Nie tylko obiady bywają w moim wydaniu ekspresowe - również sałatki lubię zakręcić na szybko, zwłaszcza jeśli w ograniczonym czasie potrzebuję przygotować ich kilka;)Poniższa jest efektem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSałatki uwielbiam praktycznie w każdej kombinacji smakowej. Ta, którą chcę Wam pokazać, to połaczenie makaronu, ananasa i szynki konserwowej. Składniki: - 1/2 szklanki makaronu włoskiego - 1 puszka ananasa - 300 g szynki konserwowej - 5 ogórków konserwowych - 2 pęczki szczypiorku - 3 łyżki przyprawy delikat czerwony - 1 łyżeczka soli czosnkowej sos - 2 łyżki śmietany 18 % - 1 łyżeczka musztardy stołowej - 1 łyżeczka przyprawy curry
Zainspirowana w kuchniczasie wkładamy na 10 min do woreczka- by łatwiej zciągnąc skórkę. Gotujemy makaron- ja ugotowałam 250 gr spiralek.Kroimy w kostkę paprykę. Do makaronu dodajemy pesto I paprykę I mieszamy. Gotowe:)Podajemy z upieczonym kurczakiem I ulubioną sałatką. Smacznego
Smaki Edytymają wspólnego, ale powszechnie nazywane są właśnie krabowymi. Pomyślałem zatem, że pora je wykorzystać. Wybór padł na sałatkę. Jeśli mnie pamięć na myli to inspirację czerpałem z jednego z wpisów na cincin . paczka (250 g) paluszków krabowych ogórek szklarniowy pęczek koperku makaron ryżowy 2 łyżki majonezu sok z 1 cytryny Paluszki kroimy na kawałki - jeden paluszek na cztery części(...)tarce o dużych oczkach, koper drobno siekamy, dodajemy do paluszków krabowych. Makaron ryżowy (jakąś taką stosowną porcję, tak około 150 g) gotujemy wedle zaleceń na opakowaniu i dodajemy do całości. Potem wszystko zaprawiamy dwiema łyżkami majonezu i wstawiamy na godzinę do lodówki. I po godzinie sałatka jest gotowa. Smacznego! :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres
Marder&Marder ManufactureSałatka okazała się fajną, pożywną i super smakuje w pracy na drugie śniadanie. Swoją sałatkę wzbogaciłam o zioła prowansalskie i przypadło mi to do gustu:) Polecam! Składniki: 1 brokuł; kilka suszonych pomidorów; 3-4 kabanosy; 1 krążek sera pleśniowego; 200 g makaronu; sól, pieprz, zioła prowansalskie; Wykonanie: Brokuły ugotować, aby były chrupiące. Suszone pomidory pokroić w plasterki(...)drobno pokroić lub pokruszyć, kabanosy pokroić na małe kawałki. Makaron ugotować al dente, gorący wymieszać z oliwą z pomidorów suszonych, dodać pokrojone składniki i wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi..Odstawić do przegryzienia się smaków. Do sałatki można dodać roztarty ząbek czosnku
In my kitchensałatka smakuje tak samo wybornie, jak się prezentuje. Podana na przyjęciu z pewnością wzbudzi zachwyt wszystkich gości. Kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw, ale zdążyłam się już przekonać, że ten pieczony i zarumieniony smakuje o wiele lepiej niż gotowany – jest chrupiący, a smak zdecydowanie bardziej wyrazisty. Do tego idealnie zbilansowany dressing i prażone pestki. W oryginalnym przepisie makaron
