jasnobrązowej, gładkiej korze zwijającej się w cienkie rurki zwane laskami i najbardziej popularny cynamonowiec chiński tzw. kasja , którego kora jest gruba i szorstka. Korę zbiera się w czasie pory deszczowej. Najcenniejsza bo najbardziej aromatyczna jest ta pozyskiwana z najstarszej części drzewa, czyli pnia do wysokości 2m. W czasie procesu suszenia zwija się sama w znane nam dobrze rurki. Swój aromat(...)krwionośnego, obniża ryzyko cukrzycy, działa przeciwbakteryjnie, rozgrzewająco i pomaga pielęgnować urodę. W kuchni Orientu cynamonu używa się do przyprawiania potraw słonych, dziczyzny, duszonego mięsa i warzyw. Marokańczycy przyprawiają nim sałatki, Meksykanie aromatyzują herbatę, a Europejczycy stosują do słodkich dań. Wzbogaca swym aromatem strudel jabłkowy, gruszki, desery i musy. Dodawany jest do piernika i grzanego wina. Doskonale się komponuje z wanilią
Wiem co jempożywne, więc nadaje się idealnie na takie sytuacje. Wrzuciłam zdjęcie na fb i zostałam poproszona o dokładny przepis, no i okazało się, że jakimś tajemniczym sposobem pominęłam do tej pory spaghetti na blogu, a to jedno z naszych ulubionych dań przecież! No więc dziś jest ten wielki dzień ;) "dzień po pasta day 2015", kiedy super ekspresowe i przepyszne spaghetti ląduje(...)duże ząbki czosnku, garść oliwek, 2 duże łyżki suszonej bazylii, - dodajemy łyżeczkę oleju i mieszając od czasu do czasu pozwalamy sosowi gęstnieć. W międzyczasie szykujemy talerze, jakieś sałatki, pomidorki i co tam chcemy do przegryzania i popijania, wykładamy makaron na talerze, polewamy gotowym sosem, posypujemy jeszcze prażonym słonecznikiem albo płatkami drożdżowymi albo niczym, bo ktoś nie lubi "śmieci
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEtego spodziewalam. Totalne niepowodzenie! I wlasnie wtedy odkrylam sekret udanego sufletu, ktory tkwi w prawidlowo ubitej pianie, ktora dodajemy do ciasta tuz przed nalozeniem go do foremek. Od tamtej pory suflet mi nie straszny i po dzis dzien robie go bez strachu, ze nagle opadnie jak jesienne liscie z drzew.Suflet ziemniaczanyskladniki na 3 porcje300g maczytych ziemniakow3 jajka50g szynki25g parmezanu60g maslasol(...)pieczemy przez 20-25 minut. Suflet powinien sie ladnie zrumienic. W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika!Prawidlowo zrobiony suflet nie powinien nam upasc po upieczeniu.Podajemy ze salatka np z rukoli i parmezanu lub z mlodego szpinaku.Smacznego!Przepis zamieszcaam w ramach zabawy "Ziemniaczany sezon 2009" zorganizowanej przez Olge z blogu Smak imprezy
Przysmaki Karolkiktórego akcja zawitała po raz drugi zgłosiliście 28 przepisów, z czego zaakceptowałam 27 (u jednego z blogerów zabrakło banerka i mimo pisania prywatnej wiadomości, nie doczekałam się do tej pory odpowiedzi), a na Durszlaku, na którym akcja pojawiła się po raz pierwszy, zgłosiliście 46 przepisów (wszystkie zaakceptowane). Zaproponowane przez Was dania były bardzo różnorodne - wytrawne i deserowe, dania główne, śniadaniowe(...)przez kogo są pisane, szczególnie ci w Was, którzy mają problemy z górnymi drogami oddechowymi i cukrzycą. ---------- Przepisy zgłoszone do akcji w Mikserze Kulinarnym: Czosnkowo-miodowe podudzia kurczaka Sałatka z pieczonych buraków z pomarańczami Pieczona pierś indyka w smakach Podlasia Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" Zimowa chata bartnika i "Lato leśnych ludzi" Piernikowo-serowy torcik
Weekendy w domu i ogrodzieszczegółowo nad właściwościami jedzenia, pozostawiając to specjalistom. Jednak dla awokado chcę zrobić wyjątek. Odkryłam zalety tego wspaniałego owocu, gdy parę lat temu szukałam sposobów na obniżenie cholesterolu. Od tamtej pory awokado weszło na stałe do jadłospisu mojej rodziny. Oprócz kwasów tłuszczowych obniżających poziom złego cholesterolu, awokado ma mnóstwo innych zalet. W sumie wyczytałam, że: - pomaga obniżać ciśnienie krwi, - zapobiega skokom(...)przez co obniży ich kaloryczność. Tak naprawdę (jak zawsze w kuchni), to tylko kwestia fantazji i smaku. Smacznego! Z awokado polecam także: Babka czekoladowa z chili, czyli Ostra Babka Sałatka Ale Meksyk z pikantnym sosem Pasta jajeczna z awokado
