Nie każdy wie, że podczas przygotowywania potraw ważnym elementem jest odpowiedni dobór składników. Surówka z ogórka i papryki, mimo swojego apetycznego wyglądu, należy niestety do tych
mojewypiekiinietylkoROSÓŁ WOŁOWY / BEEF BROTH Z przepisem na rosół jest tak samo jak z przepisem na sałatkę jarzynową – każdy ma swój. Dzisiaj zrobimy wołowy, który poza kilkoma szczegółami nie różni się specjalnie od każdej innej wersji rosołu w moim wykonaniu. Dobry, klarowny rosół zajmuje bardzo dużo czasu, ale wart jest każdej godziny wolnego gotowania, czekania. Składników niewiele, ale czasu potrzeba(...)need a lot of time. Either way – cooking is the pleasure of eating SKŁADNIKI: 0,5 kg wołowiny z kością (porcja rosołowa) 1 włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por) 5 kawałków selera naciowego 1 średnia cebula 1/2 główki czosnku ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, kostka rosołowa, pepperoncino INGREDIENTS: 0,5 kg beef with bone (stewing portion
Martyna CooksROSÓŁ WOŁOWY / BEEF BROTH Z przepisem na rosół jest tak samo jak z przepisem na sałatkę jarzynową – każdy ma swój. Dzisiaj zrobimy wołowy, który poza kilkoma szczegółami nie różni się specjalnie od każdej innej wersji rosołu w moim wykonaniu. Dobry, klarowny rosół zajmuje bardzo dużo czasu, ale wart jest każdej godziny wolnego gotowania, czekania. Składników niewiele, ale czasu potrzeba(...)need a lot of time. Either way – cooking is the pleasure of eating SKŁADNIKI: 0,5 kg wołowiny z kością (porcja rosołowa) 1 włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por) 5 kawałków selera naciowego 1 średnia cebula 1/2 główki czosnku ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, kostka rosołowa, pepperoncino INGREDIENTS: 0,5 kg beef with bone (stewing portion
Martyna CooksJestem trochę odmieńcem co do mojego prywatnego jedzenia. Są rzeczy jakich w życiu nie zjem i nie spróbuję. Jednak jak to się mawia - nigdy nie mów nigdy! Jadłam Pyszną sałatkę Najsztuba z ziemniakami i wątróbką z dorsza, krwistego steka z sezonowanej wołowiny, nawet przepiórki. Co tego dnia jedliśmy przygotowywaliśmy wspólnie, pod czujnym okiem wspaniałych kucharzy takich jak Jerzy Sobieniak, Jakub(...)czym ;) Z serii "warzywo przewodnie" czyli mikrofon z marchewki i przedstawienie się wszystkich biorących udział. Nasze menu, jakie mieliśmy okazję przygotować, a następnie delektować się... Pora na gotowanie i przepyszną zabawę! No i ostatnie zdjęcie, gdzie załapał się również mój osobisty tester i szofer. Czyli mój kochany mąż, który wspiera mnie w moich pasjach
Malinowe Pocałunkiminut jeśli jestem w stanie tyle czasu w ogóle wygospodarować rano a jedzenie gotuję o 5 rano albo koło północy. Nigdy w ciągu dnia, nigdy o normalnej porze. Więc wstałam rano, zrobiłam śniadanie, cyknęłam fotę i pędem do pracy. Gwarantuję Wam, że na przygotowanie tego śniadania nie potrzebujecie więcej niż 10 minut a smak.. oooo kochani! Lepszego nie znam(...)kostkę a cebulę w cieniutkie piórka, natomiast fetę w kostkę. Wszystkie składniki układam na talerzu wedle uznania. Składniki dressingu mieszam do uzyskania możliwie jednolitej struktury. Gotowym dressingiem polewam sałatkę. Na wierzchu umieszczam jajko w koszulce a całość posypuję orzechami. Smacznego, Klaudia
