ponownie zimną wodą. • Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i wrzucić w całości do kurczaka. • Cebulę obrać, przekroić na pół i dodać z porem do rosołu. • Wrzucić przyprawy i prawdziwka. • Po zagotowaniu wody posolić i zmniejszyć ogień, aby rosół ledwo „pyrkał”. • Rosołu nie należy przykrywać, bo zrobi się(...)cienkim strumieniem, aby powstały ładne kluseczki. • Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, natkę pietruszki posiekać i dodać do rosołu. Z gotowanego kurczaka przygotowuję sałatkę, która pojawi się w następnym poście
To co kochamzrobić z warzywami, z których gotowało się bulion warzywny np. do pęczakotto ? Nie jestem wielką fanką sałatki jarzynowej, ale jeszcze bardziej nie lubię wyrzucać jedzenia. Dlatego podaję ją na liściach lubianej cykorii belgijskiej, na którą mamy teraz idealny sezon. W moim przepisie jest sporo selera, który bardzo mi smakuje pod każdą postacią. Nie ma natomiast ziemniaków, bo za nimi(...)Składniki: 3 marchewki połowa selera korzeniowego pietruszka korzeniowa pół puszki kukurydzy (lub groszku zielonego) 3 ogórki kiszone 3 jajka ugotowane na twardo mała czerwona cebula (może być też kawałek pora) 3 młode liście jarmużu (u mnie fioletowy i zielony) 2 łyżki majonezu łyżka musztardy sarepskiej lub rosyjskiej sól, pieprz liście cykorii belgijskiej kiełki do dekoracji Liście jarmużu zanurzyć
Weekendy w domu i ogrodziewywoła uśmiech na twarzach smakujących go osób. Dzięki margarynie Śniadaniowej boki tortu nie są suche, lecz chrupiące niczym grzanki z opiekacza. Jedna mała porcja, z dodatkiem ulubionej sałatki, świeżych warzyw lub pysznego sosu sprawi, że Twój dzień rozpoczniesz iście królewsko! Składniki na tortownicę o śr.16cm: 1 opakowanie chleba tostowego (ok 500g) Margaryna Śniadaniowa o smaku Solonego Masła 600g pieczarek(...)żółta i zielona 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku Mały pęczek zielonej cebuli (cebuszki) Sól, pieprz do smaku Dodatkowo do dekoracji: 2 opakowania serka do smarowania (użyłam naturalnego) Kiełki pora Kilka czerwonych pomidorków truskawkowych i żółtych rzymskich Zielony ogórek Odrobina zielonej sałaty strzępiastej Kilka plastrów cieniutko pokrojonego salami Sposób przygotowania: Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i smażymy bez tłuszczu
Kuchnia w czekoladzieSałatka makaronowa to świetna propozycja na wiosenny lunch do pracy. Możecie przygotować ją dzień wcześniej, zapakować w lunch box i zabrać ze sobą w podróż. Jest smaczna i szybka w przygotowaniu. Wystarczy ugotować makaron i dodać ulubione dodatki. Ja połączyłem warzywa konserwowe ze świeżymi. Do tego aromatyczny koperek i czosnek niedźwiedzi. Czas przygotowania: 30 min. Porcja(...)osób SKŁADNIKI: 300g makaronu penne bezglutenowego 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 por 5 średnich ogórków konserwowych 6 rzodkiewek 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 garść świeżego koperki 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Makron ugotuj aldente, przełóż na durszlak, przelej zimną wodą
kulinarnyJaPyszna surówka obiadowa (z marchewki). To jedna z łatwiejszych surówek, która idealnie smakuje z drugim daniem. U mnie dziś podana w towarzystwie pulpecików w mięsnym sosie
Słodkie okruszkisłyszeliście kiedyś o makaronie orzo? To drobny makaron w kształcie ziarenek ryżu. Bardzo delikatny w smaku idealny do sałatek, ale nie tylko. Gotuje się nie dłużej niż kwadrans. Z pewnością polubią go dzieci, zwłaszcza w zupach. Dzisiaj zrobiłam taki makaron na obiad. Podałam go z żółtą cukinią, dużą ilością posiekanej natki z pietruszki i czarnuszką. Nie zabrakło oczywiście(...)połączenia smaków dodałam olej rzepakowy, ale oczywiście można użyć dobrej jakości oliwy z oliwek. I tak oto powstał bardzo smaczny obiad, szkoda tylko, że zrobiłam go tak mało! Pora więc na powtórzenie tego wspaniałego dania! Viva la pasta! Makaron orzo z żółtą cukinią i czarnuszką / 2 porcje Składniki: 1 żółta, mała cukinia 2 ząbki czosnku 150 g makaronu orzo
