Składniki: 1 woreczek ugotowanego ryżu basmati 2 łodygi selera naciowego 3 pomidory suszone z zalewy 2 - 3 ogórki korniszony 1 jabłko 1 paprykę czerwoną 1
kgwjanczewowinegret (vinaigrette). Tym razem panierka została przygotowana z bułki tartej wymieszanej z ostrą czerwoną papryką Ta sałatka to odczarowanie nudnego kotleta schabowego Najlepsza sałatka z panierowanym schabem: SKŁADNIKI: 1 sałata lodowa 3 plastry schabu 3 pomidory sól i pieprz do smaku 1 czerwona cebula ½ papryki 1 jajko + 1 łyżka mleka bułka tarta ½ łyżeczka ostrej czerwonej papryki olej do smażenia PRZYGOTOWANIE(...)pokrojonych pomidorów, część kostki paprykowej i piórka czerwonej cebuli, przykrywamy kolejną taką samą warstwą składników. Całość skrapiamy sosem winegret. Klasyczny sos winegret (vinaigrette) to tzw. emulsja, która powstaje przez ubijanie oliwy lub oleju z octem lub sokiem z cytryny, który może być uzupełniony dodatkiem musztardy, miodu lub cukru pudru, suszonych lub świeżych ziół, oraz czosnku. Sos do sałatki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgram), 250 gram pomidorków koktajlowych, 250 gram sałatki roszponki, 200 gram ziemniaków, 1 cytryny, 1 limonki, oliwy z oliwek, 1 żółtej papryczki chili, 1 granata, 250 gram jogurtu naturalnego, 100 gram twarożku, 6 ząbków czosnku, 1/2 długiego ogórka, świeżej mięty, 5 szalotek, kilku czarnych oliwek, suszonego rozmarynu, cynamonu, suszonego tymianku, kminku, kminu rzymskiego, 3 liści laurowych, 2 łyżek(...)ilość świeżo zmielonego pieprzu. Całość dusiłem pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż ziemniaki zrobiły się miękkie i lekko przyrumienione. Roszponkę wymieszałem w misce z pokrojonymi na połówki pomidorami koktajlowymi, 2 pokrojonymi w półplasterki szalotkami, kilkoma czarnymi oliwkami, wierzchnią warstwą skórki z cytryny, sokiem z cytryny, 4 łyżkami oliwy i 2 łyżkami miodu. Na patelni mocno rozgrzałem niewielką ilość
Wyprawy kulinarnepyszne danie. Idealna na zimno jako sałatka np. do pracy, ale równie dobrze smakuje na ciepło. Prosta w wykonaniu i bardzo smaczna. Polecam SKŁADNIKI: 150 g makaronu bezglutenowego – np. Gnoccho Sardo Garofalo (klik) 1 pęczek zielonych szparagów 8-10 pomidorków koktajlowych 8-10 czarnych oliwek 4-5 pomidorów suszonych w oliwie 4 łyżki sera ricotta sól, pieprz
Kuchnia bezglutenowaSałatka, w której bazą jest delikatna kasza bulgur (może być z vermicelli ), do tego kilka smacznych dodatków. Składniki: -10 dkg kaszy bulgur -20 dkg mrożonego groszku -pojedynczy filet z piersi kurczaka -3-4 jajka -6 średnich ogórków konserwowych -2 cebulki szalotki -kilka suszonych pomidorów -ok. 2 l bulionu warzywnego -majonez Jajka gotujemy na twardo. Do trzech garnków
Maminek kulinarnyWszystkim znana sałatka grecka. Oryginalnie podawana jest z plastrem sera na wierzchu. Składniki 3 pomidory 1 ogórek 1 czerwona cebula 1 zielona papryka 15 sztuk czarnych oliwek 200 g sera feta 100 ml oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego natka pietruszki pieprz oregano suszone Przygotowanie Pomidory po umyciu i osuszeniu pokroiłem w ósemki, obranego ogórka
R'n'G Kitchenkukurydza w puszce · pomidory · rzodkiewka · jogurt naturalny · suszona natki pietruszki · czosnek 1 ząbek · sól · pieprz biały Sałatę porwać na kawałki, pomidora pokroić na półplasterki, ser w kostkę, kukurydzę odsączyć, wszystko wrzucić do miski, Czosnek przecisnąć przez praskę, dodac do jogurtu, wymieszać dokładnie, dodac sól, pieprz i po wymieszaniu polać sałatkę, wymieszać. podawać schłodzoną
Camilla w kuchniprzygotowaniu a przede wszystkim zdrowe. Ta sałatka świetnie nadaje się na kolację, jak i lunch w pracy. Nie dość, że jest pyszna to jeszcze kolorowa. Warta spróbowania, polecam! Składniki: 1/2 szklanki kaszy gryczanej marki Kupiec 1 szklanka wody szczypta soli i pieprzu 1/2 pęczka natki pietruszki 7-8 suszonych pomidorów 50 gram sera gorgonzola 150 gram fasoli szparagowej zielonej
