Dzisiaj mamy dla Was przepis z książki „Moja kuchnia wege” na falafele z czerwonej fasoli i libańską sałatkę tabbouleh„. Składniki na falafele
Kuchenne Wariacjepłaskie łyżki mąki kukurydzianej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mleka 1 jajko olej do smażenia papryka słodka kurkuma sól do podania jajko sadzone dowolna sałatka (np. pomidor, ogórek i kukurydza) Do blendera przesypać kukurydzę i zmiksować na jednolitą konsystencję. Do miski przełożyć puree z kukurydzy, wbić jajko, wlać mleko, wsypać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Za pomocą(...)ilością oleju. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron, na średnim ogniu. Podawać na ciepło wraz z dodatkiem sadzonego jajka (najlepiej z płynnym żółtkiem) oraz ulubionej sałatki. Przygotowywanie ciasta kukurydzianego Smażenie placuszków - za pomocą łyżki nałożyć masę, którą należy lekko rozpłaszczyć na patelni Przepis STĄD
Ugotowaćwiem, że jeśli użyje się do przygotowania sałatki zbyt wielu składników, to traci ona ,,charakter", smakuje wszystkim po trochu, czyli niczym;) Zdecydowanie lepiej komponować smak sałatki wybierając 1-2 wyraziste składniki (u mnie suszone pomidory i oliwki), coś chrupiącego (świeży ogórek) i dodatek ziołowy (natka pietruszki i dymka). Z sosem najlepiej nie przesadzać wystarczy odrobina oleju i cytryny (dzięki(...)kawałki. Natkę pietruszki i dymkę , umyć i posiekać. Do dużej miski przełożyć: kaszę pęczak, usmażoną pierś z kurczaka, oliwki, ogórka, suszone pomidory, natkę, dymkę, przyprawić solą i pieprzem. Olej i sok z cytryny wymieszać i dodać do sałatki. Sałatkę wstawić do lodówki na 1/2 godziny, aby smaki się połączyły. Smacznego
Codziennik KuchennyNajpiękniejszy kulinarny czas - wiosna, lato! Cudowne warzywa i owoce, chce się je wszystkie! Wspaniale smakują szparagi w tarcie czy z makaronem, ale aby się nimi nasycić
Plate of Joybakłażany są naprawdę smaczne. Koniecznie wybierzcie oliwę extra virgin, a według mnie do tego dania najlepiej pasuje oliwa Monini GranFruttato. Jej owocowy, świeży smak doskonale podkreśla aromat bakłażanów i pomidorów, a pikantna nuta dodatkowo doprawia danie. Ser ricotta salata Ser ricotta salata to specjalność kuchni sycylijskiej. Powstaje poprzez zasolenie świeżej ricotty, która następnie dojrzewa przez 90 dni. Gotowy(...)łączy się w potrawach z warzywami. Pasuje zatem do warzywnych makaronów oraz do sałatek. Na Sycylii dodaje się ją do dwóch regionalnych potraw - pasty alla norma oraz do sałatki z pomidorów i czerwonej cebuli. We Włoszech można go kupić nie tylko na Sycylii, przywiozłam go na przykład z wyjazdu do Umbrii . W Polsce niestety widziałam go jedynie w sklepach internetowych
Chilli Czosnek i Oliwawłoską sałatką z octem balsamicznym. Ten duet jest przepyszny. Sami się przekonajcie. Składniki: Dynia piżmowa sól ziołowa – 1 łyżeczka 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki masła Sałatka: 1 pomidor malinowy pół czerwonej papryki 1 łodyga selera naciowego 1 cebula czosnkowa kilka czarnych oliwek mozzarella -kilka plastrów pokrojonych w kosteczkę zioła prowansalskie- 1 łyżeczka ocet balsamiczny – 2 łyżeczki(...)środka po łyżeczce masła. Masłem posmarowałam również krateczkę na miąższu. Pos ypałam dynię solą ziołową i wstawiałam do piekarnika nagrzanego do 200 C, na 1 godzinę. Składniki na sałatkę kroimy w drobną kosteczkę. Oliwki kroimy w grube plastry. Mieszamy warzywa z pokrojoną w kosteczkę mozzarellą, ziołami prowansalskimi, octem balsamicznym i solą ziołową. Sałatkę nakładamy w polówki upieczonych, gorących dyń. Zapiekamy
Kasia i jej kobiecy światGdy za oknem wiosna przypomina lato a temperatury zbliżają się do 30 stopni często nie mam ochoty na długie gotowanie. Wybieram wtedy dania proste, szybkie
La grande e la piccola cuocaWiosenna sałatka z rzodkiewką, pomidorami i prażonym słonecznikiem. Uwielbiam takie lekkie sałatki. Do sałatki podaję jogurt naturalny by nie dodawać zbędnych kalori w sosie. Polecam i smacznego. SKŁADNIKI: 2 garście mix sałat np. Z marchewki 5 rzodkiewek 1 papryczka mini słodka 1 pomidor 2 łyżki ziaren slonecznika 2 łyżki jogurtu naturalnego Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Ziarna
Gotowanie PatkiFlatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami i ziołami Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kanapka z ciabatty z pestkami z dyni Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza(...)jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Korzenne muffinki z kaszy manny Owsianka na mleku z bananem i malinami Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Surówka z dyni
Moja smaczna kuchniabył. Dorsza wyszedł bardzo smaczny :)) Pozdrawiam :)) Składniki: filet z dorsza papryka czerwona wędzona słonecznik orzechy włoskie sól różowa pieprz z młotkowaną kolendrą oliwa Dodatkowo: roszponka pomidorki koktajlowe suszone pomidory z bazylią i czosnkiem frytki Dorsza umyłam, osuszyłam i z obu stron oprószyłam solą, pieprzem z młotkowana kolendrą i czerwoną wędzoną papryką. Wtarłam to wszystko w rybę i odstawiłam(...)rybę, na orzechy dałam słonecznik. Rybę wstawiłam do piekarnika. Piekła się razem z frytkami (na osobnej blaszce) w 180 stopniach około 30 minut. Ja w tym czasie przygotowałam sałatkę. Roszponkę, pomidory umyłam. Pomidory przekroiłam na pół, wrzuciłam razem z roszponką do miski, dodałam suszone pomidory z bazylią i czosnkiem i skropiłam oliwą
kruche babeczkiSezon na granaty rozpoczął się jesienią i ciągle możemy kupić w sklepach te soczyste, ale nadal u nas egzotyczne owoce. Warto jednak wrowadzić granaty na stałe
Wiszniówkaoczywiście.😇 Składniki na 2 porcje: -200 g mięsa -110 g kaszy gryczanej -1 jajo -1 cebula -300 g passaty -łyżka oliwy +tłuszcz do wysmarowania naczynia +sałatka z pomidora i ogórka kiszonego z koperkiem w oliwie -2 pomidory -200 g ogórków -1 łyżka oliwy Przygotowanie: 1. Gotujemy kaszę. 2. Mięso mielimy, chyba(...)stopni. Podajemy z dodatkiem warzyw. google_ad_client = "ca-pub-9330148888060747"; google_ad_slot = "6542007950"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 15; Wartości odżywcze z sałatką: 924 kcal B 67 g W 95 g T 30 g bez sałatki 780 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuSkładniki: 2 awokado 4 jajka ugotowane na twardo 1/2 puszki czerwonej fasolki 1/2 puszki kukurydzy 1/2 pęczka szczypiorku 12 pomidorków cherry Sos: 2 łyżki jogurtu greckiego
Qchnia po prostuogórki, orzechy włoskie i zioła - te składniki stanowią bazę wielu podstawowych sałatek na Kaukazie. W Gruzji sałatkę pomidorowo-ogórkową podaje się z pastą z orzechów włoskich, czosnku i kolendry. Ta sałatka jest w pewnym sensie azerbejdżańską i turecką odpowiedzią na sałatkę gruzińską. Składniki (2 porcje): - 1 duży pomidor - 1 duży ogórek - 1 mała czerwona papryka - 7-8 połówek orzechów(...)Kaukazie przyprawa, w Polsce można znaleźć ją w większych supermarketach) Przygotowanie: 1) Pomidory, ogórki i paprykę kroimy w kosteczkę. Orzechy włoskie i natkę pietruszki lekko siekamy. 2) Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy syrop z owoców granatu i dokładnie mieszamy (jeśli użyjemy soku, sałatka na pewno bardziej podejdzie wodą). 3) Sałatkę podajemy lekko posypaną sumakiem
Roślinożerni urlopowiczePost Sałatka do grilla z pomidora i ogórka kiszonego pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje