sałatka z por - 2535 przepisów (strona:138/169)

masło, margaryna czy mix 141

tłuszczu, jeśli jest go mniej to masło nie jest masłem. Następną ważna informacją jest fakt że prawdziwe masło nie może zawierać tłuszczów roślinnych w swoim składzie.A teraz pora na  złe strony masła dla naszego organizmu:Masło jest głównym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, ponieważ kwasy te znajdują się przede wszystkim w tłuszczach zwierzęcych.Tłuszcze te znajdują się również(...)zamiast smażyć, -smaż na oleju rzepakowym, - unikaj tłustych przekąsek, takich jak chipsy, krakersy, ciasteczka i produkty typu "Fast food", - jedz drób bez skóry, - wybieraj chude wędliny, - do surówek i sałatek używaj dresingów przygotowywanych na bazie olejów roślinnych, - do przygotowywania domowych wypieków używaj margaryny miękkiej lub oleju zamiast margaryny twardej. Pozdrawiam

NaKońcuJęzyka
Ziarnko do ziarnka. Granola w kawałkach. 174

drugiego.  Nie ma mowy o wyższości kawy nad karmelem, czy bezy nad pomidorami.  Wszystkie są równie ważne, jedynie częstotliwość, ilość i pora ich zjadania bywa różna.  Pora ziaren i kasz nastała dość dawno, ale nigdy nie była tak intensywna.  O tym, że nie ma dnia bez ziaren, płatków i kaszy nie ma już mowy.  Teraz(...)omega-3, pozostałą część stanowi kwas linolowy z grupy omega-6. witamina E (tokoferol) - 63mg/100g Doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia oraz przygotowywania sosów i dressingów do sałatek. Olej Beskidzki Spółki Bielmar jest dostępny w butelkach o pojemności: 0,5l, 1l, 3l i 5l. Więcej informacji na stronie producenta: http://www.bielmar.pl/produkt/olej-beskidzki-2/

KUCHARNIA
Cytryny i pomarańcze w syropie - do herbaty, do drinków, na przeziębienie i na... prezent :) 236

Pogoda nas w tym roku nie rozpieszcza, a prognozy na najbliższe dni też nie wyglądają najlepiej. Do tego niebawem Święta, więc wszyscy mamy pracy co nie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Madera, raj na Oceanie Atlantyckim 181

dzień oraz 17 - 19 stopni w nocy. Dla nas idealna na odpoczynek, nie za niska, nie za wysoka :) Największym zmartwieniem jest fakt, że od października do marca trwa "pora deszczowa" i średnio siedem dni w każdym z tych miesięcy to dni deszczowe. "Pikanterii" dodaje fakt, że niedawno, bo w 2010 roku, na wyspie miała miejsce klęska żywiołowa spowodowana przez obfite(...)Szaszłyk z kalmarów oraz langustynki z grilla wraz z dodatkami Fot. Smażone szprotki Fot. Estepada, czyli szaszłyk z mięsa wołowego marynowanego w czosnku, liściach laurowych i maderze (winie) Fot. Sałatka z McDonald's ;) Fot. I deser - uwielbiane przeze mnie lody!!! Obok jedzenia, podziwiania przyrody, najprzyjemniejsze w naszym pobycie były bezcelowe, niespieszne spacery (nie)utartymi szlakami i poznawanie tego miejsca

Taste Of My Day
Kohersen Mycook – wielofunkcyjny robot kuchenny z technologią indukcji 166

się mieli dzięki przyciskowi turbo i trwało to dosłownie tyle ile podałam. Z mąki jaglanej zaraz przygotowałam pyszny, domowy waniliowy budyń jaglany z owocami i orzechami, a do tej pory przeważnie szłam na łatwiznę i kupowałam budyń w torebce, a jak mi się chciało to przygotowywałam go z mąki pszennej. Jako domowy cukiernik i piekarz, który pieczywo piecze prawie każdego(...)wysiłku przygotujesz w domowej kuchni oszczędzając czas i pieniądze. Od przystawek przez dodatki po dania główne i desery Kohersen Mycook zajmie się wszystkim. Przygotuje smaczne zupy, dania główne, sosy, sałatki, potrawy dla niemowląt, pieczywo, ciasta, napoje a nawet drinki alkoholowe. Hiszpańska produkcja 50 letnie doświadczenie hiszpańskiego producenta – firmy TAURUS, w projektowaniu i tworzeniu urządzeń AGD gwarantuje wysoką jakość i niezawodność

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Konfitura z czerwonej cebuli – zabójcza! 288

Słodka, słona i wytrawna jednocześnie – nic tak nie smakuje. Przepisów na konfiturę z cebuli jest tyle co kucharzy i każdy z nas będzie z uporem maniaka

Karo in the Kitchen
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Włochy 150

stole powinny pojawić się dania z węgorza (anguilla) oraz solonego dorsza (baccala). Popularne są również anchois, kalmary, ośmiornica, małże i inne skorupiaki, na których bazie przygotowywane są przystawki, np. sałatki z owocami morza. Węgorz przyrządzany jest na wiele różnych sposobów w całych Włoszech, aczkolwiek obecnie staje się coraz mniej popularny. Il capitone, czyli smażony węgorz, chętnie jadany jest w Rzymie(...)wchodzi do domów przez komin. Według legendy Trzej Królowie zmierzający do Betlejem powiedzieli Befanie o narodzinach Jezusa, jednak zgubiwszy drogę, nie dotarła na czas do szopki. Od tej pory chodzi po domach i zostawia prezenty dla dzieci, na wypadek, gdyby jeden z nich okazał się Jezuskiem. Zostawia je w skarpetach, la calza, wywieszonych przez dzieci poprzedniego wieczora. Jeżeli dzieci były

Chilli Czosnek i Oliwa
Dlaczego ryby powinny być obecne w naszej diecie? Czy szkodzą? Które wybrać? 166

różnie, pomimo że cała rodzina je uwielbia. To chyba przyzwyczajenie: obiad = mięso... Jednakże staram się, aby ryby były przygotowywane na rozmaite sposoby i gościły w wielu potrawach, np. w omletach, sałatkach, czy chociażby jako przekąska z domowym chlebem. Wiem, że nie wszyscy zdają sobie sprawę - z obecności ryb w swojej diecie, dlatego przeczytajcie poniższy tekst. Jestem pewna, że jeśli za rzadko(...)świeże ryby w dniu, w którym zamierzamy je zjeść. Statystyki: Wiecie, że statystyczny Japończyk zjada rocznie około 65 kg ryb, Norweg - 46 kg, a Polak tylko 13 kg? Może pora to zmienić? Dobre Ryby: Żeby mieć pewność, że ryby na pewno są zdrowe i "dobre" - nie należy ich kupować byle gdzie. Oczywiście, że najlepsze są samodzielnie złowione, ale nie zawsze

Di gotuje
Duszona i grillowana ośmiornica z chimichurri i warzywami – jak przyrządzić ośmiornicę? 205

Jeśli do tej pory zdarzało Wam się nad owocami morza kręcić nosem i z uporem maniaka twierdzić, że są gumowe, macie okazję przekonać się że określony sposób gotowania i obchodzenia się z tym mięsem jest najlepszym kluczem do sukcesu – ośmiornica jest delikatna i aromatyczna, w niczym nie przypomina gumy do żucia. Dzisiejsze danie jest połączeniem ciepłego i zimnego, marynowanego(...)Ośmiornice i bakłażany grillujemy z każdej strony po 4 minuty – na grillu elektrycznym, węglowym lub na patelni grillowej (tym razem robiłam to na patelni), bez dodatkowego tłuszczu. Podajemy z sałatką z ziemniaków i cząstkami pomidora. Jeśli tak jak ja jesteście fanami ośmiornicy, zrobicie ją z tego przepisu na obiad dla dwóch osób lub podajcie jako przystawkę dla czterech. OŚMIORNICA

Karo in the Kitchen
Cztery przepisy na zdrowe, wiosenne posiłki. 193

zdrowia. Do pracy warto zakupić lunch boksy, przynajmniej jeden do ciepłych posiłków i jeden do zimnych dań. Ułatwi nam to życie. Fajnym rozwiązaniem jest też zakup prostych słoików na sałatki. Jednocześnie warto wyszukiwać produkty już gotowe, bardzo dobrej jakości, które nie wymagają przygotowania, by nie zniechęcić się zbyt szybko. Bo prawda jest taka, że najbardziej zniechęcają nas zbyt długie przygotowania(...)plasterków piklowanej cebuli. Udekoruj listkami kolendry. Podaj z cytryną. 4. Selerowe risotto z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz orzechami włoskimi  Składniki: 1/2 selera, 1/2 białej części pora,  1 szalotka, 80 ml białego wytrawnego wina, 4 łyżek serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem, 20 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek,  2 łyżki orzechy włoskie prażone

Poezja Smaków - blog kulinarny
Czy za 40 lat nie będzie ryb? 174

wydarzenie. Otrzymałam dwa zaproszenia. Jedno przyszło na e-maila i zginęło gdzieś nie wzbudzając mojego zainteresowania. Drugie otrzymałam drogą facebookową. I uznałam to za znak. Do tej pory nie uczestniczyłam w podobnych akcjach. Stresowała mnie sama myśl, że wypadnę blado na tle innych blogerów; a nawet, że ktoś powie, że to nie zajęcia dla takiego amatora, jak ja. Mamy jednak(...)kilka zdjęć! :) Wspomniany chłodnik. Mniam! Marynowane śledzie. Obłędny sposób podania. Marzę o takich talerzach. Moje danie - makrela, napoleonka z cukinii z chrzanowym twarożkiem i kawiorem z alg oraz sałatka z jabłka i marchewki z sojonezem. Całość wykończona dodatkowo marynowaną gorczycą. Czarniak na kaszy owsianej :) Mam nadzieję, że zachęciłam Was do zainteresowania się akcją WWF. Dajcie znać, co tym myślicie

Życie zamknięte w smaku
Jak zrzucić kilka zbędnych kilogramów? Przykładowe lekkie przepisy, pomocnicza woda lecznicza oraz inne porady. 184

Pora zacząć jeść zdrowiej i lżej" Chyba każda z nas (, choć powinnam napisać każdy z nas, bo znam też Panów, którzy mają podobne dylematy) choć raz w życiu postanowiła rozpocząć tą jakże nierówną walkę ze swoimi kilogramami. No cóż... jeśli tak jak ja lubicie jeść (zwłaszcza słodkości i dobre obiady) lub/i żyjecie w ciągłym biegu, to wiecie o czym tutaj(...)śniadanie  Zapiekana kokosowa owsianka z gruszką w kokosowo-otrębowej posypce  Zapiekana karobowo-bananowa owsianka - zdrowe śniadanie pełne naturalnej słodyczy  Lekkie serowo-jogurtowe placuszki.  Sałatki, surówki: Zielona sałatka z kiełkami - szybka i zdrowa Kolorowa sałatka z pieczonymi w miodzie migdałami i zdrowym dresingiem z kiełkami - idealny i zdrowy lunch do pracy Letnia sałatka z musztardowo

Słodkie okruszki
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 204

całej Grecji, na wzgórzach i w górach, na polach i łąkach. Najobficiej od początku zimy do wczesnej wiosny (zima w Grecji nie wygląda tak jak u nas, to bardziej pora deszczowa, zaś jesień Grecy nazywają swoją drugą wiosną), ale można spotkać także letnie odmiany horty. Niektóre rośliny to nic innego jak powszechne chwasty porastające pola uprawne i gaje oliwne(...)kuchni Horta, w zależności od gatunku rośliny, może być słodka, cierpka lub gorzka, niektóre są niezwykle aromatyczne i wykorzystuje się je jak zioła. Latem z horty przygotowuje się sałatki, jednak jest to przede wszystkim zimowa roślina i najczęściej jada się ją gotowaną. Zielenina ugotowana, a następnie polana tradycyjnym greckim dressingiem: oliwą, sokiem z cytryny i posypana solą, to horta vrasta

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak kupować tanio i zdrowo? 15 sposobów. 180

Zdrowa żywność jest droga, nie stać mnie". Ile razy już to słyszałam. Pora, by ostatecznie rozprawić się z tym mitem. Można jeść zdrowo nie wydając fortuny. Wystarczy tylko odpowiednie podejście i minimum kreatywności. Poznajcie moje sposoby na to, żeby jeść zdrowo i nie zbankrutować. 1. JEDZ KASZE I ZUPY Są tanie, bogate w składniki odżywcze, zdrowe. Zupy mogą stać(...)ważna kwestia, którą szerzej opisałam tutaj) . Mowa tutaj o NIERAFINOWANYM oleju, a nie zwykłym kujawskim. Oliwa z oliwek to produkt przereklamowany, za który niepotrzebnie przepłacamy. Zamiast tego do sałatek wybieraj nasz rodzimy olej rzepakowy czy lniany. Mam nadzieję, że przekonałam Was, że zdrowe odżywianie nie równa się bankructwo. A jakie są Wasze sposoby

Powiedz dietom nie

Proponowane wyszukiwania