Mango PapajaSałatka w sam raz na lato i grilla. Smaczna, szybka i tania. Poza sezonem grillowym pasuje świetnie na wszelkie imprezy do mięs i wędlin. A także na zwykłe śniadanie :) Składniki - pomidory 3 duże szt. - jajka 2 szt. - cebula - koperek kilka gałązek,lub suszony - majonez, śmietana - sól, pieprz, czosnek mielony Wykonanie Jajka ugotowane na twardo, sparzone, obrane ze skórki
Kuchnia z widokiem na ogródlubi jak się go rozpieszcza. Żeby skomponować sałatkę potrzebujemy: buraki – liczę jednego buraka na osobę rukolę garść podprażonych orzechów włoski i pestek dyni ząbek czosnku ser – koryciński, bundz, feta (ale ta prawdziwa), mozzarella – jaki lubicie łyżka miodu łyżka octu balsamicznego jabłko sól, pieprz, majeranek olej rydzowy bądź kujawski z suszonymi pomidorami i bazylią Buraki gotujemy w mundurkach. Studzimy
ladykitchenPysznie, zdrowo, kolorowo - sałatkowo:) Sałatka na sałacie lodowej z szynką parmeńską, fetą i pestkami dyni Składniki: 1 sałata lodowa 100 gram szynki parmeńskiej 125 gram fety 2 pomidory 1 szt ogórek 50 gram pestek dyni sos (2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka octu winnego + ulubione suszone zioła) Sałatę myjemy, rwiemy na kawałeczki przekładamy do miski, dodajemy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaŚródziemnego, na mniejszą zaś np. w Polsce. Świeże liście, dzięki swojej pikantności i słodyczy w smaku przypominają goździki. Doskonałe do np. sałatki Caprese, odzwierciedlającej włoskie barwy: liście bazylii, plastry mozzarelli z mleka bawolego i plastry dojrzewających w słońcu pomidorów, skropione najlepszej jakości oliwą z oliwek. Niezastąpiona w popularnym pesto genovese pochodzących z Genui, a składającym się z czosnku, parmezanu, orzechów(...)pomidorów, frittaty ziołowej. Zioło to nadaje się do suszenia, ale musi być wtedy najwyższej jakości. Oregano Niezastąpiony składnik kuchni włoskiej, doskonale łączy się z tymiankiem jeśli przygotowujemy mięso wołowe czy wieprzowe. Makarony, focaccia i pizza to tylko niektóre, napoplarniejsze dania z jego użyciem. Warto przygotować w domu aromatyzowaną oliwę z oliwek, w tym celu do butelki dodajemy suszone
Moja smaczna kuchniatygrysich (u mnie mrożone) 1/3 słoiczka suszonych pomidorów 1 opakowanie "Mix sałat z rukolą" 200 ml białego wina półwytrawnego 1/3 natki zielonej pietruszki 2-3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli masło do smażenia (ok. 1/3 kostki) Przygotowanie: Krewetki rozmrozić i osuszyć na ręczniku papierowym. Sałatę rozłożyć na talerzach. Czosnek obrać i posiekać. Pomidory wyjąć z zalewy i drobno pokroić(...)małym ogniu przesmażyć krewetki z obu stron - aż się zarumienią. Dodajemy pomidory, czosnek i pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę - mieszamy. Po 3 min. wlać wino, zamieszać - redukujemy do momentu odparowania alkoholu. Teraz dodajemy połowę posiekanej pietruszki i mieszamy. Na sałacie ułożyć przyrządzone krewetki - posypać resztą pietruszki i gotowe! Sałatka najlepiej smakuje z dodatkiem grzanek z masełkiem
Alutka-GotujePozytywnie, oczywiście! Można dodawać go do sałatek, zup lub przygotować z niego frytki albo pyszne chrupiące chipsy. Składniki: bulwy topinamburu olej sól świeże lub suszone zioła Przygotowanie: Topinambur dokładnie szorujemy ostrą gąbką. Następnie osuszamy, kroimy w cienkie plasterki, mieszamy z olejem (może być smakowy, u mnie Kujawski ze smakiem z pomidorami, czosnkiem i bazylią), dodajemy szczyptę soli
Smakowity Blog KulinarnyLekka, chrupiąca sałatka na szybko. Doskonała na zbliżającą się wiosnę. SKŁADNIKI 200 g sałaty roszponki, kilka liści sałaty rzymskiej, 2 jajka, 1 pomidor, 150 g sera feta, 2 łyżki łuskanego słonecznika, kawałek zielonej papryki, Na grzanki: 2 łyżki masła, 2 kromki chleba, 1 łyżeczka bazylii suszonej Sos koperkowy: 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki wody
słodki bratek