Po surówkach z kapusty słodkiej to moja najlepsza ,ulubiona surówka jak każdego chyba Polaka.Niespotkałam jeszcze się z tym , że ktoś choć raz w życiu
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSurówka którą zrobimy w 5 minut. Jest bardzo dobra do obiadu. Jestem miłośniczką pora i zjadam go na wiele sposobów bo jest zdrowy. Polecam samemu zrobić
wesoła kuchnia... a może komuś jeszcze jedną przekąskę Wielkanocną? Jajeczka faszerowane pastą szynkową, serwowaną w wafelkach w kształcie jaja i jeszcze z dekoracją z jaj przepiórczych, czyli jajo
Delicious Titbitsmajowym z głową pełną inspiracji, bogatsza o kulinarne doznania i chcę się nimi szybko podzielić. Maj jest dla mnie miesiącem szparagów. Można z nich przygotować wiele smakowitych dań. Zupy, sałatki, zapiekanki, tarty. Doskonale smakują ugotowane i polane roztopionym masłem, delikatnie oprószone solą morską. Często podaje się je z różnymi sosami np beszamelowym, z bułki tartej smażonej na maśle, czy też(...)ugotowane na twardo szczypiorek Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w garnuszku. Żółtka ubijamy mikserem z sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Powoli, stopniowo dodajemy gorące masło. Sos powinien gęstnieć jak majonez. Doprawiamy i polewamy nim ciepłe szparagi, ugotowane w wodzie z łyżeczką soli i cukru. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo i szczypiorkiem
Smakowity Blog KulinarnyW mojej rodzinie nie jada się mięsa w Wielki Piątek i Wielką Sobotę. Dopiero po odśpiewaniu w Wigilię Paschalną radosnego Alleluja niektórzy z nas (są i
Weekendy w domu i ogrodziezachowują optymalną wilgotność. Rada: Tak przygotowane ryżowe kotlety z zieloną pietruszką możecie zabrać ze sobą do pracy. Wystarczy zapakować je do pojemniczka. Polecam wówczas podać je z ulubioną sałatką lub surówką. Mój blog kulinarny jest pełen ciekawych przepisów na takie surówki. Składniki: (na 7 sztuk) 100 g ryżu basmati Karoon 1 jajko duża garść posiekanej zielonej pietruszki(...)zastąpić małą szalotką wcześniej obsmażoną na niewielkiej ilości masła) olej do smażenia kotletów Do podania sos czosnkowy – składniki: 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Gotujemy nasz ryż. Ryż należy dwukrotnie przepłukać, następnie zalać woda i odstawić na 20 minut. Po czym zalewamy woda tak, aby o centymetr przekroczyć
Słodkie okruszkiSzybka, prosta i fajna surówka do obiadu. Uwielbiam młodą kapustę i surówki z niej zrobione. Możecie ją podać do obiadu, z burgerem, z frytkami. Co kto
wesoła kuchniaoczywiście kwiat cukinii w piwie, bo jestem psychofanką kwiatów cukinii i potraw w głębokim tłuszczu. Niespodziewanie okazało się, że najbardziej smakowały mi jednak świńskie uszy z pikantnym domowym majonezem z harissą i pikle Piccalily podawane do galaretki z golonek. Nigdy bym nie zamówiła tych potraw, gdyby nie zostały mi polecone przez obsługę, a były naprawdę dobre. Uszka są pokrojone(...)obranym bobem, pomidorkami i pieczonym porem. Niestety trudno jest dostać dobre kurki, ale bób i por były przepyszne. Do tego sałatkowa bezglutenowa wariacja na temat kanapki ruben, czyli sałatka z czerwonej kapusty, rzodkiewki i domowego pastrami z serem provolone i dressingiem z lubczykiem. Nie mogło obyć się też bez jakiegoś primi – polecam sardyńską fregolę, czyli coś pomiędzy makaronem
Ugotowane pozamiataneUlubiona sałatka mojej mamy. Bez tego dania nie ma u nas świąt. Kilka składników a potrafią zdziałać cuda z kubeczkami smakowymi. SKŁADNIKI: Podwójna pierś kurczaka Puszka kukurydzy Puszka ananasa Mała dymka lub por Jogurt naturalny Majonej Sól Pieprz Liście laurowe Kilka kulek ziela angielskiego PRZYGOTOWANIE: Filety myjemy, usuwamy błonki. Gotujemy w niewielkiej ilości wody, wraz z listkiem laurowym, zielem angielskim(...)solą. Ugotowane filety kroimy w małą kostkę, dodajemy posiekaną dymkę (por), kukurydzę i pokrojony w kostkę ananas. Dodajemy ok 2 łyżek jogurtu plus łyżka majonezu. Całość doprawiamy solą i pieprzem
Kopystką po garachByły już omlety, sałatki ale propozycji mięsnej jeszcze nie było. Więc zapraszam do stołu, a tam schab gotowany 2 razy po 5 minut ;) Myślicie że to nie możliwe?! A ja Wam mówię że możliwe ;) Schab ten nie wymaga prawie żadnego nakładu pracy, właściwie robi się sam, a nie licząc czasu leżakowania przygotowanie również jest bardzo szybkie. Składniki: około(...)schabu 2 litry wody 3 łyżki soli 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 4 ząbki czosnku, 2 łyżki musztardy dijon 2 łyżki majonezu liść laurowy, ziele angielskie, majeranek oraz inne przyprawy take jakie lubimy Przygotowanie: Wodę wymieszać z majonezem, musztardą i przyprawami. Zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy włożyć schab i całość zagotować pod przykryciem
Życie zaczyna się w kuchniodmiany coś innego. Znany wszystkim gyros w nowszej wersji, mojej wersji. Jest to popularna sałatka, która gości na każdej domowej imprezie jak i świętach. Sprawdza się na każdą okazję. Jest syta i smaczna. Składa się z kapusty pekinki, kurczaka, papryki, ogórków, kukurydzy i makaronu z zupek chińskich. Całość wymieszana z sosem czosnkowym. Gdy makaron przejdzie sokami i sosem, pęcznieje(...)makaron z 2 zupek chińskich przyprawa gyros 2 łyżki papryka konserwowa 2 połówki ogórek konserwowy 3 szt. kapusta pekinka 1 szt. kukurydza 1 puszka olej do smażenia majonez 5 łyżek ketchup łagodny 3 łyżki czosnek 2 małe ząbki METODA: Do miski pokruszyć drobno makaron. Poszatkować kapustę pekinkę. Ogórki i paprykę dobrze odsączyć z soków,pokroić
Kuchnia PaulettesPyszna i prosta surówka z groszkiem i porą zasmakuje całej rodzinie. Robi się ją szybko, dlatego może być zrobiona nawet dla niezapowiedzianych gości. Polecam, nawet na
Gotuję TestujęDziś mam dla Was prosty, a zarazem pyszny pomysł na warzywny dodatek do drugiego dania. Szybka surówka z marchewki i zielonej pietruszki smakuje idealnie z mięsem
Słodkie okruszkiJajka jako przystawka może pojawić się przy każdej okazji na naszym stole. Farsz możemy również robić na różne sposoby. Dzisiaj polecam jajka faszerowane sosem tatarskim. SKŁADNIKI
W kuchennym oknie EwyPasty doskonały dodatek na śniadanko lub kolację. Bardzo często robię tzw. pastę "co się na winie". Tym razem nie było ryby w oleju więc poszła w
W kuchennym oknie Ewy