majonezemBruschetta z cukinią i hokkaidoBukiet sałat z brokułami i jajkiemChrupiąca ciabatta z pesto rossoChrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim seremChrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwąChrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiemChrupiąca surówka z sałaty lodowejCiecierzyca z kalafiorem w pomidorachCukinia zapiekana z pomidorową passatąFocaccia z czarnuszką i majerankiemFocaccia z czarnuszką, majerankiem i oreganoFrittata z cukinią i oreganoFrittata(...)focaccie z kuskusem i kurczakiemPierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnkuSałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherrySałatka jarzynowaSałatka z kaszy gryczanej z bobemSałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebuląSałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafioremSałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywamiSałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lataSałatka z kukurydzy z pomidorami
Moja smaczna kuchniasposób przeszkadzać innym. ;) 3. Po trzecie - witaminy Świeże warzywa i owoce to źródło wielu witamin, których nie zastąpią nam żadne suplementy. Wg zaleceń dietetyków powinniśmy ich spożywać łącznie przynajmniej 600-700 g dziennie. Raczej ciężko zjeść jednorazowo taką ilość, dlatego trzeba je dodawać do każdego posiłku! Najwięcej powinno być warzyw, najlepiej tych zielonych, które chronią przed nowotworami. Uważać powinniśmy(...)połączeniu z kaszą gryczaną, kalafiorem i papryką. Pycha! :) Oprócz tego najchętniej wybieram pożywne sałatki na bazie kaszy i warzyw. Nierzadko dodaję ser feta lub mięso, np: kasza jaglana + cukinia + papryka + cebulka + ser feta + przyprawy (tylko sól i pieprz) Pokrojone warzywa podsmażam na niewielkiej ilości oleju, zalewam odrobiną wody, dodaję wcześniej ugotowaną kaszę i duszę kilka
Kuchnia EllieSałatka All In one Przepyszna sałatka, na drugie śniadanie do pracy, na różne imprezy. Polecam. Składniki: · ½ fileta z kurczaka · 4 jajka · 4 ziemniaki · 5 ogórków konserwowych · Puszka groszku konserwowego(...)Ogórki kroimy w kostkę i łączymy z pozostałymi składnikami. 7. Groszek odlewamy z zalewy i dodajemy do warzyw, trochę można zostawić do dekoracji. 8. Na koniec wszystkie składniki mieszamy dokładnie z majonezem, ewentualnie można dosolić. 9. Sałatka gotowa. 10. Smacznego
Kulinarna ChwilaPrzygotowując świąteczne menu, warto pamiętać o preferencjach naszych gości, tradycyjnie pojawią się potrawy mniej i bardziej kaloryczne.Pojawią się w różnej wersji sałatki, jedną z nich
Kulinarne pyszności Molkiwarzywo pełne wartości odżywczych, które świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu czy sałatki. Jego przyrządzenie wymaga obróbki termicznej – zdaniem naukowców jednak takie działanie zmniejsza przeciwzapalne i przeciwnowotworowe właściwości tej kapustnej jarzyny. Zatem jak przygotować brokuły, aby były one smaczne – a zarazem zdrowe? Gotowanie brokułu na parze Brokuł na parze to propozycja, która pozwoli zachować prozdrowotne walory zielonego warzywa(...)jarzyn z wrzątku zahartuj je zimną wodą – tak samo jak w przypadku gotowania na parze. >> Zobacz też: Makaron z kurczakiem i brokułami – przepis Gotowanie brokułu al dente Brokuł al dente to najzdrowsza wersja tego zielonego warzywa. Krótki czas gotowania chroni przed utratą cennych składników odżywczych, a zarazem pozwala uzyskać piękną barwę różyczek. Ile czasu gotować brokuł na półtwardo
RozdomowionaSałatka z makaronem na zimno to idealne danie na dzisiejszy upał. Moje najmłodsze dziecie skończyło podstawówkę w ty roku i po raz pierwszy pracuje w wakacje! Co prawda tylko trzy tygodnie ale zarobione pieniążki wystarczą na całkiem dobry komputer. Młodzież w tym roku nie mogła gorzej trafić, bo jest bardzo ciężko o pracę. Dlatego aby więcej młodzieży mogła pracować skrócono(...)sama sałatka zyskuje na smaku. Sałatka z makaronem na zimno jest pyszna, kiedy dodaję do niej mnóstwo ziół. Wybór dobrej jakości makaronu również wpływa na smak sałatki ale nie przesadzam z makaronem. Nadaje on sałatce strukturę, ale ja wolę dodać więcej warzyw i mięsa. Ilość makaronu podana w przepisie w zupełności wystarczy na sałatkę makaronową dla czterech osób. Sałatka
