dodajemy fasolkę i kukurydzę. Całość mieszamy i zagotowujemy. Teraz możemy przejść do głównego etapu, czyli układania składników w naczyniu żaroodpornym. Najpierw smarujemy dno i ściany naczynia olejem, na spodzie układamy tortille tak, aby dokładnie zakryły dno. Wylewamy na nie POŁOWĘ zawartości patelni i posypujemy POŁOWĄ porcji ogórków. Przykrywamy pozostałymi tortillami. Wylewamy salsę i posypujemy resztą ogórków. Całość przykrywamy pokrywką(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i pieczemy przez około 20 minut, po czym odkrywamy naczynie i pieczemy dalej jeszcze przez około 10 minut. Podajemy z buraczkami albo sałatką z batatów . Smacznego! Artykuł Tortillowa zapiekanka warzywna z salsą pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.pldodajemy fasolkę i kukurydzę. Całość mieszamy i zagotowujemy. Teraz możemy przejść do głównego etapu, czyli układania składników w naczyniu żaroodpornym. Najpierw smarujemy dno i ściany naczynia olejem, na spodzie układamy tortille tak, aby dokładnie zakryły dno. Wylewamy na nie POŁOWĘ zawartości patelni i posypujemy POŁOWĄ porcji ogórków. Przykrywamy pozostałymi tortillami. Wylewamy salsę i posypujemy resztą ogórków. Całość przykrywamy pokrywką(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i pieczemy przez około 20 minut, po czym odkrywamy naczynie i pieczemy dalej jeszcze przez około 10 minut. Podajemy z buraczkami albo sałatką z batatów . Smacznego! Artykuł Tortillowa zapiekanka warzywna z salsą pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plŚwietnie się sprawdzi na imprezę lub do obiadu czy na kolację. Kolejna kombinacja z resztek tego co zostało. Jak widać nie trzeba specjalnie marnować jedzenia. Nie
kuchniabellissima.wordpress.comSkładniki surówki na 4 porcje: -30 dag żółtej papryki ( 3-4 sztuki) -10 dag ogórka zielonego ( 1 średni ) -20 dag pomidorów ( 2 średnie ) -100 ml kefiru
Kulinarne przemysleniaKolorowa surówka na grilla lub do obiadu (z kapusty pekińskiej). Dziś zapraszam Was na prostą, szybką i co najważniejsze pyszną surówkę. Sprawdzi się ona zarówno jako
Słodkie okruszkisałatka to u mnie klasyka gatunku. Robię ją często bo jest błyskawiczna i najczęściej wszystkie składniki mam w domu. Jednak robiąc ją ostatnim razem dokonałam pewnego „odkrycia”. Sądziłam że makaron muszelki nosi taką nazwę ze względu na kształt, ale gdy przesypałam go jeszcze surowego z ręki do ręki stwierdziłam że dźwięk jaki temu towarzyszy jest dokładnie taki(...)wykorzystać w zabawie z Jaśkiem, ale teraz już do rzeczy… Składniki: 2 szklanki makaronu muszelki małe puszka tuńczyka w sosie własnym mała puszka kukurydzy 1 średnia czerwona papryka 3-4 średnie ogórki kiszone 6 plastrów ananasa z puszki 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku Wykonanie: Gotujemy makaron zgodnie z przepisem
Mama z miastaCzas przygotowania: 30 min.Koszt przygotowania: ok. 25,00 złSKŁADNIKI:500 g filetów z piersi kurczaka1 czerwona papryka1 żółta papryka1 zielona papryka1 puszka kukurydzy1 puszka czerwonej fasoli350
kulinarnyJaKukurydzę odcedzić z zalewy. Do dodać do sałatki. Wymieszać. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z ziaren i błon, pokroić w drobną kostkę. Dodać do miski z sałatką. Wymieszać. Czerwoną fasolę odcedzić z zalewy, opłukać na sicie, pod bieżącą wodą. Dodać do sałatki. Wymieszać. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Odrobinę pozostawić do posypania po wierzchu, resztę dodać do sałatki. Wymieszać. Do sałatki(...)lodówki w celu przegryzienia się smaków. Przed podaniem oprószyć resztką szczypiorku po wierzchu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi widoczna na zdjęciach salaterka sałatki. Smak sałatki można wzbogacić o drobno pokrojone ogórki konserwowe. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaBonduelle oraz pysznej Kiełbasy Kasztelańskiej od Tradycyjnego Jadła . Jak sałatka to musi być majonez i musztarda którą dostałam od Społem Kielce . Sałatka jest pyszna, zapraszam do wypróbowania:) Składniki : 600 g uszek z mięsem Iglotex 1malutka puszka kukurydzy od Bonduelle 1 malutka puszka fasoli czerwonej od Bonduelle 1mała papryka czerwona Kawałek pora 80 g kiełbasy Kasztelańskiej(...)Wykonanie : Uszka gotujemy all dente w osolonej wodzie. Paprykę, por myjemy i kroimy w kostkę ( por w paseczki) Fasolkę i kukurydzę przelewamy na sitku wodą. Kiełbasę i szynkę kroimy w paseczki lub grubszą kostkę. Ogórki korniszony i jajka kroimy w kostkę. Do miski przekładamy wszystkie składniki, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i musztardą, mieszamy. Następnie dodajemy majonez
Sama słodycz i szczypta chiliogórkami. Wtedy makaron nasiąkał warzywami i smakował całkiem nieźle. Jeszcze lepsza jest sałatka z już ugotowanym makaronem. Odcedzamy bulion i makaron dodajemy jako jeden ze składników sałatki. Można przyrządzić tak prawie każdą sałatkę makaronową podmieniając zwykły makaron na makaron instant z zupki. Można też skorzystać z przepisów na stronie producenta zupek – przykład tutaj . Dziś będzie klasyczna sałatka warstwowa(...)typu yakinoodles tego producenta – będą miały bardziej zdecydowany smak. Składniki: 5 jajek na twardo – osobno białka i żółtka 150 g sera żółtego startego na tarce puszka kukurydzy odsączona pół puszki ananasa odsączonego i pokrojonego na kawałki (opcjonalnie) puszka tuńczyka odsączonego pół małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę 2 opakowania zupek chińskich listek bazylii do dekoracji
Ugotowane pozamiatanejeśli nie zdradzicie, że to sos z dodatkiem serka homogenizowanego i jogurtu, nikt się nie zorientuje. Poza tym nic więcej nie dodaję, bo sałatkę gyros zna każdy. Taki imprezowy niezbędnik. ;-) 2 filety z kurczaka 1 puszka kukurydzy konserwowej 5 sporych korniszonów 1 czerwona papryka 1/2 główki kapusty pekińskiej 2 małe czerwone cebule Sos: 400g serka homogenizowanego 1 mały jogurt naturalny(...)studzimy. 2. Paprykę, korniszony i cebulę kroimy w kostkę. 3. Kapustę piekińską siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy. 4. Przygotowujemy sos: wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Keczup, sól i pieprz dodajemy do smaku. 5. W dużej misce układamy kolejno składniki: filety, cebulę, 1/2 sosu, ogórki, papryka, 1/2 sosu, paprykę, kapustę pekińską. 6. Schładzamy w lodówce przez minimum godzinę
Szefowa kuchnigeneralnie super zdrowy nie jest, ale czasami warto go wykorzystać do sałatek lub past. Duża zaleta takiej sałatki to jej szybkie przygotowanie i składniki ,które raczej w każdym domu mamy pod ręką. SKŁADNIKI 2 puszki tuńczyka w zalewie własnej 4 średnie ogórki kiszone 6 jajek 2 średnie cebule 10 dag sera żółtego ( dowolny) 2 łyżki majonezu sól pieprz(...)mieszamy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ogórki kroimy w kostkę. Jajka obieramy ze skorupki i również kroimy w kostkę, jajka delikatnie solimy i pieprzymy. Z tuńczyka odlewamy zalewę. wszystkie składniki łączymy ze sobą razem z majonezem. Mieszamy. Opcjonalnie można dodać szczypiorek lub jak lubimy pół puszki kukurydzy. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli
W kuchennym oknie EwyWiniary) 1 łyżka słodkiej musztardy ( np Roleski ) Jajka obieramy ze skorupek i drobno kroimy w kosteczkę . Tak samo postępujemy z marchewką i ziemniakami . Cebulkę obieramy i siekamy , naprawdę drobno . Kukurydzę przelewamy na sitko i zostawiamy na 15 minut ,żeby porządnie ociekła z zalewy . Wszystkie składniki umieszczamy w misce , dodajemy majonez, musztardę , sól i pieprz . Mieszamy , a następnie odstawiamy(...)class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Na drugi dzień sałatka jest naprawdę pyszna , przesiąknięta wszystkimi smakami . Dzięki temu , że nie zawiera mokrych składników ( np kiszone ogórki ) , nie puszcza soku i można ją spokojnie ,przechowywać w lodówce kilka dni .Proporcje majonezu i pieprzu , możecie oczywiście zmieniać, wedle upodobań " class
Ogrodnik w podróżykukurydzę odcedzić z zalewy. Dodać do sałatki. Wymieszać. Do sałatki dodać śmietanę i majonez. Dokładnie wymieszać. Sałatkę dobrze przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Dokładnie wymieszać. Przygotowaną sałatkę przykryć folią spożywczą/aluminiową i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Sałatka najlepiej smakuje, jak wszystkie smaki dobrze się "przegryzą". SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Sałatka nadaje(...)przygotowaniu, jednak najlepiej smakuje, jak wszystkie smaki dobrze się "przegryzą". Do sałatki można dodać pokrojony w kostkę ser żółty, a czosnek granulowany zastąpić świeżym. Jeśli gościom nie przeszkadza ostry smak pora, nie trzeba go sparzać. Por można również zastąpić pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami kiszonymi lub konserwowymi. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskapołożyć na niej ulubioną wędlinę i kilka dodatków jak kukurydza czy prażona cebulka, zawinąć, posypać serem i zapiec. Wystarczy polać je ketchupem i zajadać ze smakiem. :) Przepisy: Naleśniki z mascarpone i owocami Naleśniki zapiekane w sosie serowym Naleśniki kokosowe Pancakes - amerykańskie naleśniki Zapiekanki i sałatka szopska Czasami lubimy zjeść obiad bezmięsny, wtedy właśnie przygotowuję zapiekanki(...)czasie, gdy zapiekanki są w piekarniku można przygotować szybką, zdrową i mega pyszną sałatkę szopską, w której jesteśmy absolutnie zakochani. Wcześniej dodatkiem była sałatka grecka, ale po wizycie w Bułgarii zmieniliśmy ją na szopską, która jest prostsza w przygotowaniu, a równie smaczna. Kroimy pomidory, zielonego ogórka, paprykę i czerwoną cebulę. Dodajemy pokruszony ser solankowy, przyprawiamy octem winnym, oliwą z oliwek
Cooking Monster