sałatka z porem - 2550 przepisów (strona:121/170)

Kolorowa surówka obiadowa z kukurydzą 164

Dopełnieniem każdego drugiego dania jest pyszna surówka, która moim zdaniem powinna cieszyć nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Staram się by moje surówki były kolorowe. Dziś

Słodkie okruszki
Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie 283

łososiem   Pieczone pierogi z mozzarelą i pomidorami Pieczone pierogi z kapustą i grzybami RYBA Zapiekana ryba pod kapustą  Pieczony pstrąg Ryba w ziołowej panierce Pieczony łosoś z porem i pomarańczą Ryba po grecku ŚLEDZIE Śledzie z cebulką Śledzie z jabłkiem Śledzie w śmietanie z koperkiem  Śledzie pod pierzynką Śledzie z papryką i ogórkiem SERNIKI Sernik z łezką(...)Śmietanowiec z galaretkami Ciasto czekoladowe z orzechami i jabłkami 3bit bez pieczenia King bez pieczenia Ciasto cappuciono Ciasto Kilimandżaro MIĘSA Schab ze śliwką Pieczeń z warzywami Pieczeń z żurawiną SAŁATKI Sałatka jarzynowa tradycyjna Sałatka z tuńczykiem Sałatka z zupek chińskich Sałatka z kurczakiem w pomarańczach Sałatka z kurczakiem i winogrono Sałatka serowo - czosnkowa ZUPY Barszcz czerwony z domowym makaronem

Lena Gotuje
Pieczeń wołowa z rostbefu (wolnopieczona) 237

Moja pierwsza pieczeń wołowa z rostbefu była kompletną klapą. Mięso miało być rarytasem, a niestety rozczarowywało – było wypieczone i „żuwaczne”. Minęło od tamtej pory sporo czasu i podjęłam wyzwanie ponownie. Tym razem upiekłam rostbef w bardzo niskiej temperaturze. Wolnopieczona wołowina okazała się dokładnie tym, czego szukałam. Delikatna, miękka, różowa w środku, w smaku przypominająca średnio wysmażony stek(...)sosem na bazie czerwonego wina w którym marynowaliśmy mięso. Z resztek takiej pieczeni możemy przyrządzić pyszne kanapki (np. z sosem chrzanowo-majonezowym, ogórkami konserwowymi, rukolą i musztardą) lub sałatkę. Pieczeń wołowa z rostbefu (wolnopieczona): 1 – 1,5 kg kawałek rostbefu bez kości 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku 2 ziarna jałowca (można zastąpić zielem angielskim) 1/3 szklanki

Poezja smaku
Grillowany pstrąg łososiowy z odzysku podany na miksie sałat z opiekanymi ziemniaczkami 153

moment jest dobry by dietę wzbogacić o ryby. Składniki (dla 2-3 osób): ok 1/2 kg fileta z pstrąga łososiowego  4-5 sporych ziemniaków (gatunek na frytki) kolorowa sałatka  przyprawa do grilla ziołowa pieprz cytrynowy sól, pieprz 1/2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Osuszoną rybę nacieramy solą, pieprzem cytrynowym i odrobiną ziołowej mieszanki grillowej. Skrapiamy oliwą i odstawiamy(...)jednej strony. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. U nas była to surówka oparta na miksie sałat, o której wspomnę coś więcej niebawem. Jako, że sezon grillowy najwyższa pora rozpocząć rybę tę do grillowania tradycyjnego gorąco polecam. Pyszności i do tego zdrowe

Kuchnia po mojemu
"Zupki instatnt też się nadadzą!" i śnieżne uwięzienie. 268

spożycia. W odmętach i czeluściach tychże szafek znalazłam mnóstwo zupek instant, które wypadałoby już zjeść. Albo w jakiś sposób przetworzyć, by do spożycia się nadały. Na pierwszy ogień poszła sałatka z zupek chińskich, którą w kolejnych postach gdzieś umieszczę. No tak, ale co w takim razi z pozostałymi paczkami? - Zjadłbym jakiś makaron, taki wiesz, smażony, jak czasem robisz. - Dajże spokój(...)miał swój smażony makaron z mięsem i warzywami. MAKARON SMAŻONY Z MIĘSEM I WARZYWAMI z zupek instant /przepis autorski;/ 3 zupki instant (dowolne) 2 papryki: czerwona i zielona 1 por pęczek pietruszki 1 ogórek zielony 2 pomidory woda przegotowana 300-400g mięsa mielonego Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych, kroję w średniej długości paseczki. Por  kroję w talarki. Pomidory

W kuchni Karmel-itki
Zimowa sałatka z radicchio 172

nieco egzotyczny produkt, czasem jednak pojawia się marketach; kiedy ma to miejsce, zawsze wrzucam kilka okrągłych główek do koszyka, dobierając też kilka produktów, którymi możemy cieszyć się o tej porze roku – stąd nazwa, choć kolorowa mozaika wydaje się być zaprzeczeniem tego co mamy za oknem. Jeżeli nie uda Ci się znaleźć radicchio, spróbuj wykorzystać zwykłą cykorię, a w ostateczności możesz(...)pokrój w wąskie paseczki. Mandarynkę obierz i podziel na segmenty. Kiwi obierz, najpierw przekrój wzdłuż na ćwiartki, a potem w plastry. Orzechy połam na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki sałatki wrzuć do miski, polej dressingiem i dokładnie zamieszaj. Pozostaw na moment do przegryzienia, po czym podawaj. Sałatka prezentuje się bardzo ładnie, serwowana w liściach radicchio

Roślinna - blog wegański
Surówka z selera naciowego i papryki 150

Zdrowa, soczysta, chrupiąca i bardzo smaczna surówka z selera naciowego, papryki i jabłka. Idealna do obiadu, do schrupania na drugie śniadanie lub na zdrową kolację. 

