sałatka z ogórkiem i kukurydza - 1000 przepisów (strona:56/67)

Tuńczykowy lunchbox 177

klasyczna sałatkę z tuńczyka, tak tak każdy z Was ją jadał - układane warstwy tuńczyka, białka, żółtka, sera, cebula, masło, majonez itd. Moja dzisiejsza propozycja była inspiracja właśnie tej klasycznej sałatki ale została zmodyfikowana tak aby pasowała jako pełnowartościowy posiłek. Aby było wszystko co potrzeba porcja białka, węgli oraz tłuszczu. Nie prezentuje się tak okazale jak oryginał, ale jest równie pyszna(...)wersji lunchbox. Wersja dla Pań wszystkie składniki dzielimy przez pół ;) Składniki: - 100g białego ryżu - 2 jajka - puszka tuńczyka w sosie własnym - łyżka majonezu - 3 łyżki jogurtu naturalnego - ogórek kiszony - garść kukurydzy - sól, pieprz do smaku Jajka gotujemy na twardo i kroimy w drobna kosteczkę, ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu Tuńczyka odsączamy z zalewy, ogórka kroimy w drobna kosteczkę Wrzucamy

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Sałatka jarzynowa 249

Wszyscy znają tradycyjną sałatkę jarzynową. Każdy ma swój ulubiony dodatek. Jedni robią z groszkiem, inni z kukurydzą, niektórzy dodają jajko. Ja przedstawiam swoją wersję. Bez względu na dodatki sałatka ta zawsze smakuje i często pojawia się na stołach, nie tylko świątecznych.składniki:4-5 marchewek1 pietruszka1 seler2 kwaskowe jabłka3 kiszone ogórki2 ziemniaki1 puszka groszku konserwowego, użyłam gotowany na parze Bonduelle1(...)ugotować obrane gdy chcemy wykorzystać potem wywar lub też razem ze skórką. Ugotowane warzywka ostudzić i pokroić w kostkę. Jabłka obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Kiszone ogórki również pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa wymieszać z osączonym groszkiem. Dodać musztardę  i majonez, dokładnie wymieszać. Do smaku dodać odrobinę świeżo zmielonego pieprzu

Monia miesza i gotuje
Bożonarodzeniowe jajka faszerowane 1095

większości stołów wigilijnych znajdzie się sałatka warzywna. Dzisiaj ją trochę urozmaicamy i podajemy zupełni inaczej. Ja już nie mogę doczekać się Świąt a Wy? :)Mam nadzieję, że i na waszych stołach pojawią się jakieś fajne urozmaicenia potraw tradycyjnych. Składniki:6 jajka2 marchewki1 korzeń pietruszki1 ziemniak1/3 puszki kukurydzy1 cebula1 jabłko2 kiszone ogórki0,5 szklanki majonezusól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Jajka(...)ugotować na twardo, ostudzić, przekroić na pół i wyjąć żółtka. Marchew, pietruszkę, ziemniaka ugotować i pokroić w małą kosteczkę, przerzucić do miski. Obrane jabłko, ogórki, cebulę, żółtko posiekać na drobną kostkę, połączyć z warzywami i kukurydzą, dodać majonez doprawić do smaku i delikatnie wszystko wymieszać. Napełnić połówki jaj, ułożyć na sianku.  Smacznego

Niezły Młynek
Tortillowa zapiekanka warzywna z salsą 155

dodajemy fasolkę i kukurydzę. Całość mieszamy i zagotowujemy. Teraz możemy przejść do głównego etapu, czyli układania składników w naczyniu żaroodpornym. Najpierw smarujemy dno i ściany naczynia olejem, na spodzie układamy tortille tak, aby dokładnie zakryły dno. Wylewamy na nie POŁOWĘ zawartości patelni i posypujemy POŁOWĄ porcji ogórków. Przykrywamy pozostałymi tortillami. Wylewamy salsę i posypujemy resztą ogórków. Całość przykrywamy pokrywką(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i pieczemy przez około 20 minut, po czym odkrywamy naczynie i pieczemy dalej jeszcze przez około 10 minut. Podajemy z buraczkami albo sałatką z batatów . Smacznego!   Artykuł Tortillowa zapiekanka warzywna z salsą pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Tortillowa zapiekanka warzywna z salsą 155

