Tradycyjna sałatka, która każdego roku gości w mojej spiżarni. Składniki: 1 kg pomidorów 1 ½ kg papryki ½ kg cebuli 25 dag marchewki Składniki na zalewę(...)szklanka oleju 16 łyżeczek cukru 6 łyżeczek soli ¾ szklanki octu Wykonanie: Marchewkę pokroić w talarki i smażyć na oleju 20 minut. Paprykę pokroić w paski, a z pomidorów zrobić przecier. Wszystkie składniki sałatki włożyć do garnka i gotować przez 5 minut. Następnie włożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować około 15 minut
Tradycyjna Kuchniacałym tygodniu trzeba nam lekkiego obiadku, by być pełnym energii na czekający nas wspaniały weekend. Sałatka z rukoli, krewetek i pomidorów koktajlowych SKŁADNIKI: kilkanaście surowych krewetek pomidorki koktajlowe rukola 1-2 ząbek czosnku czarne oliwki ser typu greckiego lub feta 1 łyżka utartego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek 50ml białego wina sól, czerwona czubrica Na patelnie wlać oliwę(...)chwilkę go przesmażyć, następnie wrzucić krewetki. Teraz dodać pomidorki, oprószyć solą. Całość zalać winem. Po 3-5 minutach ściągnąć z gazu. Krewetki z pomidorami ułożyć na rukoli posypanej oliwkami i serem, polać powstałym sosem. Sałatkę oprószyć tartym parmezanem. Smacznego
MarciochaKucharzyPołączenie szpinaku z jakiem to klasyka gatunku. Podkręcona smakiem słodkich pomidorków koktajlowych tworzy zdrową, wiosenną sałatkę na lekki posiłek. Składniki: (na jedna dużą porcję) duża garść
Pyry na GazSkoro otworzyłam paczkę makaronu gryczanego soba oprócz obiadu wyczarowałam także sałatkę. Pyszną, zdrową i pożywną, polecam każdemu bo warto ją przyrządzić. Sałatka warzywna z sobą. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowanieSzpinak, feta i suszone pomidory to zestaw niezawodny na ciepło. Postanowiłam sprawdzić, czy na zimno - w formie sałatki też się sprawdzi. I wiecie co? Spawdza się;) Składniki: Opakowanie młodego szpinaku 8 pomidorów susznych w oliwie ser feta garść pestek słonecznika lub dyni Przygotowanie: Pomidory pokroić, fetę pokruszyć, wymieszać ze szpinakiem i pestkami słonecznika. Wlac łyżkę oliwy z pomidorów. Można
Kulinarne Inspiracjewarzywa z dodatkiem masła lub oleju lnianego. Z tego co pozostaje niezjedzone po obiedzie robię sałatkę na kolację lub lunch do pracy. Dziś proponuję sałatkę z młodych ziemniaków z wyrazistymi, kwaśnymi dodatkami - suszonymi pomidorami i kaparami. Jeśli nie przepadacie za nimi to wymieńcie te składniki na ogórki małosolne, korniszony lub paprykę konserwową. Sałatka z młodych ziemniaków może być smakowitym(...)pomidory pokroić w paseczki. Ziemniaki, pomidory, kapary i koperek delikatnie wymieszać. Do zamarynowanej cebuli dodać olej (może być olej ze słoika z suszonymi pomidorami). Po dokładnym wymieszaniu dodać cebulę z powstałym sosem do pozostałych składników sałatki. Sałatkę odstawić na kilka minut, aby smaki połączyły się. Smacznego
Codziennik KuchennyDziś w telegraficznym skrócie:) Nowe połączenie ulubionych składników - kolorowe i zdrowe.Składniki:opakowanie insalatini (może być rukola, roszponka itp)średnia cukinia4 pomidoryczerwona paprykaczerwona cebulapołowa pęczka pietruszkiząbek
Magiczna kuchnia Dariicieciorką podana z grillowaną cukinią, która idealnie wkomponowała się w całość, nadając sałatce intensywny smak i aromat. Doskonała na letnią przekąskę ;) Po inne ciekawe inspiracje zapraszam na stronę Warzywnych Inspiracji :) Składniki: 1 puszka Cieciorki gotowanej na parze Bonduelle 1 cukina 2 ogórki 2 pomidory 2 marchewki 2 laski kabanosa pieprz, sól, ostra papryka, mieszanka ziół (do smaku) Wykonanie: Cieciorkę(...)chwile grilluj na patelni do grillowania. Ogórki obierz, pomidory umyj i pokrój w drobną kostkę, marchewki obierz i zetrzyj na tarce, kabanosa także pokrój. Wszystkie składniki sałatki (cieciorkę, grillowaną cukinię, ogórki, pomidory, marchewkę i kabanosa)umieść w misce, dopraw do smaku i wymieszaj. Przełóż do miseczek i udekoruj kilkoma paskami grillowanej cukinii i kabanosa. GOTOWE
Kulinarna (nie)codziennośćoliwy z pomidorów oraz posypujemy oregano oraz bazylią. OM NOM NOM! 10. ZAPIEKANIE (15 min): całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika, włączamy termoobieg i pieczemy 10 min. Następnie przełączamy tryb na górny, aby dopiec fetę, przez następne 5 min. Uważamy, aby jej nie spalić. OM NOM NOM! 11. PODANIE: po wyjęciu z piekarnika nakładamy w formie ciepłej sałatki do miseczek
Nerds KitchenDacie się skusić na sałatkę z mozzarellą, awokado i pomidorami? Kolorowa, w smaku delikatna, pachnąca bazylią, z chrupiącymi nasionami słonecznika i zaskakująca w smaku. A dzieje się tak za sprawą oleju dyniowego, którym ją doprawiłam. Olej dyniowy ma smak mocno orzechowy, dzięki czemu nadaje charakteru całej sałatce. Pachnie również dość intensywnie, jednak po zmieszaniu
Smak mojego domuktóre delikatnie skropiłem oliwą, a na nich ryby. Na rybach rozsmarowałem pozostałą część przygotowanego wcześniej masła ziołowego, na nim ułożyłem pozostałe plasterki cytryny - pozostawiając pół cytryny do sałatki z mango i kiście pomidorów koktajlowych - starając się, aby pomidory nie dotykały ścianek naczynia. Pomidory również lekko skropiłem oliwą. Całość pod przykryciem wstawiłem do piekarnika z włączonym termoobiegiem, rozgrzanego do temperatury(...)oliwek, po czym dokładnie wymieszałem całość. Przygotowałem też frytki. Kiedy ryba była już gotowa na talerzu ułożyłem porcję frytek, kiść pomidorów koktajlowych, które zapiekały się razem z rybą, jednego okonia, na którym ułożyłem 2 podpieczone plasterki cytryny i odrobinę sałatki z mango. Polecam
Wyprawy kulinarnesałatkę zrobiłam i zjadłam już przed miesiącem ;) ale cały czas czekała na swoją kolej, bo sałatki z quinoą ostatnio goszczą u mnie w menu bez przerwy, tak to już jest jak wiosna przyjdzie, nie wiadomo na co w pierwszej kolejności się rzucić ;) Tym razem połakomiłam się na liście mniszka, botwinki, zielone szparagi, a do tego czarna quinoa i wszystko(...)talerzu. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki, (odkrawamy zdrewniałe końcówki), zalewamy na 5 minut wrzątkiem, a następnie podsmażamy na maśle, aż zaczną się delikatnie rumienić. Dodajemy je do sałatki razem z plastrami pomidora, pora i czarną komosą ryżową, posypujemy wszystko solą i pieprzem, polewamy sokiem z cytryny wymieszanym z olejem konopnym. Na koniec przygotowujemy jajko w koszulce. Dla niewtajemniczonych - musi
Quinoa Raz!kroimy w paseczki i pieczemy w piekarniku aż stanie się chrupiąca. • Na talerzu układamy sałatę, polewamy ją sosem czosnkowym. Na sosie układamy kurczaka, oliwki, kruszymy ser feta. Pomidory układamy dookoła talerza. Sałatkę posypujemy grzankami i upieczonymi paseczkami szynki parmeńskiej
KUCHNIA POLSKAUwielbiam kremowe awokado, uwielbiam guacamole , a dziś zapraszam na sałatkę z awokado. Sałatka w stylu meksykańskim, aromatyczna i przepyszna, polecam na jesienne długie wieczory. Moja sałatka
Moje Małe Czarowanie