sałatka z porem - 2550 przepisów (strona:125/170)

O kurcze pieczone 2 ! "Rosół z pieczonej kury." Wywar. Bulion z pieczonego kurczaka. 120

resztki z obiadu się nie zmarnują ;) Składniki: 3-4 ziela angielskie korpus z pieczonego kurczaka/kury skóry skrzydełka szyjka 2-3 kawałki suszonych grzybów 2 duże marchewki 2 pietruszki 1 por 2 cebule łupina z 1 cebuli pół selera 2 listki laurowe około 6-10 ziarenek pieprzu około 3 łyżek sosu sojowego 1,5litra wody Wykonanie: 1. Korpus z pieczonej kury/kurczaka(...)Gotuj około godziny. 7. Dopraw sosem sojowym i w miarę potrzeby solą i pieprzem 8. Gotowy wywar przecedź przez sito lub gazę. Kości wyrzuć. Warzywa dodaj do talerzy, zrób sałatkę, pasztet. 9. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. lanymi kluskami bądź makaronem. 9. Jeśli to ma być makaron - użyj nitek by uniknąć marudzenia wspólników do zjedzenia rosołu z pieczonego kurczaka

U Fiolki
Zupa krem z zielonych warzyw 156

czasie wyjąć ćwiartkę/skrzydełka, doprawić rosół solą i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Następnie wyjąć liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu, czosnek, cebulę i por. (wyrzucić lub wykorzystać w inny sposób - do tej zupy nie będą już potrzebne). Do gotującej się zupy wrzucić pokrojone ziemniaki, chwilę pogotować (około 5 minut) i dodać brokuły, fasolkę szparagową(...)kremowej zupy. Z dodatku gorgonzoli można zrezygnować. Groszek konserwowy można zastąpić mrożonym. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie . Zupę podaj z Domowymi grzankami ziołowymi Domowe grzanki ziołowe do zup i sałatek

Gospodyni Miejska
Placuszki z indyka i warzyw, ciekawy i pyszny smak 113

dużych oczkach, lekko obsypać solą. Zostawić na 15 minut, zlać z nich wodę. Mięso indyka pokroić na cienkie paski, wrzucić do miski. Na patelni rozgrzać masełko i wrzucić pokrojony por, smażyć aż lekko zmięknie. Dodać osączoną cukinię i smażyć chwileczkę, mieszając co chwilkę. Zdjąć z patelni i dodać do mięsa. Teraz czas na przyprawy – oregano, bazylię, ostrą i słodką(...)piec te placuszki w żaroodpornym naczyniu z odrobiną masła. W nagrzanym piekarniku do 200 C 20-30 minut, aż lekko nabiorą złotego koloru. Będą wtedy mniej kaloryczne Serwować z sałatką, frytkami

Kuchnia Pokoleń
Zupa musztardowa krem 177

dijon, sarepską, rosyjską itp. 3 jajka 200 ml śmietany 30% sól, pieprz, majeranek, liść laurowy… opcjonalnie kilka plasterków boczku Warzywa na zupę kroimy na drobne kawałki. Cebulę i por można przesmażyć chwilkę na oliwie z oliwek albo tłuszczu zwierzęcym. Warzywa (z kością, jak masz) gotujemy około 30-40 minut, następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i przyprawy i gotujemy kolejne(...)więc najlepiej nie łączyć jej z innymi bogatymi w węglowodany posiłki. Choć może zabrzmi to dziwnie, taka zupa nadaje się także na pożywne śniadanie (jak masz dość jajecznicy czy sałatek). Ze względu na ziemniaki i inne warzywa, zupa ta nie jest niskowęglowodanowa i nie mieści się w diecie SCD , choć jeśli zamiast ziemniaków użyjesz więcej selera, marchwi i podobnych warzyw

