lubi sałatek z dużą ilością majonezu, zredukowałam jego ilość do minimum i od tego czasu jest to jedna z naszych ulubionych sałatek. Kukurydza i ananas nadają jej delikatnej, nieprzesadzonej słodyczy, idealnie komponującej się z szynką i selerem, natomiast por zaostrza nieco smak co powoduje, że jest niebanalna, a składniki harmonijnie do siebie pasują. Polecam:-) Składniki na delikatną sałatkę z selera(...)takich jak seler), pora drobniutko siekamy. Jajka kroimy w kostkę. Do miski dajemy seler, kukurydzę, pokrojoną szynkę, ananasa, jajka, por, starte jabłko, posiekaną natkę i wszystko dobrze mieszamy. Dodajemy majonez i jogurt naturalny, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy (gdy sałatka jest za gęsta możemy dodać 1 łyżkę soku z ananasa
Rozpustne gotowaniemyśląc nad dodatkami do ziemniaków. W końcu w sałatce znalazło się jedno i drugie. W obu formach. Kompromis. Tak to się nazywa. Owszem, czasem jest pora na podejście jednoznaczne, proste i ascetyczne, ale sałatki lubią różnorodność składników, a ziemniaki lubią i marchew i rzodkiew. Jak sądzę. PS Niektórzy powiedzą, że i tak najważniejszy jest sos. Może i tak. Składniki
zadanie-gotowanieTaka sałatka świetnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację, a także jako lunch do zabrania do szkoły lub pracy. Bardzo lubię fasolkę szparagową, ale do tej pory trudno mi było ją połączyć w sałatce z innymi warzywami, raczej używałam jej jako dodatku do obiadu lub dodawałam do curry. Tym razem zupełnie przez przypadek na stole kuchennym fasolka spotkała się
Kuchcik gotujeSałatka z ciecierzycą i tuńczykiem to kolejna praktyczna sałatka , którą można wsiąść do pracy lub przyszykować na kolację. U mnie takie lekkie sałatki goszczą na stole niemalże codziennie zwłaszcza o tej porze roku. Zdumiewające może się wydawać jak tuńczyk cudownie pasuje z fasolą lub ciecierzycą. Sałatka jest pożywna dodam, że bogata w białko i bardzo smaczna. Można do niej dodać
codojedzeniaŚledź to obowiązkowe danie na naszym wigilijnym stole, gdzie występuje w postaci rewelacyjnej sałatki, w której niepowtarzalny smak tej ryby idealnie komponuje się z polskimi warzywami: czerwoną papryką, wyrazistym porem, tradycyjnymi rodzimymi ogórkami konserwowymi i pachnącą cebulą. Całość dopełnia nutka pikanterii w postaci małej papryczki, co sprawia, że sałatka obłędnie smakuje, a do tego ciekawie się prezentuje wśród wigilijnych potraw(...)pokroić w większą kostkę. 2. Ogórki konserwowe, cebulę i papryki pokroić w małą kostkę. 3. Por pokroić w plasterki, a następnie na pół. 4. Czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 5. Składniki sosu wymieszać ze sobą, a następnie doprawić pieprzem. 6. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do dużej miski, dodać sos i całość dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić solą, pieprzem
Szalona Kuchnia Ewelinyogórka, pomidora i polanymi light dressingiem…Oczywiście jeśli do takiej sałatki dołożę porcję mięsa lub jakiś fajny ser jak halloumi to już taka sałatka zasługuje na miano pełnowartościowego dania, które można jeść o każdej porze dnia. Piszę o każdej porze dnia, bo mam w pracy kolegę, który każdego dnia zajada sałatkę na śniadanie. Uwielbiam halloumi i często go używam
codojedzeniaKolorowa i smaczna sałatka na śniadanie doskonała o każdej porze roku,nie tylko zimą. na jedną porcję: garść rukoli 1 jajko ugotowane na twardo 1/2 awokado kilka pomidorków koktajlowych plaster wędzonego łososia dresing: 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu sól świeżo mielony pieprz Na talerzu rozłożyć porcję sałaty,ułożyć pokrojone na ćwiartki(...)jajko,połówki pomidorków,plasterki awokado i kawałki łososia. Z oliwy,soku z cytryny,miodu zrobić dresing i polać nim sałatkę. Smacznego! Do sałatki doskonale smakują wafle ryżowe od Kupiec