Roślinna - blog wegańskipudełeczko z pomidorami koktajlowymi. Słonecznik, sezam i oliwę mam zawsze. Krótka myśl i działanie, wciągu 15 minut miałam gotowy obiad. W czasie gdy gotował się w osolonej wodzie makaron (200 g) penne pełnoziarnisty od Lubella, szybko przygotowałam pesto. Podprażyłam na suchej patelni słonecznik i sezam, połowę odłożyłam. 100 g rukoli przełożyłam do pojemnika blendera, dodałam podprażone ziarna słonecznika i sezamu(...)szybko, tak aby tylko puściły sok. Bardzo lubię wykorzystywać rukolę nie tylko do sałatek: A rukola nie tylko nadaje się do sałatek:Zupa krem z rukoli, Włoskie Cannelloni faszerowane serem ricotta, kalafiorem i radicchio i pesto z rukoli Makaron rozłożyłam do miseczek, wymieszałam z pesto, posypałam resztą ziaren słonecznika i sezamu, obłożyłam pomidorkami. No i co mam powiedzieć? Jedynie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękoniec gotowania dodać jasny sos sojowy. Na koniec wyjąć kurę i ugotowane warzywa (te możecie wykorzystać do zrobienia sałatki warzywnej). Gdy kura przestygnie, zdjąć z niej mięso długimi płatami i włożyć z powrotem do garnka. W osobnym garnku ugotować makaron soba (trwa to 2-3 minuty, po tym czasie należy przelać go zimną wodą, by przerwać gotowanie). Gotowy makaron przełożyć
W SMAKnadzieję, że do końca marca się z tym wszystkim uporam. Na kwiecień będzie więcej kolorowych wpisów, sałatek i na pewno kilka propozycji na Wielkanocny stół. W kwietniu kolejne wyzwanie Blogerek i Blogerów. Na które już teraz Was zapraszam!A dzisiaj razowy makaron z papryczką chili. Trochę ostrzejsza wersja makaronu niż do tej pory u mnie na blogu. Smacznego! Składniki
Magiczne Życie MartySmaczna, pożywna, kolorowa sałatka dobra zarówno na śniadanie, kolację czy też jako odżywcza przekąska. Połączenie jajek, rzodkiewek i makaronu tortellini (u mnie gotowe Sacchettini czyli pierożki z nadzieniem z sera ricotta i kremem pieczarkowo-truflowym) oraz zieleniny (rzeżucha, bazylia) to znakomite zestawienie nie tylko na wielkanocny stół
Milion Smakówniedźwiedzi odkryłam dość niedawno, ale pokochałam od razu :) Te aromatyczne liście, zawierają dużo witaminy C i pobudzają apetyt. Idealnie nadają się do sałatek jak i do wiosennych zup. U mnie dzisiaj w formie pesto, jako dodatek do makaronu. Pamiętajcie jednak, że czosnek ten w naszym kraju, objęty jest częściową ochroną. Więc nie narażajcie się i nie ryzykujcie, podczas górskich wędrówek
Kuchnia w opałachProszta i szybka sałatka. Gdy późno wracasz do domu. Jako obiad, kolacja czy jako sałatka imprezowa. PYCHOTA! potrzebujemy: - puszkę tuńczyka - kawałek sera typu feta (w żależności od upodobań) - ugotowany makaron - ząbek czosnku - pieprz Do miski wrzucić tuńczyka i rozdrobnić go widelcem oraz na grubych oczkach zetrzeć ser. Czosnek przecisnąć przez praskę. Całość wymieszać. Dodać makaron, pieprz i polać
Szybko Tanio SmacznieKuskus łączy cechy makaronu i kaszy, a ja często przygotowuję go do dań mięsnych lub wykorzystuję jako składnik sałatek i innych dań: Sałatka z rydzów i kuskus Sałatka z kuskus i rydzami a’la meksykańska Kluski z kaszy kuskus Kotlety mielone z kaszą kuskus zamiast bułki Sałatka warzywna z kuskus Kuskus z warzywami to bardzo kolorowy, smaczny do tego pożywny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwarzywniaczka zebrałam starą rukolę, która jest już twardsza i bardziej ostra i już nie nadaje sie do sałatek. Swój zbiór wykorzytałam do zrobienia pesto. Podobne pesto robiłam już w małych ilościach przygotowując makaron z pesto czy łososia z pesto zapiekanego w cieście francuskim. Teraz zrobiłam dużą porcję i dałam nieco inne składniki. Wkrótce przedstawię przepisy w których
Monia miesza i gotujeSkładniki: opakowanie Tortellini 3 jajka 1 świeży zielony ogórek puszka kukurydzy koperek ( pęczek ) 15 dag żółtego sera 2 ząbki czosnku majonez jogurt naturalny sól, pieprz do
Mechanik w kuchni