chętnie przygotowuję to danie na Wielkanoc, pomyślałam, że dla wegan, którzy nie mają raczej zbyt dużego wyboru wielkanocnych potraw, będzie to świetna propozycja. Może z powodzeniem zastąpić np. tradycyjną sałatkę jarzynową, do której jest trochę podobna w smaku. Wersja bez produktów pochodzenia zwierzęcego to nic trudnego, wystarczy zamienić kilka składników na ich wegańskie odpowiedniki i po kłopocie. Białko występujące(...)jajka, które najczęściej jest tylko ozdobą i zastąpiłam je mini marchewkami, szczypiorkiem, groszkiem, czarnymi oliwkami. W ten sposób powstała wiosenna i świąteczna dekoracja dania. No i oczywiście zrobiłam wegański majonez z aquafaby i oleju rzepakowego, dodałam też trochę kurkumy, aby nadać mu ładny żółty odcień. Zawsze na Wielkanoc przygotowuję samodzielnie majonez i zawsze używam do tego oleju rzepakowego. Trzymam
Quinoa Raz!Świetna sałatka na letnie dni. Zastępuje obiad. I takie własnie dania na upalne dni są najlepsze. W moim przypadku było na dodatek bardzo szybko, gdyż składniki były ugotowane wcześniej. Polecam! składniki 200 g ugotowanych młodych ziemniaków 400 g ugotowanego, obranego bobu 150 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej 50 g wędzonego boczku 3 zielone dymki 1 czerwona cebula(...)dowolnego koziego sera sos 3 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki oliwy 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku, posiekane parę łyżek kefiru do ewentualnego rozrzedzenia sosu sól, pieprz przygotowanie Jeżeli nie korzystamy z wcześniej ugotowanych warzyw, należy je ugotować. Gotowe ziemniaki i fasolkę podzielić na mniejsze kawałki, w zależności od wielkości ziemniaków, na pół lub 4 części. Fasolkę
Stare Garysalatka to znak,ze wiosna rozgoscila sie na dobre.Maj w tym roku wyjatkowo nas nie rozpieszcza.Pomimo panujacego zimna rzodkiewki jednak urosly.Salatka powstala wlasnie z pierwszych dzialkowych plonow.Sam przepis jest wiekowy i tak samo na nowo zachwyca kazdej wiosny.Takiej ilosci szczypiorku nie da sie zjesc w zadnej innej kombinacji salatkowej.Idealna na kolacje pyszna z pajda chrupiacego chleba lub swieza bagietka.Skladnik(...)porcje:3 jajkapeczek rzodkiewekpeczek szczypiorku2 lyzki majonezu lub smietany lub jogurtusol,pieprz do smakuWykonanie:Jajka ugotowac na twardo.Ostudzic,pokroic w kostke.Rzodkiewki przekroic na pol ,nastepnie w poltalarki.Szczypiorek posiekac.Wszystkie pokrojone skladniki umiescic w salaterce i wymieszac z majonezem (z majonezem jest najsmaczniejsza) .Doprawic do smaku sola i pieprzem.Zycze smacznego!CZY WIESZ JAK ZDROWE SA RZODKIWKI ?Przesmaczna rzodkiewka (Raphanus sativus L.) znana
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wcale nie musi być skomplikowana, o czym nie raz mogliście się już przekonać na moim blogu. Natomiast w kwestii przedstawionego przepisu to sama nie wiem czy to już sałatka czy to jeszcze pasta, aczkolwiek jest idealna jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły, a ostatnio często ją przygotowuję, gdyż mam na nią tzw. na nią fazę(...)zbliżające się przesilenie wiosenno –zimowe mnie już dopadło. Składniki: 3-4 jajka ugotowane na twardo Puszka kukurydzy Biała część pora Opcjonalnie szczypiorek 15 dag startego sera żółtego 15dag szynki Majonez Sól Pieprz Przygotowanie: Jajka i szynkę pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć. Pora pokroić w paski, sparzyć gorącą wodą. Wystudzić. Do miski dodać resztę składników, doprawić solą i pieprzem oraz wymieszać
Fabryka pomysłówPysznych surówek nigdy dość. Dostarczają naszemu organizmowi mnóstwa witamin i innych dobroci, nie mówiąc już o pysznym smaku. Polecam zatem i surówkę z kalarepy, pyszną i
Moje Małe CzarowanieKanapka na śniadanie wcale nie musi być nudna. Jeśli odpowiednio ją przygotujecie będziecie mieli smaczny i zdrowy posiłek. Kanapka z jajkiem w koszulce to oryginalna propozycja
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziś prosta, smaczna propozycja. Ekspresowa surówka z białej rzodkwi i jabłka. Ciekawe połączenie smaków, minimalna ilość składników. Surówka najlepiej smakuje, gdy schłodzimy ją chwilę w lodówce
Słodkie okruszkiWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8-10 Składniki: 2 opakowania makaronu z zupek chińskich, większa pierś kurczaka
JejKuchniaBardzo szybka i prosta pasta do pieczywa. Jedna z moich ulubionych :) Pasta z rybek w pomidorach 1 puszka szprotek w pomidorach ( 170 g ) 2 jajka ugotowane
Posadzone i zjedzoneWygląda jak płynna czekolada, ale to wymyślony przeze mnie sos z czarnego czosnku, który doskonale komponował się ze smakiem jeżyn. Okazuje się, że sałatka wcale nie musi być nudna, może być zaskakująca w każdej nowej odsłonie, jeśli tylko postaramy się o odrobinę nietuzinkowych składników. W dodatku wbrew pozorom to danie jest banalnie proste i łatwe, jedyne utrudnienie to zdobyć wszystkie(...)ugotowanej czarnej quinoy pół sałaty rzymskiej 2 garście jeżyn 2 ogórki gruntowe kiełki jarmużu 5 ząbków czarnego czosnku 50 ml oliwy z oliwek 50 ml wody 1 łyżka majonezu pieprz sól Wykonanie: Sałatę rwiemy do miski, dorzucamy plasterki ogórków, jeżyny, czarną komosę ryżową i polewamy wszystko sosem wykonanym ze zblendowanych ząbków czosnku z oliwą, wodą, majonezem, solą
Quinoa Raz!Składniki na 1 porcję: 100 g grillowanej/usmażonej bez tłuszczu dowolnie przyprawionej piersi z kurczaka 2 łodygi selera naciowego (ok. 90 g) 1 mała pomarańcza (ok
Vroblewska-fitlifeInna wersja sałatki z pora i sera żółtego. Na sylwestra próbowałam odrobinę inną wersję tej sałatki ale z przyjaciółką już nie pamiętamy do końca co ona do niej dodała. Tak to jest jak się od razu gdzieś nie zapisze przepisu. Składniki 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 5- 6 jajek 250-300 dag wędliny (u mnie polędwica sopocka(...)sprawdzi się też szynka konserwowa lub gotowana) 1 por (biała część) 2 garści żółtego sera (startego na grubych oczkach) 1 łyżka ostrej musztardy (u mnie rosyjska) majonez sól, pieprz, słodka papryka Jajka gotujemy na twardo i rozdrabniamy. Wędlinę kroimy w kostkę. Kukurydzę i seler odsączamy na sicie. Białą część pora przekrawamy wzdłuż na pół i jeszcze raz każdą połówkę
Piekielna Kuchnia Patisałatkę zdecydowanie polecam fanom selera konserwowego. I powiem Wam, że ja do nich należę;-) tak go lubię, że mogę go nawet jeść bez żadnych dodatków. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. I co najważniejsze nie wymaga skomplikowanych składników. Można ją układać warstwami jak również bardzo dobrze smakuje wymieszana. Nadaje się idealnie na każdą okazję ;-) Zapraszam(...)Składniki: 2 słoiki selera konserwowego, 1 puszka kukurydzy, 200 dag szynki, 5 jajek, 4-5 łyżek majonezu, Wykonanie: Selera dokładnie odciskamy z nadmiaru soku, przekładamy do miski. Na selera wysypujemy ¾ kukurydzy, smarujemy majonezem. Następna warstwa to pokrojona w kostkę szynka, później jajka również pokrojone w kostkę. Następnie jajka smarujemy resztą majonezu. Na wierzch sypiemy kukurydzą. I gotowe
Passion of CookingSurówka ta zajmuje czołowe miejsce wśród dodatków do obiadu w mojej rodzinie. Powiem więcej, kiedyś przygotowałam tę sałatkę na jakiś większy obiad rodzinny, gdzie na stole stało mnóstwo przystawek, sałatek i właśnie ta oto prosta surówka...jako pierwsza zniknęła ze stołu. Smaczna, zdrowa, bardzo soczysta, szybka w wykonaniu, tania i banalnie prosta. Zwykła surówka z kapusty białej, ależ jak bardzo(...)smakuje jeśli przechłodzimy ją w lodówce, ale u mnie w domu, znika bezpośrednio po zrobieniu:) Składniki: pół główki średniej kapusty białej 2 małe marchewki 1 średnia cebula 3/4 szklanki majonezu 1/2 szklanki mleka 4 łyżeczki cukru pudru łyżeczka soli 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka octu winnego Sposób przygotowania: Kapustę najlepiej poszatkować w robocie. Musi być bardzo drobno pocięta
na moim stole...Młoda kapusta bardzo dobrze komponuje się z koperkiem i natką. Prezentowałam już przepis na surówkę z młodej kapusty z koperkiem TU Dzisiaj nieco w
W kuchennym oknie Ewy