Kolorowa kuchnia ElkiRobiąc przegląd moich szafek trafiłam na makaron tortellini - niestety moja ulubiona sałatka zawiera pomidory,które o tej porze roku nie są zbyt smaczne i wartościowe.....wiec postawiłam na ananasa,pora i kukurydzę.....przyznam,że wyszło smacznie.Przekonajcie się sami. Składniki: opakowanie makaronu tortellini 20-30 dag szynki 5 plastrów ananasa z puszki puszka kukurydzy biała część dużego pora pęczek(...)szczypiorku 2-3 ząbki czosnku 3-4 łyżki śmietany 18 % 3-4 łyżki majonezu sól,pieprz Makaron tortellini ugotować,ostudzić. Pora umyć,pokroić w półplasterki, posolić i odstawić na kilkanaście minut,aby puścił sok,następnie odcisnąć. Szynkę oraz odsączonego ananasa pokroić w kostkę,szczypiorek posiekać,kukurydzę odsączyć. Przygotowane składniki przełożyć do miski,wymieszać,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,śmietanę
Niespełnione zdolności kulinarneSałatka zawiera tylko 4 składniki, które pewnie każdy ma w swojej spiżarni. Jak większość moich przepisów szybko smacznie i bez roboty, ale do tego pewnie już się przyzwyczailiście. Składniki: ok. 150 g sera zółtego 1 słoik (mały) pieczarek konserwowych (pokrojonych) 1 puszka groszku konserwowego 1 por 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy pieprz, ewentualnie sól do smaku Wykonanie: Ser ścieramy
IMPRESJA SMAKUburaczków, fasolki szparagowej i jajek to bardzo prosta propozycja, która idealnie sprawdzi się przy każdej okazji. Kiedyś powstała podczas tzw. "czyszczenia lodówki" i od tamtej pory dość często gości na moim stole. Sałatka jest naprawdę smaczna, więc za każdym razem znika ekspresowo, dlatego polecam jej przygotowanie z podwójnej lub nawet potrójnej ilości składników. A tu macie przepis na pysze buraczki
Di gotujeteż dużo krojenia, a sałatka jest bardzo pyszna. Jeżeli jeszcze takiego dania nie jedliście to polecam gorąco spróbować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 g wędliny (u mnie polędwica sopocka) 3 jajka 1 puszka kukurydzy konserwowej (170 g) 1 słoik selera konserwowego (320 g) 1 puszka ananasa w syropie (560 g) 1 por (biała część około 10 cm) 3 łyżki majonezu(...)smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę, przełożyć do miski w której będziemy mieszać sałatkę. 2. Wędlinę pokroić w kosteczkę, dorzucić do jajek. Por przekroić na pół, pokroić w półplasterki, włożyć na sitko i przelać wrzątkiem, odsączyć i przełożyć do miski. Kukurydzę, selera i ananasa odsączyć z zalewy. 3.Selera posiekać
Danka PichciZgodnie z tradycją polski stół musi uginać od różnych potraw i smakołyków. Dziś przedstawiam przepis na lekką sałatkę warzywną z makaronem. Sałatkę tę przygotowuję na każdą imprezę. Nie może jej zabraknąć na moim stole. SKŁADNIKI: 1 por, ½ puszki kukurydzy konserwowej, ½ słoika selera konserwowego, 100g makaronu w kształcie ryżu, 3 jajka, 4 łyżki Majonezu Kieleckiego lekkiego , sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pora(...)selera odsączam z zalewy. Jajka gotuję na twardo. Obieram i kroję w małą kostkę. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Odcedzam. 2. Do salaterki przekładam pora, kukurydzę, seler, jajka oraz makaron. Dodaję majonez. Mieszam. Sałatkę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Gotową sałatkę wykładam na talerz
Tradycyjna kuchnia Kasichęcią ją je i jest bardzo zadowolony. Myślę, że jest bardzo łatwa do wykonania i nie droga. Sałatka Z Wędzonej Makreli Składniki: 1 Makrela Wędzona 3 Jajka Gotowane 6 Ogórków Konserwowych Pół Pora Pół Cebuli 10 dag Sera Żółtego(...)Łyżki Jogurtu Naturalnego 1 Łyżka Majonezu Sól i Pieprz Sposób Przygotowania: Makrelę rozdrabniam i sprawdzam czy nie ma ości Jajka,Ogórki,Cebulę kroję w kostkę Pora kroję drobno Ser trę na grubych oczkach Do sałatki dodaję jogurt i majonez oraz przyprawy Wszystko mieszam SMACZNEGO
Gotowanie PatkiPotrzebna Wam inspiracja na wykorzystanie sezonowych warzyw? Dzisiaj u mnie zielona sałatka z bobem, szpinakiem i szparagami. To najlepsza pora na takie połączenie. Bób zaczął już tanieć, a szparagi niebawem się skończą, więc korzystajcie, póki czas. Moja zielona sałatka zawiera w sobie najlepsze dary późnej wiosny i wczesnego lata. Jest zdrowo, sezonowo i na pełnym wypasie. Szparagi wprost uwielbiam
DietologSałatka porowa z jajkami nie wymaga wielu składników, a jest zaskakująco pyszna. Idealnie nadaje się jako dodatek do pieczonych mięs, albo samodzielny posiłek. Sprawdzi się również na świątecznym stole! Składniki: 5 jajek por (1 duży lub 2 małe) puszka kukurydzy średnie jabłko 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Por kroimy w półplasterki, zalewamy gorącą wodą
e-PrzepisyKulinarne