PaleoSMAK
Smażony camembert z żurawiną na liściach szpinaku 101

magiczne danie: Do sałatki szpinakowej potrzebować będziemy oczywiście świeży szpinak :) A poza tym: czerwoną cebulę, żółte pomidorki koktajlowe, oliwę z oliwek, łyżkę octu balsamicznego (ważny składnik) i zioła do sałatek (Madzia użyła takiej gotowej mieszanki co to się nazywa "sos sałatkowy paprykowo-ziołowy" firmy Culineo). Szpinak, myjemy, pomidorki kroimy na ćwiartki, cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy całą resztę, mieszamy(...)rozpuścił. I podajemy z żurawiną. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
PASZTECIKI Z MIĘSEM I CZARNYM SEZAMEM /Bezglutenowe i Tradycyjne. 191

sezamu mają delikatnie orzechowy posmak. Dodają potrawie odrobinę magii, taką bajeczną osłonkę. Niby maleńki szczegół, a zmienia smak i wyciąga z niego coś więcej niż to co do tej pory poznaliśmy. Rewelacyjnie prezentuje się na podpieczonej, złocistej skórce - jeszcze lepiej "prezentuje się" w ustach. A nie dość, że jego słodkawy smak już kusi, to jest jeszcze druga - chyba jeszcze lepsza(...)dobrego w czarnych ziarenkach.  "Ekologiczne ziarno czarnego sezamu BIO. Bogate źródło dobrze przyswajalnego wapnia. Doceniany przez wszystkich dbających o zdrowie, urodę i dobre samopoczucie. Polecane jako dodatek do sałatek, deserów, wypieków np. chleba na zakwasie. Ekologiczny niełuskany czarny sezam wyróżnia się wysoką jakością oraz specyficznym smakiem. Potrawy z jego dodatkiem uzyskują wyjątkowy aromat. Polecamy jako dodatek do ciast, deserów

Wypisz Wymaluj
Piersi z kurczaka w warzywach a’la ryba po grecku 2258

imprezie i zapewne zaskoczy nie jednego z gości :) Inne przekąski i dania na imprezę urodzinową, andrzejkową, czy Sylwestra znajdziecie tutaj: Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. oraz tutaj: Sałatki na Sylwestra – przepisy @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align(...)panierki olej do smażenia i 2 łyżki do farszu 7 dużych marchewek (ok. 1kg) 2 duże cebule (400g) 3 korzenie pietruszki (ok. 250g) mały kawałek selera (ok. 110g) kawałek pora (ok. 75g) 3 szklanki przegotowanej wody 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (słoieczek = 200 g koncentratu – najczęściej używam Pudliszki lub Dawtona) 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1-2 cytryny

Kulinarne Przeboje
Sałatka z brokułem 213

Sałatka z brokułem jest bardzo prosta w przygotowaniu i wymaga dosłownie kilku składników. Wszystkie składniki się idealnie ze sobą komponują tworząc niepowtarzalny smak. Sałatka ta to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Indycze żołądki w sosie śmietanowo - musztardowym 154

pysznie i w mig zostało zjedzone. Dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcie ;) Składniki: 70 dkg indyczych żołądków, 3 średnie marchewki, 2 średnie pietruszki, ćwierć średniego selera, pół małego pora, 3 liście laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego, 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu, sól, cukier, 150 ml śmietany (najlepiej kwaśnej, gęstej), 3 czubate łyżki musztardy, 2 łyżeczki mąki(...)powstałego sosu przełożyć żołądki i gotować przez kilka minut na niewielkim ogniu. Doprawić odrobiną cukru i ewentualnie solą. Warzywa można wykorzystać do przygotowania szybkiej sałatki, na przykład taką >KLIK!< Tak przygotowane żołądki można podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Żołądki są miękkie, a lekko musztardowy sos nadaje im wspaniałego smaku. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa z buraków z komosą ryżową i imbirem 148

Nie wiem jakie jest pochodzenie tej zupy. Przepis dostałam od Izy - mojej koleżanki z redakcji. Ponieważ zawierał składniki, które są bardzo często używane na Bliskim Wschodzie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Harira - pożywna zupa marokańska 119

Harira - to aromatyczna i bardzo pożywna marokańska zupa najczęściej podawana na kolacje w czasie Ramadanu. Nazwa pochodzi od arabskiego słowa harr حار - gorący. Zupa ma wiele

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
makaron z warzywami w trzech kolorach 100

W ubiegłym tygodniu Bakaliowy e-sklep BadaPak.pl wysłał do mnie paczkę pełną smakołyków. Wbrew pozorom jednak nie zawierała bakalii, za to znalazły się tam m.in. dwa

Eksperyment sobotni
Sałatka z szynką i ananasem 341

Sałatka z szynką i ananasem to oryginalna i bardzo smaczna sałatka. Jej przygotowanie nie wymaga zbyt wiele czasu i z całą pewnością zachwyci Was swoim smakiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka tęczowa z kiełkami kaszy gryczanej i fasolą azuki 146

