Jedna z mojej ulubionej sałatkowej top-trójki! Na pierwszym miejscu zawsze i wszędzie będzie sałata z dodatkiem sera, gruszki i bakalii. A na drugim ta właśnie
bistro mamaBielmar 1/4 cebuli 0,5 ząbka czosnku świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku mieszanka ziół do sałatki (w młynku, świeżo mielone) Przygotowanie: Cebulę drobniutko kroimy i szklimy na śniadaniowej, pod koniec dodajemy stary ząbek czosnek. Następnie dodajemy pokrojonego pomidora, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę smażymy i dodajemy stopniowo (najpierw jedną garść) szpinak. Przykrywamy patelnię pokrywką i zostawiamy
Słodkie okruszkiwiększych rzodkiewek, kawałek ogórka, 2-3 łyżki ziaren słonecznika, francuski sos vinegrette Prymat. Przygotowanie: Rzodkiewki i ogórka kroję w paski, pomidory i ser w kostkę. Słonecznik prażę na suchej patelni. Sos przygotowuję według instrukcji na opakowaniu. Wszystkie składniki sałatki mieszam ze szpinakiem i przygotowanym sosem
JejKuchniaduże łyżki świeżej bazylii - drobno posiekana 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej przyprawy mix do sałatki greckiej - można pominąć lub zastąpić czymś innym; generalnie przypraw w tym chlebie nigdy nie za dużo - im więcej, tym lepiej! Pomidory sparzyć wrząca wodą, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda i pokroić w drobną kostkę. W dużej misce dobrze wymieszać pomidory
Grunt to przepis!zmodyfikowałam. Czy to jest smak, który lubię? Nie do końca. Przygotowywanie potrawy po marokańsku jest cudowne, zapachy unoszą się po kuchni. Jeść? Dla mnie osobiście za bardzo aromatyczne. Najbliższym sałatka jednak smakowała bardzo, więc to wszystko to kwestia gustu :)Składniki:1 szklanka kaszy kuskus pełnoziarnisty Skworcu1 laska cynamonu ok. 5 cm2 łyżeczki ziaren kolendry1 łyżeczka kminu rzymskiego Skworcu2 łyżki oliwy(...)Zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny. Zawartość patelni wykładamy do kaszy kuskus i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy rodzynki, ogórek, pomidory, tuńczyka, cebulki dymki i posiekane liście kolendry. Doprawiamy do smaku i mieszamy wszystko dokładnie. Sałatkę odstawiamy do ostygnięcia i podajemy w temperaturze pokojowej.SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)/*post zawiera lokowanie produktu - patelnia ceramiczna linii Salento White Stone firmy Ballarini
Blondynka Gotujetylko, że zamiast gruszki użyjcie marynowanych buraczków. Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi
Moja smaczna kuchniaSAŁATKA : 1/2 główkai sałaty lodowej 100 g fety, pokrojonej 2 wyfiletowane pomarańcze 3 suszone pomidory, drobno pokrojone 3 łyżki oliwy z pomidorów 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę garść oliwek 1/2 czerwona papryka pokrojona w kostkę sól, pieprz do smaku Sałatę szatkujemy, przekładamy do dużej miski i łączymy z pozostałymi składnikami. Wlewamy oliwę i doprawiamy do smaku. Mieszamy(...)pokrywamy marynatą. Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Grill ( u mnie elektryczny) rozgrzewamy, mięso układamy i grillujemy z obu stron aż ładnie się upiecze. Filety podajemy ciepłe z sałatką z fety i pomarańczy. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliSałatka kebabowa to pyszna przekąska imprezowa. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, a swoim smakiem zachwyci każdego. Składniki: filet z kurczaka (podwójny) 2 łyżki mieszanki przypraw kebab – gyros 3 łyżki oleju 8 łyżek kukurydzy konserwowej 2 duże pomidory 1/2 dużej papryki czerwonej 1/2 ogórka zielonego 3 średnie ogórki kiszone średnia cebula (pokrojona w piórka) Do tego sos czosnkowy(...)kilka minut, aż nie będzie w środku surowe. Odstawiamy do ostygnięcia, a w tym czasie kroimy paprykę, ogórki, cebulę i pomidory. Mieszamy wszystkie składniki (w tym pokrojone mięsko) i dodajemy sos czosnkowy. Autor przepisu: Aleksandra Justyna Grześkowiak Artykuł Sałatka kebabowa pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyMakaron z tuńczykiem i pomidorami Dziś mam dla Was przepis na proste danie z makaronem. Makaron z tuńczykiem i pomidorami jest idealny na szybki obiad. Do jego przygotowania będziecie potrzebować minimalnej ilości składników. To moja wersja na obiad dla zabieganych. Szybko, prosto i smacznie. Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię dania na bazie makaronu, dlatego zawsze mam kilka(...)kokardek w kuchennych szafkach. Z makaronu można przygotować nie tylko pyszne propozycje na obiad, ale też najróżniejsze zapiekanki na przyjęcia lub proste sałatki. Mam nadzieję, że spodoba się Wam mój prosty przepis na makaron z tuńczykiem i pomidorami. Polecam Wam również przepis na łazanki z kiszoną i białą kapustą . Tu również bez makaronu ani rusz Składniki: około 200 gram makaronu
Słodkie okruszkiWłoszech musi być pizza - genialna w swej prostocie Margharita. Ciasto prawdziwej włoskiej pizzy jest cieniutkie i kruche, nie wchłania sosu. Sos przygotowywany przez parę godzin ma intensywny smak świeżych pomidorów, przyprawiony aromatycznymi ziołami. Do tego jeszcze pyszny ser i parę minut w piecu opalany drewnem... niebo w gębie :) Popijamy oczywiście lokalnym winem - vino alla spina ( wino z beczki(...)Euro. Można jeść, ile się chce! :) Otwarty bufet w tych godzinach uzupełniany jest na bieżąco. Składa się z ciepłych ( rożnego rodzaju makarony, rissotto, sałatki, duszone warzywa, kawałki kurczaka itp.) i zimnych przekąsek ( lokalne sery, wędliny, suszone pomidory, oliwki itp. ), deserów i owoców. Naviglio Grande - w dzień Naviglio Grande - wieczorem :) dzielnica Brera Panzerotti Każde miasto ma swój przysmak - w Mediolanie
Atlas Smakówblogu znowu będzie królowała cukinia, moja tegoroczna miłość:) W tym sezonie przygotowałam już dla Was elegancką sałatkę z cukinii i zielonej fasolki, greckie placuszki oraz włoskie penne z kiełbasą i cukinią. Tym razem zapraszam Was na aromatyczne roladki z pieczonej cukinii nadziewane suszonymi pomidorami, serem gorgonzola i bazylią o dźwięcznej włoskiej nazwie - Involtini di zucchini. Idealnie nadają się na przystawkę
Chilli Czosnek i Oliwaoctu jeśli jest za słodkie lub więcej cukru/miodu jeśli jest zbyt cierpkie) oraz przyprawiamy jeszcze solą oraz pieprzem do smaku. 3. MONTAŻ SAŁATKI I PODANIE (5 min) Sałatę siekamy w paski lub w kostkę, oliwki na połówki, pomidor w kostkę lub ósemki, awokado w kostkę a cheddar ścieramy na tarce. Wszystko wkładamy do miski, dodajemy mięsa oraz sosu (możecie(...)każdy to lubi) i mieszamy. Na samym końcu dorzucamy pokruszone nachosy – szybko miękną od sosu, dlatego należy je dodać krótko przed jedzeniem. Wymieszać raz jeszcze i gotowe! Sałatka odnawia aż 210 punktów życia! OM NOM NOM! * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości *strona posiada charakter fanartu (twórczości
Nerds Kitchenlekka sałatka z drobnym makaronem, tuńczykiem i soczewicą, ostatnio coraz częściej przyrządzam sałatki z olejem, smakują mi bardziej niż z majonezem. Tą przygotowałam sobie do pracy na drugie śniadanie, polecam. Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka soczewicy Rolnik 0,5 słoika pomidorów suszonych 200 gram drobnego makaronu 1 papryka czerwona Kawałek pora 4 łyżki oleju lnianego Sól(...)Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Odsączone z oleju pomidory, paprykę i pora kroimy w cienkie paski. Soczewicę i tuńczyka odsączamy z zalewy, natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie składniki sałatki łączmy ze sobą, dodajemy olej i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem
Bajeczna Kuchnia