codojedzeniagotowanych warzyw, makaronu, boczku i oczywiście z MAJONEZEM – raz na jakiś czas ok , ale tylko raz na jakiś czas. Dzisiaj podrzucę Wam przepis na tajską sałatkę z komosą ryżową. Komosa, marchewka, cebula, kapusta czerwona, bataty i orzechy. Sos, który wykorzystuję do tej sałatki, sprawdza się w wielu przypadkach. Jego resztki polałam na kolejną sałatkę skomponowaną z sałaty, kurczaka, jajka
Słodkie Gotowanieowocami morza, kurczakiem. Trudno takie danie nazywać miską Buddhy, który przecież był wegetarianinem, jednak bardziej tu chodzi o sposób przygotowywania potrawy niż o takie, czy inne konotacje. W Buddha bowl piękne jest to, że nie ma jakieś jednej receptury na sałatkę, chodzi tylko o to, żeby składniki były zdrowe, różnorodne i kolorowe. Misę można wypełnić surowymi warzywami, albo upieczonymi, albo
Niedzielny kucharzwarzyw wrzucamy kurczaka i smażymy jeszcze chwilkę. Do miseczki dajemy sos sojowy, ocet ryżowy, sok z ananasa, mąkę ziemniaczaną i passatę. Mieszamy, dodajemy do mięsa i warzyw, mieszamy. Jak by sos był za gęsty to możemy dolać troszkę wody. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem, ale myślę, że nie będzie to potrzebne ;-) Podajemy z ryżem i sałatką
kruche babeczkiowocami morza, kurczakiem. Trudno takie danie nazywać miską Buddhy, który przecież był wegetarianinem, jednak bardziej tu chodzi o sposób przygotowywania potrawy niż o takie, czy inne konotacje. W Buddha bowl piękne jest to, że nie na jakieś jednej receptury na sałatkę, chodzi tylko o to, żeby składniki były zdrowe, różnorodne i kolorowe. Misę można wypełnić surowymi warzywami, albo upieczonymi, albo
Niedzielny kucharzulubionych sałatek więc robię ją dość często. Czasami groszek konserwowy zastępuję kukurydzą. Obie wersje są równie smaczne,polecam. ok. 300-350 g filetu z piersi kurczaka 150 g ryżu 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 2 ogórki konserwowe 1 mała puszka groszku konserwowego 4 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz Filet z kurczaka ugotować z dodatkiem warzyw
Kolorowa kuchnia ElkiPyszna sałatka. Jedna z moich ulubionych, którą często zabieram ze sobą do pracy. Klasyk z gatunku tych, które nigdy się nie nudzą. Z samodzielnie przygotowanym ( banalnie
Z Majeczką w kuchniktóre uwielbiam ). Salsa verde jest bardzo aromatyczny i pasuje do dowolnych warzyw, ryby czy mięsa. Zamiast jajka sadzonego proponuję do tego obiadu pieczoną rybę. U mnie jest to łosoś, ale jadłam ten zestaw także z białą rybą. Sosu salsa verde wychodzi sporo, zostawcie więc 3-4 łyżki do sałatki makaronowej na wtorek. Składniki / dla 2 osób: listki z pęczka rzodkiewek(...)sałatce z poniedziałku) 40 g zielonych oliwek bez pestek 1/2 opakowania (100 g) sera feta (resztę sera dodaj do spanakorizo) Przygotowanie: Makaron razowy ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Następnie go odcedź i jeszcze ciepły wymieszaj z sosem salsa verde. Pomidorki przekrój na pół, marchewkę pokrój we wstążki przy pomocy obieraczki. Ogórek i paprykę pokrój w kostkę. Warzywa
Chilli Czosnek i Oliwapostanowiłam wypróbować w konkretnym daniu. Według mnie kiełbasa świetnie pasuje do pieczonych ziemniaków, więc zadbałam o takie zestawienie. Dla ewentualnego złagodzenia smaku podałam z wiosennym jogurtowym sosem-sałatką . Składniki : Roladki podwójna pierś kurczaka (na 4 roladki) czubryca czerwona kiełbasa węgierska (ok. 10 cm) marynowana papryka cebula sól Piersi przekroić na 4 części. Rozbić tłuczkiem. Posolić i posypać czerwoną czubrycą. Odstawić(...)olej sól Warzywa obrać i pokroić na kawałki. Przełożyć na natłuszczoną blachę i piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W połowie pieczenia odwrócić warzywa i posolić. Zacieśnić je na blasze i położyć obok nich roladki, by mogły się razem piec dalej. Podawać roladki z ziemniakami i/lub dynią oraz wiosennym jogurtowym sosem-sałatką
Weekendy w domu i ogrodzie