karp tradycyjny, smażony maśle lub na oleju kokosowym: Mój sposób na pysznego, chrupiącego karpia: Wigilijna zupa rybna z karpia: Śledzie z cebulką i ogórkiem w oleju: Śledzie z cebulką, ogórkiem i grzybkami marynowanymi: Śledzie w przyprawach korzennych: Śledzie z majerankiem i czosnkiem: Śledzie w śmietanie: Śledzie smażone w zalewie octowej: Ryba w łagodnej zalewie octowej: Kapusta z suszonymi grzybami: Francuska(...)jaglanej z pieczarkami: Pasztet z kaszy jaglanej z boczniakami : Pasztet z selera i kaszy jaglanej: Pasztet z pestek dyni: Łosoś w galarecie: Indyk pieczonyw całości z nadzieniem z warzyw: Sałatka jarzynowa, nasza ulubiona: Świąteczne słodkości: Bajeczny piernik z powidłami: Szybki, wilgotny i pyszny piernik: Pierniczki świąteczne na mące orkiszowej: Błyskawiczne, pyszne pierniczki: Pierniczki gryczano-jaglane, bezglutenowe: Kruche maślano-korzenne ciasteczka
Smaczne Zdrowedodatkiem kukurydzy i czerwonej fasoli od firmy Bonduelle oraz pysznej Kiełbasy Kasztelańskiej od Tradycyjnego Jadła . Jak sałatka to musi być majonez i musztarda którą dostałam od Społem Kielce . Sałatka jest pyszna, zapraszam do wypróbowania:) Składniki : 600 g uszek z mięsem Iglotex 1malutka puszka kukurydzy od Bonduelle 1 malutka puszka fasoli czerwonej od Bonduelle 1mała papryka czerwona Kawałek(...)osolonej wodzie. Paprykę, por myjemy i kroimy w kostkę ( por w paseczki) Fasolkę i kukurydzę przelewamy na sitku wodą. Kiełbasę i szynkę kroimy w paseczki lub grubszą kostkę. Ogórki korniszony i jajka kroimy w kostkę. Do miski przekładamy wszystkie składniki, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i musztardą, mieszamy. Następnie dodajemy majonez i jeszcze raz mieszamy. Odstawiam
Sama słodycz i szczypta chiliPrzepis został zaczerpnięty z gazety "Kobieta i życie". W ogóle doznałam olśnienia, że na blogu nie zamieściłam do tej pory żadnego sosu czosnkowego, który już wielokrotnie
Karola gotujebaaaardzo smakowita przekąska Bardzo łatwo ją przygotować – wystarczy stopić boczek z cebulką i szczyptą majeranku i… zajadać, gdy tylko stężeje. Jest wspaniałym dodatkiem do chleba i ogórka kiszonego Składniki: 1,5 kg boczku wędzonego 2 średnie cebule łyżka majeranku sól Boczek pokrój na mniejsze części i zmiel w maszynce lub rozdrobnij w malakserze. Przełóż na patelnię(...)miseczek. Pozostaw do zastygnięcia. Przechowuj w lodówce. Można dodać także starte jabłko lub czosnek przeciśnięty przez praskę. Sprawdź pomysły na smakowite sałatki: – Sałatka z makaronem i tuńczykiem – Sałatka z szynką i ananasem – Sałatka z brokułami i szynką – Sałatka brokułowa z fetą i fasolą – Sałatka z makaronem ryżowym
Kulinarny S.O.S.baaaardzo smakowita przekąska Bardzo łatwo ją przygotować – wystarczy stopić boczek z cebulką i szczyptą majeranku i… zajadać, gdy tylko stężeje. Jest wspaniałym dodatkiem do chleba i ogórka kiszonego Składniki: 1,5 kg boczku wędzonego 2 średnie cebule łyżka majeranku sól Boczek pokrój na mniejsze części i zmiel w maszynce lub rozdrobnij w malakserze. Przełóż na patelnię(...)miseczek. Pozostaw do zastygnięcia. Przechowuj w lodówce. Można dodać także starte jabłko lub czosnek przeciśnięty przez praskę. Sprawdź pomysły na smakowite sałatki: – Sałatka z makaronem i tuńczykiem – Sałatka z szynką i ananasem – Sałatka z brokułami i szynką – Sałatka brokułowa z fetą i fasolą – Sałatka z makaronem ryżowym
Kulinarne S.O.S.swobodnie można je podgrzać na drugi dzień lub wykorzystać na kanapki. Z czym lubicie sznycle z kurczaka? Pewnie, że można je podać z puszystym ziemniaczanym puree, buraczkami czy kiszonym ogórkiem. Lubię sznycle z zielonym groszkiem i surówką . Im bardziej kolorowo na talerzu tym lepiej! Sznycel z kurczaka Składniki: 4 porcje 2 duże filety z piersi kurczaka, około 500 g czarny(...)łyżki nasion z panierki 150 g zielonego groszku, mrożonego 2 łyżki oliwy pęczek świeżej bazyli 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 1 ząbek czosnku Dodatkowo ziemniaczane puree, tutaj przepis sałatka Waldorf, tutaj przepis Mięso podziel na 4 porcje i lekko rozbij tłuczkiem. Dopraw solą i pieprzem. W misce roztrzep jajka. Drobno pokrój pietruszkę. Nasiona słonecznika i dyni rozdrobnij w malakserze
codojedzeniaNie jestem zwolennikiem dań bezmięsnych, jednak raz na jakiś czas można i nawet trzeba zrezygnować z mięsa. Muszę przyznać że pieczone warzywa z sosem curry są
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kiszone rydze Kiszone rydze to prawdziwy przysmak polskiej kuchni. Choć dziś nieco zapomniany, na szczęście znów wraca do łask smakoszy. Do kiszenia trzeba wybrać rydze zdrowe
KorniszonkiSame ryby w puszce są trochę nudne, ale dodając kilka składników możemy wyczarować pyszny dodatek do chleba. Ja dosyć często robię różne kombinacje w składnikach i
Ala piecze i gotujecukinię czas zacząć :) Składniki: 2 średnie cukinie 400ml śmietany 18% 3 ząbki czosnku opakowanie serka topionego 100g 2 łyżki natki pietruszki ser żółty do posypania sól, pieprz dodatkowo - pomidory, ogórek, miks sałat i oliwa do podania Przygotowanie: Cukinię obrać, przekroić wzdłuż na 4 części i kroić drobniutko każdą tę część wzdłuż (tak aby przypominała makaron). Włożyć do osolonej wrzącej wody(...)doprawić sola i pieprzem (uwaga po odstawieniu na kilka minut sos zgęstnieje). Cukiniowe spaghetti wyłożyć na talerz, polać sosem i posypać go startym serem i pietruszką. Podawać np z sałatką. Smacznego
ChilliJemyMajonez został zastąpiony pysznym sosem. Gwarantuję - jeśli nie zdradzicie, że to sos z dodatkiem serka homogenizowanego i jogurtu, nikt się nie zorientuje. Poza tym nic więcej nie dodaję, bo sałatkę gyros zna każdy. Taki imprezowy niezbędnik. ;-) 2 filety z kurczaka 1 puszka kukurydzy konserwowej 5 sporych korniszonów 1 czerwona papryka 1/2 główki kapusty pekińskiej 2 małe czerwone cebule Sos: 400g(...)zalewy. 4. Przygotowujemy sos: wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Keczup, sól i pieprz dodajemy do smaku. 5. W dużej misce układamy kolejno składniki: filety, cebulę, 1/2 sosu, ogórki, papryka, 1/2 sosu, paprykę, kapustę pekińską. 6. Schładzamy w lodówce przez minimum godzinę
Szefowa kuchniOd firmy Jamar otrzymałam paczkę z octami i gadżetami. Za którą bardzo dziękuję. Takich kolorowych octów brakowało w mojej kuchni. Dzięki nim będę doprawiać i marynować
Ala piecze i gotujeSkładniki : 5 kg ogórków 1 kg cebuli 0,5 kg marchewki 1 szklanka wody 2/3 szklanki cukru 1 łyżka mielonej kurkumy 3 - 4 łyżki soli niejodowanej np. kłodawskiej 1/2 szklanki oleju 5 listków laurowych 20 ziaren czarnego pieprzu 15 ziaren ziela angielskiego(...)łyżeczki mielonego pieprzu 2/3 szklanki octu 10 % Sposób wykonania : O górki umyj, 2/3 obierz ze skórki, 1/3 małych ogórków pozostaw ze skórką , możesz tylko obrać ciemne końcówki od ogonka ( tam skórka jest twardsza i gorzka ). Wszystkie ogórki zetrzyj na tarce na cienkie plasterki. Cebulę obierz, pokrój w cienkie piórka. Marchewkę obierz, umyj dokładnie , zetrzyj na tarce
Przepisy i porady kulinarnetakiej formie, użyć ulubionych przypraw lub ziół do otoczenia kulek. KORECZKI Z PANEER PRZYGOTOWANIE: 20 minut + wykonanie sera paneer SKŁADNIKI: – 200-250 g sera paneer (w tym przepisie na sałatkę z paneer znajdziesz przepis na jego zrobienie w domu) – 2 łyżeczki pasty Patak’s Madras – 1-2 jabłka – oliwki, pomidorki, inne dodatki – wykałaczki(...)dodatków przygotuj koreczki. Możesz wbić je w jabłko, dzięki czemu łatwiej je podać. WARZYWA Z DIPAMI PRZYGOTOWANIE: 20 minut + wykonanie sera paneer SKŁADNIKI: – warzywa: marchewka, seler naciowy, papryka, ogórek, inne – sosy Patak’s – możesz wybrać dowolne, ja proponuję Korma, Tikka Masala i Butter Chicken Przygotowanie: Warzywa pokrój w słupki, aby łatwo było je chwacić i pomaczać
nietylkopasta.pl