Czwartek: Kurczak słodko kwaśny stir fry To danie to zawsze stuprocentowy pewniak. Wychodzi zawsze, jest zawsze pyszne, a przy tym wymaga tyle pracy co pokrojenie filetów z kurczaka w kostkę. Usmażone w pysznym sosie mięso można podać z ryżem, makaronem ryżowym lub pszennym. To kolejna potrawa, w której można przemycić warzywa. Piątek: Quishe z paprykami, szpinakiem, truskawkami i fetą Każde(...)albo szyneczkę z ogórkiem świeżym i kiszonym. A dla ogórków dałby się pokroić. Można spokojnie powiedzieć, że ze słodyczy Miłosz najbardziej lubi ogórki. Pozostałym biesiadnikom tarta, podana z lekką sałatką, smakowała bardzo. Zdrowe jedzenie z mrożonek Kolejność dań w tym tygodniu, podobnie jak w poprzednich tygodniach, podyktowana jest tym, które potrawy można zjeść świeże, a które najlepiej i najłatwiej się
Niedzielny kucharzjuż ostatnie słoneczne dni tego lata, warto więc jeszcze raz uraczyć się, tą prostą i smaczną przekąską z ogrodowego grilla. Składniki Danie dla czterech osób 8 skrzydełek kurczaka 1 łyżka octu balsamicznego 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 cytryny 3 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przygotowania Z pieprzu, soli, soku z cytryny, oleju, octu balsamicznego(...)wstępnie opieczemy skrzydełka, smarujemy je pozostałą marynatą, do której dodajemy kolejne 2 łyżki miodu i grillujemy aż do momentu uzyskania karmelowej glazury z każdej strony. Podajemy z ulubioną sałatką
Miód i pieprzGrillowane skrzydełka w miodzie Gotowe skrzydełka w miodzie Składniki Danie dla czterech osób 8 skrzydełek kurczaka 1 łyżka octu balsamicznego 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 cytryny 3 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przygotowania Z pieprzu, soli, soku z cytryny, oleju, octu balsamicznego, sosu sojowego i jednej łyżki miodu robimy marynatę. Wkładamy do niej skrzydełka(...)wstępnie opieczemy skrzydełka, smarujemy je pozostałą marynatą, do której dodajemy kolejne 2 łyżki miodu i grillujemy aż do momentu uzyskania karmelowej glazury z każdej strony. Podajemy z ulubioną sałatką
Miód i pieprzouzo ( greckiej anyżówki) 5 szklanek wody 500 ml przecieru pomidorowego cukier do smaku maggi Obrać warzywa i cebulę. Na suchej patelni zrumienić warzywa i cebulę. Podzielony na kawałki korpus kurczaka obsmażyć ( do lekkiego obrumienienia) na tej samej patelni na której smażyły się warzywa).Ze skórek wytopi się trochę tłuszczu - tego nie przelewamy do garnka w którym będzie sie gotować zupa(...)ouzo. Zagotować. Doprawić do smaku pieprzem , cukrem i maggi. Podawać z mini pierożkami zrobionymi z farszem z mięsa obranego z korpusu i doprawionego ouzo. Warzywa użyć do zrobienia sałatki lub z marchewki zrobić farsz do pierogów albo jarzynkę. * Zrobiłam mały eksperyment z tym obsmażaniem korpusu .Kiedyś robiłam zupy na pieczonych kościach wołowych i korpusach po upieczonym drobiu - były bardzo smaczne
Buniabaje w kuchniNie zawsze ser musi być dodatkiem!, popularny camembert dostępny niemal wszędzie to doskonały materiał na obiadowego burgera. Obowiązkowo z ziołami i warzywami. W tym wypadku listki
Kuchnia PROzdrowotnazrobić pieczone pieczarki? Sposobów jest kilka: można je po prostu polać stopionym masłem, posolić i wstawić do piekarnika. Są pyszne. Grzyby przed pieczeniem można zamarynować. Tu znajdziesz przepis na sałatkę z makaronu ryżowego właśnie z marynowanymi, usmażonymi pieczarkami. W przepisie poniżej znajdziesz sposób na marynowane, pieczone pieczarki. Marynata jest słono- słodka. W składzie jest cukier (albo miód), który pełni ważną(...)obieraj ze skórki. Po prostu szybko je przepłucz na sicie, lub przetrzyj ręcznikiem kuchennym. Pieczone pieczarki – z czym podawać Pieczone pieczarki są doskonałym dodatkiem np. do pieczonego kurczaka, można je podać w ramach samodzielnego dania np. z makaronem ryżowym. Doskonale smakują z kaszą gryczaną, bo generalnie grzyby bardzo lubią kaszę. W przepisie poniżej pieczone pieczarki podane są z delikatnym, gryczanym
Niedzielny kucharzdanie, które na talerzu prezentuje się bez zarzutu. Pomysł na panierkę został zaczerpnięty od Pascala. Kasza w czerwonym kolorze idealnie pasuje do czarnego mięsa :) Składniki : Czarny filet : - filet z kurczaka, - ostra musztarda, - mak ( użyłem mielonego ), - sól, pieprz, - olej. Czerwona kasza : - szklanka kasza gryczana niepalona, - ugotowany burak, - mała cebula, - 1/4 strąka papryki czerwonej, - sól, pieprz, - ocet winny do smaku, - szczypiorek. Wykonanie(...)winnym. Cebulę drobno posiekać, a paprykę pokroić. Warzywa zeszklić na małej ilości oleju i wymieszać z burakiem. Całość doprawić na ostro solą i pieprzem. Ugotowaną, gorącą kaszę wymieszać z sałatką buraczaną i posypać szczypiorkiem
Przepisy Mikołajaszklanki kaszy bulgur 1/2 awokado garść świeżej mięty 1 cytryna szczypta soli i pieprzu Dodatki: mix sałat maliny oliwa z oliwek Pierś kurczaka doprawiam rozmarynem, wędzoną papryką, solą oraz pieprzem. Na oliwie z oliwek smażę mięso po 2-3 minuty z każdej strony. Cebulę siekam i smażę razem z mięsem do delikatnego zarumienienia(...)pieprzem, mieszam z awokado i miętą. Sałatę i maliny doprawiam szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i mieszam z łyżką oliwy z oliwek. Porcję mięsa podaję z sosem, kaszą i sałatką. Smacznego, Klaudia
Mango Papajawykorzystana młoda cukinia pokrojona w cienkie plastry. Do doprawienia czysta klasyka: sól i pieprz. Mięso przygotowuje się szybko, smakuje świetnie i wygląda ekstra. Polecam też również przygotować pierś z kurczaka faszerowana rukolą . Składniki: 4 plastry schabu dobrze rozbite, sól i grubo mielony czarny pieprz, domowy sos pomidorowy , może być keczup młoda cukinia 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: Dobrze rozbite plastry(...)każdej strony pod przykryciem, to wszystko. Ściągamy z patelni i zostawiamy, aby chwilkę mięso odpoczęło, możemy przekroić roladki schabowe na pół. Ja podałam Schab faszerowany cukinią z letnią sałatką ziemniaczaną z bobem, pomidorami i mozzarellą. The post Schab faszerowany cukinią appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSałatka z kalafiorem, która podbiła nie tylko moje serce, ale i mojej rodziny. Zawsze kiedy ją zrobię znika w przeciągu kilku godzin - jeszcze nigdy nie doczekała następnego dnia. ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: 0.5 główki średniej wielkości kalafiora 1 ser feta(270 g) 4 ugotowane na twardo jaja 250 g zamarynowanego fileta z piersi indyka/kurczaka* 1 łyżka musztardy 2 łyżki(...)Zamarynowaną pierś z indyka/kurczaka usmaż na łyżce oleju na złoty kolor; 3. Fetę pokrój w kostkę; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4. Jajka pokrój w kostkę; 5. Wystudzonego kurczaka i kalafior wrzuć do reszty składników, dodaj musztardę, majonez i wszystko wymieszaj. Ewentualnie możesz doprawić solą i pieprzem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); * Kurczaka/indyka kroję na małe kawałki, przekładam do miski, dodaję 2 łyżki oliwy
Prosty przepis naZobacz przepis Czwartek: Kurczak słodko kwaśny stir fry To danie to zawsze stuprocentowy pewniak. Wychodzi zawsze, jest zawsze pyszne, a przy tym wymaga tyle pracy co pokrojenie filetów z kurczaka w kostkę. Usmażone w pysznym sosie mięso można podać z ryżem, makaronem ryżowym lub pszennym. To kolejna potrawa, w której można przemycić warzywa. Zobacz przepis Piątek: Quishe z paprykami, szpinakiem(...)albo szyneczkę z ogórkiem świeżym i kiszonym. A dla ogórków dałby się pokroić. Można spokojnie powiedzieć, że ze słodyczy Miłosz najbardziej lubi ogórki. Pozostałym biesiadnikom tarta, podana z lekką sałatką, smakowała bardzo. Zobacz przepis Zdrowe jedzenie z mrożonek Kolejność dań w tym tygodniu, podobnie jak w poprzednich tygodniach, podyktowana jest tym, które potrawy można zjeść świeże, a które najlepiej
Niedzielny kucharzRyb nie jadam (z wyjątkiem ryby wołowej), ale Ola i owszem, zwłaszcza smażone ryby uwielbia. W związku z tym, że znalazłem na blogu Ani i Krzyśka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMarynowane kotlety drobiowe Miękkie, kruche i soczyste mięso z kurczaka w pysznej, chrupiącej panierce. Dzięki marynacie kotlety bardzo zyskują na smaku, warto wypróbować ten przepis! Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Marynata: 2 jajka 1 czubata łyżeczka drobnej soli pół łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka majeranku(...)przeciśnięty ząbek czosnku lub pół łyżeczki czosnku suszonego 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1 czubata łyżka ketchupu 1 łyżka majonezu *** Filety z kurczaka przecinamy wzdłuż na połówki *** *** Kotlety delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa *** *** W misce umieszczamy wszystkie składniki marynaty *** *** Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozbite kotlety wkładamy do miski i obtaczamy w marynacie. Całość przykrywamy
Blog z ApetytemWróciłam właśnie do domu z pracy. Co za pogoda. Jest tak strasznie gorąco, że przejście paru kroków sprawia problem. Surówka z marchewki i kalarepy Jak ja
mecooksCzy wiecie jak zrobić w domu „danie chińskie”? Jeśli nie, to w tym wpisie znajdziecie podpowiedź… przygotujemy makaron chow mein z wołowiną . Przygotowanie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!