dodajemy fasolkę i kukurydzę. Całość mieszamy i zagotowujemy. Teraz możemy przejść do głównego etapu, czyli układania składników w naczyniu żaroodpornym. Najpierw smarujemy dno i ściany naczynia olejem, na spodzie układamy tortille tak, aby dokładnie zakryły dno. Wylewamy na nie POŁOWĘ zawartości patelni i posypujemy POŁOWĄ porcji ogórków. Przykrywamy pozostałymi tortillami. Wylewamy salsę i posypujemy resztą ogórków. Całość przykrywamy pokrywką(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i pieczemy przez około 20 minut, po czym odkrywamy naczynie i pieczemy dalej jeszcze przez około 10 minut. Podajemy z buraczkami albo sałatką z batatów . Smacznego!   Artykuł Tortillowa zapiekanka warzywna z salsą pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
SAŁATKA ZIEMNIACZANA NA CIEPŁO BEZ MAJONEZU 250

Świetnie się sprawdzi na imprezę lub do obiadu czy na kolację. Kolejna kombinacja z resztek tego co zostało. Jak widać nie trzeba specjalnie marnować jedzenia. Nie

kuchniabellissima.wordpress.com
Surówka z papryki, ogórków i pomidora 138

Składniki surówki na 4 porcje: -30 dag żółtej papryki ( 3-4 sztuki) -10 dag ogórka zielonego ( 1 średni ) -20 dag pomidorów ( 2 średnie ) -100 ml kefiru

Kulinarne przemyslenia
Kolorowa surówka na grilla lub do obiadu (z kapusty pekińskiej) 210

Kolorowa surówka na grilla lub do obiadu (z kapusty pekińskiej). Dziś zapraszam Was na prostą, szybką i co najważniejsze pyszną surówkę. Sprawdzi się ona zarówno jako

Słodkie okruszki
Muszelki z tuńczykiem 198

sałatka to u mnie klasyka gatunku. Robię ją często bo jest błyskawiczna i najczęściej wszystkie składniki mam w domu. Jednak robiąc ją ostatnim razem dokonałam pewnego „odkrycia”. Sądziłam że makaron muszelki nosi taką nazwę ze względu na kształt, ale gdy przesypałam go jeszcze surowego z ręki do ręki stwierdziłam że dźwięk jaki temu towarzyszy jest dokładnie taki(...)wykorzystać w zabawie z Jaśkiem, ale teraz już do rzeczy… Składniki: 2 szklanki makaronu muszelki małe puszka tuńczyka w sosie własnym mała puszka kukurydzy 1 średnia czerwona papryka 3-4 średnie ogórki kiszone 6 plastrów ananasa z puszki 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku Wykonanie: Gotujemy makaron zgodnie z przepisem

Mama z miasta
Meksykańska sałatka makaronowa z kurczakiem 621

Czas przygotowania: 30 min.Koszt przygotowania: ok. 25,00 złSKŁADNIKI:500 g filetów z piersi kurczaka1 czerwona papryka1 żółta papryka1 zielona papryka1 puszka kukurydzy1 puszka czerwonej fasoli350

kulinarnyJa
Sałatka z kabanosami 232

Kukurydzę odcedzić z zalewy. Do dodać do sałatki. Wymieszać. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z ziaren i błon, pokroić w drobną kostkę. Dodać do miski z sałatką. Wymieszać. Czerwoną fasolę odcedzić z zalewy, opłukać na sicie, pod bieżącą wodą. Dodać do sałatki. Wymieszać. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Odrobinę pozostawić do posypania po wierzchu, resztę dodać do sałatki. Wymieszać. Do sałatki(...)lodówki w celu przegryzienia się smaków. Przed podaniem oprószyć resztką szczypiorku po wierzchu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi widoczna na zdjęciach salaterka sałatki. Smak sałatki można wzbogacić o drobno pokrojone ogórki konserwowe. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Sałatka z uszkami . 146

Bonduelle oraz pysznej Kiełbasy Kasztelańskiej od Tradycyjnego Jadła . Jak sałatka to musi być majonez i musztarda którą dostałam od Społem Kielce .  Sałatka jest pyszna, zapraszam do wypróbowania:) Składniki : 600 g uszek z mięsem Iglotex 1malutka puszka kukurydzy od Bonduelle 1 malutka puszka fasoli czerwonej od Bonduelle 1mała papryka czerwona     Kawałek pora   80 g kiełbasy Kasztelańskiej(...)Wykonanie : Uszka gotujemy all dente w osolonej wodzie. Paprykę, por myjemy  i kroimy w kostkę ( por w paseczki) Fasolkę i kukurydzę przelewamy na sitku wodą. Kiełbasę i szynkę kroimy w paseczki lub grubszą kostkę. Ogórki  korniszony i jajka kroimy w kostkę. Do miski przekładamy wszystkie składniki, przyprawiamy do  smaku solą, pieprzem i musztardą, mieszamy. Następnie dodajemy majonez

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka z tuńczyka i makaronu instant 168

ogórkami. Wtedy makaron nasiąkał warzywami i smakował całkiem nieźle. Jeszcze lepsza jest sałatka z już ugotowanym makaronem. Odcedzamy bulion i makaron dodajemy jako jeden ze składników sałatki. Można przyrządzić tak prawie każdą sałatkę makaronową podmieniając zwykły makaron na makaron instant z zupki. Można też skorzystać z przepisów na stronie producenta zupek – przykład tutaj . Dziś będzie klasyczna sałatka warstwowa(...)typu yakinoodles tego producenta – będą miały bardziej zdecydowany smak.   Składniki: 5 jajek na twardo – osobno białka i żółtka 150 g sera żółtego startego na tarce puszka kukurydzy odsączona pół puszki ananasa odsączonego i pokrojonego na kawałki (opcjonalnie) puszka tuńczyka odsączonego pół małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę 2 opakowania zupek chińskich listek bazylii do dekoracji

Ugotowane pozamiatane
Odchudzona sałatka gyros 320

jeśli nie zdradzicie, że to sos z dodatkiem serka homogenizowanego i jogurtu, nikt się nie zorientuje. Poza tym nic więcej nie dodaję, bo sałatkę gyros zna każdy. Taki imprezowy niezbędnik. ;-) 2 filety z kurczaka 1 puszka kukurydzy konserwowej 5 sporych korniszonów 1 czerwona papryka 1/2 główki kapusty pekińskiej 2 małe czerwone cebule Sos: 400g serka homogenizowanego 1 mały jogurt naturalny(...)studzimy. 2. Paprykę, korniszony i cebulę kroimy w kostkę. 3. Kapustę piekińską siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy. 4. Przygotowujemy sos:  wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Keczup, sól i pieprz dodajemy do smaku. 5. W dużej misce układamy kolejno składniki: filety, cebulę, 1/2 sosu, ogórki, papryka, 1/2 sosu, paprykę, kapustę pekińską. 6. Schładzamy w lodówce przez minimum godzinę

Szefowa kuchni
Sałatka z tuńczykiem 215

generalnie super zdrowy nie jest, ale czasami warto go wykorzystać do sałatek lub past. Duża zaleta takiej sałatki to jej szybkie przygotowanie i składniki ,które raczej w każdym  domu mamy pod ręką. SKŁADNIKI 2 puszki tuńczyka w zalewie własnej 4 średnie ogórki kiszone 6 jajek 2 średnie cebule 10 dag sera żółtego ( dowolny) 2 łyżki majonezu sól pieprz(...)mieszamy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ogórki kroimy w kostkę. Jajka obieramy ze skorupki i również kroimy w kostkę, jajka delikatnie solimy i pieprzymy.   Z tuńczyka odlewamy zalewę. wszystkie składniki łączymy ze sobą razem z majonezem. Mieszamy. Opcjonalnie można dodać szczypiorek lub jak lubimy pół puszki kukurydzy. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli

W kuchennym oknie Ewy
Prosta sałatka z czerwoną cebulką 138

Winiary) 1 łyżka słodkiej musztardy ( np Roleski ) Jajka obieramy ze skorupek i drobno kroimy w kosteczkę . Tak samo postępujemy z marchewką i ziemniakami . Cebulkę obieramy i siekamy , naprawdę drobno . Kukurydzę przelewamy na sitko i zostawiamy na 15 minut ,żeby porządnie ociekła z zalewy . Wszystkie składniki umieszczamy w misce , dodajemy majonez, musztardę , sól i pieprz . Mieszamy , a następnie odstawiamy(...)class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Na drugi dzień sałatka jest naprawdę pyszna , przesiąknięta wszystkimi smakami . Dzięki temu , że nie zawiera mokrych składników ( np kiszone ogórki ) , nie puszcza soku i można ją spokojnie ,przechowywać w lodówce kilka dni .Proporcje majonezu i pieprzu , możecie oczywiście zmieniać, wedle upodobań " class

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania