zbędnego ciężaru ubyło. Tym razem zapraszamy na prostą sałatkę, którą polecamy wszystkim aby zdrowo zakończyć mijający rok ... :) Zdrowa, kolorowa sałatka SKŁADNIKI : 1/2 małej kapusty pekińskiej 1/2 pora 1 ogórek zielony 2 pomidory sól pieprz 2 duże łyżki jogurtu naturalnego 2 jajka czarnuszka Przygotowanie: Kapustę pekińską drobno poszatkować. Ogórka i pomidory obrać ze skórki i pokroić. Pora pokroić
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: kapusta pekińska pomidory ogórek długi czerwona papryka cebula karczochy natka pietruszki kilka kropli oliwy i octu
ClauditteMissCookingSKŁADNIKI: sałata lodowa kolorowe oliwki suszone pomidory pomidory parmezan łosoś wędzony olej z susoznych pomidorów
ClauditteMissCookingNie wiem czy też tak macie, ale u mnie zdarza się to bardzo często, kiedy nie mam konkretnych planów na obiad ani specjalnej zachcianki na coś
bistro mamalata, kiedy to można kupić świeże warzywka i owoce. Niby w sklepach pełno wszystkiego. Piękne czerwone pomidory, zielone ogórki, kolorowe papryki...Ale to nie smakuje tak, jak w sezonie. Dziś postanowiłam zafundować sobie namiastkę nowalijek: zrobiłam sałatkę z kiełków.Użyłam do niej kiełków słonecznikowych, z brokuła, rzodkiewki i lucerny. Zmieszałam je w miseczce i polałam
Codzienna kuchnia niecodziennaPora na coś zdrowego Lekka i szybka sałatka z rukolą, prosciutto, pomidorkami, parmezanem i posypana prażonymi ziarnami słonecznika… Prosta i bardzo smaczna.Składniki:około 70
Oryginalny smakWkładamy do rozgrzanego piekarnika na 2 minutki w celu podgrzania. Cienkie plasterki oscypka podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Układamy je na kromkach. Pomidory kroimy w kosteczkę, dodajemy posiekany szczypiorek. Przyprawiamy pieprzem i solą. Taką sałatkę nakładamy na kawałki ciabatty. Polecam
Aga w kuchniPołączenie świeżej sałaty, warzyw, jajka oraz sosu koperkowo - ziołowego i musztardy francuskiej daje nam świetną sałatką, będącą idealnym dodatkiem do potraw z grilla lub lekką przekąską na upalne dni. Składniki - mieszanka sałat - 2 pomidory - 1 ogórek - 4 jajka - czerwona papryka - 2 łyżki musztardy francuskiej - ½ szklanki sosu koperkowo - ziołowego Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe(...)Wykonanie Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać. Warzywa umyć, osuszyć. Pomidory pokroić na 8 części, jajka na ćwiartki. Ogórka obrać i pokroić w słupki. Z papryki usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w paski. Warzywa i jajka ułożyć na sałacie. Do sosu dodać musztardę francuską, wymieszać, polać sałatkę. Uwaga – sprawdzona rada 1) sos koperkowy polecam
Świat Smakudokładnie smaruję oliwą. Odstawiam do jakiś czas do lodówki a następnie grillujemy na rozgrzanym ruszcie. Do mięska idealnie komponuje się lekka sałatka z kilku liści lodowej sałaty, garści rukoli, pokrojonych w kostkę (ćwiartkę) pomidorów i czerwonej cebuli, skropiona aromatyzowaną oliwą z oliwek.I chociaż to grill, a skoro grill to głównie piwo, to jednak
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaprzez zamienianie sałaty rzymskiej na lodową lub co gorsza byle jaką masłową, smażenie grzanek zamiast ich pieczenia, siekanie sałaty, przez dodatek pomidorów, cebuli, bekonu, kurczaka i Bóg wie czego jeszcze… Historii pochodzenia tej najczęściej spieprzonej (pardon my French) sałatki świata jest kilka. Najbardziej przemawia do mnie ta, która jej autorstwo przypisuje Caesarowi Cardini. Caesar pochodził z Włoch, wyemigrował
Karo in the Kitchensałatka chyba najbardziej mi smakowała , może dlatego że smak suszonej śliwki świetnie pasował do pomidorów i polędwicy.Możemy ją też podawać dla gości ,pięknie wygląda i tak też smakuje. 1 sałata 1 czerwona cebula 6 pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych 6 śliwek suszonych odrobina koniaku do namoczenia śliwek Kilka plasterków polędwicy sopockiej garść orzechów włoskich oliwa z oliwek+sól+pieprz(...)kawałki ułożyć w misce.Śliwki suszone namoczyć w koniaku lub wodzie jak nie ma alkoholu, pokroić na połówki i posypać sałatę.Cebulę pokroić w pióra i dodać do sałatki oraz umyte i osuszone pomidorki przekrojone na pół.Orzechy lekko utłuc i posypać całość , ułożyć na nich polędwicę.Zrobić dressing z oliwy,soli,pieprzu,soku z cytryny i tymianku ,polać całość
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiposiada również wartościowe walory smakowe oraz aromatyczne. Często jest używane w potrawach z pomidorów i z mięsa, zwłaszcza z drobiu, a także w pizzach i we włoskich sosach. Wchodzi w skład ziół prowansalskich. Zioło to jest stosowane w omletach, w potrawach z makaronów, we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców morza, do tartych serów, warzyw, zup, duszonych mięs(...)posiada również wartościowe walory smakowe oraz aromatyczne. Często jest używane w potrawach z pomidorów i z mięsa, zwłaszcza z drobiu, a także w pizzach i we włoskich sosach. Wchodzi w skład ziół prowansalskich. Zioło to jest stosowane w omletach, w potrawach z makaronów, we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców morza, do tartych serów, warzyw, zup, duszonych mięs
w mojej kuchniczerwona papryka, 1 cebula, 3-4 średnie pomidory, mini mozzarella (opakowanie 125 g). Sos miodowy winegret: szczypta soli morskiej, 2 łyżki miodu, 1 łyżka soku z cytryny, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia. Lekka, kolorowa i wyśmienita sałatka, którą możemy serwować jako osobne danie, ale również jako niebanalny dodatek do obiadu(...)Wszystkie składniki umieścić w miseczce lub filiżance i dokładnie wymieszać. Papryki i pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Sałatę porwać dosyć drobno. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Warzywa przełożyć do dużej miski, zalać sosem i wymieszać. Mini mozzarellę wyjąć z opakowania, odsączyć i dodać do sałatki. Ponownie wymieszać. Odstawić na chwilę, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Inspiracja
Świat Domowej Kuchnikoniecznie muszę ją ponownie ugotować, a Wam z całego serca polecam :). Szparagi w sezonie jem prawie codziennie w różnych kombinacjach, teraz przedstawiam sałatkę Potrzebne składniki: 0,5 pęczka białych szparagów garść sałaty garść czosnku niedźwiedziego 5 pomidorów koktajlowych 0,5 ogórka zielonego lub 2 konserwowe 0,5 papryki czerwonej garść oliwek zielonych garść pestek słonecznika 0,5 kostki fety(...)zapiekamy z 180 st przez ok. 20 min. Sałatę i czosnek niedźwiedzi dokładnie myjemy rwiemy na mniejsze kawałki, dodajemy pomidorki koktajlowe, pokrojone ogórki, paprykę, oliwki i kostki fety. Sałatkę polewany oliwą, dodajemy pieprz, sól i mieszamy. Na koniec dodajemy zapieczone szparagi
Łycha smaków