Moja smaczna kuchniagłowę przechodziły dwie przeplatające się myśli: "Wstań! Zobacz jak jest cudnie! Wyjdź na dwór i pooddychaj tym powietrzem, będzie wspaniale!" i druga "Jest 4:40 - to nie jest ludzka pora do wstawania. Jeszcze co najmniej dwie godziny snu. Przytul się do poduszki - jest jeszcze ciepła..." Wiecie co...? Wstałam, ubrałam się trochę, nacisnęłam klamkę (w tym momencie ostatni krzyk drugiego głosu(...)mniejsze kawałki i posyp obficie talerz. Czosnek posiekaj i rozgnieć. Połącz z oliwą - ewentualnie dodaj suszone zioła. Polej wszystko oliwą i jeśli chcesz, posyp świeżo zmielonym pieprzem. Sałatkę trzeba zjeść jak najszybciej, żeby nie uciekała nam z niej witamina C :) Kupuj najlepsze! Kiedy kupujesz pomidory, wybieraj te najbardziej czerwone i pachnące - mają w sobie najwięcej karotenu i likopenu
Gary Bez dnaMa być zdrowo i smacznie więc będzie pasta z awokado i kiełkami. Taka pasta to ciekawa odmiana dla codziennych kanapek z szybką czy żółtym serem. Zapewne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Fajna, chrupiąca i rześka alternatywa dla tradycyjnej surówki z gotowanej czerwonej kapusty. Dobrze smakuje od razu po wykonaniu jak i dnia następnego. Prosta i
Ze smakiem bez glutenuChipsy buraczane to idealna alternatywa dla osób będących na diecie lub po prostu zdrowo się odżywiających. Smakują naprawdę świetnie. Niektóre cieńsze są lekko chrupkawe; te grubsze
Czarnawisienkakiełbasami postanowiliśmy nie wrzucać na ruszt gotowych kiełbas. Bardzo lubimy grillować cienkie wieprzowe kiełbaski dlatego to je przygotowaliśmy jako pierwsze w nowym cyklu – Grillowanie z DobraKielbasa.pl . Do tej pory kupowaliśmy te cienkie kiełbaski. Z różnym skutkiem. Czasami ze smutkiem stwierdzaliśmy, że w pięknym opakowaniu kryją się kiełbaski wypełnione szarą (mielony papier?) parówkową masą bez smaku. A o dobry sklepy(...)strumień wody do wnętrza jelita. Przy pomocy nadziewarki wypełniamy jelita mięsem. Skręcamy cienkie kiełbaski mniej więcej co 15 centymetrów. Kiełbaski grillujemy na rumiano. Do potraw z grilla polecamy sezonową sałatkę z zielonymi szparagami. SAŁATKA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI SKŁADNIKI (duża porcja) różne rodzaje sałat np. radicchio, rukola, rzymska 2 pomidory 1 dojrzałe awokado 200-250 gram mozzarelli 100-150 gram wędzonego
OstryKęswrzucamy do naczynia, w którym będziemy "dusić" mięso. Podlewamy 1 szklanką wody. Nakrywamy i dusimy na małym ogniu ok 30 min. Obieramy marchewkę, seler i kroimy w kostkę. Pora kroimy w talarki. Paprykę kroimy w kostkę lub paski. Warzywa wrzucamy do naczynia i podlewamy szklanką wody. nakrywamy i również "dusimy". Czas przygotowania warzyw ok 20 min. Warzywa wrzucamy na wierzch(...)kaszą. Zapraszam na inne przepisy z indyka: Pierś z indyka duszona w piwie Filet z indyka w sosie grzybowym Faszerowany filet z indyka Pierś z indyka z suszonymi grzybami Sałatka z indyka SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyjajko do posmarowania ciasta - płatki migdałowe Łososia opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki. Posolić, lekko oprószyć pieprzem, skropić sokiem z połowy cytryny, przykryć folią i wstawić na godzinę do lodówki. Por pokroić w talarki. Posolić, przesmażyć na maśle i wystudzić. Dodać do łososia, wymieszać. Ciasto francuskie przekroić na pół. Każdą połowę ponacinać „w jodełkę” i posmarować rozkłóconym jajkiem. Serek(...)Poskładać ciasto, przekładając naprzemiennie paski. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia, przygotować sałatkę z poniższych składników: - mix sałat - czosnek - 1 pomarańcza - pomidorki koktajlowe - sól - oliwa z oliwek Umytą i ususzoną sałatę skropić sokiem z pomarańczy, dodać posiekany drobno czosnek, połówki pomidorków koktajlowych, fileciki
mojewypiekiinietylkoW mojej rodzinie nie jada się mięsa w Wielki Piątek i Wielką Sobotę. Dopiero po odśpiewaniu w Wigilię Paschalną radosnego Alleluja niektórzy z nas (są i
Weekendy w domu i ogrodzieWciąż nie mogę nacieszyć się widokiem z okna. Wszędzie biało,czysto wręcz bajkowo,dlatego też uwieczniłam kawałek zimy i przekazuję Wam wraz z deserem owocowym.
Kolorowa kuchnia Elki