Pełny talerzUwielbiam białą rzodkiew. Często jem ją „od tak” lub robię z niej surówki, dodaję ją do różnych sałatek, a nawet past. Dziś zapraszam Was na prostą i smaczną surówka z białej rzodkiewki (z majonezem). Spróbujcie. Surówka z białej rzodkiewki (z majonezem) Surówka z białej rzodkiewki (z majonezem) 2016-05-15 22:05:41 Write a review Save Recipe(...)higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na 2 porcje) 1 biała rzodkiewka (około 300 g przed obraniem) 1 średnia marchewka 1 cm pora 1 jabłko 1 łyżka majonezu Folwark 3 łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku Przygotowanie Rzodkiewkę, marchew i jabłko (u mnie średniej wielkości) obieramy i trzemy na tarce
Słodkie okruszkiściennymi malowidłami i wygodną antresolą. W menu znajdziecie swojskie dania słowiańskie – kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej i polskiej. Wina natomiast królują tu gruzińskie. Miejsce w sobotni mroźny dzień w szczycie pory obiadowej znaleźliśmy bez trudu, choć w t.zw. sezonie nie koniecznie byłoby to łatwe. Z ciekawością studiowaliśmy kartę dań, dokonując trudnego wyboru w bogatej zróżnicowanej ofercie. Zaczęliśmy od zup. Juszka ukraińska(...)się wołowy ozór w sosie chrzanowym. Był mięciutki, wręcz rozpływał się w ustach a chrzanowy sos był doskonale zrównoważony. Interesującą stroną SerVantki są dodatki ( wybraliśmy puree ziemniaczano – groszkowe ) i sałatki (jedna była chyba z dżemem). Wszystko to jest ładnie podane i ładnie garnirowane z użyciem fragmentów owoców, niektórych bardzo egzotycznych. Popiliśmy to doskonały czerwony gruzińskim winem. Na deser zdecydowaliśmy się
Smaki Ewykaszy. Jednak jest ona na tyle wdzięcznym produktem, że nie musicie zastępować nią w diecie jedynie kasz, makaronów czy ryżu. Doskonale sprawdzi się jako baza ciastek, deserów, zup czy sałatek a nawet kotletów. Eksperymentujcie i dzielcie się swoimi przepisami na komosę. Dlaczego warto jeść quinoa (komosę)? Ponieważ jest bogatym źródłem błonnika, białka i kwasów tłuszczowych w tym omega(...)informacja szczególnie dla panów, bo kilku kolegów męża pytało się gdzie kupić np chia. Czyli drodzy panowie, szukamy najbliższego sklepu ze zdrową żywnością, który mam nadzieję, będzie od tej pory przez Was częściej odwiedzany Komosa jest pyszna, banalnie prosta do przygotowania. Do tego wychodzi idealnie sypka Drukuj Komosa ryżowa – quinoa jak gotować oraz własciwości window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki
Mieszam w GarnkuDzisiaj prezentuję Wam przepis na prostą w wykonaniu sałatkę na różne imprezy i wydarzenia. Jej składniki są łatwo dostępne i popularne. Zapraszam do krojenia :) Składniki: 1 puszka ananasa 1 słoik selera 1 puszka kukurydzy 20 dag sera żółtego 20 dag szynki por majonez sól, pieprz Wykonanie: Do miski wrzucić seler i kukurydzę oraz pokrojone w kostkę: plastry ananasa, sera żółtego
Pasja SmakuUff jak gorąco. Na dworze ledwo da się wytrzymać, ale jakkolwiek by było mamy wreszcie lato. Już pierwszego dnia powitało nas gorącym, parnym, odrobinę burzowym powietrzem
Ratunku obiadUwielbiam łososia pod każdą postacią, więc przepisy z łososia często pojawiają się na moim blogu. Łosoś wędzony na zimno czy ciepło to wyrafinowany i smakowity składnik przekąsek , sałatek , świetny do sosów i na kanapki. Bajgle z wędzonym łososiem i serkiem philadelphia są przepyszne. Delikatne w smaku z dodatkiem kaparów są pochłaniane jeden za drugim. Przepisy z łososia to proste dania(...)bufetowe. Małe kanapeczki z gremolatą udekorowane plastrami łososia to domowa tradycja. Tatar z łososia z buraczkami to kolejna przekąska na zimno. Zabłysłam nią kiedyś na Sylwestra i od tej pory często ją przyrządzam. Kolejne przepisy z łososiem, z których często korzystam to przepisy na torty kanapkowe . To bardzo elegancka zimna przekąska, u mnie bardzo często pojawiająca się na rodzinnych
codojedzeniasposób produkcji i niepowtarzalny smak: Ser Comté www.frenchcheeseclub.com Jest to rodzaj sera twardego produkowanego z krowiego mleka. Ma jędrny, zwarty miąższ koloru żółtego. Smak i zapach sera zależą od pory roku, w której jest produkowany. Latem ser jest żółty, bardziej aromatyczny w smaku. Zimą ma barwę kości słoniowej i orzechowy smak. Charakterystyczne są niewielkie oczka, powstające w trakcie dłuższego leżakowania(...)warzyw. Świetnie komponuje się na desce z owocami oraz orzechami. Stanowi również samodzielną przekąskę, jak i z bagietką i oliwkami (to mój ulubiony zestaw przekąskowy). Dodawany jest do zielonych sałatek, sosów oraz zapiekanek. Najlepiej smakuje z czerwonym, kalifornijskim winem. Proponowane wina Wina żółte z Jury – château-chalon lub arbois. Białe wytrawne chardonnay, np. chablis albo pouilly-fuissé. Do serów
gutfutnadzieję, że będzie dobrze. Nadchodzi ta prawdziwa jesień, nie z pięknym słońcem i uroczą aurą, a z deszczem, słońcem za chmurami i zimnem. Mam nadzieję, że podołam tej porze roku i nie popadnę w wir choroby, mam nadzieję, że nie pogłębi się ona przez najbliższy czas - trzymajcie kciuki! Chcę dobrze przygotować się na nadchodzące święta i urodziny, moje i Dominika(...)chodzić? Niczym... więc pobiegnę dla tych, którzy nie mogą :) We wrześniu udało mi się opublikować 6 przepisów (ach, ten urlop!): Dania obiadowe/zupy: Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska Krem z pieczarek Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro Zupa pieczarkowa z makaronem Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym Inne: Dżem brzoskwiniowy z cynamonem, imbirem
Cooking Monsternadzieję, że będzie dobrze. Nadchodzi ta prawdziwa jesień, nie z pięknym słońcem i uroczą aurą, a z deszczem, słońcem za chmurami i zimnem. Mam nadzieję, że podołam tej porze roku i nie popadnę w wir choroby, mam nadzieję, że nie pogłębi się ona przez najbliższy czas - trzymajcie kciuki! Chcę dobrze przygotować się na nadchodzące święta i urodziny, moje i Dominika(...)chodzić? Niczym... więc pobiegnę dla tych, którzy nie mogą :) We wrześniu udało mi się opublikować 6 przepisów (ach, ten urlop!): Dania obiadowe/zupy: Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska Krem z pieczarek Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro Zupa pieczarkowa z makaronem Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym Inne: Dżem brzoskwiniowy z cynamonem, imbirem
Cooking Monsterposiada właściwości przeciwzapalne - na lśniące włosy i mocne paznokcie To oczywiście nie wszystkie zalety czosnku niedźwiedziego, warto docenić jego walory kulinarne. Wprost niezastąpiony do mięs (również dziczyzny), ryb, serów, sałatek, zup, sosów, nalewek… i nie tylko. Niedźwiedzie pesto zadomowiło się w mojej kuchni na stałe. Składniki: - świeże liście czosnku niedźwiedziego - ziarna słonecznika - różowa sól himalajska - parmezan (lub Grana Padano(...)nadaje, ale ja używam – do makaronów, mięs, ryb, serów, wędlin, jajek, kasz, ryżu… i nie tylko. Wybornie smakuje nawet z pajdą chleba. Ponieważ właśnie teraz jest najlesza pora zbioru czosnku niedźwiedziego warto ten okres wykorzystać. Czosnek niedźwiedzi można również suszyć,, mrozić i kisić. Na zimę będzie jak znalazł. Gorąco polecam, a w najbliższym czasie kolejne przepisy z czosnkiem niedźwiedzim
mojewypiekiinietylko