorowe z delikatnymi sosami. Dzisiaj zrobiłam sałatkę makaronową z surową marchewką i majonezem. Powiem Wam, że koniecznie musicie zrobić, bo jest wyśmienita. Składniki: 300 g makaronu
O kuchni z uczuciemkoperkiem wigilijne rolmopsy z ogórkiem i koperkiem w delikatnej zalewie octowej Rolmopsy wigilijne z marchewką, ogórkiem i koperkiem w zalewie winno-octowej Śledzie w pikantnej salsie Wigilijna sałatka śledziowa z żurawiną , porem i ogórkiem The post Najlepsze przepisy na śledzie. Wigilijne śledzie. appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: puszka kukurydzy puszka ananasa słoik selera konserwowego por 4 ugotowane jajka 3 łyżki majonezu sól, pieprz Pora pokroić w cieniutkie paseczki. Seler, kukurydzę, ananasa odcedzić
Moja Galeria SmakuCykorię do tej pory jadłem tylko w sałatkach a jeśli pojawiała się w daniach obiadowych to w postaci liści i jako dodatek. Tym razem chciałem umieścić cykorię w centrum dania a resztę produktów dobrać do niej jako dodatki. Połączenie szynki i sera pasuje w zasadzie do większości dań "na słono", więc tutaj też musiało się sprawdzić. Jedyny dylemat
Milion SmakówSeler to moje ulubione warzywo. Do tej pory oprócz surówek i sałatek robiłam kotlety z selera. Przygotowywałam je jednak z obgotowanych plastrów warzywa, panierowałam i smażyłam. Przekonałam się jednak, że placki z poszatkowanego selera są o niebo lepsze, gdyż łatwiej taką masę można doprawić przed smażeniem, co w poprzedniej wersji nie zawsze mi się udawało. Na 20 placków
Jadło i czytadłoprzesyłce od firmy Czaniecki . Muszę przyznać że dotychczas używane przeze mnie makarony tej firmy były smaczne. Niteczka sprawdza się świetnie w zupach, jak i w sałatkach i do tej pory głównie do tego wykorzystywałam makaron o tym kształcie. Znalazłam jednak dla niego jeszcze jedno zastosowanie, właśnie jako składnik farszu do nadziewania warzyw
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiLubicie różnego rodzaju sałatki ? Ja bardzo :) Najlepszą pora na eksperymenty w tej kategorii jest moim zdaniem wiosna obfita w nowalijki. Dzisiaj pomimo tego, że za oknem śnieg ja i tak już usilnie wypatruję pierwszych jej oznak . Póki co postanowiłam nacieszyć oczy i żołądek tym co o tej porze roku można znaleźć w sklepach i poudawać, że trochę wiosny ma chociaż
Kuchnia w opałachwysokości kokilki). Dla uzyskania ściętego żółtka, zostawiamy w piecu do 20 minut. Pieczywo podgrzewamy w opiekaczu, skrapiamy oliwą i posypujemy małą ilością parmezanu i świeżych ziół. Sałatka porowa. Będziemy potrzebować: -por, część biała -groszek zielony -ser edamski -pieprz, sól -jabłko Por siekamy na wiórki, zagniatamy mocno w garści, na grubej tarce trzemy jabłko i ser, dodajemy groszku. Mieszamy z łyżką
BaRepaspyszne domowe i szybkie kebaby. Do ciasta dodałam kwaśną śmietankę zamiast zsiadłego mleka, ale to w niczym nie przeszkadza (ciężko było mi znaleźć zsiadłe mleko o tej porze). Placki z dodatkiem sałatki i kawałkami kurczaka wyszły smaczne i mocno sycące, o kolacji nie było już mowy :). Przepis ten znajdziecie potem w zakładce "Domowy Fast Food" Składniki: Na sodowy chlebek
Moje pyszne gotowanieSurówka z pora, marchewki, papryki i rzodkiewki... Krążki ostrego, wyrazistego w smaku pora. Wiórki soczystej marchewki i chrupiącej rzodkiewki. Kosteczki czerwonej papryki i dymki. Oblane gęstym
Gospodyni Miejska