Mango Papajalekarskiego robiliśmy po raz pierwszy. W zasadzie do głowy by mężowi nie przyszła gdyby nie mój pomysł na syrop z mniszka lekarskiego, czyli prezentowany wczoraj tzw. miodek majowy. Do tej pory mąż za nalewki z kwiatów nie brał się z założenia, ale po zeszłorocznym sukcesie nalewki z kwiatów czarnego mamy nadzieję, że z innymi kwiatami będzie podobnie. W trakcie przygotowywania inspirowaliśmy(...)podsuszone kwiaty z pokrojoną w plastry cytryną (1,5 sztuki w tym przypadku) zapełniły go do połowy. Dalej przepis idzie prawie jak w wierszyku z posta_trailera - pt.: Sałatka czy herbatka...? :) Zebrane najlepiej o poranku mniszki zalać w spirycie. Interesują nas oczywiście tylko żółte kwiaty, choć do rozdzielania ich od zielonych części jakoś nie było wielkiego zapału, więc do zalewu
Delicious TitbitsRzadko piekę wytrawne tarty, bo mój Mąż za nimi nie przepada. Ale że akurat wyjechał, postanowiłam sięgnąć do wcześniej upatrzonego przepisu z książki "Cała obfitość" Yotama
Chilli Czosnek i OliwaNajlepsza klasyczna mizeria, którą chyba każdy z Was zna, czyli sałatka ze świeżych ogórków. Pyszna i lekka, bo na jogurcie naturalnym, choć tą ze śmietaną nie pogardzimy (taką zajadałam się od najmłodszych lat). Dziś robię raz tak raz tak, szczególnie latem wybieram jogurt, jest lekko, tak jak lubię. Ciekawostka i mamy dip grecki: do wersji na jogurcie wystarczy dodać pokrojonego(...)koperku bardzo chętnie i często widziane na naszym rodzinnym stole:) Domowo, tradycyjnie, bez kombinowania, sprawdzona kuchnia Babci zawsze się sprawdzi. Jeśli macie ochotę możecie urozmaicić mizerię szczypiorem lub porem. Niektórzy nie wyobrażają sobie mizerii bez cebuli, taką wersję też jadłam i jest bardzo smaczna, polecam każdą wariację, nawet z chili, na maślance lub kefirze, zawsze wychodzi świeżo i smacznie
Zasmakuj Kuchnikulinarnej: rukola i koperek suszony. Co do rukoli- nigdy nie miałam nic przeciwko tej odmianie sałaty, chociaż też nie szalałam za nią jakoś specjalnie. Od pierwszego spróbowania sałatki z tuńczykiem, którą teraz wprost ubóstwiam, rukola zaczęła się pojawiać w moim menu zdecydowanie częściej, żeby nie powiedzieć "codziennie". Warto wspomnieć, że jest ona źródłem wapnia, żelaza, magnezu, kwasu foliowego(...)razem z solą czosnkową, stanowi świetny zamiennik dla curry i papryki do smażonego kurczaka- dla mnie to ciekawa, subtelna odmiana po wielu jego ostrych wersjach. Tyle moich refleksji- pora na konkrety. Porcja ze zdjęcia to 330kcal w tym 25g białka, 9g tłuszczu, 38g węglowodanów i 5,5g błonnika. SKŁADNIKI: 40g makaronu pełnoziarnistego spaghetti- przed ugotowaniem 70g łososia wędzonego
peanutbuttermonsterJedna z ulubionych zup wielu rodaków :) która musi być idealna i tu właśnie znajdziecie przepis na nią!. Najlepsza konsystencja zupy to coś pomiędzy wodnistym kapuśniakiem a