Wczesna wiosna to dobry czas na kiełki. Mamy ochotę na coś zielonego, ale nowalijki dostępne w sklepie o tej porze roku są sztucznie pędzone i niezdrowe. Jeśli zrobimy sobie kiełki z ekologicznych nasion, to nie będziemy musieli się martwić. Ważne, żeby nasiona pochodziły z zaufanego źródła. Ponieważ kupuję wszystko w internecie kiełkownicę do kiełków, kaszę niepaloną do skiełkowania i fasolę(...)przyswajalna. Koniecznie musi to być jednak niepalona ekologiczna kasza gryczana,bo palona nie wyrośnie a zwykła może nie być taka zdrowa. Co można zrobić z taką skiełkowaną gryką? Polecam sałatkę, do której dodałam też pyszną fasolę azuki (można ją zastąpić czerwoną fasolą gotowaną lub z puszki). Składniki: garść sałaty lub roszponki 100 g skiełkowanej niepalonej kaszy gryczanej pół puszki kukurydzy

Ugotowane pozamiatane
Na Świątecznym stole-Wielkanocne menu 155

Świąt pozostało już tylko 10 dni - najwyższa pora pomyśleć co przygotować dla kochanej rodzinki  i gości. Święconka, świąteczne  śniadanko, obiadek, przekąski i słodkości. Trochę tego jest... Święconka: przede wszystkim jajka, baranek z masła, chlebek, wędlina- kiełbaski, jakaś dobra szyneczka, ciasto: wielkanocna babeczka, sól, chrzan, te wszystkie potrawy mają symboliczne znaczenie i muszą się znaleźć w święconce, dekoracyjnie można(...)cebulką, jajka w sosie wiosennym ( przepis podany wcześniej), jajka po szkocku (przepis podany wcześniej), pasztet świąteczny zapiekany, kiełbaska swojska biała, wędzona na gorąco, no i oczywiście pyszny świąteczny bigosik, sałatka gyros( przepis podany wcześniej), sałatka warzywna(wszyscy ja znacie), sałatka z selerem naciowym( przepis podany wcześniej). Świąteczny obiad: oczywiście Żurek(przepis podany wcześniej), i tym razem w chlebku, warzywa glazurowane

Kuchnia Beaty
Zupa brokułowa 149

zrzucić  zimowe okrycia i pokazać to co się ma do ukrycia. W związku z powyższym postanowiłam nieco odchudzić swoją kuchnię. Do brokułów przekonałam się dopiero po zrobieniu pysznej sałatki . Tym razem postanowiłam spróbować zjeść je na ciepło. Jako, że uwielbiam zupy , mój wybór padł na zupę brokułową. Był to strzał w dziesiątkę. Przepis na zupę powstawał w czasie(...)kukurydza konserwowa 5 szt. ziela angielskiego 3 liście laurowe kurkuma sól, pieprz Sposób przygotowania: Mięso zalewamy 2,5 litra wody. Zagotowujemy. Ściągamy szumowiny. Włoszczyznę obieramy i ścieramy na tarce. Pora wkładamy w całości. Dodajemy ziele i liście laurowe. Gotujemy wywar przez ok. 30-45 minut. Wyjmujemy mięso, dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy z powrotem do zupy. Brokuły dzielimy

Pobite gary Barbary
Spaghetti z czosnkiem, oliwą i peperoncino czyli Aglio e olio 169

lubisz czosnek, to jest danie dla Ciebie. Nie poznałam do tej pory nikogo, kto by nie zachwycał się prostotą i smakiem tego dania. Typowo włoska propozycja, tam nauczyłam się je przyrządzać, jest to tradycyjne i bardzo popularne zestawienie składników. Dla dwóch osób - 250 g spaghetti Barilla (jeden z najlepszych na rynku) - 8-10 dużych ząbków czosnku - 2-3 pomidory(...)wrzuć na patelnię i zalej oliwą z oliwek, posól, ok. dwie szczypty. Z pomidorów usuń środki, pokrój skórki w/g uznania,  w kostkę lub w paski. Środki użyj do sałatki. Posiekaj drobno natkę pietruszki.Umyj, porwij i odsącz sałatę, dodaj do niej środki z pomidorów.Dopraw w/g uznania, ja swoją polałam olejem z dyni (2łyżki), lekko posoliłam i polałam octem jabłkowym

Pasje Jolki