ryżem, nie mówiąc o kaszach. To był pierwszy punkt odniesienia do poszukiwań. Drugi był taki, że Miłosz jest dość kapryśnym konsumentem jeśli chodzi o warzywa i z lubością zjada ogórki świeże i kiszone, ale na tym repertuar się kończy. Żeby dziecko jadło jakieś warzywa przemycamy je w różny sposób do jedzenia. I wreszcie trzeci trop, który pozwolił nam skompletować(...)lubimy, łącznie z Miłoszem. To wywar gotowany na wolnym ogniu kilka godzin z dużą ilością warzyw, które żal i grzech wyrzucać, dlatego staramy się je spożytkować, niekoniecznie w sałatce jarzynowej. W sobotę zrobiliśmy więc duży gar rosołu. Pytanie co zrobić z włoszczyzny? Wybór padł na cottage pie czyli angielską zapiekankę wiejską, w której gotowane w rosole warzywa sprawdzają się doskonale
Niedzielny kucharzCukinie oraz botwinkę również umyj, obierz, pokrój w kostkę, dorzuć do buraków, gdy będą już ugotowane. Całość gotuj przez około 15 minut na małym ogniu. Następnie umyj pozostałe warzywa. Ogórek obierz i pokrój w kostkę, rzodkiewkę i szczypiorek drobno posiekaj. Gdy warzywa w zupie będą już miękkie dodaj do nich resztę pokrojonych produktów i gotuj jeszcze przez około 5 minut(...)oraz przypraw solą i pieprzem. Zupę podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem i posiekanym koperkiem. Spróbuj także: Toskańska zupa pomidorowa pomidory bazylia Zupa krem z kalarepy papryka cebula szpinak Sałatka buraczana buraki jajko ser bałkański
Fit&Fast Kitchenmarchewka 1 pietruszka (nieduża) 2 ogórki kiszone sól pieprz bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łopatkę razem z cebulą zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Marchewkę, pietruszkę i ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa. Żółtko, kaszę jaglaną i bułkę tartą również dodać do mięsa, doprawić solą i pieprzem i dokładnie(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać w temp.180 stopni przez około 40 minut (jeśli mięso jest jeszcze surowe to wydłużyć czas pieczenia). Podawać np. z kaszą gryczaną i sałatką z buraczków (przepis - tutaj ). Mięsną masę mieszamy z kaszą jaglaną i warzywami ...i do piekarnika Nasza propozycja podania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieKurczak cytrynowy, znakomicie będzie smakował na ciepło oraz jako dodatek do sałatek. Kasza gryczana niepalona uzyskiwana jest z gryki. Stosowana jako dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich. Kasza gryczana zawiera spore ilości białka, minerałów oraz witaminy z grupy B. Składniki: 4-6 filetów z kurczaka, 2 białe cebule, 1 cytryna, 4 ząbki czosnku, 1 papryka chili, świeży rozmaryn(...)bulionu warzywnego, ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego, 50 ml oleju rzepakowego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, kasza gryczana niepalona, ogórki kiszone. Przygotowanie: Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Każdego fileta możemy podzielić dwie części, lub oddzielić tylko polędwiczki. Mięso nacieramy solą, pieprzem czarnym i cytrynowym, przekładamy do żaroodpornej brytfanki . Posypujemy startą skórką
Moniki SmakołykiJest to bardzo prosty przepis na klasyczną surówkę z kiszonej kapusty Smaczna …łatwa …błyskawiczna do przygotowania …a do do tego pełna wartościowych
Kulinarny S.O.S.Jest to bardzo prosty przepis na klasyczną surówkę z kiszonej kapusty Smaczna …łatwa …błyskawiczna do przygotowania …a do do tego pełna wartościowych
Kulinarne S.O.S.Jest to bardzo prosty przepis na klasyczną surówkę z kiszonej kapusty Smaczna …łatwa …błyskawiczna do przygotowania …a do do tego pełna
Kulinarny S.O.S.Jest to bardzo prosty przepis na klasyczną surówkę z kiszonej kapusty Smaczna …łatwa …błyskawiczna do przygotowania …a do do tego pełna
Kulinarne S.O.S.Na dzisiaj proponuję surówkę na zielono. Zasadą tej prostej surówki jest wykorzystanie warzyw i owoców w kolorze zielonym. Oczywiście sos robimy również zielony. Całość łączymy i
Smaki Ewycały tydzień robi się w niedzielę, to część potraw – od środy w górę – musi zostać zamrożona. Udało nam się znaleźć takie przepisy! Do zamrażalnika trafiła tajska sałatka, sałatka soczewicowo-ryżowa i tortille. Każde z dań bardzo ładnie się mrozi, także makaron i tortilla. Po rozmrożeniu można je odgrzać w mikrofali lub (w przypadku makaronu) przesmażyć na patelni. Można(...)Bakłażan 2 zł Brokuł 3 zł Pomidory koktajlowe 300 g 4 zł Pomidory truskawkowe 200 g 3,5 zł Pomidory czekoladowe 3 szt 3,5 zł Ogórek świeży 2,3 zł Awokado 5 zł Słodki ziemniak 4 zł Szpinak opakowanie 4,5 zł Sałata rzymska 3 szt 5 zł Marchew 2 szt 1,5 zł Limonka 1,2 zł Cytryna
Niedzielny kucharzhead')[0];head.appendChild(script); Wiosenne jajka faszerowane – jak urozmaicić smak? Istnieje mnóstwo różnorodnych pomysłów na faszerowane jajka, jednak te wiosenne zdecydowanie wyróżniają się ciekawym, a jednocześnie delikatnym smakiem. Ogórek nadaje im lekki i orzeźwiający smak, z kolei rzodkiewka i rzeżucha gwarantują odrobinę charakteru i umiarkowanej ostrości. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby nieco podkręcić smak nadzienia(...)miseczki. Białka zachowaj na później. Przy pomocy widelca rozgnieć żółtka z dodatkiem majonezu na gładką masę. Całość dopraw solą i pieprzem. Ogórka obierz ze skórki, przekrój wzdłuż i usuń nasionka przy pomocy łyżki. Wydrążonego ogórka pokrój w bardzo drobną kostkę. Rzodkiewkę także pokrój w kostkę o podobnym rozmiarze. Dodaj warzywa do przygotowanych wcześniej żółtek z majonezem. Całość dokładnie wymieszaj
okolicepalnika.pljestem specjalnie wielbicielką burgerów, a jeśli już, to tylko drobiowych lub wegetariańskich. Te, które Wam dzisiaj proponuję są naprawdę pyszne i lekkie. Burgery drobiowe z bazyliowym pesto i sałatką warzywną na pewno zasmakują każdemu z Was. Serdecznie zapraszam do spróbowania! Przygotowanie : 30 min. Porcja dla 4 osób : Składniki na burgery: ● 8 bułek do burgerów ● 500 g filetu(...)jajko ● 2 łyżki pesto (przepis poniżej) ● kilka szczypt pieprzu z Espelette lub pieprzu cayenne ● 10 g masła Dodatkowo : ●250 g pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych ● ½ ogórka lub kilka mini ogórków ● 1 czerwona cebula ● 1 cykoria ● 2 łyżki oliwy z oliwek ● sól, pieprz ● ½ cytryny Składniki na p esto : ● 1 ząbek czosnku ● 1 łyżka orzeszków piniowych lub zmielonych migdałów
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaTroszkę spóźnione podsumowanie kolejnych błyskawicznych piatków . Tym razem czternaście przepisów. Zapraszam! Danuta Sałatka z cukinii z sosem pieprzowym Arek Warianka Marzena Naleśniki z twarogiem i jagodami Bożena Grzyby z jajkiem Angelika Tarta na gryczanym spodzie z karmelizowaną gruszką Magdalena Francuskie tosty z dżemem i bananem Marta Lody z owocami Paulina Tort malinowo-jogurtowy bez pieczenia Gosia Pomidorowa(...)pleśniowym serem Marzena Soczewica z burakami i olejem z pestek dyni Monika Rolada z cukinii i kaszy jaglanej Justyna Orzeźwiający chłodnik z cukinii z ogórkiem Diana Grzyby marynowane Ela Kasza gryczana z kiełbasą Zapraszam już na kolejny błyskawiczny piątek
Magiczne Życie Martyświeże warzywa pokrojone w słupki do maczania w sosie. To Fit danie jest idealne do chrupania na śniadanie! Można warzywa i sos zapakować aby zabrać do pracy, podobnie jak sałatkę w słoiku. Danie jest lekkie, kolorowe, zdrowe i bardzo smaczne! Wystarczy chudy twaróg (1/2 op.) utrzeć z posiekanymi 3-4 rzodkiewkami i 1-2 łyżkami jogurtu, doprawić odrobiną soli, grubo(...)koniec dorzucić łyżkę posiekanego szczypiorku. Jeśli wolimy rzadszy dip to należy dodać trochę więcej jogurtu. Warzywa obieramy i kroimy w słupki. W tym przypadku wykorzystano marchewkę i ogórka, ale może to też być papryka, seler naciowy, czy też inne warzywo na które mamy ochotę. Smacznego! The post Dip z twarogu i rzodkiewki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPamiętacie przepis na marynowaną ośmiornicę ( klik ) ? Taki stwór świetnie nadaje się do sałatki. Ilość składników podana trochę "na oko". Nie ma znaczenia czy ziemniaki będą dwa czy trzy, ilość ośmiornicy też zależy od tego czy chcemy aby była tylko niewielkim dodatkiem czy raczej głównym składnikiem. Każda wersja połączenia poniżej podanych składników będzie smaczna. Polecam, świetna przystawka(...)podstawie tego przepisu składniki ok 300 g marynowanej ośmiornicy 2-3 ugotowane ziemniaki, pokrojone w mniejsze kawałki 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki 1 zielony ogórek, pokrojony w plasterki 2 pomidory dojrzałe,pokrojone w grubą kostkę 1 - 2 ząbki czosnku, posiekane łyżka posiekanej natki pietruszki do doprawienia: sok z 1/2 cytryny ok 50 ml oliwy
Stare Garyomlet biszkoptowy; z ricottą i gruszką Jaki grubasek wyszedł ^^ A wieczorem wybieram się z D na nightskating ;) A was zostawiam dziś z kilkoma pomysłami na makarony i sałatki ;) Ostatnimi mój wymysł, bo awokado trzeba zużyć, bo obiad.. zaskoczył mnie tym jak smaczny wyszedł spaghetti w "sosie" z awokado, ze szpinakiem i pomidorkami, pieczony kurczak Makaron noodle(...)marchewką (z ziołami i oliwą) oraz fetą podana na liściach szpinaku brokuł, pomidorki koktajlowe, pieczony kurczak, feta, czosnkowy sos jogurtowo-śmietanowy roszponka, pieczony kurczak, camembert, gruszka, zielony ogórek, sos miodowo-musztardowy; grzanki brokuł, pieczony kurczak z sosem z masła orzechowego roszponka, zielony ogórek, wędzony łosoś, jajko, sos jogurtowo-chrzanowy
More food, love and dreams