Uwielbiam wszystkie sałatki. Te tradycyjne i te nowoczesne… te wegetariańskie i te z dodatkiem wędlin… te z ziemniakami, te z makaronem i te z ryżem, te z tuńczykiem i te z kurczakiem, te na ciepło i te na zimno… wszystkie:) Tyle jest kombinacji do wypróbowania…:) Oprócz tego, że sama wymyślam sobie kombinacje smakowe to również szukam
UgotujmyTo.pljuż Wam kiedyś pisałam bardzo lubię jarmuż. Przyrządzam z niego sałatki, koktajle , albo też pesto , na które przepis już jest na blogu. Takie właśnie jarmużowe pesto postanowiłam wykorzystać dziś do zrobienia pysznego obiadu. Do tego makaron spaghetti, grillowany kurczak i pyszny obiad mamy gotowy. Nie tylko pyszny, ale i zdrowy! Taki obiad jest idealnym pomysłem dla osób będących na diecie
Ostra na SłodkoCaprese zwykle kojarzy się z sałatką, zresztą bardzo popularną i bardzo często spotykaną na naszych stołach, a co za tym idzie ... niczym rewelacyjnym. Ale ... Będąc jakiś czas temu w Warszawie, postanowiłam z ciekawości kulinarnej odwiedzić restaurację Pani Magdy Gessler. Zamówiłam wszystko - od startera do deseru. :) Jako danie główne wybrałam spaghetti, które właśnie dziś Wam zaprezentuję. Sam "przepis" właściwie(...)dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy całość do czasu aż marchew będzie miękka i wszystkie składniki się połączą. W tym czasie gotujemy makaron. Kroimy mozarellę w plastry. Układamy na talerzu makaron, sos, mozarellę, przyozdabiamy listkami bazylii. Na koniec posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Bon appetit! Ze swojej strony proponuję również do tego dania dodatek
Garniec MagalieSkładniki: 200 g makaronu gwiazdki Czaniecki, 1 brokuł, 1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w wodzie Graal, 2-3 łyżki majonezu, sól, pieprz. Przygotowanie: Różyczki brokuła
Aga w kuchniSkładniki: 9-10 sztuk kabanosów 500 g makaronu kokardki słoik suszonych pomidorów słoik papryki konserwowej 4-5 sztuk ogórków kiszonych puszka kukurydzy pęczek szczypiorku 3 łyżki
Czerwona PorzeczkaDzisiaj mam dla Was przepis na pyszną sałatkę, która kryje w sobie mnóstwo smaków i moim znajomym zawsze smakuje:) Polecam:) Składniki: 200-250 g makaronu ravioli z serem lub mięsem; 1 puszka kukurydzy; 1 puszka mandarynek; 200 g sera żółtego; 300 g szynki konserwowej lub gotowanej; 0,5 puszki ananasa; 2 ząbki czosnku; majonez; 3 łyżki gęstego jogurtu; sól(...)pieprz; Makaron ravioli ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i wystudzić. Kukurydzę, ananasa i mandarynki dobrze odsączyć z zalewy. Odsączone mandarynki przekroić na pół (każdą cząstkę), ananasa, szynkę i ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki razem wymieszać. Majonez wymieszać z jogurtem, dodać przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, wymieszać i dodać do sałatki. Posolić i popieprzyć do smaku, wszystko
In my kitchenOgórki konserwowe pokroić w półplasterki, a szklarniowego pokroić na mniejsze części. 6. Szczypior pokroić i dodać do warzyw. 7. Do warzyw dodać makaron i kurczaka. Doprawić solą i pieprzem. Dodać majonez i całość wymieszać. 8. Sałatkę wstawić do lodówki do schłodzenia i przejścia smaków
A Ty Smakuj Mniebiałka i błonnika, niacyny oraz fosforu. Kasza Kuskus jest lekka i sycąca. Polecana do potraw spożywanych podczas upalnych dni. Przygotowuje się z niej sałatki, stosuje jako dodatek do mięs, używa do wzbogacania wypieków kulinarnych. Zastępuje ryż, makaron lub ziemniaki.Więcej ciekawych informacji na temat produktów firmy Sante znajdziecie na ich stronie
Emcia Pichciserwować na przykład do chleba, bagietki, sałatek czy serów. Najlepsze jak dla mnie jest pesto domowej roboty.Składniki na pesto:1/3 szklanki orzechów nerkowcaspora garść świeżej bazylii1 ząbek czosnku4 łyżki oliwy z oliwekparmezan bądź inny drobno starty ser (np. pecorino)sól, pieprzWszystkie składniki blendujemy albo ucieramy w moździerzu.Sposób przyrządzenia:Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. W tym samym
upichcicjajkiem, którą warto wypróbować, bo jest bardzo smaczna. Inspiracją była wizyta na stronie Ewy "Smaki na talerzu" "salatka z jajkami" i oryginał jest de luxe. Ja zrobiłem z tego co mam pod ręką, bez dodatkowych zakupów. Potrzebujemy: makaron, groszek z marchewką, jajka, cebulę, kilka plastrów sera i majonez. Majonez musiałem zrobić wg majonez-domowy-w-10-sekund
chleba naszegobędę się rozpisywać, bo sałatka jest rewelacyjna jak dla mnie! Szybka, pożywna i super na II śniadanie do pracy:) Składniki: 300 g makaronu (suchego); 1 puszka kukurydzy; 1 słoiczek marynowanej cebulki; 2 pojedyncze piersi z kurczaka; szczypiorek; ząbek czosnku; majonez:; sól i pieprz; Makaron ugotować, ostudzić. Cebulkę i kukurydzę odcedzić. Piersi kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem
In my kitchenSzybka, nieźle wyglądająca i smaczna sałatka z kupnych pierożków. Można ją zrobić z mniejszych pierożków, czyli tortellini, ale ja użyłam większych - tortelloni, ponieważ wcześniej miałam okazję
Kuchenne zapiski Edytysól, pieprz świeżo mielonyPrzygotowanie :Zupkę chińską zalać wrzątkiem, tak by tylko przykryć makaron, dodać przyprawy bądź przyprawić pod swój smak. Odstawić do wystygnięcia. Kurczaka porwać na kawałki, pomidory i ogórki pokroić w paseczki. Pieczarki obrać, pokroić w pół plasterki, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać wszystkie składniki sałatki z majonezem, doprawić do smaku. Odstawić na pół godziny. Podawać w szklaneczkach jako
Magiczne Życie Martywiele, bo i świetnie sprawdzi się jako pasta na kromce chleba, jak i w formie sosu do ryżu czy makaronu, albo też- dla podniesienia smaku- do mięsa pieczonego lub grillowanego, jako dip do przegryzek czy dressing do sałatki.Jakkolwiek by go nie podać, to i tak potrawa z ajwarem będzie smakowała wybornie!Polecam!Ajwar:* papryka czerwona- 2 duże szt.* bakłażan
Kraina Miodem PłynącaUwielbiam sałatki, surówki z fetą świeże warzywa z dodatkiem ziół w połączeniu z feta pychota. U mnie twaróg w lodówce musi być codziennie. Wykorzystuję go do makaronu do klusek itd. Tym razem postanowiłam wykorzystać go zalewy ziołowej, zrobić go na ala Apetina . Już nie mogę się doczekać kiedy przejdzie aromatem ziół i wykorzystam go do mojej ulubionej sałatki.SKŁADNIKI:- twaróg
Basia w kuchni