Kuchnia PROzdrowotnatylko przystawki. Dokładnie tak wygląda jeszcze w tradycyjnej restauracji z kuchnią kalabryjską np. Le Vie del Gusto w Reggio di Calabria. Dostajemy mnóstwo małych miseczek zawierających ‘nduję, oliwki, wędliny, sałatkę z fasoli, anchois, nadziewane pomidory i papryki, smażone i marynowane warzywa. Przystawki dobrze charakteryzują kuchnię kalabryjską. Jest trochę owoców morza, bo jesteśmy nad morzem. To region rolniczy więc mamy dużo(...)przyjść punkt 19:30, bo potem nie będzie miejsc Będąc na wakacjach w Kalabrii często też piknikowałam, co wynika z tego, że jestem trochę na bakier z włoskimi porami, kiedy się je. Jeśli chcemy jeść na mieście to najpierw rano jest tylko słodka buła, która nie jest dla mnie żadnym śniadaniem. O 12:00 jest obiad, podawany w porze
Ugotowane pozamiataneDzięki współpracy z firmą Symbio mam przyjemność poznawać nowe, wartościowe produtky, których do tej pory nie znałam i nie próbowałam, a które są bardzo zdrowe i warto je włączyc do swojego menu. Przykładem jest np. quinoa zwana również komosą ryżową. Jest to pseudozboże, którego możemy używać jako zamiennika ryżu, kaszy czy ziemniaków. Nie zawiera glutenu, posiada(...)orzechowy smak, moim zdaniem jest on bardziej "sezamowy". Świetnie się komponuje z pieczonymi warzywami. Każdemu, kto jeszcze nie próbował komosy ryżowej polecam spróbować, np w postaci pysznej i sycącej sałatki, którą możecie zjeść na ciepło lub zabrać ze sobą do szkoły/pracy :) Przepis dodaję do Wyzwania Kulinarnego jako "Nowy produkt w roli głównej". Porcja dla dwóch osób: Pół batata Duża
Zawsze głodna!balkonie ciepło, ciepło, wczoraj to nawet było gorąco…Wreszcie skończyła się zima przyszła wiosna od razu razem z latem. To jest zdecydowanie moja ulubiona pora roku. Kiedy świeci słońce, a lekki podmuch wiatru roznosi aromat rozgrzanych ziół i kwiatów to po prostu chce się żyć. Nie mogę się doczekać kiedy pojedziemy do Polski do naszego leśnego domku. Na razie(...)zeszłym roku po raz pierwszy wsiałam jarmuż. Jedliśmy go aż do późnej jesieni za nim jeszcze łodygi zdążyły zgrubieć. Takie młode liście jarmużu są bardzo smaczne i idealne na sałatki . Mam nawet czerwony rabarbar , który rozrasta się w porządną rozetkę ale jeszcze musi urosnąć. Wiosna przyszła późno i obserwuję to po moich balkonowych uprawach. Ale jak tylko zrobiło się ciepło
codojedzeniawówczas polecam zwiększyć porcję składników). Do przygotowania mojej sałatki użyłam sosu czosnkowego od Folwark . Bardzo lubię ten sos. Idealnie pasuje do pizzy, jako składnik sałatek lub dodatek do kanapek. Sałatka z kwaszonym ogórkiem, rzodkiewką i nutą czosnku 2016-04-22 09:32:58 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 4-5 rzodkiewek 3 średnie ogórki kiszone 1 średni ziemniak około 3/4 łyżki posiekanej pory sól i pieprz do smaku 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 czubata łyżeczka sosu czosnkowego Przygotowanie Kiszone ogórki i rzodkiewki tniemy w kostkę i przekładamy do przygotowanej miski. Dodajemy posiekaną
Słodkie okruszkimarginesie dodam, że kilka dni bez garów mnie trochę zasmuciło i jak się dorwałem do kuchni to oprócz tego kurczaka to zrobiłem jeszcze niesamowite ziołowe ślimaczki z boczkiem i sałatkę krabową. Ale o tym... w kolejnych wpisach-przepisach :) A tymczasem kurczak ma się tak: 400 g piersi z kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżeczki(...)się na mnie krzywo patrzy :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufacture