Upał jak na razie nie odpuszcza trzeba więc trochę poratować się lekką, orzeźwiającą sałatką;) Tym razem proponuję sałatkę z duża ilością szpinaku, rukoli, roszponki i pomidorów z dodatkiem brzoskwini i koziego sera. Całość dopełniają zioła i olej z dodatkiem pomidorów, czosnku i bazylii. Składniki: po garści rukoli, szpinaku i roszponki, 3 brzoskwinie, 2 dymki, 2 gałązki lawendy(...)Kujawski. Wykonanie Rukolę, szpinak, bazylię i roszponkę umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzu. Pomidory pokroić w dużą kostkę, rozłożyć na liściach. Dymki oczyścić i drobno posiekać. Brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Wymieszać. Listki lawendy i tymianku zdjąć z gałązek, dodać do sałatki. Skropić sosem. Kozi ser zapiekać w naczyniu żaroodpornym przez 10 minut w temp. 200st. Ułożyć
Z miłości do słodkościzasypiam. :) 1. Sałatka z jajkiem i brokułem Sałatki dają szerokie pole do kulinarnego popisu. Moja ulubiona wersja jest z jakiem ( zamiennie z kurczakiem lub tuńczykiem ), brokułem i lekkim sosem czosnkowym. Często dodaję także grzanki z razowego pieczywa. Jest naprawdę pyszna! :) Co potrzebujemy? jajko (ugotowane na twardo) sałatę lodową garść rukoli pomidor 1/3 ogórka kilka różyczek brokuła (ugotowanego(...)sokiem z cytryny, doprawiamy. Jogurt mieszamy w kubeczku z czosnkiem, odrobiną soli i pieprzu. Na wierzchu sałatki układamy różyczki brokuła, następnie jajko pokrojone w ósemki, na koniec posypujemy nasionami słonecznika. Podajemy z grzankami i czosnkowym sosem. 2. Omlet z mozzarellą, szpinakiem i pomidorami Omlety to świetny pomysł na kolację z przewagą białek i tłuszczy. Jeśli jednak sam omlet
Kuchnia Ellieswoimi prawami :) Również jeśli chodzi o kulinaria. Królują wtedy na stołach różnego rodzaju przekąski i sałatki. U mnie dzisiaj francuskie ślimaczki, które cieszą i oko i podniebienie. Polecam na karnawałowe bale i domowe przyjęcia. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 1 młoda cukinia 10 suszonych pomidorów (pokrojonych w paski) 100 g serka koziego (do smarowania) zioła prowansalskie 1 żółtko (roztrzepane
Kuchnia w opałachPyszna sałatka na bazie makaronu. Makaron oczywiście dowolny - u mnie akurat fusilli pugliesi (fenesecchie), ale sprawdzi się każdy inny rodzaj makaronu o większym kształcie. Składniki: 250 g suchego makaronu - u mnie fusilli pugliesi (fenesecchie) kilka kawałków suszonych pomidorków z oliwy kilka pomidorków koktajlowych czarne oliwki 2 łyżki tartego sera grana padano 3 garści rukoli Sos: oliwa z oliwek miód(...)opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą i pozostawić do ostudzenia. 2. Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki lub połówki, a suszone pomidory w drobne kawałki. Oliwki przekroić na pół. 3. Zrobić sos: wszystkie składniki w dowolnych proporcjach wymieszać ze sobą. Dodać do sałatki i wymieszać. Na koniec dodać rukolę - jeśli zamierzamy podać sałatkę odrobinę później, to rukolę dodajemy przed samym podaniem. Całość
Kuchnia domowa AniPost Orientalna sałatka z ananasem i grillowaną piersią z kurczaka pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojeUpiecz to! Pieczona dynia z szałwią i pieczarkami z dodatkiem fety i pomidorów Dynia, pieczarki, pomidory stanowią prawdziwe jesienną kombinację. Dodatek fety sprawia, że potrawa zyskuje odpowiedni smak i aromat. Takie pieczone warzywa możemy zjeść na gorąco, lub jako sałatka na zimno. Świeża rukola i sos musztardowy stanowią świetne dopełnienie smakowe całego dania. Nie zawsze jednak mamy w domu zielone
Tajemnice Smakualternatywą. W postaci ziaren, jest spożywane zarówno na gorąco lub na zimno, ja osobiście, lubię zintegrować w sałatkach, jak ta,którą przedstawiana dzisiaj. Składniki 120 g pszenicy samopsza około 10 cm pora w części białej pokrojonego w plastry 3-4 suszone pomidory w oleju 1 jabłko czarny sezam do posypania oliwa z oliwek sól i pieprz do smaku Wykonanie(...)ostudzić całkowicie Następnie dodać awokado i jabłko pokrojone w kostkę ,lub na małe kawałki. Dodać suszone pomidory pokrojone w kostkę oraz pora pokrojonego w plasterki .Wszystko doprawić sola i pieprzem według własnego smaku ,oraz skropić oliwą z oliwek. Przechowywać w chłodnym miejscu .Wyjąć sałatkę na 10 -15 minut przed jedzeniem. Na koniec posypać czarny sezam
w mojej kuchniPrzygotowanie: Umytą rzodkiewkę i paprykę pokroić Sałatę umyć i postrzępić drobno Oliwki jeśli duże przekroić na pół Pomidory umyć i pokroić na grube kawałki (wcześniej można sparzyć, by pozbyć się skórki, posypać solą, kiedy puszczą sok odlać, takie włożyć dopiero do sałatki) Cebulę drobno pokroić Składniki wymieszać, posolić, polać przygotowanym sosem ( powinien mieć smak słodko - kwaśny ), ponownie wymieszać. Gotowe :) - smacznego
Proste Potrawytutaj ketchupu marki Develey Ketchup Premium Classic, ponieważ ma on idealną równowagę między słodkością a kwasowością, gdyż powstaje aż z 232g pomidorów na 100g produktu, a słodycz pochodzi z brązowego cukru i dzięki temu cudownie podbija smak tej sałatki. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Sałatka jajeczna z tuńczykiem (4 porcje) Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo
karmelowySkładniki: czerwony pomidor pomarańczowy pomidor lima garść posiekanego szczypiorku suszone pomidory z bazylią i czosnkiem suszone oregano sól i
Moja smaczna kuchniaLatem mogłabym żywić się tylko i wyłącznie sałatkami. Jako, że można ich stworzyć nieskończoną ilość kombinując ze składnikami, nie znudzą mi się nigdy :). Oto jedna z moich propozycji (na pewno nie ostatnia). Składniki ( dla 3 osób): - kuskus suchy 120 g - 125 g bryndzy/ pół kostki fety/ 50 g koziego sera - 2 pomidory malinowe - 3 ogórki kiszone - 5 większych rzodkiewek
Corner With RecipesSą takie sytuacje, kiedy w środku nocy ostatnim tchnieniem przytomnego umysłu zalewacie wodą cieciorkę, żeby na drugi dzień zaimponować jeszcze bardziej, zrobić obiad i odpadacie. Rano
GRUBY WAŁEKTeraz kiedy pojawiły się w sklepach młode ziemniaczki ,na obiad zrobiłam do nich surówkę z kapusty z majonezem . którą bardzo lubimy. Łatwa i szybka , a smakuje
Pysznosci Babci Basimoże poza groszkiem i kapustami bo te uwielbiam w każdej postaci. W tej sałatce brokuł nie dominuje, świetnie łączy się z pozostałymi składnikami dzięki dressingowi. Przepis pochodzi z "Bike&Cook". Odrobinę go zmodyfikowałam ale myślę, że to nie zaszkodziło. Salatka brokulowa z pomidorami i feta 1/2 brokuła (ok. 200 g) 60 g sera typu feta lub bryndzy(...)studzimy. Pozwoli to zachować im zieloniutki kolor. Zimne brokułu odcedzamy i przekładamy do miski. Do miski dorzucamy pomidora, fetę, posypujemy lekko podprażonymi pestkami. Przygotowujemy sos. Do miseczki przeciskamy czosnek, łączymy z oliwa i musztardą oraz octem. Powinniśmy otrzymać jednolitą emulsję. Sałatkę polewamy sosem i podajemy
Dzieje kuchennej WiewióryPomidora kroimy na 4 plasterki. Ugotowane jajko na twardo obieramy i kroimy na 4 części. Rozbitą pierś kurczaka marynujemy w przyprawach z fixu, wymieszanych z olejem. Przekładamy do papierowej torebki i smażymy z obu stron. Następnie kroimy kurczaka w paseczki i układamy na sałacie. Sos przygotowujemy z wyciśniętego czosnku, wymieszanego z oliwą z oliwek i tymiankiem. Polewamy sosem sałatkę
Aga w kuchni