sałatka zawsze pojawia się na naszym stole przy okazji świąt i różnych uroczystości. Może dlatego, że ładnie prezentuje się w szklanej salaterce? Dobre połączenie smaków, myślę, że każdemu powinno się spodobać. PS. Przepraszam za nieobecność, ale zawirowania życiowe z pracą i nie tylko sprawiły, że nie miałam możliwości dodawać postów. Składniki: podwójna pierś z kurczaka cebula 3-4 ogórki konserwowe(...)puszka kukurydzy mała kapusta pekińska papryka czerwona przyprawa gyros keczup majonez Wykonanie: Kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą, podsmażyć na patelni. Odstawić do ostudzenia. W misce układać warstwami: kurczaka, warstwę keczupu, pokrojoną w kostkę cebulę, ogórki pokrojone w kostkę, grubą warstwę majonezu, kukurydzę, cienko pokrojoną w paski kapustę pekińską i na wierzchu paprykę czerwoną pokrojoną w kostkę. Wstawić do lodówki
Pasja Smakuznoszę marnować jedzenia, a kiedy zdarzy się, że coś ulegnie zepsuciu, wyrzucam samej sobie, że w żaden sposób nie spożytkowałam wyrzucanego właśnie jedzenia. Wtedy, na drodze kombinacji, powstają różnorakie sałatki, potrawki, czy pasty do chleba. I dziś jedną z nich Wam przedstawiam. Domowe pasty smakują zdecydowanie lepiej niż kupne, wiemy, co w nich się znajduje, a przede wszyskim, dostosowujemy(...)Oczywiście, można dodatkami go zmienić, np. dodając curry czy paprykę. PASTA Z KURCZAKA DO KANAPEK. /przepis własny, by nie marnować jedzenia;/ 200g ugotowanego kurczaka 2 łyżki jogurtu naturalnego łyżka majonezu szczypta curry łyżka koperku suszonego sól, pieprz Kurczaka rozdrabniam na kawałki, dodaję jogurt, majonez, curry i koperek, miksuję blenderem. W trakcie miksowania próbuję, ewentualnie doprawiam solą i pieprzem. Taka
W kuchni Karmel-itkiStraciam ostatnio trochę na regularności w dodawaniu wpisów. Dzis zaglądam tylko na moment z pyszną, lekko kwasną surówką. Świetnie nadaje się do obiadu, jak i dań
Zielona KuchniaTrochę inne jajeczka w sosie ogórkowym będą niewątpliwą ozdobą wielkanocnego stołu. Zaskakują smakiem, bo nikt nie spodziewa się pstrągowych jajeczek. Składniki: Jajeczka – 5 gotowanych
To co kochamSkładniki: 1 (pojedyncza) pierś z kurczaka 1/2 szklanki kukurydzy z puszki 1/2 czerwonej fasoli z puszki 1/2 papryki czerwonej 1/4 główki sałaty lodowej 2 łyżki pokrojonego
Qchnia po prostuSurówka, którą często podaję do obiadu. Jest bardzo prosta i składa się tylko z kilku składników. Najlepiej przygotować ją co najmniej pół godziny przed podaniem i
BullioSzybko zyskuje nowych fanów. Klasyczne warzywa połączone z ciekawym sosem sprawdzają się idealnie jako dodatek do mięs i ryb. Domowa surówka, która przekona największych niejadków! :) Zapraszam
Tagebuch po polskuKomu śledzika, komu? Mam dla Was bardzo smaczną, a zarazem prostą propozycję sałatkową tej rybki :) Składniki: 400 g płatów śledzia w oleju, 1/2 puszki ananasa, 1/2
Nie tylko w kuchniLatem na moim stole często goszczą sałatki i surówki. O gromna ilość pachnących słońcem warzyw sprzyja odkrywaniu nowych smaków. S ałatka z surowego kalafiora z czosnkiem i dużą ilością koperku wygląda bardzo niepozornie, a le jest mega pyszna. To idealny dodatek do dań z grilla. C hrupiący kalafior to miła odmiana dla gotowanego, z a którym(...)każdy przepada. Składniki: 1 mały kalafior (lub 1/2 dużego), 1 duży pęczek koperku, 3-4 ząbki czosnku, 4-5 łyżek majonezu (lub majonez i jogurt naturalny w proporcji 1:1), sól, pieprz do smaku. Kalafiora umyć, osuszyć, podzielić na malutkie różyczki (można również zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Przełożyć do miski. Dodać pokrojony koperek. Majonez wymieszać z czosnkiem przeciśniętym
Moja kraina smakówSałatka która powinna się nazywać resztkowa :) Z obiadu został makaron od zupy pomidorowej, a z drugiego dania brokuły i sos czosnkowy. Dodałam co miałam w lodówce i wyszła pyszna sałatka z sosem czosnkowym :) Wrzucam przepis bo będę chciała jeszcze do niej wrócić, a może i Wam się przyda, w końcu jutro Sylwester. Na domówkę będzie jak znalazł :) Składniki(...)miałam truskawkowe) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 250 g. szynki konserwowej 150 g. sera żółtego 2-3 ogórki konserwowe sól, pieprz Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól,pieprz Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać majonez i jogurt. Przyprawić sola i pieprzem. Wymieszać. Wykonanie: Makaron wrzucić do miski, dodać brokuł
Agusiowe smakołykiKolejna propozycja na sałatkę,tym razem całkiem inna,idealna na zagryzkę do piwa i nie tylko.Sprawdzi się również fajnie na kolację podana z ciemnym pieczywem-polecam Składniki: 1 szklanka soku z kiszonych ogórków , 1 1/2 szkl. pokrojone w krótkie paseczki ogórki korniszony , 1 1/2 szkl. pokrojony w krótkie paseczki , ser żółty - wyrazisty w smaku 1 1/2 szkl(...)pokrojona w równe paseczki kiełbasa żywiecka, 1 łyżka musztardy- bawarskiej,miodowej lub dijon , 1 łyżka dobrego majonezu , 1/4 malutkiej,chili papryczki do smaku - posiekana , sól , pieprz , pieprz czerwony , 1 czubata łyżka natki pietruszki- posiekana ... Przygotowanie: Ser , kiełbasa i korniszon muszą być pokrojone w drobne i krótkie paseczki .. Wrzucamy je do miski i zalewamy wodą
Swojskie jedzonkoSmaczna sałatka z kolorowymi pierożkami tortellini, świeżym ogórkiem i papryką, kolorowa, sycąca, doskonała na różne domowe przyjęcia, a także na garden party w ogrodzie , nie wymaga zbyt wiele pracy , robi ją się szybko a to chyba atut. Składniki na jeden półmisek: 25 dag kolorowych tortellini z szynką prosciutto 2-3 krótkie świeże ogórki 1 czerwona papryka 50 g ostrego(...)sera żółtego ½ cebuli 1 mała puszka kukurydzy 1 pęczek świeżego koperku 1 łyżka majonezu Sól himalajska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób wykonania: Tortellini ugotować w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu, odcedzić na sicie, przelać zimną wodą , osączyć, wsypać do miski, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, świeżego ogórka oraz posiekaną drobno cebulę i pokrojony w kostkę
Wanilia i KardamonSycący bakłażan z sałatką z makaronu z szynką i korniszonem. Proste, lekkie a jakie dobre. Może być na przekąskę, na obiad, na imprezę. Obowiązkowo dodaję dużo pietruszki bo ją uwielbiam, a zimową porą dobrze jest wspomóc się dodatkową porcją witaminy C. Potrawa w kolorach jesieni, którą można jeść też oczami. Porcja warzyw doda nam energii. 2 bakłażany 100 g makaronu(...)muszelki drobne 3 ogórki korniszony 15 dkg szynki włoskiej 5 pomidorków koktajlowych 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz natka pietruszki olej rzepakowy Bakłażany kroję wzdłuż, wydrążam miąższ zostawiając po 1 cm. Bakłażany i miąższ posypuję solą, odstawiam na 30 minut. Po tym czasie zmywam sól z nich. Układam je na blasze, smaruję olejem, miąższ też i wstawiam
wesoła kuchniaSałatka jest bardzo prosta, smaczna i syta. W letnie upały, kiedy nie mamy ochoty na porządny kawał mięsa lub stanie przy garnkach - idealnie może zastąpić obiad. Sprawdzi się też na każdej imprezie, w przypadku niespodziewanych gości i jako dodatek na grilla. Koniecznie spróbujcie! 200g makaronu (u mnie drobne kolanka) 100g żółtego sera (u mnie od MSM Mońki ) 1 brokuł(...)puszka kukurydzy konserwowej 3-4 ogórki kiszone Sos: 3-4 łyżki majonezu 3-4 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego (gęstej/go) 2 ząbki czosnku sól, pieprz Różyczki brokuła ugotować na półtwardo w osolonej wodzie (lub na parze), a makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ser oraz ogórki należy pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy. Przygotować sos. Majonez połączyć ze śmietaną
Di gotujecypryjskie. Te ostatnie lubię najbardziej – sprowadzana odmiana ma jasnobiały miąższ i cienką ale zwartą skórkę. Nie rozpada się po ugotowaniu mimo dość wysokiej zawartości skrobi – i pysznie smakuje w sałatkach! Tak naszykowane ziemniaki genialnie sprawdzą się do lekkich, wiosennych posiłków. Ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Wybierzcie ziemniaki małe lub średnie, o jednakowej wielkości żeby równo się gotowały. Gotujemy(...)się gotują szykujemy resztę składników – drobno siekamy koper i szczypior. Myjemy rzodkiewki i kroimy je na cienkie plasterki. Jogurt grecki mieszamy z gruboziarnistą, przyjemnie strzelającą pod zębami musztardą i majonezem – majonezu nie trzeba wiele, wystarczy czubata łyżeczka – dla zaokrąglenia smaku. Składniki dressingu dokładnie razem mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Ziemniaki odcedzamy i dajemy im przestygnąć na tyle, żeby dalej
Karo in the Kitchen