Kuchcik gotuje
PROSTA SURÓWKA Z BIAŁEJ RZODKWI 189

Ta surówka nie dosyć, że jest prosta i pyszna, do tego jeszcze bardzo zdrowa. Bo rzodkiew zbawiennie wpływa na skórę, włosy i paznokcie.  Korzystne działanie

Walijskie Pichcenie
Sałatka z bobem, warzywami i fetą 95

Moja babcia, jak ktoś nie chciał jeść warzywa, mówiła, że jarzyny mają zęby i kolą w podniebienie spożywającego. Do tej pory prześladuje mnie widok zębatej marchwi ponuro rechoczącej w okolicach podniebienia. Podobno do smaku warzyw trzeba dorosnąć lub zwalczyć w sobie wstręt. Ja się nie znam, ja nigdy problemu z nimi nie miałam, no może poza okresem przedszkolnym, kiedy serwowano(...)później, ale za to zdrowsi. W miarę rozwoju moich umiejętności kulinarnych nauczyłam się, że jak się ładnie poda, to najwięksi oportuniści spożywają je aż miło popatrzeć. Dziś pokażę wam sałatkę z bobem i znienawidzonymi przez niektórych buraczkami, że o „wstrętnej” kalarepie nie wspomnę. Do tego sos bazyliowy, fajne podanie i możemy z mściwą satysfakcją patrzeć, jak naród spożywa. Ponieważ

ladykitchen
Kulki z tuńczyka na ananasie 173

Przedstawiam Wam wspaniałą i bardzo smaczną przekąskę, która idealnie nadaje się na Wielkanocny stół, ale także na każdą inną imprezę. Smakuje wyśmienicie i wygląda bardzo ciekawie

Codzienne Gotowanie
Tabbouleh ze szczawiem i wiosennymi ziołami i o ogrodzie moich marzeń 190

ogród po prostu musiała być moja! To mój pierwszy krok do realizacji marzenia - od ziół w doniczkach na okiennym parapecie, do ogrodu z marzeń :) Książka podzielona jest na  pory roku , zaś te z kolei na działy poświęcone  poszczególnym uprawom , od popularnych roślin jak pomidory, marchew czy fasola, po te mniej znane, np. jarmuż, lub trudniejsze w uprawie(...)jeszcze w sprzedaży (bo jednak maj już się kończy). Na szczęście kupiłam szczaw na targu i przygotowałam dwa przepisy z książki - francuską zupę szczawiową  (już wkrótce) oraz dzisiejszą sałatkę z kaszy bulgur z wiosennymi ziołami, wariację na temat sławnego libańskiego tabbouleh. Wcześniej nie pomyślałabym o tym, aby dodać szczaw na surowo do sałatki, więc jest to dla mnie odkrycie

Chilli Czosnek i Oliwa
Warsztaty Akademii Smaku Sokołów i siedleckiej Brofaktury 123

orzecha włoskiego Nie przepadam zbytnio za piwem, ale muszę przyznać, że te siedleckie bardzo mi przypadły do gustu. Moim numerem 1 został Mlecyk. Po wizycie w Siedlcach przyszła pora by wyruszyć do Dworku Ziemiańskiego znajdującego się w Woli Suchożebrskiej, gdzie gości Akademia Smaków Sokołów. Czekał tam na nas piknik, leżaki, pyszne piwa z całego świata i niezastąpiony Szef kuchni Dominik(...)warsztaty zjechali z całej Polski. Pogoda była jak na zamówienie, mogliśmy, więc także co nieco poleniuchować na zielonej trawce. W trakcie warsztatów przygotowaliśmy: orientalnego szaszłyka z rostbefu wołowego z sałatką z ogórka i marynowanej białej rzodkwi marynowaną w piwie polędwicę wołową z chrupiącymi sałatami burgera  z wołowiny sezonowanej na sucho z dodatkiem redukowanego piwa słodowego Zapraszam do obejrzenia krótkiej

Kulinarne przygody Gatity
Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej 121

smakiem. Włoskie zioła są wspaniałą dekoracją kuchennego parapetu, aromat roznosi się po całym pomieszczeniu. Sprawia to, że z przyjemnością przygotowuje się posiłki, a pomieszczenie nabiera śródziemnomorskiego klimatu o każdej porze roku. Jak przechowywać zioła? Świeżo zebrane zioła przechowujemy w plastikowych torebkach, na dnie lodówki. Suszone przechowujemy w ciemnych pojemnikach, bez dostępu powietrza. Aby utrwalić smak ziół możemy wykorzystać(...)największą skalę uprawiana jest w krajach basenu Morza Śródziemnego, na mniejszą zaś np. w Polsce. Świeże liście, dzięki swojej pikantności i słodyczy w smaku przypominają goździki. Doskonałe do np. sałatki Caprese, odzwierciedlającej włoskie barwy: liście bazylii, plastry mozzarelli z mleka bawolego i plastry dojrzewających w słońcu pomidorów, skropione najlepszej jakości oliwą z oliwek. Niezastąpiona w popularnym pesto genovese pochodzących

Moja smaczna kuchnia
Sałatka Danusi 87

babci zrobi :) Zresztą oczywistą oczywistością jest, że babcie robią najlepsze sałatki. Więc przepis znaleźć się musi :) Sałatka - mimo że nie wyględna - to pyszna :) No to może zacznijmy od tej sałatki, pozostałe pyszności z dzisiejszego dnia w kolejnych wpisach. makaron "łezki" - taki w kształcie ryżu 3 jajka 4 ogórki kiszone groszek konserwowy wędlina sól, pieprz majonez No i sprawa prosta: makaron(...)dodać pokrojona w kostkę paprykę. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture