Sałatkę tą z powodzeniem można zaserwować jako sylwestrową przekąskę! SKŁADNIKI:1 pierś kurczaka 1 puszka kukurydzy1 słoik ogórków konserwowych1/2 słoika papryki konserwowejmała główki sałaty lodowej3-4 łyż keczupu3-4 łyż majonezu15 dag sera żółtego + trochę startego na wierzchPierś kurczaka pokroić i usmażyć w przyprawie gyros. Ogórki, paprykę i ser żółty pokroić w kosteczkę. Sałatę lodową porwać palcami. Kukurydzę
Kto ugości moich gości?Jest to jedna z moich ulubionych i tzw. dyżurnych sałatek. Kiedyś umieściłam ten przepis na forum Smaczny.pl. Nie było chętnych do zrobienia, może teraz kogoś zainteresuje
Praktyczna plmałą dziewczynką , spróbowałam troszkę innej wersji takiej sałatki przygotowaną przez kochaną Zosię i także smakowała przepysznie , a ja dziś zrobiłam troszkę inną wersie , a moja córka wcina ją jak szalona wiec chyba jej zasmakowała , więc zapraszam serdecznie może tobie też zasmakuje . Składniki 4 marchewki 2 pietruszki puszka kukurydzy 1 jabłko 2 łyżki musztardy(...)łyżki majonezu 2 ziemniaki pieprz czarny sól do smaku 2 ogórki kiszone 3 jajka Wykonanie Marchew , pietruszkę , ziemniaki ,gotuję do miękkości , jajka gotuję na twardo . Kiedy warzywa mamy ugotowane i przestudzone kroję w drobną kostkę , następnie ugotowane jajka , jabłko , ogórka kroję także w drobną kostkę , dodaję majonez musztardę ,kukurydzę , doprawiam do smaku
Mój Smakodsłona sałatki z kaszą jako głównym składnikiem. Ta wersja bogatsza w składniki niż ... wyszła przepyszna. Oprócz walorów smakowych jej zaletą jest też szybkość przyrządzania i sytość. Za sprawą kaszy, która ma dużo błonnika po zjedzeniu niewielkiej porcji jesteśmy syci przez długie godziny :)) Składniki: 1 wor eczek (100g) ugotowanej kaszy bulgur 3 ugotowane jajka mała puszka kukurydzy (200g(...)ogórki konserwowe 200g szynki konserwowej biała część 1 pora sól pieprz majonez szczypiorek Wykonanie: Jajka, ogórki, szynkę i pora kroimy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Dodajemy majonez. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy posiekany szczypior. Ponownie mieszamy i odstawiamy do lodówki
Walijskie Pichceniekukurydzę wysypujemy na durszlak do odsączenia. Papryke myjemy i kroimy drobno. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Lekko solimy. Ogórka nie obieramy, kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa razem z rukola przekładamy do miseczki i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz polewamy oliwą wymieszana z suszonym chilli. Jeszcze raz delikatnie łączymy składniki. Obieramy jajka i dokładamy do sałatki. Bardzo
ChilliJemysałatka którą często przyrządzam na różne imprezy lub święta, można ją przygotować w szybki sposób. Ma lekko pikantny smak i jest bardzo smaczna, polecam. Składniki: 1 op. tortellini z szynką 200 gram kabanosów z peperoni 200 gram sera żółtego 1 mała puszka kukurydzy Bonduelle 1 mała puszka czerwonej fasoli Bonduelle 1 duża czerwona papryka Kawałek pora 10 malutkich ogórków
Bajeczna Kuchniakukurydzę razem z wodą przemieszałam i pozostawiłam do napęcznienia makaronu. Pierś drobiową umyłam , pokroiłam w kosteczkę, podsmażyłam z przyprawą do czerwonego mięsa ( można też użyć przyprawy do grilla, lub gyros ), przestudziłam, włożyłam do makaronu. Jajka ugotowałam obrałam, pokroiłam w kostkę wraz z ogórkami i papryką, dodałam do makaronu. Wszystko razem dokładnie wymieszałam z dodatkiem majonezu. Ja do swojej sałatki
Darcia w kuchnisałatkę z tuńczykiem, kuskusem, czerwoną fasolą, groszkiem i kukurydzą. Idealna do lunch boxu, który możecie zabrać ze sobą do pracy czy w podróż. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 10 osób Koszt przygotowania: 16,00 zł SKŁADNIKI: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 150 g kaszy kuskus 1 puszka zielonego groszku 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy(...)ogórki konserwowe 1 szalotka 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1/2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Do miski przekładamy groszek, fasolę, kukurydzę, pokrojonego ogórka i posiekaną szalotkę. Dodajemy tuńczyka i rozdrobnioną kaszę kuskus. Wszystko zalewamy jogurtem i majonezem. Doprawiamy czerwoną papryką słodką, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Smacznego
kulinarnyJasałatka z czasów PRL . Wtedy to był hit! Myśle że teraz też jest lubianaSkładniki:5 ziemniakówpuszka kukurydzypół puszki groszku 2 kiszone ogórki1 kwaskowate jabłkoszczypior z 2 cebulek dymek4 gałązki natki pietruszkisól,pieprz2 łyżki majonezu2 łyżki smietany 18 %Wykonanie:Ziemniaki obieramy, gotujemy w posolonej wodzie. Studzimy, kroimy w sporą kostkę. Dodajemy osączony groszek i kukurydzę, pokrojone w drobna kostkę ogórki
Z Majeczką w kuchniogórki kiszone, a inni konserwowe- ja np. wcale ich nie dodaję... jedni dodają czerwoną fasolkę, a inni świeżą paprykę... jedno jest pewne: u każdego w tej sałatce jest gyros :) A wy jaką macie swoją wersję? Może kiedyś odważę się zrobić ją w innej wersji :)Składniki: 3 piersi pojedyncze kurczaka, 1 czerwona papryka, 1/2 białej części pora, 1 puszka kukurydzy
Aga w kuchnikopiec były układane i łączone ze sobą wszystkie warstwy. Użyte składniki są proste i ogólnodostępne – Dijon to tutaj moja kropka nad i. Dodawania do tej prostej sałatki marchewki a tym bardziej kukurydzy – nie rozumiałam i nie zrozumiem. Marchewka służyła pewnie jako dodatkowy kolor – ale z nią dla mnie ta sałatka traci na smaku, a zyskuje tylko na słodkości. Podobnie(...)kukurydzą – nawet, jeśli dodana dla koloru – jest zupełnie niepotrzebna. Osładza całość i bardzo zmienia fakturę. Żółtka startych drobno jajek całkowicie wystarczą. Spotkałam się też z siekaną i drobno tartą wersją tej sałatki. O ile ścieranie na drobnej tarce jajek daje dobry, miękki efekt, o tyle potraktowanie tak całej zawartości sprawia, że kończycie ze śledziami pod jarzynowym pasztetem. Zdecydowanie wolę
Karo in the Kitchendosypujemy tyle, by utworzyć gładkie, elastyczne ciasto, z którego łatwo formować bułeczki. Formujemy małe bułeczki, spłaszczamy, smażymy po kilka minut na suchej żeliwnej patelni. SAŁATKA: Paluszki surimi drobno siekamy, dodajemy drobno posiekanego pora oraz świeżego ogórka.Wlewamy ok. 100 ml oleju HEPA, mieszamy. Dodajemy majonez zmieszamy z chrzanem wasabi , skórką z cytryny i świeżym koperkiem. Doprawiamy do smaku solą(...)pieprzem, odstawiamy do schodzenia ( smaki się przegryzą ). Podajemy ze świeżym pokrojonym w plastry awokado na ciepłych proziakach. Smacznego! Ps. świetnym dodatkiem będzie również grillowana kukurydza! WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ DR GAJA Więcej informacji o olejach marki Dr Gaja znajdziecie na www.drgaja.pl oraz na facebooku marki : TUTAJ #drgaja #propharma Ps. pamiętajcie, że olejów tłoczonych na zimno nie należy
Ostra na Słodkociepło najlepszy pęczak! Co z kaszy? Tabbouleh (wymowa: tabule), czyli sałatka libańska warzywna podawana na zimno. Z pomidorów i kaszy bulgur z dodatkiem cebuli, czosnku, ogórka i czerwonej papryki. Smak i aromat sałatki tabbouleh wzbogacony jest miętą, cytryną i natką pietruszki. Zamiast kaszy bulgur można użyć kuskusu. Kaszotto , czyli kasza przygotowana tak jak powstaje ryż na risotto. Najlepiej smakuje(...)pomidorami lub grzybami, na przykład suszonymi. Pęczak z warzywami na ciepło, to moje ulubione danie. To co mam dodaje do pęczaka. Próbowałem go już pomidorami, kukurydzą, fasolami, łososiem, szpinakiem. Dobrze do takiej sałatki smakuje mozarella lub feta. Artykuł Jak i dlaczego warto być kaszoholikiem? pochodzi z serwisu Fleksitarianizm.pl
Fleksitarianizm.plsałatka powstała dość spontanicznie :) Zdecydowałam się ponieważ była smaczna, a dzięki temu, że ją zapiszę to będę mogła do niej wrócić. Często jest tak, że zrobię coś smacznego nie zapiszę, a potem nie pamiętam jakie składniki dodałam i nie mogę odtworzyć smaku. Składniki: 1/2 brokuła ugotowanego 3 jajka ugotowane na twardo 1 papryka czerwona mała 3 ogórki kiszone 1/2 puszki(...)kukurydzy 5 rzodkiewek 4 kabanosy 3 cebulki dymki 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Brokuła podzielić na drobne różyczki. Jajka, warzywa i kabanosy pokroić. Wszystko wrzucić do miski.Dodać odcedzoną kukurydzę, jogurt, majonez i przyprawy. Wymieszać i wstawić do lodówki do przegryzienia. Najlepiej smakuje na drugi dzień
Agusiowe smakołykiwielką fanką sałatki jarzynowej, ale jeszcze bardziej nie lubię wyrzucać jedzenia. Dlatego podaję ją na liściach lubianej cykorii belgijskiej, na którą mamy teraz idealny sezon. W moim przepisie jest sporo selera, który bardzo mi smakuje pod każdą postacią. Nie ma natomiast ziemniaków, bo za nimi nie przepadam. Składniki: 3 marchewki połowa selera korzeniowego pietruszka korzeniowa pół puszki kukurydzy (lub groszku(...)zielonego) 3 ogórki kiszone 3 jajka ugotowane na twardo mała czerwona cebula (może być też kawałek pora) 3 młode liście jarmużu (u mnie fioletowy i zielony) 2 łyżki majonezu łyżka musztardy sarepskiej lub rosyjskiej sól, pieprz liście cykorii belgijskiej kiełki do dekoracji Liście jarmużu zanurzyć na ok. pół minuty we wrzątku. Odłożyć do ostygnięcia. Ogórki pokroić w kostkę i odłożyć
Weekendy w domu i ogrodzie