Dziś u mnie domowa, jedna z najlepszych surówek z pora jakie przygotowuję. Wspaniale smakuje do wszelakich obiadów z ziemniaków i mięsnych, codziennych dań obiadowych. Surówkę z
Zasmakuj KuchniSałatka z pieczonych warzyw Jesień to pora, gdy brak świeżych, zielonych warzyw, istnieje jednak całe mnóstwo warzyw korzeniowych, które o tej porze roku są najsmaczniejsze, dlatego warto z nich korzystać i przygotowywać na wszelkie możliwe sposoby. Ja dziś przygotowałam sałatkę z pieczonych warzyw korzeniowych . Przepis na nią zaczerpnęłam z książki The Scandinavian Cookbook T. Hanhemann. Sałatka jest
Codzienne GotowanieIdealna pora na drugie śniadanie. Przybywam więc z propozycja na świetną sałateczkę. Znajdziecie w niej mnóstwo dobroci, na pewno Wam zasmakuje Składniki: 30 dag piersi z
Z Majeczką w kuchniwersji odchudzonej, bo z sosem na bazie jogurtu naturalnego a z boczku tłuszcz jest cały wytopiony Polecam z chrupiącym pieczywem na leniwe śniadanie. Jeżeli lubisz sałatki jajeczne to polecam też tą z makrelą i porami – pycha. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Sałatka jajeczna z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym (2 porcje) Składniki: 3 łyżki jogurtu naturalnego ½ łyżki
karmelowypora. Ja osobiście nie przepadam na surowym porem. Ale dzisiaj był dzień na eksperymenty ponieważ pogoda sprzyjała siedzeniu w kuchni i pichceniu. Postanowiłam zrobić tą sałatkę i spróbować się przekonać do pora. Składniki nie zachęcały do jedzenia ale efekt końcowy zaskoczył mnie samą i smak jest super. Na pewno będę ją robiła teraz częściej. Zakupy: - 1 duży pory - 3 ogórki
Tanio smacznie i prostopora zadbać o to by zbędnego ciężaru ubyło. Tym razem zapraszamy na prostą sałatkę, którą polecamy wszystkim aby zdrowo zakończyć mijający rok ... :) Zdrowa, kolorowa sałatka SKŁADNIKI : 1/2 małej kapusty pekińskiej 1/2 pora 1 ogórek zielony 2 pomidory sól pieprz 2 duże łyżki jogurtu naturalnego 2 jajka czarnuszka Przygotowanie: Kapustę pekińską drobno poszatkować. Ogórka i pomidory obrać ze skórki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwtedy z sałatki robi się klucha, dlatego właśnie ryż parboiled najlepiej się do tego nadaje. Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta. Serdecznie zapraszam :-) * * * Składniki (proporcje na jedną miskę): 3 torebki ryżu parboiled (po 100 g każda) 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 papryka (np. czerwona) 1 por kilka łyżek(...)kroimy drobno. 4. Gdy ryż już wystygnie to wrzucamy odsączoną kukurydzę, odsączony groszek, pokrojoną paprykę i por i mieszamy. 5. Dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka, mieszamy. 6. Następnie dodajemy kilka łyżek majonezu. Mieszamy. 7. Na końcu sól i pieprz (nie żałujmy sobie, by sałatka nie była zbyt mdła). Mieszamy i przekładamy do ładnej miski i do lodówki. Ta sałatka najsmaczniejsza
Kawa z mlekiemlodówce paluszki krabowe. Znaczy tak naprawdę to paluszki surimi, które z krabami niewiele mają wspólnego, ale powszechnie nazywane są właśnie krabowymi. Pomyślałem zatem, że pora je wykorzystać. Wybór padł na sałatkę. Jeśli mnie pamięć na myli to inspirację czerpałem z jednego z wpisów na cincin . paczka (250 g) paluszków krabowych ogórek szklarniowy pęczek koperku makaron ryżowy 2 łyżki majonezu(...)Potem wszystko zaprawiamy dwiema łyżkami majonezu i wstawiamy na godzinę do lodówki. I po godzinie sałatka jest gotowa. Smacznego! :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder ManufactureSałatki uwielbiam zajadać praktycznie o każdej porze roku. Niektóre przygotowywuje z majonezem lub z olejami rzepakowymi o różnych ciekawych smakach, które jeszcze bardziej podkręcają smak sałatki. Składniki: - 1 opakowanie paluszków krabowych - 8 jajek - 2 ogórki gruntowe - 2 ogórki konserwowe - 1/2 puszki kukurydzy konserwowej - 2 łyżki kaparów - 2 łyżki majonezu - 3 łyżki jogurtu naturalnego - szczypta suszonego koperku
Zainspirowana w kuchniZebraliśmy większość składników, z których można stworzyć wiele kombinacji surówek i sałatek. Składniki: -cebula -marchew -seler -por -biała rzodkiew -rzodkiewka -szczypior -koper -pomidor -ogórek -papryka -jabłko -sałata -kapusta biała -kapusta czerwona -kapusta pekińska -słonecznik -przyprawa warzywna -sól -majonez -śmietana -jogurt naturalny -olej Te surówki są już na naszym blogu: -surówka z białej kapusty(...)surówka z marchewki i jabłka - surówka z czerwonej kapusty -surówka zimowa -surówka z białej rzodkwi -sałatka wielowarzywna -surówka z marchewki ze słonecznikiem -surówka z kapusty pekińskiej -surówka z rzodkiewki Życzymy powodzenia w eksperymentowaniu przy tworzeniu nowych wersji. Smacznego
Maminek kulinarnyProsta surówka z dwóch warzyw. Do surówki podobnie jak do sałatek używam białej i jasnozielonej części pora bo jest miękka i deliktniejsza w smaku. Jeśli ktoś nie przepada za intensywnym smakiem pora można go wcześniej sparzyć. składniki: pół główki białej kapusty (ok 1 kg) 400 g pora ( biała i jasnozielona część) 4-5 łyżek majonezu 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
Monia miesza i gotujesałatka mojego męża. Bardzo szybka w przygotowaniu, doskonała w smaku... Po trosze słodka i pikantna. Polecam! Sałatka królewska. Składniki: 400 g szynki/polędwicy drobiowej lub wędzonego indyka; ananas z puszki; seler konserwowy - słoik; 1 puszka kukurydzy; 200 g sera żółtego; 1 por, 4 - 5 łyżek majonezu; sól, pieprz. Szynkę/ polędwice/ wędzonego indyka kroimy w kostkę. Seler, kukurydzę i ananasa(...)żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jasną część pora myjemy, dzielimy wzdłuż na 4 i kroimy drobno. (Pora można przelać wrzątkiem, żeby był łagodniejszy). Wszystkie składniki łączymy dodajemy majonez, sól i pieprz do smaku i dokładnie mieszamy. Smacznego!!! PS. Do sałatki można dodać ugotowanie na twardo i pokrojone w kostkę jajka. Ale według mnie jajka troszkę ją... "zamulają". Przypominajka
MiksturownikSałatka z zupek chińskich z jajkiem – to sałatka, której często nie jadamy, bo wiadomo, jak to jest z tym makaronem z zupek chińskich, ale czasami
Kulinarne PrzebojeWitajcie ponownie, dziś dotkniemy trochę Azji i pokażę Wam jedno z ich bardzo prostych dań które szybko zaspokoi głód a nie będzie fast foodem. O sezamie
Kuchnia PROzdrowotnasiły. Dlatego też są czasem gdy preferuję przygotowywanie prostych sałatek, takich na zimno ale i na ciepło. W sobotnie wczesne popołudnie, nim nadeszła pora pizzy, postanowiłam zrobić sobie i mężowi sałatkę z kaszy i warzyw. Dzieci niestety nie mogły jej zjeść ze względu na sos sojowy. Na szczęście Małżon nie miał na nią ochoty więc cała wielka misko została
Dzieje kuchennej Wiewiórychyba moja ulubiona sałatka, zaraz po tradycyjnej jarzynowej. Chrupiące i delikatne łodygi selera, słodki ananas, por i czerwona fasolka. Tylko cztery składniki a jaki efekt. Do tego sałatka bardzo długo zachowuje swoją świeżość i jędrność - nawet do 3 dni. 1 seler naciowy 1 puszka czerwonej fasoli 1 średni por 1 puszka ananasa
Jadło i czytadłoSkładniki: 1 duży por 2 gruszki 1 wężowy ogórek 3 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 opakowania sosu do sałatek (koperkowo-ziołowy) Sposób przygotowania : Pora przekrawamy wzdłuż i kroimy w półplasterki. Gruszkę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. To samo robimy z ogórkiem. Jogurt mieszamy z majonezem. Łączymy z sosem
Pobite gary Barbary